Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor

August 13, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor

Din vremurile cele mai vechi, omenirea a perceput durerile naşterii drept una dintre cele mai intense dureri prin care trece o femeie şi a încercat să găsească modalităţi de a o alina. Oamenii primitivi credeau că durerea este provocată de spirite rele şi încercau să le ţină la distanţă folosind magia şi diverse ritualuri. Pe de altă parte, în Evul Mediu, durerea la naştere era percepută ca pedeapsa lui Dumnezeu şi orice alinare a ei era strict interzisă. Alinarea eficientă a durerilor naşterii a devenit posibilă cu numai 160 de ani în urmă, când a început să se dezvolte anesteziologia. O contribuţie semnificativă în domeniul durerilor naşterii a fost adusă de un psiholog faimos, Ronald Melzack. El a conceput anumite chestionare care au stabilit că durerile naşterii sunt la fel de puternice ca amputarea unui deget, iar majoritatea femeilor au dureri medii sau severe în timpul naşterii. Unele femei aleg să nu aline durerile din timpul naşterii, dar o naştere lungă epuizează şi slăbeşte femeia. În plus, o durere puternică dezechilibrează fluxul de sânge către placentă, afectează în mod negativ inima şi vasele de sânge şi reduce eficienţa contracţiilor cervicale.

Anestezicul ideal ar trebui să aibă următoarele proprietăţi: eficienţă rapidă şi puternică, dozaj uşor, să nu aibă efecte secundare şi să ţină femeia vioaie. Din nefericire, anestezicul ideal nu există, dar există câteva alternative pentru atenuarea durerilor naşterii.

 • Metode non-farmacologice

Există multe metode non-farmacologice de a alina durerea, dar dovezile în ceea ce priveşte eficienţa lor este discutabilă şi nu există o părere unanimă despre utilitatea lor. Aceste tehnici implică alinarea durerilor naşterii cu ajutorul hipnozei, a acupuncturii şi prin stimularea nervilor transcutanaţi. Sunt disponibile cursuri pentru viitoarele mame, care explică procesul naşterii, le învaţă pe mame tehnici de relaxare şi evită sau reduc folosirea analgezicelor.

 • Analgezia parenterală

Aceasta implică injecţia medicamentelor în venă sau în muşchi. Opioidele sunt cele mai folosite: petidina, morfina, diamorfina. Modul cel mai eficient de a acţiona al opioidelor este activitatea tranchilizantă şi amnestică (influenţează memoria). Percepţia asupra durerii nu se schimbă mult. Totuşi, sunt necesare precauţii, deoarece petidina poate produce efecte secundare atât pentru mamă, cât şi pentru fetus. Mama poate să sufere de inhibiţie, ameţeală şi vomitat. Pentru fetus, petidina poate dezachilibra activitatea cardiacă sau inhiba sistemul respirator şi nervos. În plus, tranchilizantele cum ar fi benzodiazepinele pot fi folosite în timpul naşterii, dar pot avea propriile efecte secundare.

 "Fiecare femeie are dreptul de a alege să dea naştere cu alinarea durerii sau nu"• Anestezia prin inhalare

Medicamentul prin inhalare cel mai folosit pentru controlul durerilor naşterii este oxidul azotos. De obicei, este amestecat cu oxigen, iar în unele ţări se include şi isofluran în amestec. Acest medicament poate avea un impact negativ asupra respiraţiei şi a schimburilor de gaze din organism.

• Anestezia locală

Anestezia epidurală este una dintre cele mai eficiente măsuri de atenuare a durerii folosite în prezent. Până la 90% dintre femei nu au dureri în timpul naşterii cu acest analgezic. Anestezia epidurală poate fi folosită şi în timpul operaţiei de cezariană. În timpul analgeziei epidurale, medicaţia este injectată în canalul spinal, între cavitatea dintre os şi măduva spinării. Anestezia epidurală se foloseşte când cervixul este deschis 4-5 centimetri. O canulă este fixată înainte de anestezie şi este folosită pentru a asigura toate fluidele. Şi alte tipuri de analgezie locală sunt disponibile – analgezie spinală sau analgezie mixtă (spinală şi epidurală). Totuşi, ele sunt aplicate mai rar. Deşi anestezia epidurală este metoda cea mai eficientă de atenuare a durerilor naşterii, efectele secundare nu trebuie ignorate. Anestezia epidurală poate reduce tensiunea arterială a mamei. Oscilaţii uşoare ale tensiunii arteriale sunt bine tolerate, dar reducerea tensiunii arteriale pe termen lung este dăunătoare pentru fetus. Pot apărea complicaţii şi din cauza aşezării incorecte a canulei. În acest caz, funcţia respiratorie şi fluxul sanguin se pot dezechilibra şi la fel mecanismele de reglare a tensiunii arteriale şi vioiciunea mamei. De obicei apar dureri la locul injecţiei, dar acestea dispar după două zile. Durerea de cap este un alt efect secundar posibil după anestezia epidurală.

Fiecare femeie are dreptul de a alege să dea naştere cu alinarea durerii sau nu. Deşi metodele de mai sus pot avea efecte secundare, un anestezic ales şi dozat corect poate alina semnificativ naşterea.

Citește și:
Este inseminare artificială etică?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
 • Sănătatea femeilor
 • Durerile nasterii
 • Metode - nonfarmacologice
 • Analgezia paranterala
 • Alinarea durerii
 • Anestezie prin inhalare
 • Anestezie epidurala

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii?
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii? Sindromul alcoolismului fetal descrie anomalii congenitale funcţionale şi psihologice provocate de consumul de alcool al părinţilor. Conform mai multor surse, sindromul alcoolismului fetal afectează 2-3 nou-născuţi din 1.000. Încă din vechime, s-a observat că bebeluşii născuţi din părinţi care consumau alcool în exces manifestă... +6 / 0 +6
Prevenirea mastitei
Prevenirea mastitei Alăptatul la sân este una din bucuriile maternităţii, dar poate duce şi la unele situaţii dificile. Staza laptelui în ducturile sânilor, care conduce la apariţia lactostazei sau a mastitei este una dintre ele. Mastita este un proces inflamatoriu care apare în ţesuturile sânului. Boala afectează una din zece femei care alăptează.... +6 / -2 +4
Alergia la proteinele laptelui de vacă
Alergia la proteinele laptelui de vacă Acest tip de alergie este cel mai frecvent întâlnit în rândul sugarilor și copiilor mici, apărând cu predispoziție la cei ce provin din familii cu antecedente de boli alergice. Cele 3 proteine alergizante regăsite în lapte (beta-lactoglobulină, cazeină și alfa-lactalbumină) pot produce atât alergia clasică mediată de anticorpii... +4 / -1 +3