Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu

August 7, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu

Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect. În cazul paradonozei avansate, tratamentul nu mai este eficient, iar pierderea dinţilor este inevitabilă. După cum susţin diverse studii, 75% din persoanele cu vârsta peste 18 ani suferă de probleme cu gingiile, care ar putea genera parodontoză. Aşadar, cum poate cineva să observe din timp simptomele şi cum poate să le trateze?

Când suferi de parodontoză?

Este destul de dificil să detectezi simptomele timpurii ale paradontozei. Începe cu o inflamaţie a ţesutului din jurul dinţilor, a gingiilor. Placa dentară, când nu este îndepărtată corect, se acumulează în locuri la care se ajunge greu cu periuţa de dinţi şi aceasta crează un proces inflamatoriu constant în acele zone. Este cauzată de microorganismele care rămân interdentar, ale căror toxine erodează ţesuturile din jur. Dacă inflamaţia nu este depistată şi tratată din timp, ţesutul gingival se slăbeşte treptat şi îşi pierde funcţiile. Ţesuturile care susţin dinţii la locurile lor (ligamentele şi ţesutul osos) se erodează, buzunarul periodontal se adânceşte, iar dintele cade.

Inflamaţiile repetate frecvent şi parodontoza care avansează pot avea următoarele simptome:

 • Sângerări gingivale (de obicei în timpul periajului dentar)
 • Miros neplăcut al gurii
 • Gust neplăcut în gură
 • Înroşirea gingiilor
 • Umflarea gingiilor
 • Supurări gingivale
 • Adâncirea buzunarului periodontal (dinţii par mai lungi,deoarece gingiile se retrag)
 • Retragerea gingiilor
 • Schimbări în starea gingiilor (acestea pot fi moi şi dureroase la atingere)
 • Pierderea dinţilor
 • Mestecatul şi strângerea dinţilor pot provoca disconfort

Gingiile sănătoase sunt tari, solide şi de o culoare uşor rozalie. Dacă observaţi oricare dintre simptomele enumerate mai sus sau vă confruntaţi cu dureri sau disconfort, mergeţi la dentist. Acesta va putea să afle cauza acestor simptome şi să vă recomande o igienă orală adecvată.

Tratamentul paradontozei este eficient numai în fazele incipiente

Tratamentul este complicat şi recuperarea totală este posibilă numai dacă a fost început foarte devreme. În fazele incipiente, metoda principală constă în îndepărtarea plăcii dentare şi dezvoltarea unor obiceiuri corecte de igienă orală. Dacă boala este într-o fază avansată, sunt necesare vizite frecvente la dentist şi apelarea la anumite proceduri pentru a încetini progresul ei. În primul rând, atât placa dentară moale, cât şi cea solidă sunt îndepărtate, eliminând astfel bacteriile colonizate. Uneori este necesar să fie curăţate buzunarele periodentale. În acest caz, se recomandă anestezie, deoarece procedura poate fi neplăcută şi dureroasă. După aceste tratamente, starea gingiei ar trebui să se îmbunătăţească, iar sângerările şi umflăturile ar trebui să cedeze. 

Ultimele faze ale bolii ar putea să necesite intervenţie chirurgicală. În funcţie de gravitatea bolii, pot fi realizate diferite proceduri. Se micşorează buzunarul periodontal, pentru a aduce dintele şi gingia mai aproape şi îmbunătăţind astfel suspensia. Stimularea gingiilor cu raze laser reduce umflăturile şi durerea şi amplifică regenerarea ţesutului gingival. Dacă ţesuturile sunt grav deteriorate, pot fi făcute implanturi de ţesut moale sau de os pentru a întări suportul dintelui. În cazurile şi mai severe, extracţia dintelui devine singura opţiune posibilă.

Beneficiile fructelor

"O porție este considerată a conţine aproximativ 80 gr. de fructe și legume. Aceasta este echivalentul aproximativ al unei..."

Citește mai mult:
Mancati indeajuns de multe fructe - si daca nu, cum puteti mari consumul?»

Produsele farmaceutice joacă şi ele un rol important în tratamentul paradontozei. Se pot prescrie antibiotice pentru a lupta cu infecţia. Acestea pot fi sub formă de tablete, unguente sau ca ingredient în paste de dinţi speciale. Anumite ape de gură şi geluri antiseptice sunt şi ele de ajutor în tratamentul paradontozei.

"...parodontoză este o boală a gingiilor..."Deşi parodontoză este o boală a gingiilor, este extrem de important să se ştie că ea ameninţă întregul organism. Infecţia poate afecta inima şi încheieturile. Persoanele care suferă de diabet ar trebui să acorde o atenţie specială igienei orale, deoarece riscul lor de a se îmbolnăvi de paradontoză este de 15 ori mai mare decât al restului populaţiei.

În final, este important să vă aduceţi aminte că parodontoza poate apărea chiar dacă aveţi dinţi perfect sănătoşi. Periajul dinţilor de două ori pe zi n-ar trebui să fie singura măsură de igienă orală. Trebuie să fie însoţită de curăţarea dinţilor cu aţă dentară, care poate ajunge la placa ascunsă profund, ce poate provoca probleme serioase de sănătate. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
 • Stomatologie
 • Tratamentul parodontozei
 • Sangerari gingivale
 • Probleme dentare
 • Laborator stomatologic
 • Carii dentare

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor. +4 / 0 +4
Faceţi cunoştinţă cu echipa IVCODENT
Faceţi cunoştinţă cu echipa IVCODENT Cu o traditie de peste 40 de ani si o pregatire profesionala minutioasa a medicilor stomatologi , clinica noastra va ofera o gama variata de servicii de specialitate.Oferim consultatii si tratamente odontale,parodontale ,endodontice, chirurgie dentara, parodontala si implantologie, pedodontie si ortodontie, profilaxie si cosmetica dentara precum... +11 / -1 +10
Scrașnitul dinților - bruxism
Scrașnitul dinților - bruxism Bruxismul este o tulburare ce afectează o mare parte a populaţiei şi are drept caracteristici scrâşnitul din dinţi prin încleştarea maxilarelor. Această acţiune provoacă în timp deteriorarea suprafeţei dentare şi leziuni permanente a dinţilor. De asemenea, bruxismul este una din cauzele durerilor de maxilar şi chiar a migrenelor... +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +3 / 0 +3