Durerea de spate după naştere: cum să o oprim?

Februarie 3, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
Durerea de spate după naştere: cum să o oprim?

După naşterea unui copil, mama trăieşte o mare bucurie. Cu toate acestea, creşterea unui copil nu este numai o plăcere: este, de asemenea, o mare grijă şi responsabilitate. După naştere, mamele sunt în continuu sub un stres fizic şi uneori nou-născutul nu este singurul copil mic din familie. Grija constantă pentru copii, în timp ce îi ridicăm, îi transportăm dintr-o cameră în alta şi ne aplecăm, exercită o tensiune uriaşă asupra spatelui, care duce la dureri de spate în zona lombară sau la un traumatism.

Femeile care au născut au un risc mai ridicat în faţa unei accidentări potenţiale decât femeile care nu au avut o sarcină sau nu sunt însărcinate în prezent. În timpul sarcinii, hormonii care sunt eliberaţi în organism relaxează muşchii şi ligamentele. Această relaxare produce schimbări anatomice şi acestea reduc stabilitatea coloanei vertebrale.

Muşchii abdominali stabilizează spatele inferior, dar în timpul naşterii şi după naştere îşi pierd tonusul. Muşchii şi ligamentele din jurul vertebrelor au tendinţa să se relaxeze şi ele. Aceasta reduce abilitatea corpului de a stabiliza coloana vertebrală din nou. În timpul sarcinii, instabilitatea coloanei vertebrale continuă să crească treptat. Sarcina şi instabilitatea coloanei vertebrale duc la schimbări ale posturii, care pot provoca şi ele dureri de spate după naştere pentru unele femei.
"Toate aceste activităţi, împreună cu relaxarea muşchilor şi ligamentelor cresc riscul de a deteriora ţesuturile moi din jurul coloanei vertebrale şi de a produce dureri de spate"
Mamele tinere se afundă în rutinele de îngrijire a copiilor fără să îşi ia ceva timp să-şi revină aşa cum trebuie după naştere ele însele; prin urmare, slăbirea muşchilor şi a ligamentelor se menţine. Una dintre mişcările cele mai des efectuate în activităţile zilnice ale mamelor este ridicatul – ridicarea unui scaun de maşină sau premergătorul unui copil pentru a se potrivi în maşină, transportarea bebeluşului şi (sau) a altui copil mic în braţe. Din nefericire, majoritatea femeilor realizează aceste acţiuni în mod incorect şi fără a lua precauţiile necesare. Mamele sunt obosite de la un stil de viaţă agitat, au atât de multe de făcut şi atât de puţin timp. Ele uită deseori de persoana lor şi nu îşi pot dedica ceva timp de calitate pentru ele însele. Toate aceste activităţi, împreună cu relaxarea muşchilor şi ligamentelor cresc riscul de a deteriora ţesuturile moi din jurul coloanei vertebrale şi de a produce dureri de spate.

Din ce în ce mai multe femei nasc prin cezariană, ceea ce creşte semnificativ riscul accidentării spatelui şi a durerilor post-partum. În timpul operaţiei de cezariană peretele abdominal este afectat, iar muşchii sunt secţionaţi. În aceste cazuri, femeile au nevoie de mult mai mult timp pentru a recâştiga forţa muşchilor abdominali şi stabilitatea lombară. Femeile care se refac după cezariană ar trebui să fie deosebit de precaute când ţin în braţe un bebeluş sau când ridică orice fel de obiecte, deoarece pot suprasolicita spatele şi muşchii abdominali. Este important să consultaţi un ginecolog care vă va da sfaturi când şi cum să începeţi programul de construcţie a muşchilor abdominali.

Masajul bebelusului

"Nu sunteţi nici pe departe singura care se bucură de un masaj. Şi bebeluşii percep o atingere delicată ca pe un gest care alină, chiar terapeutic..."

Citeşte mai mult:
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul»

Cum să preveniţi durerea de spate în zona lombară

1. Cea mai bună măsură de a preveni durerea de spate după naştere este să învăţaţi cum să ridicaţi copilul sau obiectele gospodăreşti în mod corect şi ergonomic.

2. Tehnica potrivită este să folosiţi picioarele în locul spatelui atunci când ridicaţi.

3. Dacă doriţi să ridicaţi ceva de pe sol, nu trebuie să vă aplecaţi în faţă, ci să flexaţi genunchii, în timp ce menţineţi spatele drept. Aceasta ajută la evitarea sarcinii inutile asupra coloanei vertebrale.

4. De asemenea, ar trebui să evitaţi să vă răsuciţi spatele când doriţi să ajungeţi la un obiect aflat la distanţă de dumneavoastră.

5. Folosiţi picioarele ca să vă întoarceţi către obiect.

6. Aduceţi-vă aminte să ţineţi obiectul pe care îl ridicaţi aproape de corp pentru a-l apropia de centrul de gravitaţie şi pentru a-l menţine în echilibru. Aceasta va reduce şi sarcina asupra spatelui.

Exerciţiul fizic

După naştere este foarte important să faceţi exerciţii fizice pentru a vă reveni rapid din efortul prin care a trecut corpul. Totuşi, este important şi să evitaţi activităţile energice, cum ar fi joggingul sau ridicarea de greutăţi. În general, este recomandat să vă odihniţi timp de 6 săptămâni după naştere pentru a relaxa corpul astfel încât să se refacă singur şi abia după aceea să faceţi exerciţii fizice.

Cel mai bun mod de a începe exerciţiile fizice este să vă apucaţi să mergeţi pe jos (ca o alternativă pentru jogging) şi să faceţi exerciţii izometrice (când un muşchi este întins, dar nu se efectuează mişcări de fapt) şi de întindere. Aceasta vă va ajuta să fiţi în formă, va accelera procesul de pierdere în greutate, va reduce durerea de spate din zona lombară şi vă va pregăti să reveniţi la nivelul normal de activitate dinaintea sarcinii.

Începeţi prin încercarea unui program de mers pe jos şi alegerea ritmului potrivit de mers. De exemplu, vă puteţi plimba în jurul cartierului sau a unui parc din apropiere timp de 20 de minute zilnic. Când simţiţi că starea de vitalitate se îmbunătăţeşte, creşteţi treptat distanţa şi ritmul.

Mersul pe jos vă va ajuta muşchii să-şi recâştige tonusul, să aveţi rezistenţă şi să ardeţi grăsimile dobândite în timpul sarcinii. Combinarea acestor efecte vă va ajuta şi să înfrângeţi durerea de spate apărută după naştere.

În plus faţă de acestea, mai puteţi folosi exerciţiile izometrice pentru a creşte forţa musculară fără a suprasolicita încheieturile. Cea mai mare atenţie ar trebui acordată abdomenului, feselor, grupelor musculare din interiorul şi din exteriorul coapsei şi taliei. Iată un exemplu de exerciţiu izometric: trageţi umerii în spate şi împingeţi pieptul în faţă. Menţineţi fiecare contracţie timp de 5-7 secunde şi încercaţi să efectuaţi serii de 10 contracţii de trei ori pe zi.

Bineînţeles, nu trebuie să uitaţi niciodată să întindeţi muşchii. Regula de aur este să nu vă întindeţi prea rapid şi la prea mare distanţă de zona dumneavoastră de confort, iar aceasta poate duce la dureri de spate în zona lombară, din cauza instabilităţii pelvisului şi coloanei vertebrale. Întindeţi lent pentru 15-20 de secunde până la punctul în care puteţi tolera fără prea mare efort; repetaţi de 3 ori. Este important să vă recâştigaţi flexibilitatea pentru a reduce tensiunea pe care încheieturile coloanei vertebrale şi din zona pelviană trebuie să o suporte zilnic.

Este frumos să vezi mamele sacrificându-se în mod dezinteresat pentru a-şi îngriji copiii, dar ar trebui să se ţină minte faptul că ele nu sunt doar mame – ele sunt şi femei, iar starea lor de bine şi feminitatea trebuie încurajate. Un exerciţiu de rutină potrivit, executat corect este calea cea mai bună şi mai sigură de a face faţă durerii de spate după naştere, în timp ce vă recâştigaţi şi nivelul de activitate fizică anterior.

Citeşte şi:
Rahitismul: cauze, simptome şi măsuri preventive»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Sănătatea femeilor
 • Cauzele operatiei de cezariana
 • Boli și stări
 • Dureri de spate
 • Tratament Prin Miscare

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii?
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii? Sindromul alcoolismului fetal descrie anomalii congenitale funcţionale şi psihologice provocate de consumul de alcool al părinţilor. Conform mai multor surse, sindromul alcoolismului fetal afectează 2-3 nou-născuţi din 1.000. Încă din vechime, s-a observat că bebeluşii născuţi din părinţi care consumau alcool în exces manifestă... +6 / 0 +6
Sfaturi pentru mămicile însărcinate
Sfaturi pentru mămicile însărcinate Pentru femei sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viaţă, dar transformările fizice, schimbările hormonale, precum şi noile experienţe atrag în acelaşi timp o mulţime de sfaturi şi informaţii care la un moment dat pot deveni copleşitoare chiar şi pentru cea mai pregătită viitoare mămica. +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3