Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş

Iulie 15, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară - doctor Pascu Gabriel Dragoş

În articolul de mai jos vom sta de vorbă cu domnul doctor Pascu Gabriel Dragoş despre cum putem avea un zâmbet frumos și mai ales sănătos. Domnul doctor activează în cadrul clinicii CMI Doctor Pascu.

Albirea dinţilor

Albirea dinţilor este un proces de decolorare a petelor de la nivelul smaltului şi al dentinei. E necesară precizarea unor diferenţe ce există între agenţii de albire ce acţionează doar asupra "petelor" superficiale şi procedurile de albire profesională ce utilizează agenţi de decolorare cu acţiune asupra culorii interne a dinţilor.

De ceva vreme, publicitatea şi-a făcut simţită prezenţa şi în acest domeniu, promovând paste de dinţi şi gume de mestecat "miraculoase" ce promit "dinţi foarte albi". Trebuie ştiut că aceste produse au un grad redus de eficienţă şi că rezultatul optim se poate obţine doar cu ajutorul medicului dentist. În oricare dintre situaţii, periajul efectuat corect şi regulat alături de mijloacele
secundare de igienizare (aţa dentară, apa de gură etc.) rămân obligatorii.
"Înainte de a proceda la aplicarea unui tratament de albire, este necesar să consultaţi un stomatolog"
Înainte de a proceda la aplicarea unui tratament de albire, este necesar să consultaţi un medic stomatolog. El vă va spune în ce măsură acest tratament va afecta dantura dumneavoastră. Există cazuri în care efectele albirii sunt reduse sau unele pete vor rămâne în continuare pe dinţii dumneavoastră. În general dantura cu o tentă gălbuie reacţionează cel mai bine la albire, gradul de albire fiind mult mai pronunţat decât în cazul unei danturi cu tentă cafenie sau gri.

De reţinut faptul că albirea nu afectează plombele, punţile sau coroanele dentare, însă în cazul în care aveţi pe dinţii din fata mici plombe de o culoare apropiată de culoarea dinţilor dumneavoastră naturali, ar putea exista discrepante de culoare după albire. Se foloseşte în scopul obţinerii unei nuanţe mai deschise în cazul albirii dinţilor pătaţi sau coloraţi din diverse motive: dinţi devitalizaţi, dinţi cu coloraţii intrinseci (administrare tetraciclina în copilărie), etc.
În ziua de astăzi exista o gamă variată de posibilităţi prin care un pacient îşi poate albi dinţii. Sunt însă recomandate acele metode prin care există un control din partea medicului stomatolog în vederea evitării apariţiei unor complicaţii (decolorări neuniforme, afectări ale gingiei înconjurătoare).

Cariile copiilor "Cariile dentare timpurii sunt îndeosebi de periculoase. Ele afectează dinţii de lapte care tocmai au erupt şi care sunt foarte sensibili. De obicei, afectează copiii care..."

Citeşte mai mult:
Ce au special cariile dentare ale copiilor?»

Există deja două metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesională a dinţilor.

METODA DE ACASĂ
Cabinetul nostru realizează preferenţial această metodă de albire deoarece este cea mai puţin invaziva sau agresivă asupra dinţilor, procedeul făcându-se mai lent decât cea în cabinet în decursul celor 3 şedinţe. Aceasta presupune confecţionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se mulează perfect pe arcada dentară) în care se va aplica, de către pacient, seara, înainte de culcare, o anumită cantitate dintr-un gel ce conţine ca substanţa activa peroxidul de carbamida, acesta determinând practic albirea dinţilor. Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinţi, timp de 5-7 zile, în funcţie de rezultatul ce se doreşte a fi obţinut. În tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.

METODA DIN CABINET
Această metodă este mult mai rapidă şi comodă pentru pacient. În acest caz, albirea se realizează în cabinetul stomatologic pe dinţii pacientului aplicându-se cu gel ce conţine peroxid de hidrogen care este activat de către o sursă de lumină cu plasmă. Procesul de albire durează între 30 minute şi o oră iar în unele cazuri va fi nevoie de mai mult de o vizită la stomatolog. Pe timpul albirii se va aplica un gel pe gingiile dumneavoastră pentru că ţesuturile moi să nu fie afectate. Pentru a îmbunătăţii calitatea agentului de albire, se poate folosi pe timpul procedurii o lampă cu o lumină specială.

Cabinetul nostru realizează preferenţial prima metodă de albire,cea de acasă deoarece este cea mai puţin invaziva sau agresivă asupra dinţilor, procedeul făcându-se mai lent decât cea în cabinet în decursul celor 3 şedinţe. Albirea în cabinet putem spune că este în avantaj faţă de cea de acasă doar prin comoditatea pacientului. În funcţie de dantura dumneavoastră cum va reacţiona, medicul stomatolog vă va recomanda timpul zilnic în care va trebui să purtaţi gutierele.

Cauzele colorării dinţilor
Iată câteva dintre cauzele care pot duce la îngălbenirea dinţilor. Trebuie reţinut că aceleaşi cauze duc la colorarea danturii şi după un proces de albire.
- înaintarea în vârstă
- fluorizarea excesivă
- degenerarea nervilor şi restaurări învechite
- consumul de substanţe care conţin coloranţi, fumatul, etc.

Cât durează efectul albirii?
Efectul poate să dureze câţiva ani dacă se menţine o igienă orală corectă. Efectele albirii însă încep să dispară mai repede în cazul în care pacientul este consumator de alimente cu conţinut ridicat de coloranţi naturali sau artificiali, băuturi de tip cola,cafeaua,vinul roşu sau dacă fumează excesiv.

Parodontoza

"Este destul de dificil să detectezi simptomele timpurii ale paradontozei. Începe cu o inflamaţie a ţesutului din..."

Citeşte mai mult:
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu»

Care sunt riscurile?
Tehnica presupune un grad de demineralizare superficială a structurilor dure dentare, ceea ce înseamnă că pe perioada remineralizării, în lipsa unei igiene orale corecte, dinţii sunt expuşi cariilor într-o măsură mai mare. Albirea nu este indicată copiilor de până la 14 ani, femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează.

Bijuterii dentare

Bijuteriile dentare reprezintă o nouă tendinţa în cosmetică dentară, care se manifestă din ce în ce mai frecvent şi la noi în ţară.
În principal este vorba de lipirea ca atare pe suprafaţa dintelui a unei mici bijuterii care poate fi confecţionată din aur, platină, o piatră preţioasă sau un cristal de tip Swarovsky. Procedura respectivă de aplicare nu presupune o intervenţie laborioasă şi produce nici cel mai mic disconfort sau teamă a pacientului, ea durand în jur de 10 – 15 minute .

Pacientul va cădea de comun acord cu medicul asupra unui model de bijuterie. Aceasta poate fi confecţionată la comandă sau se poate achiziţiona separat de la firmele de accesorii medicale. După stabilirea dintelui ţinta pentru aplicare medicul va aplica gel demineralizant pe suprafaţa dintelui, pentru a favoriza o bună adeziune cu materialul de lipit. Ulterior va aplica adeziv special fotopolimerizabil pe suprafaţa bijuteriei pe care apoi o va plasa pe locul ales de pe dinte.
După aplicare adezivul va "face priză" prin fotopolimerizarea lui cu lampa foto. Procedură este nedureroasa, iar în cazul în care pacientul doreşte să renunţe la bijuterie aceasta se poate îndepărta fără probleme şi fără consecinţe negative asupra dintelui.

Este important de menţionat că pe parcursul purtării bijuteriei pacientul trebuie să menţină o igienă corespunzătoare în zona respectivă deoarece aceasta poate favoriza retenţia suplimentară a plăcii bacteriene cu consecinţe negative asupra dintelui respectiv: depunerea tartrului, apariţia cariilor în zonă, dezlipirea prematură a bijuteriei. Un alt sfat este legat de evitarea pe cât posibil a stresului masticator la nivelul zonei respective, evitarea alimentelor de consistenta dura deoarece şi acestea pot duce la accidente nedorite.

MINIM DISCONFORT DAR EFECT SUPERLATIV.

Faţetarea

Faţetarea este cea mai nouă metodă de folosire a artei şi ştiinţei cosmeticii dentare. Cele mai mari vedete ale Hollywood-ului au înţeles că înseninarea zâmbetului prin faţetare îţi poate schimba în mod esenţial prezenta, atitudinea şi comunicarea.
Auzim frecvent afirmaţii de genul
- Vreau să mi se vadă mai mult dinţii decât gingiile!
- Să nu mai am gingiile "vinete" în jurul coroanelor dentare!
- Îmi puteţi îndrepta dinţii fără aparat ortodontic?
- Nu mai vreau "strungăreaţa", etc.

Când vorbim de faţetare, vorbim de fapt de dinţii frontali ce pot fi faţetaţi fie utilizând materiale compozite, fie cu ajutorul unor faţete ceramice. Şi într-un caz, şi în celălalt, dintele ce urmează a fi faţetat necesita o preparare prealabilă, preparare ce constă în îndepărtarea prin şlefuire a stratului de smalt de pe faţa lui externă. În cazul utilizării materialelor compozite faţetarea se face într-o singură şedinţă. Deşi în comparaţie cu faţetă ceramică, cea din material compozit prezintă avantajul unui timp relativ scurt de realizare, ea prezintă şi o serie de dezavantaje cum ar fi:
- instabilitate coloristică şi volumetrica în timp;
- imposibilitatea unei finisări asemenea celei ceramice.

CÂND ESTE NECESARĂ FAŢETAREA?
Atunci când vrem să corectăm aspectul inestetic al dinţilor.
- În cazul în care dinţii sunt sparţi, decalaţi sau prost aliniaţi.
- La dinţii pătaţi, coloraţi.
- La dantura cu "strungăreaţa".
- Pentru schimbarea obturaţiilor voluminoase din compozit.

AVANTAJELE FAŢETĂRII
- Faţelele de porţelan creează un aspect firesc al danturii, datorită absenţei metalului, oferind o translucenta foarte apropiată de cea a dinţilor naturali.
- Păstrarea vitalităţii dentare.
- Suprafaţa de porţelan este foarte netedă şi impenetrabilă motiv pentru care dinţii faţetaţi nu-şi vor schimba niciodată culoarea.
- Timp de execuţie redus.

Tehnica de realizare este netraumatizantă, şlefuindu-se doar la nivelul smaltului, deci mult mai puţin decât în cazul coroanelor dentare, iar fixarea lor se realizează cu un ciment special.
Faţetele sunt destinate să se potrivească fetei pacientului, personalităţii lui şi, în final, să-i redea zâmbetul pe care, poate, nici nu a visat că o să-l facă să strălucească aşa!

Citeşte şi:
Topul alimentelor care îţi pătează dantura»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
 • Albire Dinti
 • Plombare Dinti
 • Tratare Dinti
 • Dinti
 • Implant Dinti

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea Opt din 10 români (80% din populaţie) suferă de boală parodontală, cunoscută şi ca “parodontoză”, o infecţie la nivelul cavităţii bucale din cauza bacteriillor şi a tartrului, însă doar doi din 10 români sunt conştienţi de asta şi numai unul dintre aceştia se tratează. +6 / 0 +6
De ce trebuie extrasă măseaua de minte
De ce trebuie extrasă măseaua de minte Majoritatea dintre noi se confruntă cu apariţia molarilor de minte în jurul vârstei de 18 şi 24 de ani. Unora le ies toţi, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluţia omului, a masticatiei şi alimentaţiei, micşorării maxilalelor care nu mai permit apariţia tuturor celor patru, provocând dureri. Oricare ar fi evolutia... +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2