Infecţiile în timpul sarcinii

Octombrie 27, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
Infecţiile în timpul sarcinii

Sarcina este un proces relativ lung, în timpul căruia este aproape imposibil să preveniţi infecţiile în totalitate. Unele infecţii sunt inofensive pentru fătul în dezvoltare, dar altele pot face rău atât mamei, cât şi copilului. Articolul are intenţia de a revizui infecţiile care au potenţialul de a dăuna fătului în dezvoltare. Cele mai des întâlnite dintre acestea pot fi listate sub acronimul „TORCH” (toxoplasmosis (eng) – toxoplasmoza, other (eng) – altele, rubella (eng) – rubeola, cytomegalovirus (CVS) (eng) - citomegalovirusul , herpes infections (eng) – infecţiile cu herpes). În acest articol nu vom acoperi categoria „alte infecţii”, întrucât este prea largă; în schimb, ne vom ocupa numai de cele patru infecţii mai frecvente.

T – Toxoplasmoza

Boala este provocată de un ectoparazit, care se găseşte de obicei în tractusul digestiv al felinelor. Infecţia este contractată în general prin carne infectată, legume sau alte produse, care au venit într-un fel sau altul în contact cu materii fecale feline. Este posibil să vă contaminaţi această infecţie în timp ce curăţaţi cutia cu nisip a pisicii, când mângâiaţi o pisică şi prin nerespectarea regulilor de igienă elementară. Când o mamă se infectează, probabilitatea ca infecţia să fie transmisă bebeluşului este de 15% în timpul primului trimestru, 30% în timpul celui de-al doilea trimestru şi 60% în timpul celui de-al treilea trimestru.
Femeile infectate pot să nu aibă simptome, însă umflături şi o sensibilitate crescută a nodulilor limfatici pot apărea uneori. Dureri musculare, de cap şi de gât şi o stare generală de boală pot fi ele semne ale toxoplasmozei. Prin urmare, toate femeile însărcinate sunt testate regulat pentru această infecție.

"riscul poate fi redus dacă pisica este alimentată numai cu hrană uscată"Toxoplasmoza poate provoca pierderea sarcinii sau naşterea unui copil mort. Poate afecta dezvoltarea creierului şi produce diverse tulburări mentale sau motorii la copil, dar şi paralizie cerebrală, epilepsie sau deteriorarea ochiului. Din moment ce probabilitatea de a lua această infecţie este foarte ridicată, se recomandă insistent ca femeile însărcinate să evite contactul cu pisicile şi să lase în seama altora curăţarea cutiei cu nisip. Poate fi greu să evitaţi pisica dumneavoastră în totalitate pe durata sarcinii, caz în care este important să se respecte indicaţiile.

De exemplu, riscul poate fi redus dacă pisica este alimentată numai cu hrană uscată (evitaţi carnea crudă), cutia cu nisip este curăţată o dată pe zi, (ectoparaziţii devin periculoşi numai în jurul zilei a cincea după ce au părăsit corpul pisicii), iar curăţarea cutiei de nisip trebuie să se facă numai cu mănuşi de unică folosinţă.

Durerile nasterii - metode de alinare

"Există multe metode non-farmacologice de a alina durerea, dar dovezile în ceea ce priveşte eficienţa lor este discutabilă şi nu există o părere unanimă despre utilitatea lor. Aceste tehnici implică..."

Citește mai mult:
Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor»

R –Rubeola

Cauza acestei boli este virusul rubeolei, unul din cei mai periculoşi teratogeni – termenul pentru un virus care provoacă disfuncţii de dezvoltare. Rubeola moştenită provoacă dezvoltarea mai lentă a fătului, calcificări în craniu, microcefalie (creier mic), cataractă şi alte boli de ochi, anomalii cardiace şi, în final, tulburări neurologice (inclusiv probleme de comportament şi meningoencefalită). Infecţia cu rubeolă prezintă cele mai mari pericole în timpul primelor 16 săptămâni de sarcină. Majoritatea ţărilor au vaccinuri obligatorii împotriva rubeolei, împreună cu vaccinul împotriva parotiditei epidemice (MMR), care este administrat în timpul primului an de viaţă şi înainte de a începe şcoala. Totuşi, între momentul vaccinului şi sarcină trece o perioadă lungă, timp în care sistemul imunitar poate deveni incapabil să apere organismul în întregime. Din acest motiv, este important să se examineze imunitatea atunci când se planifică o sarcină, în cazul în care „o completare” a vaccinului este necesară, întrucât aceasta nu se poate face în timpul sarcinii. Toate femeile însărcinate sunt testate pentru rubeolă, dar este mult mai uşor de prevenit decât să-i trataţi complicaţiile. Este recomandat să evitaţi contactul cu purtători de rubeolă şi să vaccinaţi copiii şi alţi membri ai familiei atunci când aveţi de gând să rămâneţi însărcinată.

C –Infecţia cu citomegalovirus (CMV)

Aceasta este cea mai frecventă infecţie virală, care în 90% din cazuri nu are nici un efect asupra copilului în dezvoltare. Totuşi, la fel ca alte infecţii/viruşi, poate provoca o dezvoltare mai lentă, dezechilibre de auz (în majoritatea timpului), calcifieri are craniului, microcefalie, hidrocefalie (exces de fluide în craniu), umflarea ficatului/splinei şi alte probleme de dezvoltare. Cel mai mare risc de a contracta această infecţie virală este în timpul trimestrului trei. Totuşi, posibilitatea unor complicaţii severe este mai ridicată atunci când infectarea are loc în timpul primului trimestru. Circa 30% din complicaţii sunt fatale nou-născutului. De aceea, este recomandat să vă spălaţi mâinile timp de 15-20 de secunde, în special după ce aţi schimbat scutecele, aţi alăptat la sân, aţi şters copilul la nas sau aţi aranjat jucăriile, pentru a preveni răspândirea infecţiei. Este important să nu împărţiţi alimentele sau băutura, periuţele de dinţi şi să evitaţi contactul cu gura copilului când vă exprimaţi afecţiunea.

H –Infecţia cu herpes

Boala este provocată de virusul Herpes simplex. Este deseori transmis copilului în timpul naşterii. Femeile care au contractat herpesul pentru prima dată în timpul sarcinii au un risc mai mare de a da infecţia nou-născuţilor. Totuşi, femeile care au avut herpes înainte de sarcină pot transmite şi ele virusul, deoarece acesta rămâne activ în organismul uman şi poate să se activeze oricând. Infecţia cu herpes apare în câteva forme:

• Boală localizată a pielii, ochilor sau gurii (45%).
• Afectarea sistemului nervos central, inclusiv meningita şi encefalita (30%).
• Infecţie virală neonatală cu herpes simplex, care se răspândeşte în întregul corp, unde diverse organe au fost afectate, de obicei plămânii şi ficatul (25%).

Tratamentul ultimei forme este cel mai complicat şi determină multe probleme de sănătate pe termen lung, unele care pot pune viaţa în pericol.

În mod ideal, pântecul ar trebui să fie un mediu sigur care înlesneşte dezvoltarea fătului în cele 9 luni de sarcină. Din această cauză, este important să se planifice sarcina şi să se citească diverse materiale despre cum să se protejeze atât mama, cât şi copilul de posibile infecţii şi alte boli dăunătoare.

Citește și:
Ce trebuie să ştiţi despre cezariană»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
 • Sanatate
 • Ectoparazit
 • Citomegalovirus
 • Torch
 • Sarcina cu probleme

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +6 / 0 +6
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3