Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu

August 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu

Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect. În cazul paradonozei avansate, tratamentul nu mai este eficient, iar pierderea dinţilor este inevitabilă. După cum susţin diverse studii, 75% din persoanele cu vârsta peste 18 ani suferă de probleme cu gingiile, care ar putea genera parodontoză. Aşadar, cum poate cineva să observe din timp simptomele şi cum poate să le trateze?

Când suferi de parodontoză?

Este destul de dificil să detectezi simptomele timpurii ale paradontozei. Începe cu o inflamaţie a ţesutului din jurul dinţilor, a gingiilor. Placa dentară, când nu este îndepărtată corect, se acumulează în locuri la care se ajunge greu cu periuţa de dinţi şi aceasta crează un proces inflamatoriu constant în acele zone. Este cauzată de microorganismele care rămân interdentar, ale căror toxine erodează ţesuturile din jur. Dacă inflamaţia nu este depistată şi tratată din timp, ţesutul gingival se slăbeşte treptat şi îşi pierde funcţiile. Ţesuturile care susţin dinţii la locurile lor (ligamentele şi ţesutul osos) se erodează, buzunarul periodontal se adânceşte, iar dintele cade.

Inflamaţiile repetate frecvent şi parodontoza care avansează pot avea următoarele simptome:

 • Sângerări gingivale (de obicei în timpul periajului dentar)
 • Miros neplăcut al gurii
 • Gust neplăcut în gură
 • Înroşirea gingiilor
 • Umflarea gingiilor
 • Supurări gingivale
 • Adâncirea buzunarului periodontal (dinţii par mai lungi,deoarece gingiile se retrag)
 • Retragerea gingiilor
 • Schimbări în starea gingiilor (acestea pot fi moi şi dureroase la atingere)
 • Pierderea dinţilor
 • Mestecatul şi strângerea dinţilor pot provoca disconfort

Gingiile sănătoase sunt tari, solide şi de o culoare uşor rozalie. Dacă observaţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau vă confruntaţi cu dureri sau disconfort, mergeţi la dentist. Acesta va putea să afle cauza acestor simptome şi să vă recomande o igienă orală adecvată.

Tratamentul paradontozei este eficient numai în fazele incipiente

Tratamentul este complicat şi recuperarea totală este posibilă numai dacă a fost început foarte devreme. În fazele incipiente, metoda principală constă în îndepărtarea plăcii dentare şi dezvoltarea unor obiceiuri corecte de igienă orală. Dacă boala este într-o fază avansată, sunt necesare vizite frecvente la dentist şi apelarea la anumite proceduri pentru a încetini progresul ei. În primul rând, atât placa dentară moale, cât şi cea solidă sunt îndepărtate, eliminând astfel bacteriile colonizate. Uneori este necesar să fie curăţate buzunarele periodentale. În acest caz, se recomandă anestezie, deoarece procedura poate fi neplăcută şi dureroasă. După aceste tratamente, starea gingiei ar trebui să se îmbunătăţească, iar sângerările şi umflăturile ar trebui să cedeze. 

Ultimele faze ale bolii ar putea să necesite intervenţie chirurgicală. În funcţie de gravitatea bolii, pot fi realizate diferite proceduri. Se micşorează buzunarul periodontal, pentru a aduce dintele şi gingia mai aproape şi îmbunătăţind astfel suspensia. Stimularea gingiilor cu raze laser reduce umflăturile şi durerea şi amplifică regenerarea ţesutului gingival. Dacă ţesuturile sunt grav deteriorate, pot fi făcute implanturi de ţesut moale sau de os pentru a întări suportul dintelui. În cazurile şi mai severe, extracţia dintelui devine singura opţiune posibilă.

Beneficiile fructelor

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citește mai mult:
Mancati indeajuns de multe fructe - si daca nu, cum puteti mari consumul?»

Produsele farmaceutice joacă şi ele un rol important în tratamentul paradontozei. Se pot prescrie antibiotice pentru a lupta cu infecţia. Acestea pot fi sub formă de tablete, unguente sau ca ingredient în paste de dinţi speciale. Anumite ape de gură şi geluri antiseptice sunt şi ele de ajutor în tratamentul paradontozei.

"...parodontoză este o boală a gingiilor..."Deşi parodontoză este o boală a gingiilor, este extrem de important să se ştie că ea ameninţă întregul organism. Infecţia poate afecta inima şi încheieturile. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să acorde o atenţie specială igienei orale, deoarece riscul lor de a se îmbolnăvi de paradontoză este de 15 ori mai mare decât al restului populaţiei.

În final, este important să vă aduceţi aminte că parodontoza poate apărea chiar dacă aveţi dinţi perfect sănătoşi. Periajul dinţilor de două ori pe zi n-ar trebui să fie singura măsură de igienă orală. Trebuie să fie însoţită de curăţarea dinţilor cu aţă dentară, care poate ajunge la placa ascunsă profund, ce poate provoca probleme serioase de sănătate. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
 • Stomatologie
 • Tratamentul parodontozei
 • Sangerari gingivale
 • Probleme dentare
 • Laborator stomatologic
 • Carii dentare

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Gingivita: semnul unei igiene orale precare
Gingivita: semnul unei igiene orale precare Gingivita este o boală parodontală foarte frecventă şi uşor de tratat, care provoacă iritaţie, roşeaţă şi umflături. Gingivita poate fi atât de blândă încât poţi nici să nu bănuieşti că o ai. Cu toate acestea, este foarte important să tratezi boala la timp şi să o iei în serios. Gingivita netratată poate duce la boli... +9 / 0 +9
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş În articolul de mai jos vom sta de vorbă cu domnul doctor Pascu Gabriel Dragoş despre cum putem avea un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Domnul doctor activează în cadrul clinicii CMI Doctor Pascu. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2