Ginsengul românesc: cătina

August 21, 2015 | Nicu Pârlog
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
Ginsengul românesc: cătina

Puţine plante din flora autohtonă, ba chiar mondială pot rivaliza cu cătina românească în privinţa calităţilor curative şi diverselor aplicaţii medicale. Cu fructele sale, ca nişte bobiţe aurii care se coc toamna, cătina ne oferă un nesperat ajutor tuturor, indiferent de vârstă sau afecţiuni. Vitaminizantă de excepţie, antioxidantă redutabilă şi neîntrecută stimulatoare a sistemului imunitar, cătina are încă multe valenţe necunoscute publicului larg.

Conform cercetărilor efectuate de specialişti de prestigiu precum Ing. Ştefan Manea, prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminiţa Brad şi Ing. Florica Radu, cătina care creşte în ţara noastră are un conţinut chimic de excepţie, poate cel mai bogat din întreaga lume. Planta a fost studiată şi ameliorată în Staţiunea Horticolă "Mărăcineni", unde s-au obţinut varietăţi cu ţepi reduşi. Trebuie menţionat că nicăieri în lume nici varietatea naturală, nici soiurile ameliorate nu au conţin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi şi aminoacizi la nivelul cătinei care creşte în România, mai ales în zona subcarpatică.
"Până în prezent cercetările au confirmat faptul că fructele de cătină constituie cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi"
Ce conţine?

Pentru biologie şi medicină, cătina românească prezintă încă un mister ale cărui taine binefăcătoare aşteaptă să fie descoperite în totalitate, în ciuda deceniilor de cercetări minuţioase. Până în prezent cercetările au confirmat faptul că fructele de cătină constituie cea mai bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi flavonoizi.

Conţine şi cantităţi mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi P, alături de microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli. În urma analizelor de laborator a reieşit că fructul cătinei conţine substanţă uscată în proporţie de doar 10-20%, restul compoziţiei constând în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B.

Celebrul şi căutatul ulei de cătină conţine la rândul său, în proporţie de circa 80-90% acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi fitosteroli. Seminţele de cătină sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, iar frunzele şi scoarţa arbustului conţin tocoferol şi sitosterol.

Cum ne ajută cătina?

Frunzele, scoarţa, seminţele, dar mai ales fructele de cătină au rezultate extraordinare atât în scop medical, cât şi alimentar. Efectele secundare negative sunt de-a dreptul neînsemnate. Foarte apreciat este uleiul de cătină, fiind utilizat cu un succes deosebit chiar şi în cazuri grave de arsuri termice şi chimice, sau afecţiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri. Merită amintit un caz relatat de ing. Ştefan Manea, referitor la un accident de muncă grav petrecut în anul 1985 la Combinatul Chimic Giurgiu.

Alimente pe care uiti sa le incluzi in meniu

"Deşi uneori poate părea că ne alegem singuri obiceiurile alimentare, nu este cazul în general, deoarece sunt deseori condiţionate de alte circumstanţe. Din acest motiv, vă sugerăm să..."

Citeşte mai mult:
Alimente pe care uităm să le includem în meniu»

Accidentul respectiv s-a soldat cu şase victime, cu arsuri de gradele 3 şi 4 pe suprafeţe de peste 50% din piele. Trei dintre bolnavi au fost diagnosticaţi fără şanse de supravieţuire şi au rămas internaţi la Sitalul Judeţean Giurgiu în aşteptarea fatidicului deznodământ.

Ing. Ştefan Manea apelează urgent la profesorul universitar Ioan Brad, unul dintre cei mai mari experţi în cătină la nivel mondial. Acesta este adus de urgenţă cu elicopterul de la Facultatea de Medicină din Târgu Mureş, unde pe atunci era profesor. Ioan Brad a venit cu ulei de cătină cu care le-a uns şi pansat rănile celor trei muribunzi. Rezultatul a fost de-a dreptul miraculos. Cei trei ingineri nu au intrat în blocaj renal în faza următoare, iar arsurile s-au vindecat. Cei trei au scăpat de la moarte şi trăiesc sănătoşi şi în prezent.

Uleiul de cătină este folosit şi în tratamentul ulcerului gastric şi duodenal, diareei, urticariei şi stărilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii şi hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei şi chiar stresului. Utilizările cătinei în geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetările recente o recomandă şi în oncologie. Cercetări efectuate în Marea Britanie au descoperit capacitatea cătinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.

De asemenea, este eficientă şi în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale. Este un redutabil antidepresiv, antiacneic, contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen, antioxidant în mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare. Este folosită cu succes şi în tratamentul psoriazisului, în prevenirea cancerului şi ca imunostimulator, prevenirea adenoamelor, tratamentul cancerului mamar, antibacteriană, inhibitoare a poftei de mâncare în cazurile de obezitate., reglatoare a lipoproteineinemiei, tratamentul leucemiilor şi limfoamelor, afecţiuni osteoarticulare, O.R.L., inflamaţii digestive, constipaţie, afecţiuni ale aparatului urinar şi al celui genital, afecţiuni hematologice, afecţiuni virale, afecţiuni ale sistemului nervos şi psihice.

În plus, în cătina albă se găsesc o seamă de substanţe cu efect hormonal prin ele însăşi, sau substanţe care reprezintă precursori ai anumitor hormoni.

În uleiul de cătină este probabilă existenţa prostaglandinelor (acestea sunt considerate hormoni celulari, respectiv modulatori ai activităţii hormonale care stimulează musculatura netedă), dar mai precis se găsesc acizi graşi nesaturaţi cu două sau trei duble legături care sunt precursorii siguri ai prostaglandinelor. O altă susbstanţă cu efect hormonal cre se găseşte în cantităţi mari în cătină este serotonina. Ea are ca precursor triptofanul - aminoacid esenţial care se găseşte în cantităţi mari îndeosebi în fructele uscate şi pulverizate de cătină.

Cu aceste calităţi şi proprietăţi extraordinare, dintre care multe aşteaptă să fie descoperite de lumea ştiinţifică, cătina care creşte în România se remarcă încă o dată ca una dintre cele mai valoroase plante cu uz medicinal şi alimentar din întreaga lume. Iar noi românii putem oricând să apelăm la secretele acestei adevărate comori a botanicii naţionale.

Citeşte şi:
Topul fructelor şi legumelor care te scapă de celulită!»

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+5
  • Boli și stări
  • Asimilare vitamine
  • Vitamina D
  • ginseng
  • catina
  • catina alba

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Inul scade colesterolul
Inul scade colesterolul Colesterolul mărit este un factor de risc cardiovascular, care poate afecta orice persoană, fiind favorizat de dieta bogată în grăsimi şi de sedentarism. Dacă suferi de această problemă de sănătate, este indicat să consulți un medic specialist, însă ai putea să încerci și remediul naturist cu semințe de in. +12 / 0 +12
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău O legendă japoneza spune că, odată acolo trăia un om fericit care a primit cunoştinţe de nepreţuit de la tatăl său – cunoaşterea punctului longevităţii sau punctului celor 100 de boli. În urma sfatului primit în dar de la... +28 / -3 +25
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz Ai auzit cu siguranţă de multe dintre uleiurile esenţiale recomandate mai jos! Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, te pot ajuta în vindecarea anumitor boli. +16 / 0 +16
Metode şi reţete pentru purificarea ficatului şi a sângelui
Metode şi reţete pentru purificarea ficatului şi a sângelui După inima şi plămâni, ficatul este probabil cel mai important organ pe care îl avem. Când ficatul nu mai funcţionează murim. +15 / 0 +15
Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii?
Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii? Din păcate, nu există vreo persoană care să nu aibă o problemă, fie că este vorba de o suferinţă fizică sau sufletească, stres, insomnii sau are câteva kilograme în plus. Cum nu se poate să iei pastile pentru toate acestea, este bine să te gândeşti cum să rezolvi totul cât mai natural, fără efecte adverse, printr-o... +13 / -1 +12
La ce ajută cura cu nămol
La ce ajută cura cu nămol O cură cu nămol este o adevărată binefacere indiferent de vârsta pe care o ai. Află de ce este bine s-o încerci măcar o dată în viaţă! +10 / 0 +10
Superalimentul minune - ceaiul matcha
Superalimentul minune - ceaiul matcha Ai putea înlocui cafeaua de dimineaţă cu un ceai verde? Ceaiul matcha are efectul energizant al cofeinei şi beneficiile unui superaliment. +9 / 0 +9
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă înţepătoare şi iute, cu note citrice. Poate fi folosit în ceaiuri, gemuri, prăjituri şi nenumărate... +9 / -1 +8
Așa-ți reduci glicemia în mod natural!
Așa-ți reduci glicemia în mod natural! Plantele sunt o soluție la îndemână și atunci când ai glicemia crescută, cum se întâmplă în prediabet sau diabet. Afinele sau fasolea sunt doar câteva dintre cele pe care le poți încerca. +6 / 0 +6
Plante utile în călătorie
Plante utile în călătorie În timpul pregătirii pentru o călătorie, de obicei nu ne gândim doar la ce haine să punem în bagaj, dar şi la produsele destinate sănătăţii. Ce faceţi dacă vă îmbolnăviţi în timpul călătoriei, suferiţi un traumatism sau vă răniţi? Bineînţeles, în cazurile grave asigurarea de călătorie va acoperi cheltuielile... +6 / 0 +6