Este inseminarea artificială etică?

August 12, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
Este inseminarea artificială etică?

Infertilitatea reprezintă o problemă majoră în lumea întreagă, afectând unul din şase cupluri. Aproximativ 10-15 procente din familii la nivel mondial nu pot avea copii. Un procent cuprins între 15 şi 20 din femei au probleme secundare de infertilitate şi nu mai pot rămâne însărcinate. Aceste cifre arată că multe cupluri la nivel mondial sunt lipsite de posibilitatea de a îndeplini unul din cele mai importante roluri ale vieţii umane, acela de a avea copii. Totuşi medicina oferă acum o soluţie, inseminarea artificială fiind realizată cu succes în ultimii 35 de ani. Cu toate acestea, această procedură a ridicat dezbateri serioase pe chestiunea moralităţii.

Când respectul pentru graniţele vieţii este violat

Există persoane care sunt de partea inseminării artificiale numai atunci când s-au folosit celulele reproducătoare ale părinţilor şi fertilizarea este realizată între doi oameni (in vivo). Anumite probleme morale sunt ridicate atunci când fertilizarea se produce într-un tub (in vitro).

În timpul pregătirii pentru procedura de inseminare artificială, embrionii sunt creaţi din gameţii părintelui sau donorului. Pentru ca procedura să fie reuşită, sunt creaţi câţiva embrioni; cu toate acestea, de obicei nu sunt transmişi mai mult de trei embrioni în uterul femeii. Aceasta ridică problema a ceea ce ar trebui făcut cu restul lor: recunoaştem un embrion drept o fiinţă umană sau este doar o grupare de celule a cărei soartă nu contează? În cazul în care embrionul este considerat o fiinţă umană, se pune întrebarea dacă îngheţarea şi distrugerea embrionilor la sfârşitul perioadei de depozitare sau folosirea lor pentru cercetare nu este considerată distrugerea vieţii.

Chestiunea îngheţării embrionilor în exces ridică, de asemenea, probleme. Congelarea este folosită pentru ca embrionii îngheţaţi să poată fi reutilizaţi, în cazul în care acea fertilizare unică eşuează. De asemenea, embrionii pot fi donaţi altor cupluri sau în scopuri ştiinţifice. Din nou se ridică problema respectării embrionului în calitate de viitoare persoană. Pentru ca embrionii să fie folosiţi, trebuie întâi încălziţi şi în acest proces jumătate din ei sunt distruşi.

O controversă ar fi că acea cantitate în exces de embrioni folosiţi în scopuri ştiinţifice, pentru a descoperi căi de vindecare a bolilor incurabile, reprezintă un motiv suficient pentru uciderea lor. Dacă embrionii sunt folosiţi în cercetarea de celulele stem, extracţia celulelor stem embrionare produc moartea embrionului. Cercetările legate de celulele stem sunt în prezent la început. Sunt necesare multe cercetări pentru a obţine rezultate în acest domeniu, care vor provoca moartea a multor embrioni.

"Embrionii nu sunt trataţi ca egali şi numai candidaţii „cei mai buni” sunt selectaţi"Eugenetica este o altă chestiune care provoacă discuţii legate de inseminarea artificială. Embrionii nu sunt trataţi ca egali şi numai candidaţii „cei mai buni” sunt selectaţi. Susţinătorii ar argumenta atunci că acelaşi procese de selecţie apar în natură, unde embrionii cei mai slabi mor natural. Se ridică întrebarea dacă ne putem lua responsabilitatea de a le conferi acestora „drepturi”? Mai mult, unele persoane spun că în viitorul apropiat părinţii acestor copii vor fi capabili să aleagă ceea ce preferă, cum ar fi sexul, trăsăturile fizice şi de caracter ale copiilor lor.

În ultimă instanţă, există multe dezbateri în jurul celulelor reproducătoare şi donarea embrionilor către alte cupluri. Ridică întrebarea dacă asemenea donaţii ar trebui să fie confidenţiale. Mai există problema drepturilor copiilor de a şti despre ei înşişi, familiile lor sau posibilitatea ca ei să poarte boli ereditare. Dacă donaţiile de celulele reproducătoare ar fi legalizate, este posibil să crească nivelul incestului şi rata bolilor genetice.

Cu toate acestea, inseminarea artificială reprezintă singura speranţă pentru unele cupluri care vor să aibă copii şi cu siguranţă această speranţă nu le poate fi răpită. Există aspecte morale ale inseminării artificiale care necesită o examinare amănunţită, cu acordarea respectului cuvenit pentru viaţă, demnitatea umană şi dreptul la viaţă. Ar trebui selectate numai tehnicile de inseminare artificială care produc cele mai mici pagube din punct de vedere medical, etic şi religios.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Sănătatea femeilor
 • Sanatatea barbatilor
 • Infertilitate
 • Inseminare in vitro
 • Inseminare artificiala
 • Fertilitate
 • Stimulare ovariana

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +6 / 0 +6
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3