Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii?

Mai 11, 2015 | SURSA: ziare.com
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii?

Din păcate, nu există vreo persoană care să nu aibă o problemă, fie că este vorba de o suferinţă fizică sau sufletească, stres, insomnii sau are câteva kilograme în plus.

Cum nu se poate să iei pastile pentru toate acestea, este bine să te gândeşti cum să rezolvi totul cât mai natural, fără efecte adverse, printr-o modalitate care să-ţi ajute corpul şi mintea în acelaşi timp.

Acupunctură este una dintre practicile care te poate ajuta în acest sens, iar pentru a înţelege mai bine cum funcţionează, am cerut sfatul specialiştilor. Iată ce a răspuns dr. Codruţ Tutu, de la Centrul de Medicină Tradiţională Pirasan:

Ce boli şi tipuri de dureri tratează acupunctură?

Acupunctură este o terapie integrată unui sistem complex de tratament, cel al medicinei tradiţionale.

Asupra energiei din corpul uman se poate interveni prin stimularea punctelor de acupunctură, localizate de-a lungul meridianelor energetice, meridiane care formează scheletul energetic. Această energie înconjoară fiecare celulă a corpului.

Prin urmare, cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricărei afecţiuni. Tratamentul cu acupunctură trebuie însoţit de un tratament cu plante medicinale, întrucât acupunctură acţionează pentru eliminarea blocajelor energetice minore sau majore şi echilibrarea sistemului energetic, însă plantele medicinale acţionează la nivel organic, pentru regenerarea ţesuturilor şi organelor afectate.

" O sesiune de tratament cu terapii tradiţionale poate dura de la 11 minute la o oră sau mai mult, în funcţie de ce proceduri sunt necesare"În activitatea pe care o desfăşor am tratat afecţiuni precum: tumori benigne şi maligne, dureri cronice cauzate de afecţiuni vertebrale, artrită reumatoida, discopatie, hernie de disc, osteoporoza, artroza, spondilita anchilozantă, insomnie, sindrom hiperkinetic, sindrom burn-out, migrene, nevralgie, depresie, anxietate, nevroză, atrofie cerebrală şi cerebeloasa, adenom hipofizar, hipo şi hipertiroidie, noduli tiroidieni, noduli mamari.

De asemenea, am tratat diabet, chisturi ovariene, fibrom uterin, endometrioza, cervicita, sterilitate, tulburări de dinamică sexuală, adenoma de prostate, gastrita, ulcer, enterocolita, sindromul colonului iritabil, steatoza hepatică, hepatită, pancreatita, bronşită, astm, rino-sinuzita, afecţiuni renale, tulburări de imunitate, alergii.

Cât durează şi cât costă o şedinţă?

Durata şi costurile tratamentului se pot discuta în cadrul unui consult, întrucât formulele de tratament sunt individualizate şi trebuie stabilită o schemă de tratament care să acţioneze asupra organismului şi a afecţiunilor de care suferă fiecare pacient. O sesiune de tratament cu terapii tradiţionale poate dura de la 11 minute la o oră sau mai mult, în funcţie de ce proceduri sunt necesare. Costurile unei sesiuni de tratament încep de la 25 de lei.

Cam de câte şedinţe este nevoie până să se observe îmbunătăţiri?

În principiu, primele ameliorări stabile sunt resimţite după 2-4 săptămâni de tratament, după ce se echilibrează energiile organismului şi substanţele curative din plante pătrund în profunzimea ţesuturilor.

La cât timp trebuie repetat setul de şedinţe?

Frecvenţa sesiunilor de tratament se stabileşte în funcţie de complexitatea afecţiunilor. În general, cel mai des, se aplică tratamentul de două ori pe săptămână. Majoritatea pacienţilor vin o dată pe săptămână.

În ce zone ale corpului sunt introduse acele, în funcţie de problemele care trebuie tratate?

Acele se pot introduce în orice zonă a corpului, pentru că punctele sunt distribuite pe toată suprafaţa corpului. În tratamentele folosite este aplicată acupunctură tibetană, care acţionează în principal asupra centrilor energetici localizaţi în interiorul organelor.

Secretele condimentelor

"Condimentele sunt cele ce iţi vor transforma o mâncare banală într-o delicatesă. Mai mult decât atât, acestea pot fi baza unui sistem imunitar puternic datorită conţinutului ridicat de..."

Citeşte mai mult:
Descoperă topul celor mai sănătoase 10 condimente din lume!»

Tratamentul se modelează pe nevoile pacientului. Spre exemplu, dacă un pacient se prezintă la tratament pentru o suferinţă hepatică, dar, pe durata tratamentului, intervine şi un surmenaj mental, voi acţiona atât pentru tratamentul afecţiunii hepatice, cât şi pentru tratarea surmenajului şi detensionarea sistemului nervos.

Aceasta este frumuseţea medicinei tradiţionale, permite terapeutului să asigure bolnavului o stare de confort pe durata tratamentului, până când se stabilizează starea sa de sănătate şi se confirmă vindecarea bolii de care suferă.

Acupunctură poate ajuta şi la eliminarea stresului sau la slăbit? Cum şi de ce se întâmpla acest lucru?

Numeroase studii au arătat că acupunctură este eficientă în tratarea tulburărilor cauzate de stres. Am tratat foarte mulţi pacienţi care acuzau stări de disconfort provocate de stres, pentru detensionarea organismului şi restabilirea activităţii sistemului nervos. Acupunctură acţionează în acest sens pentru reglarea activităţii neuro-endocrine, pentru oxigenarea ţesutului cerebral, stimulează secreţia de serotonină şi endorfină, ceea ce ajută la diminuarea stărilor neplăcute provocate de suprasolicitarea sistemului nervos.

În cazul persoanelor cu surplus de greutate, tratamentul este însoţit şi de o dietă. Tratamentul tradiţional este eficient pentru restabilirea greutăţii corporale, întrucât acţionează asupra tulburărilor neuro-endocrine şi metabolice care au declanşat procesul de acumulare a ţesutului adipos. Simultan, se elimină ţesutul adipos care sufocă organele şi le îngreunează activitatea, se armonizează funcţiile acestora şi se accelerează arderile metabolice (prin reglarea circuitului tiroida - pancreas - suprarenale).

Se acţionează şi asupra sistemului nervos, pentru inhibarea centrului foamei şi detensionarea sistemului nervos, ceea ce va diminua tendinţa de a consuma alimente în situaţii de stres. Pacientul revine la o greutate normală într-un mod sănătos, care nu îi provoacă în organism dezechilibre ce deteriorează organele sau ce vor favoriza creşterea în greutate după finalizarea tratamentului. Este îndrumat şi în privinţa obiceiurilor alimentare, a stilului de viaţă şi a ritmului de odihnă, pentru a menţine efectele tratamentului.

Din ce material sunt realizate acele? Cât de mult intră ele în piele? Cât de dureroasă este procedura?

Acele de acupunctură sunt confecţionate din platină, aur, oţel şi argint sau din cupru. Acul de acupunctură se introduce în piele aproximativ 2 mm, procedura nu este dureroasă, iar pacienţii se relaxează pe durata procedurii şi pot apărea senzaţii de vibraţii, căldură, furnicături în zonele de inserţie a acelor sau de-a lungul meridianelor energice stimulate. Se resimt mici dureri, asemănătoare unor ciupituri de ţânţar în punctele care au un blocaj energetic major.

Este posibil să apară reacţii alergice?

AcupuncturaPână în prezent nu am întâlnit asemenea cazuri şi este puţin probabil că un tratament tradiţional să provoace reacţii alergice.

Există o limită de vârstă pentru pacienţi?

Tratamentele cu acupunctură pot fi aplicate la orice vârstă, cu excepţia copiilor - care pot urma un astfel de tratament după vârsta de un an. Până la această vârstă nu este definitivată structura acupunctului.

Cine stabileşte diagnosticul bolii care urmează să fie tratată prin acupunctură?

Medicul acupunctor realizează, la începerea tratamentului, o diagnosticare prin interpretarea pulsului, a zonelor reflexogene de la nivelul pielii, examinarea limbii şi anamneza, etc.

Este bine că tratamentul să fie asociat cu alte tipuri de proceduri sau tratamente?

Tratamentul cu acupunctură se asociază în mod frecvent cu cel fitoterapeutic, cu termoterapia tibetană şi consilierea psihologică medicală. Medicina tradiţională abordează fiinţă umană în mod holistic, tratând atât corpul fizic, cât şi corpul energetic şi componenţa psihopatică.

Care sunt clienţii care vi se adresează cel mai des?

Nu există o tipologie anume, ci în principal oamenii în suferinţă, din toate categoriile sociale.

Pot fi tratate şi disfuncţiile erectile prin acupunctură? Se poate interveni şi asupra libidoului?

În general, disfuncţiile erectile şi scăderea libidoului au o cauză schizo-afectivă sau organică. În funcţie de aceasta, se stabileşte un protocol de tratament care să acţionează pentru tratarea cauzei şi normalizarea activităţii aparatului genital. Printre cauzele care provoacă disfuncţii erectile se numără: sclerozarea pereţilor arteriali şi venoşi din zona genitală, tulburări neuro-endocrine (ale hipofizei, tiroidei sau/şi glandelor suprarenale), disfuncţii hepatice şi renale, traume emoţionale.

Ce nu se poate trata/ameliora prin aceste şedinţe?

Medicina tradiţională nu are limite, acţionând asupra fiinţei umane şi a organismului sau ca totalitate de sisteme şi individualitate. Însă, în cazul persoanelor care suferă de forme avansate de schizofrenie sau infecţii cu HIV, medicii acupunctori sunt prevăzători în acceptarea acestora la tratament întrucât sunt afecţiuni foarte complexe şi necesită condiţii de tratament speciale.

Citeşte şi:
Cum ne afectează antibioticele»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
 • Boli și stări
 • Acupunctura
 • Electroacupunctura
 • Ace Acupunctura
 • Tratamente Naturiste

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna!
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna! Un obicei extrem de sănătos, băutul ceaiului aduce multiple beneficii asupra sănătății tale. Îți oferă un moment de relaxare pe care îl poți savura alături de cei dragi, o pauză de la muncă, modalitatea ideală de a te detașa de serviciu și a te duce acasă liniștit să te bucuri de familie și o sursă bună de vitamine și... +17 / 0 +17
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău O legendă japoneza spune că, odată acolo trăia un om fericit care a primit cunoştinţe de nepreţuit de la tatăl său – cunoaşterea punctului longevităţii sau punctului celor 100 de boli. În urma sfatului primit în dar de la... +28 / -3 +25
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz Ai auzit cu siguranţă de multe dintre uleiurile esenţiale recomandate mai jos! Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, te pot ajuta în vindecarea anumitor boli. +16 / 0 +16
Păstura, cel mai valoros medicament de stup
Păstura, cel mai valoros medicament de stup Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Pe scurt, păstura este un polen modificat cu substanţe adăugate de harnicele albine şi care constituie hrana acestora, în special a larvelor. Dacă albinele îşi hrănesc copiii cu acest produs pre-digerat, denumit şi „pîinea albinelor“, vă... +15 / 0 +15
Inul scade colesterolul
Inul scade colesterolul Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist, însă ai putea să încerci și remediul naturist cu semințe de in. +12 / 0 +12
Infecții urinare? Le poți obloji cu cozi de cireșe!
Infecții urinare? Le poți obloji cu cozi de cireșe! Bogate în vitamina C, cireșele întăresc sistemul imunitar și au efect antiinflamator, ceea ce favorizează vindecarea infecțiilor urinare. +11 / 0 +11
La ce ajută cura cu nămol
La ce ajută cura cu nămol O cură cu nămol este o adevărată binefacere indiferent de vârsta pe care o ai. Află de ce este bine s-o încerci măcar o dată în viaţă! +10 / 0 +10
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare Le folosesti la gatit, pentru a da savoare mancarurilor tale preferate. Fie ca iti amintesc de copilarie si de gradina bunicilor, fie ca dau aroma cand le folosesti proaspete, aceste plante aromatice au si numeroase beneficii pentru sanatate. +8 / 0 +8
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă înţepătoare şi iute, cu note citrice. Poate fi folosit în ceaiuri, gemuri, prăjituri şi nenumărate... +9 / -1 +8
Așa-ți reduci glicemia în mod natural!
Așa-ți reduci glicemia în mod natural! Plantele sunt o soluție la îndemână și atunci când ai glicemia crescută, cum se întâmplă în prediabet sau diabet. Afinele sau fasolea sunt doar câteva dintre cele pe care le poți încerca. +6 / 0 +6