12 obiceiuri care vă deteriorează dinţii

August 26, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
12 obiceiuri care vă deteriorează dinţii

Puţini dintre noi aşteptăm cu bucurie să mergem la dentist, iar pentru mulţi dintre noi, gândul de a ne plomba o carie sau a fi supuşi unor lucrări stomatologice mai complicate ne umple de frică. Până la un anumit punct, sănătatea noastră dentară depinde de moştenirea genetică, însă şi obiceiurile zilnice joacă un rol important. Citiţi mai departe pentru a descoperi 12 sfaturi pentru o sănătate dentară mai bună.

"Până la un anumit punct, sănătatea noastră dentară depinde de moştenirea genetică, însă şi obiceiurile zilnice joacă un rol important."1. Nu sugeţi bomboane sau caramele. Caramelele conţin de obicei zahăr, care stimulează secreţia de acizi în salivă. Aceşti acizi au drept rol să descompună carbohidraţii. Totuşi, dacă rămân în gură prea mult timp, pot deteriora smalţul dentar. Acest mediu acid dăunător se menţine ore în şir după ce aţi supt bomboane sau până vă periaţi dinţii. Dacă trebuie neapărat să sugeţi bomboane, alegeţi unele care conţin xilitol. Acesta este un substituent natural al zahărului, extras din coaja de mesteacăn. Xilitolul este recunoscut pentru proprietăţile sale antibacteriene şi se crede că previne formarea plăcii în interiorul gurii.

2. Evitaţi jeleurile şi chipsurile. Jeleurile cu zahăr şi chipsurile tind să se lipească de dinţi şi să rămână în zimţii molarilor mult timp după ce l-aţi mâncat pe ultimul. Deci, în cazul în care nu vă spălaţi dinţii cu mare atenţie după consumul de jeleuri sau chipsuri, mai bine găsiţi de mâncare ceva mai prietenos cu dinţii.

3. Nu mâncaţi cuburi de gheaţă. În mod special copiii adoră să mănânce cuburile de gheaţă dintr-o băutură. Poate părea un obicei inofensiv, dar din cauză că gheaţa este foarte tare, riscul este să vă ciobiţi dinţii.

4. Limitaţi aportul de băuturi energizante, băuturi acidulate, suc şi alcool. Unele dintre aceste băuturi par mai sănătoase decât altele, dar toate deteriorează dinţii. Toate conţin zahăr care vă îmbracă dinţii şi încurajează formarea plăcii.

5. Luaţi mese regulate în loc să luaţi gustări sau să mâncaţi toată ziua. Dacă ţineţi mâncare în gură pentru o mare parte din zi, acizii necesari pentru digerarea acesteia au mai mult timp să acţioneze asupra dinţilor. Încercaţi să luaţi mese regulate şi să vă spălaţi pe dinţi după aceea pentru a menţine gura curată. Dacă trebuie să luaţi gustări, încercaţi să evitaţi alimentele ce conţin zahăr şi fructele uscate.

Paradontoza-preventie si tratament

"Deşi parodontoză este o boală a gingiilor, este extrem de important să se ştie că ea ameninţă întregul organism. Infecţia poate afecta..."

Citește mai mult:
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu»

6. Renunţaţi la fumat. Fumatul nu este nociv numai pentru sănătate, dar este dăunător şi pentru sănătatea orală. Fumatul poate îmbolnăvi gingiile şi chiar genera cancer oral.

7. Nu lăsaţi copilul în pat cu biberonul noaptea. Când daţi copilului un biberon de lapte cald sau suc chiar înainte de culcare, dinţii lor de lapte proaspăt crescuţi sunt supuşi mediului acid dăunător care apare ca urmare a digestiei carbohidraţilor, pe tot parcursul nopţii.

8. Protejaţi-vă dinţii prin folosirea unei protecţii pentru dinţi când faceţi sport. Dacă boxaţi, jucaţi rugby, hochei sau orice alt sport care pot fi periculoase pentru dinţi, ar trebui să purtaţi o protecţie dentară. În cazul unei accidentări, dinţii se pot slăbi, se pot ciobi sau chiar pot cădea cu totul. Persoanele ai căror dinţi superiori ies în exterior mai mult decât este normal au o probabilitate mai crescută de a-şi deteriora dinţii din faţă, în cazul în care cad sau se lovesc. Dacă aveţi această anomalie şi este severă, s-ar putea să fie nevoie să mergeţi la dentist pentru a crea o protecţie dentară specială pentru dumneavoastră, deoarece una cumpărată de-a gata s-ar putea să nu vi se potrivească.

9. Dacă scrâşniţi sau încleştaţi dinţii, folosiţi şi noaptea o protecţie dentară. Multe persoane scrâşnesc din dinţi sau îi încleştează noaptea. Acest lucru este cel mai probabil să se petreacă în perioade de stres maxim. Se consideră că păstrăm circa 30 de procente din stres în maxilar, dar cum acest lucru se întâmplă noaptea nu suntem conştienţi de el. Scrâşnitul sau încleştatul dinţilor poate duce la tocirea dinţilor din faţă. Mulţi stomatologi recomandă acum un tip de protecţie dentară făcut special pentru a se potrivi dinţilor dumneavoastră. Scrâşnitul sau încleştatul dinţilor pot provoca, de asemenea, dureri de cap matinale şi durere în muşchii din faţa gâtului.

10. Curăţaţi-vă dinţii cu aţă dentară de două ori pe zi pentru a împiedica formarea cariilor la marginea dinţilor.

11. Gândiţi-vă de două ori înainte de vă face un piercing în limbă. Piercingurile din metal vă pot deteriora gingiile şi provoca boala acestora.

12. Folosiţi o periuţă de dinţi de mărimea potrivită. Asiguraţi-vă că periuţa de dinţi nu este prea mare pentru gura dumneavoastră. În cazul în care capul periuţei de dinţi este prea mare pentru gura dumneavoastră, poate fi greu să ajungă la măselele de minte şi să le cureţe eficient.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Stomatologie
 • Sangerari gingivale
 • Probleme dentare
 • Carii dentare
 • Sanatate
 • Sanatate orala

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş În articolul de mai jos vom sta de vorbă cu domnul doctor Pascu Gabriel Dragoş despre cum putem avea un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Domnul doctor activează în cadrul clinicii CMI Doctor Pascu. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2