Cancerul de prostată: ucigaşul tăcut al bărbaţilor

Septembrie 23, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
Cancerul de prostată: ucigaşul tăcut al bărbaţilor

Cancerul de prostată este dovedit a fi cea mai frecventă afecţiune oncologică printre bărbaţi. Datele statistice arată că în ultimii 20 de ani incidenţa cancerului de prostată a crescut în medie de 2,5 ori în întreaga lume, fiind în relaţie cu creşterea numărului de decese cauzate de această afecţiune. Din fericire, cancerul de prostată poate fi vindecat complet dacă este detectat într-un stadiu timpuriu. Totuşi, această boală poate exista mult timp fără să manifeste simptome, progresând în tăcere. Prin urmare, controalele regulate la prostată trebuie efectuate, chiar dacă o persoană nu are simptomele cancerului la prostată.

Examinarea prostatei

Efectuarea unei consultaţii anuale pentru cancerul la prostată este recomandată pentru toţi bărbaţii cu vârsta de peste 50 de ani. Această evaluare implică de obicei următoarele teste:

"Consultaţia anuală pentru cancerul la prostată este recomandată pentru toţi bărbaţii peste 50 de ani."• Nivelurile de antigen prostatic specific (PSA) din sânge. PSA, o proteină produsă de celulele prostatice, se găseşte în cantităţi mici în organismele sănătoase şi creşte deseori la pacienţii bolnavi de cancer. Cu toate acestea, acest test este nespecific, deoarece o creştere a acestei proteine poate fi cauzată şi de alte boli de prostată, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată sau prostatita. De aceea, un nivel ridicat al PSA nu indică obligatoriu cancer de prostată şi examinări mai amănunţite ale prostatei ar fi necesare în asemenea cazuri.

• Examenul rectal digital. Aceasta este o procedură nedureroasă în care doctorul introduce un deget în anusul pacientului şi evaluează dacă există anormalităţi în forma şi consistenţa prostatei.

• Biopsia prostatei. Aceasta se efectuează în mod obişnuit dacă examenul rectal digital şi testul PSA au ridicat suspiciuni medicului. În timpul procedurii, este folosit un ac pentru a extrage o bucată mică de ţesut prostatic, care este apoi examinat la microscop. Această metodă analizează prezenţa oricăror leziuni canceroase şi măsoară dimensiunea până la care ele implică prostata.

Disfunctii erectile

"Disfuncţia erectilă este descrisă ca o incapacitate permanentă sau repetată de a menţine o erecţie suficientă în timpul actului sexual. Cauzele psiholgice sunt..."

Citeşte mai mult:
Disfuncţia erectilă: un subiect sensibil»

Tratarea cancerului de prostată

După ce este diagnosticat cancerul de prostată, pot fi aplicate câteva metode de tratament care au avantaje şi dezavantaje. Nu există o singură abordare care să se potrivească tuturor pacienţilor; prin urmare, tratamentul ar trebui individualizat în funcţie de câteva criterii. Trebuie determinată extinderea la care a ajuns boala. Dacă boala a fost diagnosticată din timp, iar tumoarea nu s-a răspândit peste glanda prostatică, este recomandată una din următoarele strategii de tratament:

1. Tratamentul chirurgical. O procedură denumită prostatectomie radicală este pusă în aplicare. În timpul acestei proceduri, întreaga glandă prostatică este îndepărtată pentru a vindeca boala complet. Totuşi, o serie de condiţii trebuie îndeplinite înaintea operaţiei: tumoarea trebuie să nu se fi răspândit în afara prostatei, iar starea generală de sănătate a pacientului trebuie să fie bună. Aceste condiţii sunt stabilite pentru că riscurile operaţiei cântăresc de obicei mai greu decât avantajele potenţiale la pacienţii mai în vârstă sau suferă şi de alte boli. În plus, nervi importanţi şi vulnerabili trec pe lângă prostată, complicând operaţia. Chiar şi chirurgii cei mai experimentaţi eşuează uneori în a împiedica afectarea acestor nervi, rezultând complicaţii, cum ar fi disfuncţia erectilă şi incontinenţă urinară sau fecală. Din fericire, aceste funcţii sunt refăcute pentru unii pacienţi după o anumită perioadă.

2. Radioterapia. Această procedură urmăreşte să iradieze tumoarea cu doze ridicate de radiaţii ionizante, distrugând-o astfel. Tehnologia modernă a permis concentrarea radiaţiilor ionizante direct asupra tumorii pentru a minimiza radiaţiile asupra ţesuturilor dimprejur; cu toate acestea, această abordare nu poate asigura prevenţia complicaţiilor. Efectul advers cel mai frecvent se manifestă atunci când radiaţiile afectează mucoasele vezicii şi rectului, iar disfuncţia erectilă poate apărea. Cu toate acestea, aceste efecte sunt deseori temporare, iar problemele pe termen lung au o probabilitate mai mică de apariţie decât după tratamentul chirurgical. Medicii cred că tratarea cancerului de prostată cu radioterapie şi tehnici chirurgicale prezintă efecte similare, deşi studiile care compară aceste două metode sunt insuficiente. Un ciclu de tratament cu radioterapie durează peste o lună, iar pacienţii trebuie să meargă la spital zilnic pentru sesiuni de radioterapie.

3. Supravegherea pacientului. Aproximativ 50 la sută dintre bărbaţii care au primit diagnosticul de cancer de prostată au vârsta peste 70 de ani. Cancerul de prostată are tendinţa să progreseze foarte lent; prin urmare, o mare parte dintre aceşti bărbaţi mor din cauze care nu au nicio legătură cu cancerul de prostată. În cuvinte simple, un număr mare de bărbaţi în vârstă bolnavi de cancer la prostată mor din alte cauze decât cancerul. Pe deasupra, tratamentul cancerului de prostată poate produce efecte secundare care afectează în mod semnificativ calitatea vieţii cuiva. De aceea, supravegherea regulată a pacientului pentru o posibilă avansare a bolii poate să fie uneori de preferat aplicării oricărui tratament.

Tratarea cancerului de prostată în fază târzie

Cancerul de prostată este considerat în fază târzie atunci când tumoarea a crescut prea mare pentru organele din jur sau s-a răspândit la ganglionii limfatici din jur sau la alte organe (de obicei oase). Chiar şi metodele moderne de tratament nu pot vindeca total stadiile avansate de cancer de prostată. Totuşi, cu tratament adecvat, simptomele bolii pot fi controlate şi supravieţuirea pacientului poate fi prelungită semnificativ. Diverse tipuri de tratament pot fi aplicate în cazurile de cancer la prostată în stadiu avansat.

Terapia hormonală este considerată deosebit de importantă. Hormonul masculin denumit testosteron este recunoscut ca având capacitatea de a stimula creşterea cancerului la prostată. Lipsa testosteronului opreşte creşterea şi reduce greutatea tumorii. A fost inventat tratamentul cu ajutorul medicamentelor hormonale (agoniştii de hormon eliberator de hormon luteinizant). Acesta foloseşte hormoni pentru a suprima producţia de testosteron în organism şi opreşte avansarea bolii. Radioterapia este deseori folosită în adaos la terapia hormonală, deoarece prima urmăreşte să reducă sau să distrugă complet metastazele ce provoacă dureri foarte mari bolnavilor.

În ciuda progreselor ştiinţei şi a îmbunătăţirii continue a tratamentului de cancer de prostată, diagnosticarea din timp a bolii rămâne cea care oferă posibilităţi deosebit de mari de a trata boala cu succes şi de a da bolnavului posibilitatea de a duce o viaţă normală în continuare. Prin urmare, controalele regulate trebuie efectuate pentru a descoperi boala în fazele timpurii. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
 • Sanatatea barbatilor
 • radioterapia
 • Cancer la prostata
 • Examen rectal
 • Biopsia prostatei
 • Tratarea cancerului de prostata

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Motive mai puțin știute care afectează erecția
Motive mai puțin știute care afectează erecția Activitatea sexuală este extrem de importantă pentru un bărbat, însă există și cazuri în care mai ales după vârsta de 40 de ani, problemele erectile devin aproape o constantă în viaţa bărbaţilor. Disfuncția erectilă este una din bolile secolului, iar în cele mai multe cazuri motivul apariției în reprezintă bolile... +5 / 0 +5
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor La un moment dat în viaţa unui bărbat pot să apară disfuncţiile erectile, un subiect tabu pentru mulţi. Impotenţa este coşmarul oricărui bărbat, iar pentru unii poate deveni o realitate greu de acceptat. De asemenea, o problemă este şi ejacularea precoce sau imposibilitatea de a menţine erecţia pe un termen mai lung. +14 / -3 +11
Cum creşti nivelul testosteronului în mod natural?
Cum creşti nivelul testosteronului în mod natural? Testosteronul este un hormon sexual legat deseori de masculinitate şi virilitate. Un nivel crescut de testosteron în timpul adolescenţei ajută la maturizarea fizică şi transformarea în bărbat – creşte masa musculară, se lărgesc umerii, mărirea dimensiunii penisului, păr pe piept şi îngroşarea vocii. +9 / -1 +8
8 superalimente pentru sănătatea bărbaţilor
8 superalimente pentru sănătatea bărbaţilor Aşa cum din alimentaţia ideală a unei femei nu ar trebui să lipsească papaya, spanacul, rodia, carnea de cerb, brânză tofu sau varza, alimente ce asigură nevoile specifice metabolismului feminin, aşa există şi în cazul bărbaţilor alimente ce asigură o bună funcţionare a organismului. +5 / 0 +5
Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați
Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați Deși de cele mai multe ori faci analize medicale doar atunci când neplăcerile nu-ți dau pace, atât femeile cât și bărbații trebuie să facă investigații anual, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, pentru a putea depista din timp eventualele boli care pun viața în pericol. +4 / -1 +3
Dificultăţi în tratarea prostatitei cronice bacteriene
Dificultăţi în tratarea prostatitei cronice bacteriene Prostatita reprezintă inflamarea glandei prostatice. Această boală este diagnosticată la cel puţin 8 procente din bărbaţi în timpul vieţii. 1 +7 / -6 +1