Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei

Mai 14, 2015 | SURSA: sanatate.bzi.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+16
Ţine glicemia sub control cu ajutorul alimentaţiei

Peste 350 de milioane de oameni vor suferi de diabet în 2025, ceea ce înseamnă cu peste 30% mai mult decât în prezent. Persoanele care au risc de diabet pot preveni aceasta maladie ţinându-şi în frâu glicemia. Alimentaţia şi exerciţiile fizice sunt esenţiale, atât pentru cei diagnosticaţi deja, cât şi pentru cei aflaţi la limita între sănătate şi boala.

8 paşi pentru a ţine glicemia sub control

Dieta diabeticului nu presupune un regim de viaţă drastic şi nu este departe de o alimentaţie sănătoasă, bogată în legume, săracă în grăsimi şi cu puţine dulciuri. Nutriţioniştii americani vin în ajutorul diabeticilor, cu un top al celor mai bune alimente care echilibrează nivelul zahărului în sânge. Iată care sunt alimentele care-ţi ţin sub control glicemia.

"Coajă de măr conţine quercitina, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, care reduce riscul de diabet"1. Merele

Vorbă "un măr pe zi tine medicul departe" este perfect valabilă şi în cazul celor care-şi controlează glicemia. Coajă de măr conţine quercitina, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, care reduce riscul de diabet. Totodată, merele antrenează o parte din glucoză pentru a fi eliminată prin urina şi sunt bogate în fibre, asigurând un tranzit intestinal mai bun. O persoană cu diabet poate consuma cel mult 400 de grame de mere pe zi, iar una sănătoasă, o jumătate de kilogram.

2. Broccoli

Şi acesta este o sursă bogată de quercitina. În plus, potrivit cercetătorilor britanici, consumul de broccoli poate anula efectele nocive ale diabetului asupra vaselor de sânge. Sulforafanul, un compus din broccoli, încurajează producţia de enzime cu rol de protecţie asupra vaselor de sânge, dar şi reducerea nivelului de molecule care afectează celulele. Un alt studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Leicester arata ca legumele din familia cruciferelor, precum broccoli, spanac şi varza, bogate în antioxidanţi şi magneziu, consumate zilnic, micşorează riscul de diabet cu 14%.

Secretele condimentelor

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui sistem imunitar puternic datorită conţinutului ridicat de..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

3. Sparanghelul

Acesta este o adevărată mina de glutation, un antioxidant care stabilizează nivelul de zahăr din sânge. Poate fi adăugat în salate, consumat ca atare (gătit la aburi sau grătar) sau sub formă de ceai.

4. Fasolea păstăi

Tecile de fasole conţin substanţe înrudite cu insulină. Puneţi 4 căni cu păstăi în 3,5 litri de apă şi fierbeţi-le până devin moi. Strecuraţi păstăile şi beţi zilnic câte 3 căni cu lichid. Păstăile sunt foarte bune şi consumate sub formă de garnitură sau salată.

5. Morcovul

Sunt benefici datorită carotenoidelor, substanţe antioxidante ce menţin nivelul insulinei. Aceştia trebuie consumaţi cruzi, întrucât prin tratare termică fibrele se mărunţesc şi se poate absorbi din ele o cantitate mare de glucoză.

6. Grapefruitul

Are un conţinut scăzut de glucide, diabeticii putând consuma circa 500 de grame pe zi.

7. Peste

Peştele este un aliment recomandat diabeticilor deoarece conţine acizi graşi Omega 2 care corectează dislipidemiile (modificare în exces sau în deficit a concentraţiei de lipide din sânge), frecvent întâlnite la diabetici. Peştele este indicat şi pentru că nu conţine glucide. Pot fi consumate fără niciun fel de grijă câteva sute de grame de peşte pe zi, în special oceanic.

8. Ceaiul verde

Ceaiul verde, chinezesc, este cel mai bun, dar şi ceaiurile din frunze de dud alb, afin, coacăz negru, smochin şi catina dau rezultate excelente în ceea ce priveşte controlul glicemiei. Atenţie însă, ceaiul nu trebuie băut în loc de apă, ci maximum trei căni pe zi.

Simptome ale hiperglicemiei

Setea exagerată, urinările frecvente, pielea uscată, privirea înceţoşată, somnolenţa, stările de vomă, sunt cele mai frecvente simptome ale hiperglicemiei, dar de obicei se manifestă când diabetul s-a instalat deja.

Cea mai bună metodă de control rămâne testul de sânge, pe care ar trebui să-l faci cât mai des, dacă te încadrezi în categoria persoanelor predispuse la diabet. Dacă nu ţineţi sub control hiperglicemia riscaţi, pe lângă diabet, şi boli cardiovasculare, renale, distrugerea retinei, afecţiuni microvasculare (care pot determina disfuncţii erectile şi dificultate în vindecarea rănilor).

Citeşte şi:
Ce probleme de sănătate reflectă unghiile»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+16
  • Boli și stări
  • Ceai Diabetic
  • Diabet
  • Diabet Zaharat
  • Test Glicemie
  • Controlul diabetului zaharat
  • hiperglicemic

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cel mai bun fruct pentru fumători
Cel mai bun fruct pentru fumători Dacă ești fumător și cauți o soluție care să îți crească rezistența sistemului imunitar, atunci acest fruct te poate ajuta. +6 / 0 +6
Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet!
Iată ce poți bea, în afară de apă, când ai diabet! Diabetul zaharat a devenit o afecțiune din ce în ce mai des diagnosticată, având la bază cauze multiple. Este una dintre bolile care sunt ținute sub control prin intermediul alimentației și a băuturilor. +20 / 0 +20
14 produse alimentare care vă vor curăţa ficatul în câteva zile
14 produse alimentare care vă vor curăţa ficatul în câteva zile Societatea modernă este de aşa natură că generează suprasolicitarea ficatului nostru. Atunci când mâncăm prea mult sau consumăm produse necalitative, dar şi atunci când suntem expuşi la poluare şi stres, ficatul nostru devine suprasolicitat şi supraîncărcat. Într-o asemenea situaţie ficatul nu poate procesa toxinele şi... 1 +19 / -1 +18
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât
Ce boli ascunde senzaţia de nod în gât Când senzaţia de nod în gât nu-ţi dă pace şi apare constant, poate să ascundă o problemă de sănătate. Poate să apară şi la copii, nu numai la adulţi. Senzaţia este resimţită ca o apăsare, cel afectat simţind că nu mai are aer. +15 / 0 +15
14 motive să bei mai multă apă
14 motive să bei mai multă apă Mai ales acum, vara, organismul nostru are nevoie de apă. Pentru că deshidratarea are repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre, iată mai jos 14 motive pentru care apa este atât de importantă în viaţa ta. +14 / 0 +14
Afinele previn infecţiile urinare
Afinele previn infecţiile urinare Specialiştii spun că infecţiile tractului urinar, dar şi cele ginecologice sunt mai frecvente în sezonul cald, riscul acestora crescând cu 46% în lunile de vară. 2 +15 / -1 +14
Rocomed…prieten, la nevoie!
Rocomed…prieten, la nevoie! Ne place să credem că sloganul nostru “prieten, la nevoie” ne caracterizează cât mai fidel. Suntem o clinică privată care îşi propune să umple un gol în oferta de servicii medicale performante şi accesibile. Oferim o alternativă viabilă la unităţile medicale de stat şi demonstrăm asta prin preţurile competitive, respectul... +13 / 0 +13
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi
Psoriazisul: o boală istovitoare, care nu-i pune în pericol pe ceilalţi Psoriazisul este o boală inflamatorie a pielii, care reapare periodic şi afectează 2-3% din populaţie. Ambele sexe sunt afectate în mod egal. Boala este cel mai răspândită în grupa de vârstă mijlocie şi afectează în mod predominant persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, însă pot fi afectaţi şi copiii şi... 1 +13 / 0 +13
Legumele care țin diabetul sub control
Legumele care țin diabetul sub control Diabetul face parte din categoria bolilor cu cea mai mare rată de răspândire. Din păcate, de la an la an numărul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune, ce afectează pancreasul este tot mai mare. +12 / 0 +12
Bolile ficatului şi alimentaţia
Bolile ficatului şi alimentaţia Bolile ficatului apar în urma abuzului în consumul unor mâncăruri sau băuturi, în urma traiului într-un mediu toxic, a vieţii dezordonate sau a dependenţei de alcool. +14 / -2 +12