Prevenirea și tratarea parodontozei

Ianuarie 30, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
Prevenirea și tratarea parodontozei

Parodontoza este o afecţiune a gingiilor de care suferă aproximativ 70% dintre oamenii din întreaga lume. Cunoscută şi sub numele de parodontopatie sau mobilitate dentară, parodontoza este o afecţiune cronică de tip inflamator care constă în degenerarea parodontiului, adică ţesutul prin care sunt fixaţi dinţii în osul maxilarului. Acest lucru duce la retragerea gingiilor şi la dezvelirea pronunţată a dinţilor, iar într-un final, la pierderea dinţilor.

"este obligatoriu să mergi la medicul stomatolog încă din momentul în care observi vreo schimbare neplăcută în ceea ce priveşte dantura"Simptomele parodontozei

În afară de retragerea gingiilor, parodontoza se manifesta prin gingii dureroase, roşii, care sângerează, respiraţie urât mirositoare, dar şi abcese dentare.

Parodontoza se poate vindeca, dacă aceasta este tratată încă de la primele simptome, astfel încât să nu progreseze şi să nu fie afectate în totalitate gingiile. De aceea, este obligatoriu să mergi la medicul stomatolog încă din momentul în care observi vreo schimbare neplăcută în ceea ce priveşte dantura.

Cum evoluează parodontoza

Dacă la început simptomele parodontozei sunt destul de discrete încât să nu îţi dea de bănuit, pe parcurs vei observa nişte modificări seminifcative ale dinţilor şi ale gingiilor. Dacă boala avansează rapid şi nu ceri de urgenţă ajutorul unui medic, gingiile îşi vor pierde culoarea rozalie, devenind roşii, apoi se vor atrofia, ajungând într-un final să se retragă de pe dinţi. În faza finală, dintâi vor începe să cadă rând pe rând. Desigur, acestea sunt cazuri extreme, trăite de persoane care nu vor sub nicio formă să consulte un medic, însă o persoană care se tratează din timp, nu va ajunge în acest stadiu.

Cariile copiilor

"Cariile dentare timpurii sunt îndeosebi de periculoase. Ele afectează dinţii de lapte care tocmai au erupt şi care sunt..."

Citește mai mult:
Ce au special cariile dentare ale copiilor?»

Care sunt cauzele parodontozei

Parodontoza are mai multe cauze, însă printre cele mai cunoscute se numără:

 • O igienă orală deficitară;
 • Depunerea tartrului pe dinţi;
 • Cariile dentare;
 • Consumul de alcool, cafea, băuturi alcoolice şi fumatul;
 • O alimentaţie bogată în zahăr;
 • Carenta de calciu, vitamina C şi acid folic;

Alţi factori: vârsta înaintată, stresul, imunitatea scăzută, anumite boli cronice (diabetul zaharat) şi în anumite cazuri sarcina.

Cum poţi preveni parodontoza

În primul rând este foarte important să te speli pe dinţi cel puţin de două ori pe zi: o dată dimineaţa şi o dată seara, înainte de culcare. Desigur, dacă te poţi spăla de 3 sau chiar 4 ori pe zi, este cu atât mai bine pentru sănătatea orală.

Adopta o alimentaţie sănătoasă. Mănâncă multe fructe şi legume proaspte, bogate în vitamina C. Acestea îţi vor asigura un sistem imunitar puternic, care te va feri de multe boli. De asemenea, consuma foarte multe lactate, pentru a oferi organismului tău toată cantitatea de calciu necesară.

Totodată, evita să mănânci foarte multe alimente dulci, cu un conţinut ridicat de zahăr şi evită să consumi cafea, alcool dar şi tutun.

Controlează-ţi periodic dintii şi îndepărtează-ţi tartrul dar şi cariile, oricât de mici ar fi ele. Aceste două lucruri pot provoca apariţia parodontozei.

Utilizează o periuţă de dinţi cu peri moi, care să nu rănească gingiile.

Tratamente naturiste pentru prevenirea şi tratarea parodontozei

Stomatologii recomanda ca pentru prevenirea parodontozei să se clătească gură de 3 ori pe zi, cu un amestec de 40 picături de tinctura de propolis şi 50 ml de apă.

Masează gingiile cu ulei de măsline, ulei de sâmburi de struguri sau suc de aloe vera. Acestea ajuta la atenuarea durerilor şi cicatrizarea rănilor.

Citește și:
Scrașnitul dinților - bruxism» 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
 • Sanatate orala
 • Implant Dentar
 • Albire Dinti
 • Igiena Bucala
 • Tratare Dinti
 • Afectiune Parodontala
 • Parodontita
 • dureri de dinti

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor. +4 / 0 +4
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş În articolul de mai jos vom sta de vorbă cu domnul doctor Pascu Gabriel Dragoş despre cum putem avea un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Domnul doctor activează în cadrul clinicii CMI Doctor Pascu. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +3 / 0 +3