Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Decembrie 2, 2015 | sursa: impenetrabil.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+11
Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Curcuma este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa (denumită şi turmeric), care se cultivă în India şi Asia de Sud Est de mai bine de 4000 de ani. După ce sunt uscaţi şi măcinaţi, rizomii se transformă într-o pudră de culoare galben-portocalie uşor picantă, ce condimentează şi colorează în acelaşi timp. În India se consumă 1,5 - 2 g de curcuma zilnic în diverse feluri de mâncare.

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)"Pentru că nu are un gust foarte pronunţat, se foloseşte mai ales în amestec cu alte condimente într-un mix denumit curry (sau cari), omniprezent în bucătăria indiană. Chinezii şi arabii întrebuinţează şi ei curcuma de mult timp. În schimb, occidentalii o utilizează în industria alimentară ca aditiv (E100) pentru culorarea naturală a unor produse ca unt, muştar, prăjituri, lichioruri, brânzeturi, aluaturi, sosuri, etc.

Ce conţine curcuma?
Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%). Antioxidanţii sunt substanţe naturale cu proprietăţi benefice pentru organism, având un rol protector contra bolilor cardiovasculare, anumite cancere şi alte boli legate de îmbătrânire. Într-un top al alimentelor în funcţie de conţinutul lor în antioxidanţi, curcuma se situează pe locul cinci.

Care sunt beneficiile curcumei?
Se ştie că indienii au de 8 ori mai puţine cancere de plămân decât occidentalii, de 9 ori mai puţine cancere de colon, de 5 ori mai puţine cancere de sân şi de 10 ori mai puţine cancere de rinichi, iar asta în ciuda expunerii la agenţi cancerigeni multipli, pe o scară probabil mai mare ca în Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au arătat că prevalenţa bolii Alzheimer este semnificativ mai mică la populaţia indiană decât la alte populaţii. Cu toate că nici un studiu nu a demonstrat că există o legătură între consumul de curcumă şi incidenţa scăzută a anumitor forme de cancer, se consideră că un aport zilnic de curcumă, de la o jumătate până la o linguriţă de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.

10 antibiotice naturale

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

Având capacitatea de a inhiba producţia de citokine, compuşi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerată cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut până în prezent, cu o putere comparabilă cu a cortizonului. În Europa curcumina se utilizează în principal că antalgic, sub formă de suplimente alimentare pentru îngrijirea durerilor articulare, se găseşte în farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare că eficienţa curcumei în prevenirea şi tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afecţiune cu o puternică componentă inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei însuşiri a curcuminei.

Curcuma se utilizează tradiţional pentru stimularea digestiei, în special pentru creşterea secreţiei biliare şi pentru tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale inflamatorii. S-a demonstrat că extractul de curcumina inhibă secreţia acidului gastric, putând împiedica astfel apariţia ulcerului gastric. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial această proprietate terapeutică a curcuminei.

Cum creşti biodisponibilitatea curcumei?
Curcuma prezintă totuşi un neajuns, şi anume o biodisponibilitate scăzută. Se asimilează de organism în proporţie de 5-60%, în funcţie de calitatea ei. Cercetătorii au descoperit că curcumina îşi poate dubla absorbţia în asociere cu piperina, substanţa activă din piper, sau cu bromelina din ananas şi ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creşte în prezenţa grăsimilor. De aceea este bine să o dizolvi în uleiul încins înainte de a o pune în mâncare. Fiind rezistentă la temperaturi ridicate, nu există riscul să-şi piardă virtuţile nutriţionale.

La ce mâncare poţi folosi curcuma?
Curcuma nu este scumpă şi este atât de benefică încât este păcat să nu experimentezi aroma ei. Şi, cine ştie, poate chiar îţi place, mai ales că mâncarea devine mai gustoasă şi mai atrăgătoare. Folosită regulat în alimentaţie, curcuma pătrunde în organism şi-l protejează. Este bine să începi cu concentraţii mici, care să schimbe uşor condimentarea preparatelor tale. Pe măsură ce te obişnuieşti cu noul gust, poţi să măreşti cantitatea. Sunt multiple moduri de a o consuma, cu orez, cartofi, linte şi peşte sau în maioneza, supe şi ciorbe. Merge destul de bine cu legume (dovlecel, morcov, vânătă, etc) şi sporeşte savoarea preparatelor cu sosuri. Curcuma poate fi de asemenea adăugată în aluaturi, biscuiţi şi prăjituri.

Se găseşte de cumpărat pe internet, în unele supermarketuri şi în magazinele cu specific oriental.

Citeşte şi:
7 secrete ascunse în pliculeţele de ceai»

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+11
  • Sanatate
  • Antiinflamator
  • Antioxidant
  • Boli cardiovasculare
  • colesterol
  • turmeric
  • curcuma

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna!
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri de băut toamna! Un obicei extrem de sănătos, băutul ceaiului aduce multiple beneficii asupra sănătății tale. Îți oferă un moment de relaxare pe care îl poți savura alături de cei dragi, o pauză de la muncă, modalitatea ideală de a te detașa de serviciu și a te duce acasă liniștit să te bucuri de familie și o sursă bună de vitamine și... +17 / 0 +17
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău
Ce ţi se întâmplă dacă apeşi acest PUNCT MIRACULOS de pe corpul tău O legendă japoneza spune că, odată acolo trăia un om fericit care a primit cunoştinţe de nepreţuit de la tatăl său – cunoaşterea punctului longevităţii sau punctului celor 100 de boli. În urma sfatului primit în dar de la... +28 / -3 +25
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz
Uleiuri esenţiale - recomandarile Dr. Oz Ai auzit cu siguranţă de multe dintre uleiurile esenţiale recomandate mai jos! Sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice şi pentru faptul că, atunci când sunt folosite corect, te pot ajuta în vindecarea anumitor boli. +16 / 0 +16
Păstura, cel mai valoros medicament de stup
Păstura, cel mai valoros medicament de stup Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar şi cel mai puţin cunoscut. Pe scurt, păstura este un polen modificat cu substanţe adăugate de harnicele albine şi care constituie hrana acestora, în special a larvelor. Dacă albinele îşi hrănesc copiii cu acest produs pre-digerat, denumit şi „pîinea albinelor“, vă... +15 / 0 +15
Cosmeticele naturale sunt întotdeauna sănătoase?
Cosmeticele naturale sunt întotdeauna sănătoase? Cosmeticele sunt substanţe ce au drept scop oţinerea unei apect frumos şi ascunderea defectelor celor care le folosesc.Potrivit arheologilor, cosmeticele nu sunt o invenţie modernă. 3 +13 / 0 +13
Bei cafeaua pe stomacul gol? Iata la ce riscuri te expui
Bei cafeaua pe stomacul gol? Iata la ce riscuri te expui Cafeaua prezinta o multitudine de beneficii, in primul rand pentru ca este bogata in antioxidanti care au rolul de a indeparta radicalii liberi din organism. In plus, cafeaua are efectul benefic de a diminua oboseala si starea de somnolenta cu care majoritatea oamenilor se trezesc dimineata, insa consumata in exces poate avea efecte negative... +11 / 0 +11
La ce ajută cura cu nămol
La ce ajută cura cu nămol O cură cu nămol este o adevărată binefacere indiferent de vârsta pe care o ai. Află de ce este bine s-o încerci măcar o dată în viaţă! +10 / 0 +10
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare
4 plante din bucatarie, cu beneficii extraordinare Le folosesti la gatit, pentru a da savoare mancarurilor tale preferate. Fie ca iti amintesc de copilarie si de gradina bunicilor, fie ca dau aroma cand le folosesti proaspete, aceste plante aromatice au si numeroase beneficii pentru sanatate. +8 / 0 +8
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir
Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă începi să consumi zilnic ghimbir Originar din India şi China, ghimbirul este unul din cele mai vechi şi populare condimente, dar este foarte apreciat şi datorită propietăţilor sale terapeutice. Ghimbirul este unul dintre cele mai versatile condimente, cu o aromă înţepătoare şi iute, cu note citrice. Poate fi folosit în ceaiuri, gemuri, prăjituri şi nenumărate... +9 / -1 +8
Așa-ți reduci glicemia în mod natural!
Așa-ți reduci glicemia în mod natural! Plantele sunt o soluție la îndemână și atunci când ai glicemia crescută, cum se întâmplă în prediabet sau diabet. Afinele sau fasolea sunt doar câteva dintre cele pe care le poți încerca. +6 / 0 +6