Scrașnitul dinților - bruxism

Decembrie 26, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
Scrașnitul dinților - bruxism

Bruxismul este o tulburare ce afectează o mare parte a populaţiei şi are drept caracteristici scrâşnitul din dinţi prin încleştarea maxilarelor. Această acţiune provoacă în timp deteriorarea suprafeţei dentare şi leziuni permanente a dinţilor. De asemenea, bruxismul este una din cauzele durerilor de maxilar şi chiar a migrenelor matinale.

Simptome şi cauze

Dacă vă luptaţi cu dureri de cap frecvente sau dureri în zona urechilor sau la îmbinarea mandibulei ( articulaţia temporo-mandibulara), dacă simţiţi muşchii maxilarului încordaţi încă de la prima oră sau dacă va surprindeţi pe parcursul zilei cu dinţii încleştaţi ar trebui să suspectaţi bruxismul.
"Bruxismul îşi face cunoscută prezenta de cele mai multe ori pe parcursul nopţii, în somn şi poate fi observat şi de partenerul de somn la auzul unui scrâşnit din dinţi"
Bruxismul îşi face cunoscută prezenta de cele mai multe ori pe parcursul nopţii, în somn şi poate fi observat şi de partenerul de somn la auzul unui scrâşnit din dinţi. De cele mai multe ori este ignoran deşi ar merita o atenţie deosebită.

În cele mai multe cazuri pacienţii afla că suferă de această tulburare în timpul unui control stomatologic şi tot în acele momente conştientizează simptomele şi mai ales ce urmări pot exista.

Sunt cunoscute două tipuri de bruxism:

- bruxismul nocturn: este cel mai răspândit şi are drept caracteristici scrâşnirea automată a dinţilor şi contracţii ritmice ale maxilarului

- bruxismul diurn: este cauzat în principal de stimuli externi (nervozitate, stres prelungit, emoţii puternice)

Paradontoza

"Este destul de dificil să detectezi simptomele timpurii ale paradontozei. Începe cu o inflamaţie a ţesutului din jurul dinţilor, a gingiilor. Placa dentară, când nu este îndepărtată corect, se acumulează în locuri la care se ajunge greu cu periuţa de dinţi şi..."

Citește mai mult:
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu»

Iniţial, semnele bruxismului apar la nivelul dinţilor: cele mai întâlnite sunt fisurile în smalt, modificarea formei dinţilor, tocirea măselelor şi uneori chiar deplasarea unor dinţi. La pasul următor apar sensibilităţile dentare la mestecarea alimentelor dulci, reci sau calde ba chiar la contactul cu aerul rece al iernii.

Dacă nu este tratat imediat ce apar simptomele iniţiale, bruxismul avansează şi putem întâlni simptome precum dureri severe şi prelungite de cap, mărirea vizibilă a muşchilor maxilarului (muşchiul maseter) şi uneori dureri în zona urechilor.

Medicii dentişti afirma că apariţia bruxismului apare la cumulul mai multor afecţiuni printre acestea menţionăm stresul, anxietatea, personalitatea agresivă, sau a tulburărilor de ocluzie. Tot ei afirmă că dacă este descoperit din timp poate fi combătut cu uşurinţă fără a afecta dantură.

Cum putem trata bruxismul?

Gutierele sunt principala arma în tratarea bruxismului şi protejarea danturii. Este asemănătoare celei purtate de practicanţii sporturilor de contact dar este mai puţin vizibilă şi funcţionează ca un tampon între cele două suprafeţe ocluzale.

Trebuie menţionat că aceasta gutieră nu se găseşte în comerţ precum gutierele sportive. Cele medicinale sunt realizate după analizarea muşcăturii prin luarea unui mulaj bucal. Gutiera va îndeplini şi un rol de relaxarea a musculaturii dentare prin plasarea mandibulei într-o zonă favorabilă, neutra.

În cazul în care pacientul prezintă probleme ortodontice, aglomerarea sau spaţierea dinţilor, malpoziţii sau probleme protetice se va realiza iniţial tratarea acestora şi ulterior se va aplica un tratament pentru bruxism.

Medicii specialişti susţin că în cazul în care tratamentul este aplicat corect iar pacientul respecta toate indicaţiile stomatologului (după caz şi a psihologului) simptomele bruxismului se vor diminua sau pot chiar să dispară definitiv.

Este important de ştiut că bruxismul nu ar trebui tratat cu medicamente acest lucru putând crea dependenţă sau probleme pentru stomac.

Combate bruxismul cu ajutorul dietei

Este cunoscut faptul că persoanele cu un deficit crescut de magneziu sunt mai predispuse la bruxism. Astfel pentru un aport crescut de magneziu sunt recomandate alimente precum: avocado, banana, miere, soia, mere etc .

Pentru întărirea danturii este recomandat calciul pe care îl putem găsi în produsele lactate, spanac, broccoli, fasole verde, mazăre dar şi soia sau peste.

De asemenea, medicii recomandă evitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de cofeină, precum cafea, cacao, ceai negru etc .

Trebuie menţionat că igiena orală corespunzătoare trebuie păstrată şi în timpul tratamentelor pentru bruxism mai ales din pricina faptului că dantura este slăbită.

Citește și:
Tratamente pentru albirea dinţilor de acasă»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
 • Boli și stări
 • Tratament bruxism
 • Simptome bruxism
 • Inclestarea maxilarelor
 • Aport de magneziu

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea Opt din 10 români (80% din populaţie) suferă de boală parodontală, cunoscută şi ca “parodontoză”, o infecţie la nivelul cavităţii bucale din cauza bacteriillor şi a tartrului, însă doar doi din 10 români sunt conştienţi de asta şi numai unul dintre aceştia se tratează. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2