Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Decembrie 2, 2015 | sursa: impenetrabil.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+10
Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Curcuma este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa (denumită şi turmeric), care se cultivă în India şi Asia de Sud Est de mai bine de 4000 de ani. După ce sunt uscaţi şi măcinaţi, rizomii se transformă într-o pudră de culoare galben-portocalie uşor picantă, ce condimentează şi colorează în acelaşi timp. În India se consumă 1,5 - 2 g de curcuma zilnic în diverse feluri de mâncare.

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)"Pentru că nu are un gust foarte pronunţat, se foloseşte mai ales în amestec cu alte condimente într-un mix denumit curry (sau cari), omniprezent în bucătăria indiană. Chinezii şi arabii întrebuinţează şi ei curcuma de mult timp. În schimb, occidentalii o utilizează în industria alimentară ca aditiv (E100) pentru culorarea naturală a unor produse ca unt, muştar, prăjituri, lichioruri, brânzeturi, aluaturi, sosuri, etc.

Ce conţine curcuma?
Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%). Antioxidanţii sunt substanţe naturale cu proprietăţi benefice pentru organism, având un rol protector contra bolilor cardiovasculare, anumite cancere şi alte boli legate de îmbătrânire. Într-un top al alimentelor în funcţie de conţinutul lor în antioxidanţi, curcuma se situează pe locul cinci.

Care sunt beneficiile curcumei?
Se ştie că indienii au de 8 ori mai puţine cancere de plămân decât occidentalii, de 9 ori mai puţine cancere de colon, de 5 ori mai puţine cancere de sân şi de 10 ori mai puţine cancere de rinichi, iar asta în ciuda expunerii la agenţi cancerigeni multipli, pe o scară probabil mai mare ca în Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au arătat că prevalenţa bolii Alzheimer este semnificativ mai mică la populaţia indiană decât la alte populaţii. Cu toate că nici un studiu nu a demonstrat că există o legătură între consumul de curcumă şi incidenţa scăzută a anumitor forme de cancer, se consideră că un aport zilnic de curcumă, de la o jumătate până la o linguriţă de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.

10 antibiotice naturale

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

Având capacitatea de a inhiba producţia de citokine, compuşi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerată cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut până în prezent, cu o putere comparabilă cu a cortizonului. În Europa curcumina se utilizează în principal că antalgic, sub formă de suplimente alimentare pentru îngrijirea durerilor articulare, se găseşte în farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare că eficienţa curcumei în prevenirea şi tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afecţiune cu o puternică componentă inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei însuşiri a curcuminei.

Curcuma se utilizează tradiţional pentru stimularea digestiei, în special pentru creşterea secreţiei biliare şi pentru tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale inflamatorii. S-a demonstrat că extractul de curcumina inhibă secreţia acidului gastric, putând împiedica astfel apariţia ulcerului gastric. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial această proprietate terapeutică a curcuminei.

Cum creşti biodisponibilitatea curcumei?
Curcuma prezintă totuşi un neajuns, şi anume o biodisponibilitate scăzută. Se asimilează de organism în proporţie de 5-60%, în funcţie de calitatea ei. Cercetătorii au descoperit că curcumina îşi poate dubla absorbţia în asociere cu piperina, substanţa activă din piper, sau cu bromelina din ananas şi ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creşte în prezenţa grăsimilor. De aceea este bine să o dizolvi în uleiul încins înainte de a o pune în mâncare. Fiind rezistentă la temperaturi ridicate, nu există riscul să-şi piardă virtuţile nutriţionale.

La ce mâncare poţi folosi curcuma?
Curcuma nu este scumpă şi este atât de benefică încât este păcat să nu experimentezi aroma ei. Şi, cine ştie, poate chiar îţi place, mai ales că mâncarea devine mai gustoasă şi mai atrăgătoare. Folosită regulat în alimentaţie, curcuma pătrunde în organism şi-l protejează. Este bine să începi cu concentraţii mici, care să schimbe uşor condimentarea preparatelor tale. Pe măsură ce te obişnuieşti cu noul gust, poţi să măreşti cantitatea. Sunt multiple moduri de a o consuma, cu orez, cartofi, linte şi peşte sau în maioneza, supe şi ciorbe. Merge destul de bine cu legume (dovlecel, morcov, vânătă, etc) şi sporeşte savoarea preparatelor cu sosuri. Curcuma poate fi de asemenea adăugată în aluaturi, biscuiţi şi prăjituri.

Se găseşte de cumpărat pe internet, în unele supermarketuri şi în magazinele cu specific oriental.

Citeşte şi:
7 secrete ascunse în pliculeţele de ceai»

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+10
  • Sanatate
  • Antiinflamator
  • Antioxidant
  • Boli cardiovasculare
  • colesterol
  • turmeric
  • curcuma

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Zeama de lămâie te scapă de acnee: mit sau adevăr?
Zeama de lămâie te scapă de acnee: mit sau adevăr? Zeama de lămâie este adesea promovată ca fiind o metodă naturală şi eficientă împotriva acneei, dar cât de sigură este aceasta pentru pielea noastră? Înainte să ne chinuim tenul cu aşa-zise tratamente naturale, poate ar fi mai bine să aruncăm o privire asupra concluziilor oferite de specialişti, care ştiu cel mai bine ce... +5 / 0 +5
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău O legendă japoneza spune că, odată acolo trăia un om fericit care a primit cunoştinţe de nepreţuit de la tatăl său – cunoaşterea punctului longevităţii sau punctului celor 100 de boli. În urma sfatului primit în dar de la... +28 / -2 +26
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz Ai auzit cu siguranţă de multe dintre uleiurile esenţiale recomandate mai jos! Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, te pot ajuta în vindecarea anumitor boli. +16 / 0 +16
10 afecţiuni care pot fi tratate cu muguri de brad
10 afecţiuni care pot fi tratate cu muguri de brad Mugurii de brad cresc în vârful cetinilor şi sunt uşor de recunoscut după culoarea aceea de verde crud. Sunt fragezi şi, dacă îi zdrobeşti între dinţi, au un gust acrişor şi răspândesc o aromă extraordinară. +22 / -7 +15
Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii?
Ce boli putem trata cu ajutorul acupuncturii? Din păcate, nu există vreo persoană care să nu aibă o problemă, fie că este vorba de o suferinţă fizică sau sufletească, stres, insomnii sau are câteva kilograme în plus. Cum nu se poate să iei pastile pentru toate acestea, este bine să te gândeşti cum să rezolvi totul cât mai natural, fără efecte adverse, printr-o... +13 / -1 +12
Elixirul străvechi care poate vindeca până la 100 de boli
Elixirul străvechi care poate vindeca până la 100 de boli Pe măsură ce înaintăm în vârstă, crește și riscul de a dezvolta diferite boli care ne pot afecta serios calitatea vieții. În plus, știm cu toții, secretul unei vieți sănătoase stă într-un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și obiceiul de a face mișcare în mod regulat. +9 / 0 +9
Leacuri miraculoase cu gălbenele
Leacuri miraculoase cu gălbenele Binecunoscutele gălbenele se folosesc de sute de ani în medicina populară, în special pentru afecțiuni biliare și intestinale. Au acţiune antiinflamatorie, antiseptică, antimicrobiană, cicatrizantă, stimulând vindecarea şi regenerarea ţesuturilor. +8 / 0 +8
7 plante care aduc relaxarea
7 plante care aduc relaxarea Ce au în comun levănțica, sunătoarea, valeriana și passiflora? Ceaiurile din aceste plante, la fel ca și alte remedii, ne pot aduce alinare atunci când ne acaparează stările tensionate specifice perioadelor de stres. +7 / 0 +7
Uleiul de oregano, antibioticul naturii!
Uleiul de oregano, antibioticul naturii! Uleiul de oregano, distilat din florile şi frunzele plantei de Oregano, s-ar putea să fie unul dintre cele mai puternice antibiotice ale naturii! +6 / 0 +6
"Darul cerului" sau rostopasca, remediu puternic pentru 150 de afecţiuni
"Darul cerului" sau rostopasca, remediu puternic pentru 150 de afecţiuni Se spunea ca are o forță egală cu a soarelui și de asta romanii au botezat-o “Chelidonium”, “darul cerului”, iar vracii o culegeau numai în crucea zilei, când soarele era... 2 +6 / -1 +5