Gingivita: semnul unei igiene orale precare

Februarie 19, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Gingivita: semnul unei igiene orale precare

Gingivita este o boală parodontală foarte frecventă şi uşor de tratat, care provoacă iritaţie, roşeaţă şi umflături. Gingivita poate fi atât de blândă încât poţi nici să nu bănuieşti că o ai. Cu toate acestea, este foarte important să tratezi boala la timp şi să o iei în serios. Gingivita netratată poate duce la boli mai grave, cum ar fi parodontita (boală inflamatorie ce afectează ţesuturile care înconjoară şi sprijină dinţii) şi chiar la pierderea dintelui. Există, de asemenea, ameninţarea abcesului gingiilor sau gingivită acută ulcero-necrotică. Dacă apar simptome mai serioase în timp ce ai gingivită, cum ar fi febră, dureri severe, dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, contactează imediat medicul, pentru că poate indica o boală mai gravă.

"Dacă gingiile tale sunt umflate, roşii şi sângerează uşor, există posibilitatea să suferi de gingivită"Cauza cea mai frecventă a gingivitei este igiena orală precară, care duce la formarea tartrului pe dinţi. Tartrul se formează când bacteriile care se găsesc în mod natural în organismul nostru se depun pe dinţi, formând placa bacteriană şi apoi tartrul. Periatul regulat al dinţilor şi curăţarea lor cu aţă dentară împiedică tartrul să se formeze, dar după ce s-a format, acestea nu mai sunt ajutor şi tartrul trebuie curăţat de stomatolog. Cu cât tartrul rămâne mai mult pe dinţi, cu atât irită mai mult partea de gingie de la baza dinţilor. Treptat, gingiile devin umflate şi deseori sângerează.

Există mulţi factori de risc care pot creşte posibilitatea gingivitei, cum ar fi o igienă orală precară, fumatul, diabetul, vârsta înaintată, un sistem imunitar slăbit, mucoasa cavităţii bucale uscată, hrană insuficientă sau, din contră, abuzul de anumite alimente, cum ar fi dulciurile.

Gingiile sănătoase sunt ferme şi de culoare roz pal. Dacă gingiile tale sunt umflate, roşii şi sângerează uşor, există posibilitatea să suferi de gingivită. Din moment ce gingivita nu provoacă de obicei dureri, deseori rămâne nedetectată. Simptomele posibile ale gingivitei includ:

• gingii umflate;
• în cazuri rare gingiile pot fi dureroase;
• gingiile sângerează frecvent la periaj sau când se foloseşte aţa dentară;
• culoarea gingiilor se schimbă de la roz pal la roşu;
• şi respiraţia urât mirositoare este un semn al gingivitei.

Paradontoza

"Este destul de dificil să detectezi simptomele timpurii ale paradontozei. Începe cu o inflamaţie a ţesutului din jurul dinţilor, a gingiilor. Placa dentară, când nu..."

Citeşte mai mult:
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu»

Diagnosticarea gingivitei este simplă; un stomatolog diagnostichează de obicei boala pe baza simptomelor pacientului şi a examinării cavităţii bucale, dinţilor şi gingiilor. O examinare mai detaliată poate fi necesară dacă nu se cunoaşte cauza gingivitei.

Un tratament prompt reduce rapid simptomele gingivitei şi o împiedică să avanseze şi să provoace boli de dinţi şi de gingii mai grave. Este necesar ca tratamentul gingivitei să se facă de către un stomatolog: acesta stabileşte dacă ai gingivită şi curăţă tartrul, în timp ce dă şi instrucţiuni legate de obiceiurile corecte de igienă orală. Ar trebui să mergi la stomatolog înainte să înceapă să se manifeste simptomele neplăcute ale gingivitei. Consulturile preventive şi curăţarea regulată a tartrului ajută la prevenirea gingivitei şi a altor boli orale. Ar trebui să-ţi periezi dinţii de două ori pe zi şi să-i cureţi cu aţă dentară cel puţin o dată pe zi. În plus, dacă stomatologul ţi-a recomandat, adaugă şi o apă de gură antiseptică.

Gingivita dispare de obicei după curăţarea tartrului şi respectarea obiceiurilor de igienă orală adecvate. Roşeaţa, umflarea şi sensibilitatea crescută a gingiilor dispare în câteva zile sau în câteva săptămâni. Aşadar, după tratarea gingivitei şi menţinerea unor bune obiceiuri de igienă orală nu vei mai fi deranjat de sensibilitatea gingiilor şi vei putea zâmbi din nou.

Câteva sfaturi despre cum să-ţi periezi dinţii corect:

Periajul dintilor• Foloseşte o periuţă de dinţi cu peri moi.
• Periază-ţi dinţii cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara şi foloseşte aţa dentară, în special seara.
• Nu există o perioadă exactă de timp, dar trebuie să-ţi periezi dinţii până devin curaţi.
• Periază dinţii cu mişcări verticale de la linia gingiilor către dinţi. Evită mişcările circulare.
• Ţine periuţa de dinţi orizontal – ţine-o într-o poziţie verticală numai când speli spatele dinţilor din faţă.


Citeşte şi:
12 obiceiuri care vă deteriorează dinţii»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Boala Gingie
 • Umflatura a gingiei
 • Gingie inflamata
 • Cavitate bucala
 • gingie
 • gingivita
 • ata dentara

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş În articolul de mai jos vom sta de vorbă cu domnul doctor Pascu Gabriel Dragoş despre cum putem avea un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Domnul doctor activează în cadrul clinicii CMI Doctor Pascu. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2