7 mituri despre consumul de somon

Mai 18, 2017 | sursa: csid.ro - Paula Rotaru
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
7 mituri despre consumul de somon

Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.

Însă un studiu publicat de curând în revista Science pune pe jar lumea academică şi populaţia şi afirmă că majoritatea varietăţilor de somon care se găsesc în comerţ sunt specii de cultură care conţin foarte multe chimicale.

Nu trebuie să vă impacientaţi totuşi pentru că autorităţile iau măsuri şi chiar dacă somonul nu este prins direct din apele îngheţate ale oceanului, ci direct din „piscina home-made” a crescătorului de somon, acest sortiment de peşte este mult mai sigur decât oricare alt tip de carne, fie că vorbim de carne de pui, porc, miel sau vită.

"reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare"Peştele gras, în general, este foarte bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru o sănătate puternică.

Heringul, sardinele şi macroul sunt doar câteva specii de peşte gras, pe lângă somon, care vă pot asigura necesarul de acizi graşi benefici organismului.

Cu toate că somonul este considerat cel mai sănătos peşte, iată cum, uşor-uşor, acest aliment a fost învăluit de zvonuri şi mituri care îi ştirbesc din popularitatea pe care ar merita-o.

Somonul nu are nicio influenţă asupra inimii

Afirmaţia este falsă deoarece este binecunoscut faptul că acizii graşi Omega 3 au o mare capacitate de a proteja inima, reducând astfel riscul de afecţiuni cardiace. Potrivit unui studiu , consumul de somon poate reduce cu 20% riscul de boli de inimă, atunci când este consumat de de 3 ori pe lună, cu 29%, atunci când este consumat o dată pe săptămână, cu 31%, când este servit de 2-4ori pe săptămână şi cu 34%, atunci când se consumă de mai mult de 5 ori pe săptămână.

10 antibiotice naturale

"S-au descoperit mai multe plante cu un efect mai puternic decât antibioticele clasice şi există rezultate ştiinţifice care le dovedesc eficienţa..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

Somonul de cultură are mai puţini acizi graşi Omega 3 decât cel sălbatic

Şi de această dată, afirmaţia este un simplu mit, fără pic de adevăr. Somonul de cultură este la fel de bogat în Omega 3 precum cel sălbatic, iar uneori poate avea o cantitate mai însemnată din aceste substanţe benefice, după cum sugerează autorităţile americane, care spun că o porţie de somon de casă are în jur de 1,9 grame, în timp ce o portţie de somon de ocean are numai 1,2 grame.

Însă, trebuie să reţineţi un aspect important: cantitatea de Omega 3 depinde în foarte mare măsură de hrana care le este dată peştilor. De exemplu, peştii care sunt hrăniţi cu alge, cereale şi diferite tipuri de plancton vor fi mult mai bogaţi în Omega 3.

American Heart Association recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte săptămânal, indiferent că este un sortiment de peşte de cultură sau sălbatic.

Pentru a beneficia de toţi nutrienţii din somon, acesta trebuie mâncat crud

Peştele în stare crudă conţine numeroase enzime care distrug tiamina, cum mai este numită vitamina B1, cu rol extrem de important în metabolism şi pentru menţinerea sistemului nervos. Căldura inactivează aceste enzime, deci este mult mai sigur să consumaţi peştele gătit, mai ales că acest tip de carne nu necesită mult timp pentru a fi preparat şi nici nu se gătesc la temperaturi crescute, astfel că totţi nutrienţii importanţi precum vitamina B, Omega 3 şi vitamina D se păstrează în aliment iar voi veţi beneficia la maximum de proprităţile lor vindecătoare.

Somonul congelat nu este la fel de gustos precum somonul proaspăt

Nu este neapărat o regulă ca alimentele congelate să fie mai puţin gustoase decât cele proaspete. Uneori se întâmplă exact contrariul. Important este ca peştele să fie congelat la scurt timp după prinderea lui, iar peştele proaspăt din galantarele supermarket-urilor să nu stea cu zilele până să fie cumpărat şi preparat (vezi aici cum verifici prospeţimea peştelui).

Pielea somonului este foarte grasă, deci trebuie îndepărtată înainte să îl gătim

somonDin contră, pielea somonului conţine mari cantităţi de Omega 3 care ajung în carnea peştelui odată ce este gătit. Deci, sub nicio formă, nu îndepărtaţi pielea pentru că aruncaţi tot ceea ce e mai bun. De asemenea, pielea somonului ajută la păstrarea frăgezimii şi împiedică destrămarea cărnii în toate direcţiile . Dacă nu vă împăcaţi cu ideea mirosului şi gustului fishy, adăugaţi puţină zeamă de lămâie atunci când îl gătiţi şi îndepărtaţi pielea, însă abia după ce l-aţi gătit şi este gata să fie mâncat.

Somonul de cultură conţine coloranţi pentru a imita culoare roz naturală

În cuvinte puţine: FALS. Peştele de cultură nu are niciun fel de substanţe chimice periculoase pentru sănătate. Culoarea roz a cărnii este rezultatul carotenoizilor, compuşi care se găsesc în hrana peştilor şi care le asigură buna dezvoltare. Singura diferenţă este că peştele sălbatic capătă această culoare roz din algele şi crustaceele pe care le consumă, iar somonul de cultură devine rozaliu în urma suplimentelor alimentare care le sunt administrate, care sunt foarte sigure şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea omului.

Oasele din conservele de somon trebuie îndepărtate

Ba! Exact pe dos stau lucrurile. Oasele de peşte sunt uşor de ingerat datorită procesului de conservare care le înmoaie şi le face uşor de mestecat şi, pe deasupra, sunt o sursă excelentă de calciu.

De cât somon avem nevoie pentru a ne feri de boli?

Două porţii de somon a câte 150 de grame fiecare pe săptămână sunt mai mult decât suficiente pentru a beneficia de proprietăţile sale benefice. Înainte să îl cumpăraţi, aveţi grijă la aspectul său: trebuie să aibă o tentă lucioasă, umedă, o textură fermă şi o culoare deschisă şi un miros plăcut marin. Şi conservele sunt o alternativă de luat în seamă, mai ales că preţul acestui sortiment de peşte nu este chiar la îndemâna oricui.

Citeşte şi:
7 metode naturiste pentru a scăpa de hemoroizi»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
  • Colorant
  • Prevenire Boli
  • inima
  • acizi nesaturati
  • omega 3
  • somon
  • peste

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit
Alimente ideale dacă ai colesterolul mărit Una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite în zilele noastre este hipercolesterolemia. Cu puțin efort și alimentația corespunzătoare poți să rezolvi această problemă. +21 / 0 +21
Dieta cu hrișcă – rezultate evidente pentru ambițioși
Dieta cu hrișcă – rezultate evidente pentru ambițioși Când urmați dieta cu hrișcă puteți pierde până la 10 kilograme într-o săptămână, dar cei ce doresc să încerce ar trebui să știe că este o dietă extrem de strictă care necesită multă ambiție. Totuși, dacă îi urmați principiile corect, verificarea greutății în fiecare dimineață va fi foarte satisfăcătoare. Deci ce... 2 +24 / -5 +19
Spanacul taie pofta de mancare nesanatoasa
Spanacul taie pofta de mancare nesanatoasa Putini sunt copiii sau chiar adultii care sa nu fi auzit de Popeye Marinarul, celebru personaj de desene animate, care capata o forta musculara iesita din comun de cate ori mananca spanac. Cercetatorii suedezi au facut o noua descoperire legata de aceasta leguma-minune: spanacul (de fapt un extract din spanac) scade pofta de dulciuri si mancare... +14 / 0 +14
Dieta miraculoasă cu supă – care este secretul?
Dieta miraculoasă cu supă – care este secretul? Un fenomen al supelor s-a răspândit în întreaga lume – puteţi mânca atât cât doriţi, când doriţi şi să slăbiţi 8-10 kg peste două săptămâni. Pare improbabil? Aceasta promite dieta cu supă. Pe forumuri puteţi găsi diverse recenzii, comentarii şi reţete – pare că multe femei pot ajunge la greutatea dorită urmând... +16 / -4 +12
6 băuturi de vară pentru un corp de invidiat!
6 băuturi de vară pentru un corp de invidiat! În zilele fierbinţi de vară, o limonadă delicioasă pare a fi remediul perfect care să te răcorească! Din păcate, silueta ta nu crede acelaşi lucru, iar colăceii de pe burtă cu atât mai puţin! O limonadă clasică, pe care o poţi servi la o terasă, conţine aproximativ 250 calorii şi 70 g de zahăr. +10 / 0 +10
Detoxifierea organismului cu apă
Detoxifierea organismului cu apă Detoxifierea organismului cu apă este o temă la modă în zilele noastre. Experienţa arată că problemele contemporane sunt bolile de ficat şi inflamaţiile intestinale din cauza alimentelor şi medicamentelor consumate. +8 / -1 +7
Borșul te menține sănătos și energic
Borșul te menține sănătos și energic Borşul de putină este unul dintre ingredientele specifice bucătăriei româneşti. Preparat în casă, natural, este folosit atât la ciorbe, cât și pentru a trata anumite afecțiuni, de la astm până la alcoolism. Poate fi folosit cu succes și în tratamentele cosmetice. +6 / 0 +6
Top 6 ceaiuri care te scapă de celulită
Top 6 ceaiuri care te scapă de celulită Peste 90% dintre femei au celulită şi asta indiferent de greutate sau de stilul de viaţă. Iată câteva ceaiuri care te vor ajuta să scapi de această afecţiune inestetică sau măcar să o faci cât mai puţin vizibilă! +5 / 0 +5
Dieta DASH - mai mult decât o dietă, un tratament pentru sănătate
Dieta DASH - mai mult decât o dietă, un tratament pentru sănătate Cea mai nouă cură de slabire, cea mai uşoară cură de slabire, cea mai eficientă cură de slabire, cea mai populară, cea mai... Este plin internetul de diete rapide, eficiente, mega-extra-ultra tari, sunt pline magazinele, farmaciile, plafarurile, cu pastile de slăbit, cu toate astea lumea este plină de oameni grasi. +5 / 0 +5
Dieta Dukan – Rezultate pe viață
Dieta Dukan – Rezultate pe viață Cu toții am încercat diferite diete și mulți dintre noi am fost dezamăgiți de rezultate. Dietele funcționează, dar de îndată ce se termină, greutatea revine înapoi cu câteva kilograme în plus. În multitudinea de diete disponibile, noua prezență este dieta Dukan, care susține că garantează pierderea ireversibilă în greutate. +5 / 0 +5