Ce indică durerea testiculară?

August 17, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
Ce indică durerea testiculară?

Durerea testiculară poate fi primul simptom al multor boli şi trebuie luată în serios. În ciuda acestui lucru, bărbaţii şovăie deseori să apeleze la medic. Pentru a spori gradul de conştientizare al cauzelor durerii testiculare, vom discuta despre cele mai des întâlnite boli testiculare.

1. Torsiunea testiculară

"Dacă apar complicaţii şi un testicul este îndepărtat, fertilitatea poate descreşte cu 50 de procente."Torsiunea testiculară în scrot este una dintre cele mai periculoase afecţiuni ale organelor sexuale şi se manifestă prin dureri acute. Un testicul răsuscit provoacă întinderea vaselor de sânge şi întreruperea fluxului sanguin. Necesită îngrijire medicală imediată, altfel ţesutul testicului poate muri şi va trebui îndepărtat.

Torsiunea testiculară este provocată de o deformare congenitală în 90% din cazuri, care schimbă ataşarea normală a testiculului în scrot – testiculul este suspendat liber şi se poate răsuci în orice moment, întinzând astfel vasele de sânge. Această patologie apare, de obicei, la bărbaţii tineri şi la adolescenţi. Unul sau ambele testicule se pot răsuci; deşi de obicei este afectat testiculul stâng. Dacă apar complicaţii şi un testicul este îndepărtat, fertilitatea poate descreşte cu 50 de procente.

2. Accidentarea

Loviturile direct în scrot provoacă o durere surdă. Testiculele sunt deseori lovite în timpul activităţilor sportive, de aceea sunt recomandate diverse protecţii. Durerea cedează deseori în timp şi complicaţiile sunt rare. Totuşi, dacă durerea persistă sau apar noi complicaţii (de exemplu, vânătăi sau umflături), trebuie să se apeleze la un medic.

3. Infecţia

Infecţiile sunt deseori provocate de microbi cu transmitere sexuală: bacteriile chlamydia sau gonoreea. Acestea produc inflamarea testiculelor sau a epididimului – bolile se numesc orhită, respectiv epididimită. În consecinţă, scrotul este sensibil, dureros, umflat şi fierbinte. Infecţia este tratată cu antibiotice cu spectru larg. Inflamarea testiculelor poate fi provocată şi de virusul oreionului; în acest caz, se umflă şi faţa din cauza inflamării glandei salivare parotide. Unii bărbaţi pot deveni infertili din cauza inflamării testiculelor provocată de virusul oreionului.

4. Hernia

Dacă peretele abdominal se slăbeşte, o parte din intestine pot penetra prin deschizătura din peretele abdominal şi ajunge la scrot. Ca rezultat, mişcatul, tuşitul, strănutatul devin dureroase. Hernia se tratează de obicei prin intervenţie chirurgicală.

Disfunctia erectila

"În 25 la sută din cazurile de disfuncţie erectilă, boala se manifestă ca un efect secundar al..."

Citește mai mult:
Disfuncția erectilă: un subiect sensibil»

5. Fluidele în scrot

Acumularea de fluide în jurul testiculului sau în interiorul lui este o cauză des întâlnită a durerii testiculare. Printre altele, ea măreşte testiculul. Asemenea venelor varicoase la picioare, testiculele au şi ele vene, care se pot mări. Aceasta provoacă o boală denumită varicocel. Venele mărite sunt palpabile şi pot avea aspectul unei pungi cu viermi în partea superioară a testiculului. În unele cazuri se pot forma chisturi de diferite dimensiuni în testicule. Acumularea de fluide în teaca protectoare din jurul testiculului este denumită hidrocel. Cu cât se acumulează mai multe fluide, cu atât creşte probabilitatea să fie dureros. Aceste afecţiuni sunt tratate, de obicei, chirurgical.

6. Pietrele la rinichi

Uneori durerea testiculară este provocată de pietrele la rinichi. Nu se produc schimbări patologice în scrot: testiculele nu sunt nici umflate, nici roşii. Durerea se împrăştie pur şi simplu de la rinichi înspre vintre. Alte simptome care însoţesc durerea testiculară şi care indică existenţa pietrelor la rinichi sunt dureri stomacale, ale spatelui sau ale taliei, afecţiuni urinare, sânge în urină, ameţeală şi vomitat.

7. Cancerul testicular

Cancerul testicular nu provoacă întotdeauna dureri. Uneori nu se simte doar în testicule, dar şi în zona abdomenului şi a vintrelor. Pacienţii se plâng deseori de senzaţia de greutate în scrot. Testiculele sunt mai mari şi deseori se simte o umflătură sau un ganglion limfatic. Cancerul afectează de obicei numai un testicul şi se poate răspândi înspre plămâni. În comparaţie cu alte tipuri de cancer, tumorile testiculare sunt relativ rare. Totuşi, sunt unul din tipurile de cancer cele mai des întâlnite printre bărbaţii tineri. Dacă este depistat la timp, cancerul testicular are şanse foarte ridicate de vindecare. Însă dacă este diagnosticat în stadii avansate, tratamentul poate fi mult mai complicat şi cu mai puţine şanse de reuşită. De aceea, ar trebui să mergeţi la medic imediat dacă aveţi vreun simptom.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
 • Sanatatea barbatilor
 • Pietre la rinichi
 • Cancer testicular
 • Torsiune testiculara
 • Hernie
 • Durere testiculara

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata Prostatita sau boala inflamatorie a prostatei poate afecta barbatii de toate varstele, insa apare mai frecvent la cei peste 50 de ani. Exista mai multe cauze ale acestei probleme, iar printre simptome se numara durerea sau senzatia de arsura la urinare, dificultati la urinare, urinarea frecventa in special pe timp de noapte, nevoia urgenta de a... +2 / 0 +2
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor La un moment dat în viaţa unui bărbat pot să apară disfuncţiile erectile, un subiect tabu pentru mulţi. Impotenţa este coşmarul oricărui bărbat, iar pentru unii poate deveni o realitate greu de acceptat. De asemenea, o problemă este şi ejacularea precoce sau imposibilitatea de a menţine erecţia pe un termen mai lung. +14 / -3 +11
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră Uneori, cancerul este descoperit în stadii avansate pentru că mulţi bărbaţi igonră semnele pe care le dă boala. Fie le confundă cu simptomele unor alte afecţiuni, fie aşteaptă ca boala să treacă de la sine. +6 / 0 +6
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă O vizită la urolog este o practică neobişnuită printre bărbaţii cu vârsta între 35 şi 40 de ani. Deşi incidenţa lui nu este la fel de ridicată ca a altor tipuri de cancer, cancerul testicular este forma de cancer cel mai des întâlnită la bărbaţii sub 35 de ani. Rata globală de apariţie a acestui tip de cancer este 1,5 cazuri... +6 / -2 +4
Prostata şi problemele ei
Prostata şi problemele ei Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, ce înconjură la bărbat uretra - tubul ce transportă urina din vezică prin penis. +4 / -1 +3