Alăptatul la sân

Septembrie 1, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
Alăptatul la sân

Alăptatul la sân este cea mai bună modalitate de a hrăni un nou-născut sau un bebeluş. Structura laptelui produs de fiecare mamă este unic şi se schimbă în funcţie de necesităţile bebeluşului. Alăptatul la sân continuă relaţia apropiată dintre mamă şi copil care a început în pântec.

Avantajele alăptatului la sân pentru bebeluş

1. Întărirea imunităţii nou-născutului.

Laptele de mamă conţine anumite imunoglobuline, cunoscute ca imunoglobulina A sau IgA. Imunoglobulinele sunt molecule care protejează corpul de microorganisme, ce pot provoca infecţii. Imunoglobulina A este prezentă în laptele de mamă şi protejează sistemul digestiv al bebeluşului de infecţiile bacteriene.

"bebeluşii hrăniţi la piept au un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de boli alergice şi autoimune"În plus, laptele de mamă conţine şi alţi nutrienţi, care ajută la întărirea sistemului imunitar al bebeluşului. Bebeluşii hrăniţi la sân au o probabilitate mai mică de a avea infecţii respiratorii, ale urechii interne, ale tractusului urinar, iar dacă totuşi contractă asemenea infecţii, acestea vor urma un curs mai puţin sever. S-a mai demonstrat că bebeluşii hrăniţi la piept au un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de boli alergice şi autoimune, cum ar fi diabetul de tip I.

2. Nou-născuţii învaţă să nu mănânce în exces.

Actul de a suge la sân este o sarcină dificilă pentru un nou-născut sau un bebeluş. De aceea, nou-născuţii învaţă să sugă numai atât cât este necesar ca să simtă sătui. Situaţia este inversă în cazul alăptării cu biberonul: e uşor să sugă din biberon, iar compoziţia laptelui praf este concepută astfel încât să fie mai gustoasă pentru nou-născut. Prin urmare, nou-născuţii vor dori mai mult lapte. Tendinţa continuă pe tot parcursul vieţii; bebeluşul alăptat la sân are tendinţa să mănânce mai puţin şi, în special, să mănânce mai puţin pe fond de stres mai târziu în viaţă.

3. Scade riscul de moarte subită.

Sindromul morţii subite a sugarului reprezintă moartea neaşteptată a unui bebeluş aparent sănătos, care nu poate fi explicată de studiile post-mortem. Există multe ipoteze care încearcă să explice cauza morţii subite infantile. Deşi cauza încă nu se cunoaşte în mod clar, există cercetări care arată că bebeluşii alăptaţi la sân au o probabilitate de două ori mai scăzută de a muri de acest sindrom.

Bebelusi prematuri

"Bebeluşii prematuri trebuie ţinuţi într-un incubator, pentru că centrii lor termoreglatori nu sunt încă ..."

Citește mai mult:
Bebelușii nascuți prematur»

4. Un coeficient de inteligenţă mai ridicat.

Bebeluşii alăptaţi la sân au un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mare în medie cu 7-10 puncte, atunci când cresc. Însă motivul acestui fenomen nu este clar; poate fi legat direct de laptele de mamă sau o consecinţă a faptului că bebeluşii alăptaţi la piept tind să provină din familii care erau mai preocupate de bunăstarea fizică şi emoţională.

Avantajele alăptării la sân pentru mamă

1. Eliberează hormoni „buni”

Alăptatul la sân produce doi hormoni importanţi în corpul mamei: oxitocină şi prolactină. Aceşti hormoni relaxează mama şi îi dau un sentiment de linişte. Ei mai ajută uterul să revină la starea dinaintea naşterii şi suprimă maturarea ouălor în ovare, aşa că suprimă ovulaţia. Aceasta creează o protecţie naturală împotriva sarcinii. Totuşi, această protecţie nu este 100% eficientă şi devine din ce în ce mai nesigură cu fiecare lună de alăptat ce trece.

2. Ajută la scăderea în greutate

Mamele care alăptează consumă 500 de calorii în plus pe zi. Ca o comparaţie, acesta este cu greu numărul de calorii folosit pentru a merge pe bicicletă timp de o oră. Producţia de lapte necesită mobilizarea grăsimilor şi permite grăsimii adunate în timpul sarcinii să se piardă.

3. Reduce riscul de diferite boli

Femeile care alăptează prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer la sân, ovarian sau uterin. Riscul nu este doar mai mic, dar dacă aceste boli chiar apar, ele au tendinţa de a apărea mai târziu în viaţă. Femeile care au alăptat se îmbolnăvesc de cancer cu aproximativ o decadă mai târziu decât femeile care nu au făcut acest lucru.

4. Economiseşte bani

Alăptatul la sân este ieftin decât alăptatul cu biberonul. În plus, bebeluşii alăptaţi la sân se îmbolnăvesc mai rar de infecţii, iar în consecinţă se cheltuiesc mai puţini bani pe tratament.

Cât timp să alăptaţi şi când să vă opriţi?

Alăptatul la sân este necesar numai când nou-născutul este înfometat, caz în care acesta va plânge, în general. Fiecare mamă învaţă rapid să recunoască semnalele propriului bebeluş.
De obicei, o sesiune de alăptat la sân durează între 20 şi 45 de minute. Dacă un bebeluş mănâncă foarte încet sau rareori cere să fie hrănit, poate să fie un semn de infecţie sau boală iminentă. Dacă bănuiţi că bebeluşul dumneavoastră nu se hrăneşte normal, ar trebui să vorbiţi cu medicul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca bebeluşii să fie alimentaţi până la vârsta de 6 luni. Bebeluşii ar trebui apoi hrăniţi cu un amestec de hrană şi lapte matern până la 1 an. Nu s-a demonstrat că alăptatul la sân a unui copil pentru o durată mai mare de un an are efecte secundare negative asupra bebeluşului sau a mamei.

Medicii şi specialiştii în îngrijirea copilului din întreaga lume recomandă numai alegerea unei metode naturale de hrănire a bebeluşului. În cazurile în care alăptatul la sân este imposibil din cauza bolilor mamei sau ale bebeluşului, este recomandat să se folosească lapte praf sau laptele altei mame. Deşi amestecurile moderne de lapte sunt create să fie cât mai aproape de laptele de mamă, niciunul din aceste amestecuri nu poate înlocui avantajele laptelui matern. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Alimentaţie sănătoasă
 • Alaptarea la san
 • Alaptarea cu biberonul
 • Sesiune de alaptat
 • Hranirea bebelusului
 • Lapte praf
 • Lapte matern

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +6 / 0 +6
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3