Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Decembrie 2, 2015 | sursa: impenetrabil.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+12
Pentru un organism impenetrabil consumă curcumă

Curcuma este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa (denumită şi turmeric), care se cultivă în India şi Asia de Sud Est de mai bine de 4000 de ani. După ce sunt uscaţi şi măcinaţi, rizomii se transformă într-o pudră de culoare galben-portocalie uşor picantă, ce condimentează şi colorează în acelaşi timp. În India se consumă 1,5 - 2 g de curcuma zilnic în diverse feluri de mâncare.

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)"Pentru că nu are un gust foarte pronunţat, se foloseşte mai ales în amestec cu alte condimente într-un mix denumit curry (sau cari), omniprezent în bucătăria indiană. Chinezii şi arabii întrebuinţează şi ei curcuma de mult timp. În schimb, occidentalii o utilizează în industria alimentară ca aditiv (E100) pentru culorarea naturală a unor produse ca unt, muştar, prăjituri, lichioruri, brânzeturi, aluaturi, sosuri, etc.

Ce conţine curcuma?
Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%). Antioxidanţii sunt substanţe naturale cu proprietăţi benefice pentru organism, având un rol protector contra bolilor cardiovasculare, anumite cancere şi alte boli legate de îmbătrânire. Într-un top al alimentelor în funcţie de conţinutul lor în antioxidanţi, curcuma se situează pe locul cinci.

Care sunt beneficiile curcumei?
Se ştie că indienii au de 8 ori mai puţine cancere de plămân decât occidentalii, de 9 ori mai puţine cancere de colon, de 5 ori mai puţine cancere de sân şi de 10 ori mai puţine cancere de rinichi, iar asta în ciuda expunerii la agenţi cancerigeni multipli, pe o scară probabil mai mare ca în Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au arătat că prevalenţa bolii Alzheimer este semnificativ mai mică la populaţia indiană decât la alte populaţii. Cu toate că nici un studiu nu a demonstrat că există o legătură între consumul de curcumă şi incidenţa scăzută a anumitor forme de cancer, se consideră că un aport zilnic de curcumă, de la o jumătate până la o linguriţă de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.

10 antibiotice naturale

"Principalele virtuţi ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă ce se găseşte în proporţie mare în compoziţia ei (peste 90%)..."

Citeşte mai mult:
10 antibiotice din plante medicinale!»

Având capacitatea de a inhiba producţia de citokine, compuşi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerată cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut până în prezent, cu o putere comparabilă cu a cortizonului. În Europa curcumina se utilizează în principal că antalgic, sub formă de suplimente alimentare pentru îngrijirea durerilor articulare, se găseşte în farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare că eficienţa curcumei în prevenirea şi tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afecţiune cu o puternică componentă inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei însuşiri a curcuminei.

Curcuma se utilizează tradiţional pentru stimularea digestiei, în special pentru creşterea secreţiei biliare şi pentru tratarea unor afecţiuni gastro-intestinale inflamatorii. S-a demonstrat că extractul de curcumina inhibă secreţia acidului gastric, putând împiedica astfel apariţia ulcerului gastric. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut oficial această proprietate terapeutică a curcuminei.

Cum creşti biodisponibilitatea curcumei?
Curcuma prezintă totuşi un neajuns, şi anume o biodisponibilitate scăzută. Se asimilează de organism în proporţie de 5-60%, în funcţie de calitatea ei. Cercetătorii au descoperit că curcumina îşi poate dubla absorbţia în asociere cu piperina, substanţa activă din piper, sau cu bromelina din ananas şi ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creşte în prezenţa grăsimilor. De aceea este bine să o dizolvi în uleiul încins înainte de a o pune în mâncare. Fiind rezistentă la temperaturi ridicate, nu există riscul să-şi piardă virtuţile nutriţionale.

La ce mâncare poţi folosi curcuma?
Curcuma nu este scumpă şi este atât de benefică încât este păcat să nu experimentezi aroma ei. Şi, cine ştie, poate chiar îţi place, mai ales că mâncarea devine mai gustoasă şi mai atrăgătoare. Folosită regulat în alimentaţie, curcuma pătrunde în organism şi-l protejează. Este bine să începi cu concentraţii mici, care să schimbe uşor condimentarea preparatelor tale. Pe măsură ce te obişnuieşti cu noul gust, poţi să măreşti cantitatea. Sunt multiple moduri de a o consuma, cu orez, cartofi, linte şi peşte sau în maioneza, supe şi ciorbe. Merge destul de bine cu legume (dovlecel, morcov, vânătă, etc) şi sporeşte savoarea preparatelor cu sosuri. Curcuma poate fi de asemenea adăugată în aluaturi, biscuiţi şi prăjituri.

Se găseşte de cumpărat pe internet, în unele supermarketuri şi în magazinele cu specific oriental.

Citeşte şi:
7 secrete ascunse în pliculeţele de ceai»

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+12
  • Sanatate
  • Antiinflamator
  • Antioxidant
  • Boli cardiovasculare
  • colesterol
  • turmeric
  • curcuma

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cel mai tare somnifer se obține rapid și nu are efecte secundare: rezultatul, de nedescris
Cel mai tare somnifer se obține rapid și nu are efecte secundare: rezultatul, de nedescris Cel mai tare somnifer se obține rapid și nu are efecte secundare: rezultatul, de ne descris – Aveti probleme in a avea un somn odihnitor noaptea? Cu totii avem uneori. +18 / 0 +18
10 antibiotice din plante medicinale!
10 antibiotice din plante medicinale! Multe plante au fost folosite din timpuri străvechi pentru a trata acele infecţii cauzate de bacterii care sunt acum rezistente la antibiotice. +30 / -3 +27
Lidia Fecioru: Nu trebuie să aşteptăm ajutor de la nimeni, pentru că îl vom găsi în interiorul nostru
Lidia Fecioru: Nu trebuie să aşteptăm ajutor de la nimeni, pentru că îl vom găsi în interiorul nostru Lidia Fecioru este unul dintre cei mai cunoscuți și mai redutabili bioenergeticieni din România. Cu siguranță, mulți dintre voi ați auzit de ea, ați văzut-o la televizor sau +22 / -4 +18
Menta pune bila la treabă
Menta pune bila la treabă Tratament natural cu proprietăți antispastice, menta este una dintre cele mai cunoscute și utilizate plante, datorită aromei sale deosebite și a beneficiilor pe care le aduce întregului organism. +15 / 0 +15
Metode şi reţete pentru purificarea ficatului şi a sângelui
Metode şi reţete pentru purificarea ficatului şi a sângelui După inima şi plămâni, ficatul este probabil cel mai important organ pe care îl avem. Când ficatul nu mai funcţionează murim. +15 / 0 +15
Scapă de răceală cu ajutorul uleiului esențial
Scapă de răceală cu ajutorul uleiului esențial Răceala, tusea, stânjenitoarea bronșită și multe alte afecțiuni ale sezonului rece pot deveni o simplă amintire după ce apelezi la remediile naturiste. Încearcă uleiurile esențiale! +13 / 0 +13
Aloe Vera şi propolisul: aliaţi  de nădejde ai sănătăţii
Aloe Vera şi propolisul: aliaţi de nădejde ai sănătăţii Indiferent de vremurile în care trăim, viaţa este mult mai uşoară atunci când ai prieteni lângă tine. La fel se întâmplă şi atunci când ai la îndemână minuni ale naturii ce lucrează în scopul sănătăţii şi frumuseţii. Bucuraţi-vă împreună cu cei dragi de efectele Aloei Vera şi ale propolisului. +13 / -1 +12
Frunzele de nuc opresc căderea părului
Frunzele de nuc opresc căderea părului Dacă din nucile verzi se prepară o delicioasă dulceață, iar fructele uscate sunt un ajutor de nădejde în scăderea colesterolului, nici frunzele nu trebuie ignorate. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, iar beneficiile nu se opresc aici. +11 / 0 +11
Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când iei vitamine
Cele mai frecvente greșeli pe care le faci când iei vitamine Vitaminele și suplimentele alimentare te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea, însă luate necorespunzător, pot avea efectul opus. Iată care sunt regulile de care trebuie să ții cont! +9 / 0 +9
Trifoiul roșu curăţă sângele
Trifoiul roșu curăţă sângele Un tratament natural de curăţare a sângelui previne deteriorarea arterelor, care îşi menţin pentru mai mult timp elasticitatea, dar şi formarea cheagurilor. Aliatul tău din farmacia verde este trifoiul roşu, una dintre cele mai bune plante medicinale detoxificante. +8 / 0 +8