Laptele matern: cea mai bună primă hrană

Martie 23, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+10
Laptele matern: cea mai bună primă hrană

Deşi se ştie că „sânul este cel mai bun”, numai 14 procente din mamele romance hrănesc numai cu lapte propriu bebeluşii lor la vârsta de 2 luni. Rata alăptatului în Romania este scăzută faţă de alte ţări europene. Acest articol explică motivele acestui lucru şi ne readuce aminte avantajele alăptării, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Numai jumătate din mamele romance încearcă să-şi alăpteze nou-născuţii, în timp ce în Europa, rata de alăptare a nou-născuţilor este de 81 la sută, iar în ţările scandinave, peste 90 procente dintre femei îşi alăptează bebeluşii.

"The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni"Un studiu recent (martie 2014) efectuat în Romania arată că mai mult de jumătate dintre mamele care încep să alăpteze în spital au renunţat până când ajung acasă cu nou-născuţii. Acelaşi studiu indică faptul că numai 14 la sută dintre bebeluşi sunt hrăniţi numai cu lapte matern la 2 luni şi doar 1 procent sunt hrăniţi exclusiv la sân - la 6 luni. The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni, aşa că ne intrebăm de ce rata alăptatului în Romania este atât de scăzută?

Autorii studiului consideră că deşi multe mamici din Romania sunt dornice să alăpteze, nu primesc suficient sprijin în primele zile de alăptat.

Aşadar, să aruncăm o privire asupra avantajelor alăptării şi asupra sprijinului disponibil pentru mamele care vor să facă acest lucru.

• Laptele matern are compoziţia adecvată pentru bebeluş în fiecare stadiu al creşterii sale. Toţi nutrienţii necesari bebeluşului sunt furnizaţi exact în proporţiile potrivite. Laptele praf nu se adaptează necesităţilor copilului în acest fel.

• Când bebeluşul este hrănit imediat după naştere, el primeşte un lichid galben, bogat, denumit colostru. Colostrul conţine toate grăsimile, proteinele, vitaminele şi mineralele necesare pentru primele zile de viaţă. De asemenea, este bogat în anticorpi care ajută nou-născutul să combată infecţiile şi să pună pe picioare propriul sistem imunitar. Copiii care primesc colostru dobândesc şi protecţie împotriva alergiilor.

Durerile nasterii

"Anestezicul ideal ar trebui să aibă următoarele proprietăţi: eficienţă rapidă şi puternică, dozaj uşor, să nu aibă efecte secundare şi să ţină femeia vioaie. Din nefericire, anestezicul ideal nu există, dar există câteva alternative pentru atenuarea durerilor naşterii..."

Citeşte mai mult:
Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor»

• Cercetările arată că bebeluşii hrăniţi la sân se confruntă cu o probabilitate mai mică de apariţie a alergiilor, astmului, eczemelor, infecţiilor urechii, gastroenteritei, obezitatăţii, diabetului, bolii Crohn şi bolilor autoimune. Studiile mai indică faptul că bebeluşii alăptaţi au o probabilitate mai mică de a muri de sindromul decesului infantil subit.

• Laptele matern este mai uşor de digerat decât laptele praf şi este mai puţin probabil ca acesta să provoace deranjări stomacale, diaree şi constipaţie.

• Laptele matern conţine acizi graşi naturali importanţi pentru dezvoltarea creierului şi unele studii au indicat că acei copii care au fost alăptaţi obţin un scor mai bun la testele de inteligenţă.

• Alăptatul este ieftin şi uşor. Hrănirea copilului cu lapte praf costă circa 500 de euro (2.200 lei) pe an numai pentru acest aliment.

• Alăptarea grăbeşte procesul de micşorare a uterului la dimensiunea dinainte de naştere şi o poate ajuta pe mamă să piardă greutatea dobândită în cursul sarcinii.

• Studiile au demonstrat că alăptatul reduce riscul de cancer la sân şi ovarian, diabetul de tip 2, depresia post-natală şi tensiunea arterială.

• Cercetările indică faptul că alăptarea consolidează legătura dintre mamă şi copil datorită eliberării hormonului oxitocină.

• Chiar şi bebeluşii alăptaţi pe o perioadă scurtă de timp vor beneficia de o parte din avantajele de mai sus, însă cei care au fost hrăniţi numai la sân timp de 6 luni după naştere vor avea cele mai multe avantaje.

Citeşte şi:
Durerea de spate după naştere: cum să o oprim?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+10
 • Alaptarea la san
 • Sesiune de alaptat
 • Lapte matern
 • Supraveghere Sarcina
 • alaptare
 • lapte praf
 • colostru
 • oxitocina

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Ce trebuie să ştiţi despre cezariană
Ce trebuie să ştiţi despre cezariană Cifre lansate recent indică faptul că rata operaţiilor de cezariană în Romania este între 19 şi 38 la sută, în funcţie de unde alegeţi să naşteţi copilul. Multe femei însărcinate se simt neliniştite gandindu-se la naşterea prin cezariană, aşa că citiţi despre informaţiile de bază şi motivele pentru care puteţi avea o... +6 / 0 +6
Prevenirea mastitei
Prevenirea mastitei Alăptatul la sân este una din bucuriile maternităţii, dar poate duce şi la unele situaţii dificile. Staza laptelui în ducturile sânilor, care conduce la apariţia lactostazei sau a mastitei este una dintre ele. Mastita este un proces inflamatoriu care apare în ţesuturile sânului. Boala afectează una din zece femei care alăptează.... +6 / -2 +4
Alergia la proteinele laptelui de vacă
Alergia la proteinele laptelui de vacă Acest tip de alergie este cel mai frecvent întâlnit în rândul sugarilor și copiilor mici, apărând cu predispoziție la cei ce provin din familii cu antecedente de boli alergice. Cele 3 proteine alergizante regăsite în lapte (beta-lactoglobulină, cazeină și alfa-lactalbumină) pot produce atât alergia clasică mediată de anticorpii... +4 / -1 +3