Ce trebuie să ştiţi despre cezariană

August 17, 2014
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+6
Ce trebuie să ştiţi despre cezariană

Cifre lansate recent indică faptul că rata operaţiilor de cezariană în Romania este între 19 şi 38 la sută, în funcţie de unde alegeţi să naşteţi copilul. Multe femei însărcinate se simt neliniştite gandindu-se la naşterea prin cezariană, aşa că citiţi despre informaţiile de bază şi motivele pentru care puteţi avea o cezariană planificată sau de „urgenţă”.

O operaţie prin cezariană presupune o incizie în jumătatea inferioară a abdomenului şi uter. Copilul este născut atunci prin incizie. Poate fi o procedură planificată sau „de urgenţă”.

Majoritatea operaţiilor de cezariană sunt efectuate din cauza complicaţiilor din timpul unei naşteri vaginale – uneori este necesar ca bebeluşul să se nască de urgenţă, dar cel mai des există ceva timp pentru a pregăti mama pentru procedură, deoarece medicii şi moaşele au detectat nevoia unei operaţii de cezariană mai devreme, în timpul durerilor naşterii.

Un studiu irlandez lansat anul trecut a descoperit că operaţiile de cezariană sunt de departe mult mai des întâlnite în rândul femeilor care merg la clinicile private din Irlanda decât în rândul mamelor care aleg să nască în sistemul de sănătate public.

De ce aţi avea nevoie de o operaţie de urgenţă prin cezariană?

• Poate bebeluşul se află în criză pentru că nu primeşte suficient oxigen şi trebuie născut repede.
• Naşterea nu decurge suficient de repede şi bebeluşul este în criză.
• Suferiţi o desprindere de placentă (placenta începe să se separe de peretele uterului) şi există riscul de sângerare (hemoragie).
• Alte forme de naştere asistată (extracţia prin vacuum sau naşterea cu forcepsul) au eşuat şi bebeluşul trebuie născut repede.

De ce aţi avea nevoie de o operaţie de cezariană planificată?

• Bebeluşul se află în poziţie inversă cu fundul sau cu picioarele înainte. Înainte, copiii aşezaţi invers se năşteau vaginal, dar acum multe spitale au o politică de a planifica operaţii de cezariană pentru toţi bebeluşii aflaţi în poziţie inversă când sarcina este de 38 de săptămâni.
• Bebeluşul se află în poziţie transversală – de-a curmezişul uterului. Dacă bebeluşul se află în poziţie transversală după 38 de săptămâni de sarcină este improbabil că el se va aşeza cu capul în jos la timp pentru naştere, aşa că operaţia de cezariană ar fi singura cale prin care el să se nască în siguranţă.

Durerile nasterii

"Din nefericire, anestezicul ideal nu există, dar există câteva alternative pentru atenuarea durerilor naşterii."

Citește mai mult:
Durerile nașterii și modalitați de alinare a lor»

• Aşteptaţi gemeni, tripleţi sau chiar mai mulţi bebeluşi odată.
• Suferiţi de boli, cum ar fi afecţiuni cardiace, tensiune arterială sau diabet, ceea ce face naşterea vaginală prea riscantă pentru dumneavoastră.
• Suferiţi de o boală specifică femeilor însărcinate denumită preeclampsie.
• Suferiţi de o boală denumită placenta previa, când placenta acoperă cervixul şi există riscul de hemoragie, dacă bebeluşul ar fi născut normal.
• Placenta nu mai funcţionează eficient şi nu aveţi suficient lichid amniotic.
• Aţi avut sângerări puternice înainte sau după declanşarea durerilor naşterii.
• Dacă aveţi peste 35 de ani este mai probabil să aveţi nevoie de o cezariană din cauza riscurilor crescute din timpul sarcinii.
• Dacă aţi născut o dată prin cezariană, unii medici pot recomanda o operaţie planificată de cezariană.
• Bebeluşul este mic şi nu se dezvoltă în uter.

Dacă sunteţi neliniştită în legătură cu naşterea, există multe modalităţi de a vă ajuta. În aceste zile de medicalizare a naşterilor este uşor ca femeile să uite că naşterea este un proces sută la sută natural; femeile au născut de la începutul vremurilor.

"naşterea vaginală ar trebui să fie posibilă pentru 85 la sută dintre femei"World Health Organisation anunţă că naşterea vaginală ar trebui să fie posibilă pentru 85 la sută dintre femei. Încercaţi să vă amintiţi că naşterea prin cezariană ar trebui să fie mai degrabă excepţia decât regula şi că multe femei pot avea o naşterea vaginală bună. Pentru a vă ajuta să vă pregătiţi pentru naştere, aţi putea să citiţi următoarele:

• Încercaţi hipnonaşterea – o tehnică ce vă poate ajuta să obţineţi o naşte confortabilă şi liniştită. Hipnonaşterea s-a dovedit atât eficientă ca pregătire pentru naştere încât unele spitale publice din Anglia organizează acum cursuri de hipnonaştere ca parte standard din cursurile ante-natale pentru mame. Hipnonaşterea este disponibilă în Romania la clinicile private.
• Găsiţi un Doula (un însoţitor în timpul naşterii special pregătit) – cercetările arată că prezenţa unui Doula pregătit – cineva cu care ai construit o relaţie pe durata sarcinii, poate scădea apariţia complicaţiilor la naştere şi conduce la o naştere mai bună, atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Unele spitale nu acceptă ca femeile care nasc să aibă un Doula cu ele, aşa că verificaţi la spital mai întâi.
• Găsiţi cursuri de yoga ante-natale, unde puteţi exersa tehnici de relaxare pentru naştere.
• Informaţi-vă despre naşterea acasă. Unele clinici private au programe de naşterea acasă şi multe mame se pot simţi mai relaxate în confortul şi familiaritatea propriei case, cu moaşe pe care au ajuns să le cunoască pe durata sarcinii.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+6
  • Sănătatea femeilor
  • Durerile nasterii
  • Nastere prematura
  • Cauzele operatiei de cezariana

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +6 / 0 +6
Sfaturi pentru mămicile însărcinate
Sfaturi pentru mămicile însărcinate Pentru femei sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viaţă, dar transformările fizice, schimbările hormonale, precum şi noile experienţe atrag în acelaşi timp o mulţime de sfaturi şi informaţii care la un moment dat pot deveni copleşitoare chiar şi pentru cea mai pregătită viitoare mămica. +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3