4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare

August 30, 2017 | sursa: doc.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare

Le folosesti la gatit, pentru a da savoare mancarurilor tale preferate. Fie ca iti amintesc de copilarie si de gradina bunicilor, fie ca dau aroma cand le folosesti proaspete, aceste plante aromatice au si numeroase beneficii pentru sanatate.

Cimbrul de gradina

Are un miros placut, aromatic si este folosit in domeniul culinar, cat si pentru proprietatile sale medicinale. Contine un ulei esential cu componente benefice. Astfel, cimbrul de gradina are actiune carminativa, cu alte cuvinte calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale, cat si actiune astringenta.

"Uleiul esential de cimbru de gradina nu este recomandat in timpul sarcinii si nu e indicat pentru uz extern"Fitoterapeutii recomanda cimbrul de gradina pentru stimularea poftei de mancare, este un bun antidiareic si, in asociere cu busuiocul, el poate inlocui sarea din alimentele dietetice. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile cimbrului de gradina, poti prepara o infuzie, folosind 2 lingurite de planta la o cana cu apa clocotita. Se beau 2 sau 3 cani pe zi, iar cel mai indicat ar fi sa discuti mai intai cu un medic specialist. Uleiul esential de cimbru de gradina nu este recomandat in timpul sarcinii si nu e indicat pentru uz extern.

Leusteanul

Frunzele sale mari au un miros foarte puternic si sunt folosite adeseori pentru a da savoare ciorbelor, fiind foarte apreciat pentru aroma sa. In scop medicinal, poti folosi atat leustean proaspat, cat si uscat, pentru a prepara infuzii. De asemenea, medicul fitoterapeut iti poate recomanda leustean sub forma de tincturi sau ca pulbere, in functie de nevoile tale.

Leusteanul contine substante active importante, vitamine, minerale, asa ca specialistii il recomanda ca diuretic; este un bun expectorant, are actiune carminativa (favorizeaza eliminarea gazelor intestinale) si poate regla functia tractului intestinal. La recomandarea medicului specialist in fitoterapie, leusteanul poate fi folosit pentru a trata colicile abdominale la copii, bronsite, traheite, durerile menstruale si constipatiile.

Mustarul si hreanul

"Cea mai la îndemână metodă de a valorifica hreanul în scop medicinal este răzuirea sa..."

Citeşte mai mult:
Hreanul şi muştarul, medicamente naturale de sezon»

Mararul

Mirosul frunzelor de marar este deosebit de puternic, asa ca nu este de mirare ca este folosit des in bucatarie, atat in salate, cat si in alte preparate pe baza de legume. Mararul contine o serie de substante active importante, iar in scop medicinal, foarte valoroase sunt atat frunzele, cat si semintele plantei. Specialistii spun ca din frunzele sau din semintele de marar se pot prepara infuzii si alte remedii.

Este un bun revitalizant pentru intregul organism, ajuta in respiratie si ajuta la buna functionare a sistemului digestiv. In plus, ajuta la relaxarea organismului, avand efect sedativ. Poate ameliora flatulenta si ajuta digestia. La copii si la sugari, semintele de marar sunt bune pentru a trata indigestia si sughitul. In plus, uleiul esential de marar, masat pe piele, poate opri senzatia de greata. Pentru vindecarea infectiilor, fitoterapeutii recomanda preparatele din seminte de marar, aplicate extern in cataplasme.

Pentru probleme digestive, prepara o infuzie din 4-8 grame de seminte uscate, la un litru de apa clocotita. Lasa semintele sa infuzeze 10 minute, apoi bea cate o cana, dupa mesele principale, la recomandarea medicului specialist.

Patrunjelul

Deliciosul patrunjel este folosit pentru a da savoare multor mancaruri in bucataria romaneasca. El poate fi folosit si in scop medicinal, iar utile in acest sens sunt frunzele si radacina plantei, cat si semintele. Patrunjelul contine vitamine, saruri minerale si ulei esential, iar fitoterapeutii il recomanda pentru ca are efecte hipotensive si revigorante. In plus, regleaza activitatea ficatului.

Vitamina K din patrunjel ajuta in mentinerea sanatatii sistemului osos, iar cantitatea mare de vitamina C face din patrunjel un aliat pentru stimularea imunitatii. Exista chiar unele dovezi care arata ca patrunjelul poate contribui la buna functionare a rinichilor. Are proprietati antiinflamatoare, iar daca il folosesti zilnic, vei simti o ameliorare a durerilor articulare. Pentru ca are un continut bogat in fier, patrunjelul este recomandat inclusiv pacientilor cu anemie.

Citeşte şi:
Spirulina, super-alimentul pe care trebuie să îl introduci în alimentaţie»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+8
  • Plante medicinale
  • Remedii Naturiste
  • patrunjel
  • marar
  • leustean

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Tratamentul cu ulei de rozmarin combate căderea părului
Tratamentul cu ulei de rozmarin combate căderea părului Problema alopeciei până nu demult considerată ca fiind specific masculină, din cauza a mai multor factori printre care și stresul afectează și partea feminină. Îngrijește-ți și mențineți frumusețea părului tău cu ajutorul rozmarinului și vei scăpa de coșmarul alopeciei. +8 / 0 +8
Ridichea neagră, remediu bun pentru gripă și răceală
Ridichea neagră, remediu bun pentru gripă și răceală Ridichea neagră este o legumă deosebită, cu numeroase beneficii și proprietăți medicale. Are calităţi curative extraordinare în combaterea răcelii, dar şi a problemelor ficatului şi stomacului. 1 +28 / -1 +27
Lidia Fecioru: Nu trebuie să aşteptăm ajutor de la nimeni, pentru că îl vom găsi în interiorul nostru
Lidia Fecioru: Nu trebuie să aşteptăm ajutor de la nimeni, pentru că îl vom găsi în interiorul nostru Lidia Fecioru este unul dintre cei mai cunoscuți și mai redutabili bioenergeticieni din România. Cu siguranță, mulți dintre voi ați auzit de ea, ați văzut-o la televizor sau +23 / -4 +19
Leacuri contra durerilor de dinţi
Leacuri contra durerilor de dinţi Leacuri contra durerilor de dinţi. Cei care au avut dureri de dinţi susţin că este una dintre cele mai crâncene suferinţe. Norocul nostru că nu este invincibilă. Natura ne oferă remedii surprinzătoare, eficiente şi foarte important…fără efecte adverse. +16 / 0 +16
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz Ai auzit cu siguranţă de multe dintre uleiurile esenţiale recomandate mai jos! Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, te pot ajuta în vindecarea anumitor boli. +16 / -1 +15
Tratează tusea cu semințe de dovleac
Tratează tusea cu semințe de dovleac Dacă vremea schimbătoare este responsabilă pentru răceala de sezon, încearcă s-o tratezi cu ajutorul leacurilor naturiste! Unul dintre cele mai indicate este cel cu semințe de dovleac. +14 / 0 +14
Învaţă cum poţi folosi florile de liliac pe post de medicament
Învaţă cum poţi folosi florile de liliac pe post de medicament Liliacul nu doar ne încântă simţurile, ci ne ajută să ne şi vindecăm. În scop terapeutic, de la liliac putem folosi atât florile, cât şi frunzele, mugurii şi scoarţă, care au efect vasodilatator, antireumatic, astringent şi tonic. Iată cum putem folosi liliacul că medicament: +13 / 0 +13
Aloe Vera şi propolisul: aliaţi  de nădejde ai sănătăţii
Aloe Vera şi propolisul: aliaţi de nădejde ai sănătăţii Indiferent de vremurile în care trăim, viaţa este mult mai uşoară atunci când ai prieteni lângă tine. La fel se întâmplă şi atunci când ai la îndemână minuni ale naturii ce lucrează în scopul sănătăţii şi frumuseţii. Bucuraţi-vă împreună cu cei dragi de efectele Aloei Vera şi ale propolisului. +13 / -1 +12
Ce boli lecuieşte uleiul din seminţe de cânepă
Ce boli lecuieşte uleiul din seminţe de cânepă Mai puţin cunoscut pe piaţa românească, uleiul extravirgin din seminţe de cânepă are o mulţime de proprietăţi terapeutice şi aduce organismului numai beneficii. +10 / 0 +10
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă înţepătoare şi iute, cu note citrice. Poate fi folosit în ceaiuri, gemuri, prăjituri şi nenumărate... +10 / -1 +9