Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului

Noiembrie 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
Sarcinile ectopice (extrauterine) – implantarea embrionului în afara uterului

O sarcină ectopică apare când embrionul este implantat în afara uterului. Cel mai frecvent, aceasta apare în trompa uterină, ovar sau chiar lângă gura cervixului. Cu toate acestea, embrionul se poate implanta în cornul uterin rudimentar (o parte a uterului dezvoltată neregulat congenital) sau în orice cavitate abdominală, de exemplu, pe peretele intestinului. Simptomele sarcinii ectopice nu pot fi întotdeauna deosebite uşor de semnele unei sarcini sănătoase.

De ce devin unele sarcini ectopice?

Sarcina apare întotdeauna când un ovul întâlneşte sperma. În mod normal, aceasta se întâmplă în trompa uterină. Odată ce ovulul a fost fertilizat, începe să se dividă şi devine mai puternic, călătorind în jos spre uter. Acolo se implantează în membrana cavităţii uterine şi începe să primească nutriţie care stimulează creşterea.

Dacă dintr-un motiv sau altul ovulul fertilizat călătoreşte prea repede sau este purtat în direcţia opusă, este posibil să se implanteze într-un mediu nepotrivit.

Bebelusii nascuti prematur

"Un bebeluş prematur este definit ca un bebeluş născut mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină. Cu cât este mai mic bebeluşul, cu atât este mai mică rata de supravieţuire şi cu atât mai mare este probabilitatea de dizabilitate pe termen lung. Bebeluşii născuţi mai devreme de..."

Citește mai mult:
Bebeluşii născuţi prematur»

Sarcina reprezintă o legătură între două organisme. Cauza aflată la baza fiecărei sarcini ectopice este diferită şi poate depinde atât de trăsăturile mamei, cât şi de cele ale embrionului.
Cauza cea mai frecventă a sarcinii ectopice este activitatea sau anatomia anormală a trompelor uterine. Schimbările pot apărea atât din cauza bolii (endometrioză, boală inflamatorie pelvină), cât şi a unui stil de viaţă dăunător (fumat sau stres).

Totuşi, este imposibil de stabilit cauza exactă a unei sarcini ectopice.

"este imposibil de stabilit cauza exactă a unei sarcini ectopice"Sarcina ectopică poate fi detectată fără teste?

În majoritatea cazurilor, sarcinile ectopice sunt fără simptome în primele stadii. Orice simptome prezente par să fie caracteristice pentru o sarcină sănătoasă, mai degrabă decât una ectopică. Aceasta se întâmplă deoarece un embrion aflat în primele stadii de dezvoltare este încă foarte mic.

Simptomele asociate cu stadiile avansate ale sarcinii ectopice pot fi împărţite în două categorii.
Prima categorie implică simptome ale sarcinii ectopice care apar din cauza locaţiei embrionului. Cele mai comune printre aceste simptome sunt durerea şi sângerarea.

Embrionul irită terminaţiile nervoase din jurul organelor interne şi poate provoca sughiţuri, dureri de umăr, palpitaţii cardiace, etc. Uneori embrionul poate fi simţit ca o umflătură lângă uter. În multe cazuri, femeia poate avea un sentiment intuitiv că ceva nu este în regulă cu sarcina ei; adăugat la alte simptome, acesta poate folosi ca o indicaţie în plus a complicaţiilor.

A doua categorie include simptomele complicaţiilor sarcinii ectopice. Aceste simptome apar când organul de care este ataşat embrionul se rupe sau embrionul moare.
În acest caz, simptomele sarcinii ectopice sunt de obicei următoarele: sângerări abundente, durere foarte severă, leşin, greaţă, vomitat, frisoane şi dispnee.

Neplăcerile minore sunt frecvente în timpul sarcinii, dar în cazurile în care simptomele apar sub formă acută (ca mai sus), trebuie apelat de urgenţă la medic.

Uneori diagnosticul necesită doar 5-10 minute

După evaluarea simptomelor şi nemulţumirilor pacientei, identificarea unei sarcini ectopice începe cu un simplu test de sarcină pe bază de urină sau de sânge, care indică dacă este posibil ca femeia să fie însărcinată sau nu. Dacă rezultatele testelor sunt negative, femeia nu este examinată pentru sarcină ectopică. Însă dacă rezultatele sunt pozitive, se efectuează un test cu ultrasunete. Această scanare este rapidă şi complet nedureroasă şi foloseşte undele de sunet pentru a construi o imagine a bebeluşului/organelor interne. Toate spitalele trebuie să le ofere femeilor însărcinate cel puţin două ecografii în perioada sarcinii, una la 8-14 săptămâni şi una la 18-20 săptămâni. Totuşi, dacă nemulţumirile femeii sunt similare cu simptomele unei sarcini ectopice, ecografia este efectuată cât mai repede.

Ce urmează?

O sarcină ectopică nu poate duce la naşterea unui copil. Zona de care este ataşat embrionul nu este menită să-i ofere posibilitatea de a creşte şi a se dezvolta. Mai devreme sau mai târziu, embrionul va muri.

Dacă embrionul moare în primele stadii ale unei sarcini ectopice, viaţa femeii nu este ameninţată. Totuşi, dacă moare în stadiile ulterioare sau provoacă ruperea organelor interne există pericolul să ameninţe viaţa gravidei, chiar în ciuda sprijinului oferit de medicina modernă. Din acest motiv, identificarea unei sarcini ectopice este urmată întotdeauna de oferta de a încheia sarcina cu ajutorul substanţelor chimice sau a chirurgiei.

Femeile care au avut o sarcină ectopică sunt mai predispuse riscului de a le întâmpina din nou în sarcinile ulterioare. Cu toate acestea, femeile care au avut doar sarcini sănătoase sunt şi ele supuse riscului. Recunoaşterea simptomelor sarcinii ectopice poate ajuta nu doar la păstrarea capacităţii de a avea copii în viitor, dar în unele cazuri poate salva viaţa femeii.

Citește și:
Durerile naşterii şi modalităţi de alinare a lor»
Infecţiile în timpul sarcinii
»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
 • Test Sarcina
 • Sarcina cu probleme
 • Sarcina extrauterina
 • Ovul fertilizat
 • Complicatii sarcina
 • Embrion

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate
Sfaturi de nutriţie pentru femeile însărcinate Primul mit la care trebuie renunţat este cel conform căruia cu cât acumulezi mai multe kilograme în sarcină, cu atât cresc şansele să ai un bebeluş sănătos. Sau cu cât mănânci mai mult, cu atât îţi vei hrăni mai bine bebeluşul. +6 / 0 +6
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge
Depresia după naştere: de ce apare şi cum o putem învinge Depresia postnatală este o condiţie medicală care afectează până la 15% dintre femei în primul an de la naştere. Un dezechilibru poate apărea atât în cazul unui avort spontan, cât şi în cazul naşterii normale, a naşterii cu făt mort sau a adopţiei. +6 / 0 +6
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont
Sarcină fără simptome neplăcute: 6 sfaturi de care trebuie să ţii cont Sarcina este, poate, cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei. O invazie de sentimente care mai de care mai puternice, prima lovitură a bebeluşului, emoţiile unui nou început cu o mulţime de necunoscute, toate acestea le trăieşti în această perioadă atât de specială. Este adevărat că te pot copleşi toate schimbările care... +5 / 0 +5
Infecţiile în timpul sarcinii
Infecţiile în timpul sarcinii Sarcina este un proces relativ lung, în timpul căruia este aproape imposibil să preveniţi infecţiile în totalitate. Unele infecţii sunt inofensive pentru fătul în dezvoltare, dar altele pot face rău atât mamei, cât şi copilului. Articolul are intenţia de a revizui infecţiile care au potenţialul de a dăuna fătului în... +4 / 0 +4
Cele cinci defecte congenitale ale inimii
Cele cinci defecte congenitale ale inimii Majoritatea părinţilor anticipează naşterea copilului lor cu mare entuziasm. Cu toate acestea, un nou membru în familie poate implica şi alte preocupării. Articolul descrie pe scurt defectele congenitale ale inimii. +3 / 0 +3