Tratarea abcesului dentar şi tipuri ale acestuia

Decembrie 15, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
Tratarea abcesului dentar şi tipuri ale acestuia

Abcesul dentar este una dintre cele mai dese urgenţe pe care pacienţii le reclamă stomatologilor. Acesta reprezintă o durere ascuţită, pulsatilă în dreptul a 1 sau 2 dinţi însoţită de o umflătură de cele mai multe ori destul de evidentă.

Din punct de vedere medical abcesul reprezintă o infecţie care se manifestă printr-o umflătură (tumefactie) care schimbă formă locului unde se manifestă. Partea vizibilă a gingiei inflamate este roşie (uneori alb gălbuie), congestionată şi tensionată.
"Dacă nu avem grijă să înlăturăm placă dentară după fiecare masă prin periaj sau folosirea atei dentare oferim bacteriilor posibilitatea de a se înmulţi"
Cauze

Abcesul se formează datorită bacteriilor existente în placă dentară. După ce ne hrănim, resturi de mâncare combinate cu salivă se lipesc de dinţi şi îi atacă uneori ajutând chiar la formarea cariilor. Dacă nu avem grijă să înlăturăm placă dentară după fiecare masă prin periaj sau folosirea atei dentare oferim bacteriilor posibilitatea de a se înmulţi. Odată înmulţite vor pătrunde mai uşor prin smalţul dinţilor şi ajungând în ţesutul moale al dintelui sau al gingiei vor provoca abcesul dentar.

Câte tipuri de abcese dentare există?

Cunoaştem 3 feluri de abces dentar:
Abcesul gingival: acest tip de abces afectează doar gingia şi nu atinge dintele sau rădăcina dintelui
Abcesul periodontal: atunci când infecţia are că punct de pornire rădăcina dintelui sau chiar din osul care susţine dintele
Abcesul periapical este acel abces care porneşte din interiorul dintelui (bacteriile au străpuns învelişul dintelui)

Sfaturi pentru prevenirea paradontozei

"Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de..."

Citeşte mai mult:
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu»

Odată ce infecţia se întinde, pulpă dentară va fi compromisă iar osul maxilar va avea de suferit. Trebuie menţionat că pe măsură ce infecţia se instalează în maxilar, cel mai probabil durerile dispar sau se ameliorează însă situaţia devine periculoasă. Durerea se ameliorează datorită infecţiei care dizolvă maxilarul iar nervul dintelui care este afectat va fi compromis. Dizolvarea treptată a maxilarului prin abcese frecvente duce la imposibilitatea menţinerii fixe a dintelui şi pierderea acestuia.

În unele cazuri, netratarea abcesului va duce la răspândirea acestuia în alte zone ale corpului (zona capulu şi a gâtului) şi poate pune în pericol viaţă pacientului.

Cum recunoaştem abcesul dentar

În prima faza a abcesului dentar ne confruntăm cu disconfort în timp ce vorbim sau mestecam. Apar ulterior dureri care pulsează(zvâcnesc) în zona infectată fiind mai accentuate dacă palpăm zona afectată.

În timp ce infecţia se instalează pacientul simte o durere mai accentuată, gingia se înroşeşte sau se învineţeşte iar în gură este prezent un gust neplăcut. Umflătură poate să apară pe ambele părţi ale gingiei (partea dinspre limba sau partea dinspe obraz) iar pacientul poate suferi de febra însoţită de frisoane, oboseală fizică, dureri de cap şi modificarea drastică a formei fetei (în imediată apropiere a zonei infectate).

În cazul în care abcesul se sparge este important că secreţia din interiorul acestuia (sânge şi puroi) să nu fie înghiţită.

Dacă experimentaţi simptomele mai sus amintite va recomandăm deplasarea imediată la cabinetul stomatologic sau chiar la departamentul de urgenţă al unui spital. În cazul în care durerea este uşoară puteţi vizită medicul de familie care vă poate prescrie anumite medicamente şi va poate da o trimitere la un medic stomatolog.

Trebuie ştiut că medicul dentist nu poate trata abcesul imediat ce a izbuznit infecţia. Acesta va prescrie iniţial antibiotic pentru reducerea inflamaţiei şi a infecţiei iar ulterior va face o incizie pentru a drena puroiul din zona afectată.

În cazul în care infecţia este într-o stare avanasata poate fi nevoie de o operaţie a zonei afectate pentru curăţarea în profunzime. Medicul poate fi nevoit să cureţe canalul dintelui pentru a înlătura ţesutul infectat iar uneori se ajunge chiar la extragerea dintelui.

Trebuie menţionat că în cazul unui abces nu se recomandă clătirea zonei infectate cu alcool, acest lucru având doar efect de calmare a durerii dar infecţia este departe de a fi rezolvată. Pentru ameliorarea durerii putem aplică comprese reci ( dar gheaţă să nu fie lipită de zona afectată).

Alege prevenirea în locul tratamentului!

Prevenţia abcesului dentar implică reguli uşor de urmat dar care nu trebuiesc uitate. Alimentaţia cât mai sănătoasă, săracă în grăsimi şi dulciuri (favorizează apariţia cariilor), spălatul dinţilor după fiecare masă, folosirea atei dentare precum şi controlul periodic la cabinetul unui medic stomatolog.

Citeşte şi:
12 obiceiuri care vă deteriorează dinţii»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
 • Sanatate orala
 • Umflatura a gingiei
 • Gingie inflamata
 • Abces gingival
 • Abces periodontal
 • Abces periapical
 • Infectie gingivala

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor
5 situaţii care duc la sângerarea gingiilor Gingiile vă sângerează la cea mai mică atingere? Spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Scuipaţi sânge atunci când vă îngrijiţi dintii? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor. +7 / 0 +7
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu
Parodontoza – detectaţi boala înainte să fie prea târziu Fiecare dintre noi îşi doreşte un zâmbet perfect. Aceasta necesită multă atenţie nu numai pentru dinţi, dar şi pentru gingii. Parodontoza este o boală inflamatoare cronică provocată de microorganisme patogene. Se instalează lent odată cu gingivita, care este rareori observată şi, ca rezultat, de obicei nu este tratată corect.... +12 / 0 +12
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea
Infecţia pe care o au 8 din 10 români, dar nu ştiu de ea Opt din 10 români (80% din populaţie) suferă de boală parodontală, cunoscută şi ca “parodontoză”, o infecţie la nivelul cavităţii bucale din cauza bacteriillor şi a tartrului, însă doar doi din 10 români sunt conştienţi de asta şi numai unul dintre aceştia se tratează. +6 / 0 +6
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor
Gingivita, cauza principala a caderii dintilor Gingivita este o inflamatie a gingiilor, provocata de obicei de o infectie bacteriana. Daca nu este tratata, aceasta poate altera, in prima faza, structura gingiei, care incepe sa se retraga. Cronicizata, gingivita degenereaza in parodontita, care provoaca pierderea dintilor. +4 / 0 +4
Măseaua de minte sau molarul 3
Măseaua de minte sau molarul 3 Aşa-numitele "măsele de minte" se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu. +2 / 0 +2