Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?

Septembrie 11, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
Sarcina şi toxoplasmoza: ce este toxoplasmoza şi cum se previne?

Toxoplasmoza este o infecţie parazitară, care este blândă de obicei, iar majoritatea persoanelor nu suferă efectele bolii. Cu toate acestea, femeile însărcinate trebuie să fie informate despre boală, deoarece dacă o femeie se infectează cu parazitul în timpul sarcinii, pot apărea probleme serioase pentru fătul în dezvoltare.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza este provocată de un parazit care trăieşte în interiorul celulelor, denumit toxoplasma gondii. Toate mamiferele, inclusiv oamenii, pisicile şi câinii se pot infecta. Exemple de paraziţi obişnuiţi care trăiesc în interiorul oamenilor sunt viermii şi bacteriile. O sursă de infecţie frecventă cu toxoplasma la oameni este prin intermediul chisturilor parazitare ce se găsesc în excrementele de pisică, motiv pentru care medicii recomandă ca femeile însărcinate să fie atente când se află în jurul pisicilor şi a fecalelor acestora.

Pisicile care vânează pentru a se hrăni sau primesc carne crudă au probabilitatea cea mai mare de a fi purtătorii bolii. Şi apa, carnea de miel, de vânat, de porc, laptele nepasteurizat, fructele şi legumele nespălate pot fi infestate cu chisturi parazitare.

O femeie însărcinată poate transmite infecţia bebeluşului ei, dacă se infectează prin sol, apă sau hrană. Parazitul trece prin placentă la copil şi poate provoca leziuni ale creierului, epilepsie, dezvoltare întârziată în interiorul uterului (denumită şi retard de creştere intra-uterină), boli ale ochilor sau tulburări sanguine. Aceste boli pot deveni vizibile numai după câteva luni de la naştere.

Bebelusi nascuti prematur

"Un bebeluş prematur este definit ca un bebeluş născut mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină."

Citeste mai mult:
Bebeluşii născuţi prematur»

Femeile însărcinate care suferă de HIV, diabet sau acelea care urmează o terapie de suprimare a sistemului imunitar trebuie să fie cele mai atente. În majoritatea cazurilor de toxoplasmoză, bolnavul se va plânge de simptome asemănătoare gripei. Însă pot apărea şi probleme oculare, din cauza inflamării retinei sau atacuri de apoplexie, deşi sunt rare.Dovezile sugerează că aproximativ 0,5%-1% din femeile însărcinate sunt infectate cu toxoplasmoză. Circa 30 la sută din infecţii sunt transmise bebeluşului nenăscut.

În unele ţări, toate femeile însărcinate sunt testate de toxoplasmoză. Nu este cazul în Romania.

Ce se va întâmpla dacă medicul crede că am toxoplasmoză?

Deseori mama poate să nu prezinte niciun simptom, iar infecţia să rămână nedescoperită. Dacă totuşi există bănuieli că aţi putea avea toxoplasmoză, se va efectua un simplu test de sânge. Dacă testul iese pozitiv, medicul va pune în discuţie efectuarea unei ecografii cu ultrasunete, ca să afle dacă bebeluşul a fost afectat.

De asemenea, vi se vor oferi antibiotice, cum ar fi Spiramycin, în speranţa prevenirii infecţiei bebeluşului. Antibioticele nu funcţionează întotdeauna, dar medicii recomandă totuşi să fie luate.

Consecinţele infecţiei cu toxoplasmoză vor depinde de stadiul sarcinii. Infecţiile timpurii (din primele 10 săptămâni) pot duce la pierderea sarcinii, în timp ce infecţiile care apar mai târziu în timpul sarcinii pot produce defecte din naştere mai serioase.

Cum pot să mă asigur că nu mă infectez cu toxoplasmoză?

Asiguraţi-vă că gătiţi bine carnea înainte să o consumaţi, deoarece carnea de vită şi oaie poate să fie infectată de excrementele de pisică şi acestea conţin parazitul toxoplasmoză.

Purtaţi întotdeauna mănuşi de cauciuc când lucraţi în grădină.

Dacă trebuie să vă ocupaţi de murdăria pisicii, purtaţi mănuşi de cauciuc.

Dacă aveţi o pisică, aveţi grijă să spălaţi bine cu apă fierbinte şi săpun toate suprafeţele pe care se prepară hrana, înainte de pregătirea alimentelor.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
 • Chisturile ovariene
 • Sănătatea femeilor
 • Taxoplasmoza
 • Chisturi ovariene
 • Pierdere sarcina
 • Infectie parazitara
 • Infectie sarcina

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +5 / 0 +5
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii?
Sindromul alcoolismului fetal: de ce este periculos alcoolul în timpul sarcinii? Sindromul alcoolismului fetal descrie anomalii congenitale funcţionale şi psihologice provocate de consumul de alcool al părinţilor. Conform mai multor surse, sindromul alcoolismului fetal afectează 2-3 nou-născuţi din 1.000. Încă din vechime, s-a observat că bebeluşii născuţi din părinţi care consumau alcool în exces manifestă... +6 / 0 +6
Sfaturi pentru mămicile însărcinate
Sfaturi pentru mămicile însărcinate Pentru femei sarcina este una dintre cele mai fericite perioade din viaţă, dar transformările fizice, schimbările hormonale, precum şi noile experienţe atrag în acelaşi timp o mulţime de sfaturi şi informaţii care la un moment dat pot deveni copleşitoare chiar şi pentru cea mai pregătită viitoare mămica. +5 / 0 +5
Alăptatul la sân
Alăptatul la sân Alăptatul la sân este cea mai bună modalitate de a hrăni un nou-născut sau un bebeluş. Structura laptelui produs de fiecare mamă este unic şi se schimbă în funcţie de necesităţile bebeluşului. Alăptatul la sân continuă relaţia apropiată dintre mamă şi copil care a început în pântec. +4 / 0 +4
Hemoroizii după naştere – cum să-i înfrângeţi
Hemoroizii după naştere – cum să-i înfrângeţi Hemoroizii apar cu frecvenţă egală la bărbaţi şi femei. Totuşi, în comparaţie cu bărbaţii, femeile prezintă un risc mai ridicat de a avea hemoroizi din cauza sarcinii. De aceea, prevenţia hemoroizilor în timpul sarcinii şi disponibilitatea tratamentului sunt considerate preocupări importante pentru femeile însărcinate/mamele... +3 / -4 -1