Este inseminarea artificială etică?

August 12, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
Este inseminarea artificială etică?

Infertilitatea reprezintă o problemă majoră în lumea întreagă, afectând unul din şase cupluri. Aproximativ 10-15 procente din familii la nivel mondial nu pot avea copii. Un procent cuprins între 15 şi 20 din femei au probleme secundare de infertilitate şi nu mai pot rămâne însărcinate. Aceste cifre arată că multe cupluri la nivel mondial sunt lipsite de posibilitatea de a îndeplini unul din cele mai importante roluri ale vieţii umane, acela de a avea copii. Totuşi medicina oferă acum o soluţie, inseminarea artificială fiind realizată cu succes în ultimii 35 de ani. Cu toate acestea, această procedură a ridicat dezbateri serioase pe chestiunea moralităţii.

Când respectul pentru graniţele vieţii este violat

Există persoane care sunt de partea inseminării artificiale numai atunci când s-au folosit celulele reproducătoare ale părinţilor şi fertilizarea este realizată între doi oameni (in vivo). Anumite probleme morale sunt ridicate atunci când fertilizarea se produce într-un tub (in vitro).

În timpul pregătirii pentru procedura de inseminare artificială, embrionii sunt creaţi din gameţii părintelui sau donorului. Pentru ca procedura să fie reuşită, sunt creaţi câţiva embrioni; cu toate acestea, de obicei nu sunt transmişi mai mult de trei embrioni în uterul femeii. Aceasta ridică problema a ceea ce ar trebui făcut cu restul lor: recunoaştem un embrion drept o fiinţă umană sau este doar o grupare de celule a cărei soartă nu contează? În cazul în care embrionul este considerat o fiinţă umană, se pune întrebarea dacă îngheţarea şi distrugerea embrionilor la sfârşitul perioadei de depozitare sau folosirea lor pentru cercetare nu este considerată distrugerea vieţii.

Chestiunea îngheţării embrionilor în exces ridică, de asemenea, probleme. Congelarea este folosită pentru ca embrionii îngheţaţi să poată fi reutilizaţi, în cazul în care acea fertilizare unică eşuează. De asemenea, embrionii pot fi donaţi altor cupluri sau în scopuri ştiinţifice. Din nou se ridică problema respectării embrionului în calitate de viitoare persoană. Pentru ca embrionii să fie folosiţi, trebuie întâi încălziţi şi în acest proces jumătate din ei sunt distruşi.

O controversă ar fi că acea cantitate în exces de embrioni folosiţi în scopuri ştiinţifice, pentru a descoperi căi de vindecare a bolilor incurabile, reprezintă un motiv suficient pentru uciderea lor. Dacă embrionii sunt folosiţi în cercetarea de celulele stem, extracţia celulelor stem embrionare produc moartea embrionului. Cercetările legate de celulele stem sunt în prezent la început. Sunt necesare multe cercetări pentru a obţine rezultate în acest domeniu, care vor provoca moartea a multor embrioni.

"Embrionii nu sunt trataţi ca egali şi numai candidaţii „cei mai buni” sunt selectaţi"Eugenetica este o altă chestiune care provoacă discuţii legate de inseminarea artificială. Embrionii nu sunt trataţi ca egali şi numai candidaţii „cei mai buni” sunt selectaţi. Susţinătorii ar argumenta atunci că acelaşi procese de selecţie apar în natură, unde embrionii cei mai slabi mor natural. Se ridică întrebarea dacă ne putem lua responsabilitatea de a le conferi acestora „drepturi”? Mai mult, unele persoane spun că în viitorul apropiat părinţii acestor copii vor fi capabili să aleagă ceea ce preferă, cum ar fi sexul, trăsăturile fizice şi de caracter ale copiilor lor.

În ultimă instanţă, există multe dezbateri în jurul celulelor reproducătoare şi donarea embrionilor către alte cupluri. Ridică întrebarea dacă asemenea donaţii ar trebui să fie confidenţiale. Mai există problema drepturilor copiilor de a şti despre ei înşişi, familiile lor sau posibilitatea ca ei să poarte boli ereditare. Dacă donaţiile de celulele reproducătoare ar fi legalizate, este posibil să crească nivelul incestului şi rata bolilor genetice.

Cu toate acestea, inseminarea artificială reprezintă singura speranţă pentru unele cupluri care vor să aibă copii şi cu siguranţă această speranţă nu le poate fi răpită. Există aspecte morale ale inseminării artificiale care necesită o examinare amănunţită, cu acordarea respectului cuvenit pentru viaţă, demnitatea umană şi dreptul la viaţă. Ar trebui selectate numai tehnicile de inseminare artificială care produc cele mai mici pagube din punct de vedere medical, etic şi religios.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Sănătatea femeilor
 • Sanatatea barbatilor
 • Infertilitate
 • Inseminare in vitro
 • Inseminare artificiala
 • Fertilitate
 • Stimulare ovariana

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii?
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii? Sindromul alcoolismului fetal descrie anomalii congenitale funcţionale şi psihologice provocate de consumul de alcool al părinţilor. Conform mai multor surse, sindromul alcoolismului fetal afectează 2-3 nou-născuţi din 1.000. Încă din vechime, s-a observat că bebeluşii născuţi din părinţi care consumau alcool în exces manifestă... +6 / 0 +6
Sfaturi pentru mămicile însărcinate
Sfaturi pentru mămicile însărcinate Pentru femei sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viaţă, dar transformările fizice, schimbările hormonale, precum şi noile experienţe atrag în acelaşi timp o mulţime de sfaturi şi informaţii care la un moment dat pot deveni copleşitoare chiar şi pentru cea mai pregătită viitoare mămica. +5 / 0 +5
Alăptatul la sân
Alăptatul la sân Alăptatul la sân este cea mai bună modalitate de a hrăni un nou-născut sau un bebeluş. Structura laptelui produs de fiecare mamă este unic şi se schimbă în funcţie de necesităţile bebeluşului. Alăptatul la sân continuă relaţia apropiată dintre mamă şi copil care a început în pântec. +4 / 0 +4
Hemoroizii după naştere – cum să-i înfrângeţi
Hemoroizii după naştere – cum să-i înfrângeţi Hemoroizii apar cu frecvenţă egală la bărbaţi şi femei. Totuşi, în comparaţie cu bărbaţii, femeile prezintă un risc mai ridicat de a avea hemoroizi din cauza sarcinii. De aceea, prevenţia hemoroizilor în timpul sarcinii şi disponibilitatea tratamentului sunt considerate preocupări importante pentru femeile însărcinate/mamele... +3 / -4 -1