Laptele matern: cea mai bună primă hrană

Martie 23, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Laptele matern: cea mai bună primă hrană

Deşi se ştie că „sânul este cel mai bun”, numai 14 procente din mamele romance hrănesc numai cu lapte propriu bebeluşii lor la vârsta de 2 luni. Rata alăptatului în Romania este scăzută faţă de alte ţări europene. Acest articol explică motivele acestui lucru şi ne readuce aminte avantajele alăptării, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

Numai jumătate din mamele romance încearcă să-şi alăpteze nou-născuţii, în timp ce în Europa, rata de alăptare a nou-născuţilor este de 81 la sută, iar în ţările scandinave, peste 90 procente dintre femei îşi alăptează bebeluşii.

"The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni"Un studiu recent (martie 2014) efectuat în Romania arată că mai mult de jumătate dintre mamele care încep să alăpteze în spital au renunţat până când ajung acasă cu nou-născuţii. Acelaşi studiu indică faptul că numai 14 la sută dintre bebeluşi sunt hrăniţi numai cu lapte matern la 2 luni şi doar 1 procent sunt hrăniţi exclusiv la sân - la 6 luni. The World Health Organisation recomandă ca bebeluşii să fie hrăniţi doar cu lapte matern până la 6 luni, aşa că ne intrebăm de ce rata alăptatului în Romania este atât de scăzută?

Autorii studiului consideră că deşi multe mamici din Romania sunt dornice să alăpteze, nu primesc suficient sprijin în primele zile de alăptat.

Aşadar, să aruncăm o privire asupra avantajelor alăptării şi asupra sprijinului disponibil pentru mamele care vor să facă acest lucru.

• Laptele matern are compoziţia adecvată pentru bebeluş în fiecare stadiu al creşterii sale. Toţi nutrienţii necesari bebeluşului sunt furnizaţi exact în proporţiile potrivite. Laptele praf nu se adaptează necesităţilor copilului în acest fel.

• Când bebeluşul este hrănit imediat după naştere, el primeşte un lichid galben, bogat, denumit colostru. Colostrul conţine toate grăsimile, proteinele, vitaminele şi mineralele necesare pentru primele zile de viaţă. De asemenea, este bogat în anticorpi care ajută nou-născutul să combată infecţiile şi să pună pe picioare propriul sistem imunitar. Copiii care primesc colostru dobândesc şi protecţie împotriva alergiilor.

Durerile nasterii

"Anestezicul ideal ar trebui să aibă următoarele proprietăţi: eficienţă rapidă şi puternică, dozaj uşor, să nu aibă efecte secundare şi să ţină femeia vioaie. Din nefericire, anestezicul ideal nu există, dar există câteva alternative pentru atenuarea durerilor naşterii..."

Citeşte mai mult:
Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor»

• Cercetările arată că bebeluşii hrăniţi la sân se confruntă cu o probabilitate mai mică de apariţie a alergiilor, astmului, eczemelor, infecţiilor urechii, gastroenteritei, obezitatăţii, diabetului, bolii Crohn şi bolilor autoimune. Studiile mai indică faptul că bebeluşii alăptaţi au o probabilitate mai mică de a muri de sindromul decesului infantil subit.

• Laptele matern este mai uşor de digerat decât laptele praf şi este mai puţin probabil ca acesta să provoace deranjări stomacale, diaree şi constipaţie.

• Laptele matern conţine acizi graşi naturali importanţi pentru dezvoltarea creierului şi unele studii au indicat că acei copii care au fost alăptaţi obţin un scor mai bun la testele de inteligenţă.

• Alăptatul este ieftin şi uşor. Hrănirea copilului cu lapte praf costă circa 500 de euro (2.200 lei) pe an numai pentru acest aliment.

• Alăptarea grăbeşte procesul de micşorare a uterului la dimensiunea dinainte de naştere şi o poate ajuta pe mamă să piardă greutatea dobândită în cursul sarcinii.

• Studiile au demonstrat că alăptatul reduce riscul de cancer la sân şi ovarian, diabetul de tip 2, depresia post-natală şi tensiunea arterială.

• Cercetările indică faptul că alăptarea consolidează legătura dintre mamă şi copil datorită eliberării hormonului oxitocină.

• Chiar şi bebeluşii alăptaţi pe o perioadă scurtă de timp vor beneficia de o parte din avantajele de mai sus, însă cei care au fost hrăniţi numai la sân timp de 6 luni după naştere vor avea cele mai multe avantaje.

Citeşte şi:
Durerea de spate după naştere: cum să o oprim?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Alaptarea la san
 • Sesiune de alaptat
 • Lapte matern
 • Supraveghere Sarcina
 • alaptare
 • lapte praf
 • colostru
 • oxitocina

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii?
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii? Sindromul alcoolismului fetal descrie anomalii congenitale funcţionale şi psihologice provocate de consumul de alcool al părinţilor. Conform mai multor surse, sindromul alcoolismului fetal afectează 2-3 nou-născuţi din 1.000. Încă din vechime, s-a observat că bebeluşii născuţi din părinţi care consumau alcool în exces manifestă... +6 / 0 +6
Sfaturi pentru mămicile însărcinate
Sfaturi pentru mămicile însărcinate Pentru femei sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viaţă, dar transformările fizice, schimbările hormonale, precum şi noile experienţe atrag în acelaşi timp o mulţime de sfaturi şi informaţii care la un moment dat pot deveni copleşitoare chiar şi pentru cea mai pregătită viitoare mămica. +5 / 0 +5
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne? Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare. +4 / 0 +4
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. +3 / 0 +3