Disfuncţia erectilă: un subiect sensibil

August 11, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+10
Disfuncţia erectilă: un subiect sensibil

O viaţă sexuală sănătoasă reprezintă un aspect vital al unei existenţe fericite şi este deosebit de importantă pentru toată lumea. Totuşi, probleme cum ar fi disfuncţia erectilă pot apărea la bărbaţii de orice vârstă, deşi această tulburare apare mai frecvent la bărbaţii cu vârsta peste 40 de ani. Boala afectează între 10 şi 30 la sută dintre bărbaţi, dar 90 la sută din acest grup refuză să consulte un medic. Această problemă poate apărea din cauza unor factori multipli; în ciuda acestui fapt, tratamentul pentru disfuncţia erectilă este, de obicei, eficient.

Cauzele fizice şi psihologice ale disfunţiei erectile

Disfuncţia erectilă este descrisă ca o incapacitate permanentă sau repetată de a menţine o erecţie suficientă în timpul actului sexual. Cauzele psiholgice sunt mai frecvente la bărbaţii mai tineri şi pot fi reprezentate de o primă experienţă sexuală nefericită, educaţie sexuală în copilărie, traume psihologice la o vârstă fragedă sau stimă de sine scăzută. Stresul, tensiunea la serviciu, epuizarea şi emoţiile negative sunt considerate, de asemenea, factori auxiliari. Apare astfel un cerc vicios – o ocazie ratată poate declanşa anxietate legată de eşecuri viitoare.

"Stresul, tensiunea la serviciu, epuizarea şi emoţiile negative sunt considerate, de asemenea, factori auxiliari"Cauzele fizice apar mai des printre bărbaţii mai în vârstă. Boli anterioare şi afecţiuni prezente pot provoca disfuncţie erectilă. Hipertensiunea, nivelul ridicat al colesterolului, diabetul şi bolile vasculare pot reprezenta factori potenţiali importanţi. În 25 la sută din cazurile de disfuncţie erectilă, boala se manifestă ca un efect secundar al tratamentului medicamentos pentru o altă boală. Printre aceste medicamente se numără:
• Hipnoticele
• Antidepresivele
• Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
• Hormonii
• Antihipertensivele
• Diureticele

Calitatea vieţii sexuale poate fi dezechilibrată şi de obiceiurile nocivă şi activitatea fizică insuficientă.

Diverse opţiuni de tratament

Tratamentul disfuncţiei erectile, care implică atât tratament medicamentos, cât şi psihoterapie, poate fi început imediat ce a fost determinată cauza. Nivelul disfuncţiei este stabilit înainte să se prescrie tratamentul. O disfuncţie uşoară este tratată cu medicamente fără prescripţie medicală, făcute de obicei din plante, dar şi vitamine şi suplimente care cresc tonusul organismului.

Depresia

"Oricine se poate îmbolnăvi de depresie. Totuşi, femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să se îmbolnăvească de depresie faţă de bărbaţi. De asemenea, şansele..."

Citește mai mult:
Depresia - Epidemia moderna: sfaturi pentru ajutor»

Disfuncţiile erectile moderate şi severe sunt tratate cu medicamente eliberate cu reţetă, care relaxează muşchiul neted de pe pereţii vaselor de sânge, inclusiv a celor din penis. Ca rezultat, fluxul de sânge creşte şi produce erecţia. Administrate oral, aceste medicamente au un efect ce durează între 5 şi 36 de ore, în funcţie de tipul medicamentului şi de individ. S-a demonstrat că medicamentele administrate oral sunt eficiente pentru 80 la sută dintre bărbaţi.

Dacă medicamentele orale sunt ineficiente, pot fi administraţi hormoni sub formă de injecţii, pudră sau gel. Injecţia este făcută în penis înaintea contactului sexual, în timp ce pudra şi gelul sunt folosite intrauretral (aplicate în interiorul uretrei). Un dezavantaj al acestor metode îl reprezintă faptul că sunt nişte proceduri destul de neplăcute. Folosirea lor frecventă în mod clar nu este pentru toată lumea.

O altă modalitate de a susţine erecţia este prin folosirea unui dispozitiv cu vacuum. În ciuda preţului scăzut, această pompă nu este o alegere frecventă, în special deoarece este incomod de folosit. Dispozitivul crează un vacuum în jurul penisului, stimulând astfel fluxul de sânge în ţesuturile penisului şi creând o erecţie. Un inel constrictor poate fi folosit la baza penisului pentru a susţine erecţia în timpul actului sexual.

O altă opţiune de tratament pentru disfuncţia erectilă sunt implanturile pentru penis, care sunt recomandate numai după ce alte măsuri au eşuat. După implant, nici medicamentaţia orală, nici injecţiile nu vor fi necesare şi nici nu vor avea efect.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite desfăşoară în acest moment cercetări asupra posibilităţii de a trata disfuncţia erectilă cu ajutorul terapiei cu gene. Se aşteaptă ca acest tip de terapie să furnizeze un efect pe termen lung fără necesitatea unui tratament adiţional. Alţi oameni de ştiinţă din Coreea lucrează la celulele stem, ca un alt tratament potenţial, cu speranţa de a descoperi o modalitate de a face transplant de celule care pot regenera ţesutul funcţional al penisului.

Psihoterapia sau terapia sexuală pot fi de folos, fie pentru individ sau pentru cuplu, în situaţia în care cauza tulburării este de ordin psihologic. A doua variantă este de preferat, deoarece sprijinul şi înţelegerea partenerei pot fi foarte eficiente.

Decât să se ascundă problema, comunicarea deschisă cu medicul poate ajuta la rezolvarea situaţiei. Şi medicii sunt îndemnaţi să acţioneze proactiv şi să întrebe pacienţii bărbaţi de vârstă mijlocie despre calitatea vieţii lor sexuale pentru a ajuta la prevenirea problemelor viitoare.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+10
 • Sanatate
 • Urologie
 • Disfunctie erectila
 • Tratamentul disfunctiei erectile
 • Trauma psihologica
 • Dispozitiv vacuum
 • Sanatatea barbatilor

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata Prostatita sau boala inflamatorie a prostatei poate afecta barbatii de toate varstele, insa apare mai frecvent la cei peste 50 de ani. Exista mai multe cauze ale acestei probleme, iar printre simptome se numara durerea sau senzatia de arsura la urinare, dificultati la urinare, urinarea frecventa in special pe timp de noapte, nevoia urgenta de a... +2 / 0 +2
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor
Cum să uiţi de disfuncţiile erectile cu ajutorul plantelor La un moment dat în viaţa unui bărbat pot să apară disfuncţiile erectile, un subiect tabu pentru mulţi. Impotenţa este coşmarul oricărui bărbat, iar pentru unii poate deveni o realitate greu de acceptat. De asemenea, o problemă este şi ejacularea precoce sau imposibilitatea de a menţine erecţia pe un termen mai lung. +14 / -3 +11
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră Uneori, cancerul este descoperit în stadii avansate pentru că mulţi bărbaţi igonră semnele pe care le dă boala. Fie le confundă cu simptomele unor alte afecţiuni, fie aşteaptă ca boala să treacă de la sine. +6 / 0 +6
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă O vizită la urolog este o practică neobişnuită printre bărbaţii cu vârsta între 35 şi 40 de ani. Deşi incidenţa lui nu este la fel de ridicată ca a altor tipuri de cancer, cancerul testicular este forma de cancer cel mai des întâlnită la bărbaţii sub 35 de ani. Rata globală de apariţie a acestui tip de cancer este 1,5 cazuri... +6 / -2 +4
Prostata şi problemele ei
Prostata şi problemele ei Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, ce înconjură la bărbat uretra - tubul ce transportă urina din vezică prin penis. +4 / -1 +3