Cum ne protejăm de afecţiunile gingivale

Octombrie 23, 2015 | sursa: csid.ro
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+22
Cum ne protejăm de afecţiunile gingivale

Afecţiunile gingivale nu sunt cu siguranţă un subiect de discuţie la întâlnirile cu fetele. Hainele, pantofii şi cele mai cool destinaţii de vacanţă sunt mult mai sus în topul preferinţelor. Dar poate n-ar fi o idee rea să integrăm, printre parfumuri şi cosmetice, mici detalii legate de sănătate. Frumuseţea exterioară nu poate exista fără cea interioară.

Şi pentru că zâmbetul completează perfect un look desăvârşit, câteva amănunte despre factorii care l-ar putea afecta sunt foarte utile. Afecţiunile gingivale, spre exemplu, sunt printre cauzele care te pot ţine departe de perfecţiunea unui zâmbet.

Ce trebuie să ştii

"Totul poate fi uşor prevenit prin periajului zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură"Afecţiunile gingivale sunt cauzate în primul rând de înmulţirea bacteriilor de pe suprafaţa dinţilor şi a gingiilor. Prezente în placa bacteriană (o substanţă clară, aderentă, produsă în cavitatea bucală) şi neîndepărtate la timp, bacteriile se hrănesc cu zahărul din alimente sau băuturi, producând toxine şi alte chimicale. Cu timpul, placa se transformă în tartru care irită gingiile şi duce la desprinderea lor de pe dinţi. Acest proces duce la apariţia afecţiunilor gingivale.

Totul poate fi uşor prevenit prin periajului zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură şi, bineînţeles, controlul periodic la medicul stomatolog.

Cauze şi efecte

Bineînţeles că pe lângă bacterii - cauza principală a afecţiunilor gingivale, există o serie de factori adiacenţi care ne deteriorează sănătatea bucală. Printre aceştia se numără schimbările hormonale care au loc în cazul femeilor la pubertate, sarcină şi menopauză, bolile care slăbesc sistemul imunitar, anumite medicamente precum anticoncepţionalele, antidepresivele sau medicamentele pentru boli cardiace. De asemenea, antecedentele familiale pot fi o cauză, dar şi fumatul sau mestecarea tutunului. Medicul este cel mai în măsură să pună un diagnostic corect şi să stabilească următorii paşi în tratarea acestor afecţiuni.

Postura corecta

"Următoarele instrucţiuni descriu principalele reguli pe care trebuie să le avem în minte de fiecare dată când lucrăm la computer:..."

Citeşte mai mult:
Postura corectă: la computer şi în alte situaţii»

Ce poţi face ca să previi sau să tratezi?

Prevenirea problemelor gingivale

În această etapă, se recomandă utilizarea unei paste de dinţi care pe lângă curăţare şi întărirea structurii dinţilor, luptă şi împotriva problemelor bacteriene. Încearcă BAM ProExpert cu complex de Staniu - acest ingredient minune a fost stabilizat după 15 ani de muncă în laborator şi este un ingredient anti-bacterian eficient.

Tratamentul problemelor gingivale

Tratamentul timpuriu este foarte important pentru a împiedica distrugerea ţesuturilor, pentru a ţine infecţia sub control control şi pentru a preveni mobilitatea dinţilor.

Pentru ca tratamentul să fie eficace este necesar:

- să se menţină dinţii curaţi prin periaj şi prin folosirea aţei dentare

- să se folosească o pastă de dinţi specială pentru protecţia gingiilor, cu acţiune puternică în protejarea gingiilor, fără a face compromis în ceea ce priveşte celelalte beneficii (protecţia împotriva sensibilităţii dentare, tartrului sau respiraţiei neplăcute)

- controalele regulate şi curăţarea profesională

- evitarea fumatului - tutunul este considerat unul dintre cei mai mari factori de risc, el scăzând abilitatea organismului de luptă împotriva infecţiilor, interferând cu vindecarea, făcând posibilă apariţia unor probleme serioase ale gingiilor după extracţii.

Afecţiunile gingivale variază de la simpla lor inflamare, până la boli grave ce afectează ţesutul moale şi osul ce sprijină dinţii, ajungând ca în cel mai rău caz să se piardă dinţii. Primul stadiu al afecţiunii, este gingivita – ţesutul se înroşeşte, se umflă şi sângerează cu uşurinţă. În acest stadiu boala este reversibilă şi se elimină printr-un periaj corect. În stadiul mai avansat, boala se numeşte parodontoză sau parodontită, iar gingiile şi osul sunt deja grav afectate. Dinţii se clatină, cad sau necesită extracţie. Cercetările au evidenţiat faptul că, netratate, bolile parodontale afectează întreaga sănătate a organismului.

Vizita la dentist trebuie să se facă de cel puţin două ori pe an, mai ales dacă există antecedente de boli ale gingiilor. Dacă nu ai consultat un medic de mai mult de 6 luni, o programare trebuie făcută imediat. Un medic stomatolog poate îndepărta placa şi tartrul din jurul inserţiei gingivale pe dinte. Controalele regulate şi igienizarea profesională pot duce la reversibilitatea procesului şi la prevenirea viitoarelor probleme ale gingiilor. Când apare o problemă la nivelul gingiilor, trebuie consultat medicul, altfel aceasta se poate înrăutăţi.

Desigur, toate aceste consecinţe pot fi evitate sau după caz, tratate. Trebuie doar să învăţam să înţlegem mai bine ce este important pentru noi. Zâmbetul perfect are prioritate!

Citeşte şi:
Tratamente pentru albirea dinţilor, de acasă»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+22
 • Dinti
 • Tratare Afectiuni Gingivale
 • Gingivita
 • gingie
 • spalat pe dinti
 • zambet perfect

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor. +4 / 0 +4
Faceţi cunoştinţă cu echipa IVCODENT
Faceţi cunoştinţă cu echipa IVCODENT Cu o traditie de peste 40 de ani si o pregatire profesionala minutioasa a medicilor stomatologi , clinica noastra va ofera o gama variata de servicii de specialitate.Oferim consultatii si tratamente odontale,parodontale ,endodontice, chirurgie dentara, parodontala si implantologie, pedodontie si ortodontie, profilaxie si cosmetica dentara precum... +11 / -1 +10
Scrașnitul dinților - bruxism
Scrașnitul dinților - bruxism Bruxismul este o tulburare ce afectează o mare parte a populaţiei şi are drept caracteristici scrâşnitul din dinţi prin încleştarea maxilarelor. Această acţiune provoacă în timp deteriorarea suprafeţei dentare şi leziuni permanente a dinţilor. De asemenea, bruxismul este una din cauzele durerilor de maxilar şi chiar a migrenelor... +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +3 / 0 +3