Menopauza bărbaţilor - Andropauza

Decembrie 16, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+23
Menopauza bărbaţilor - Andropauza

Scăderea progresivă a nivelului de testosteron asociată cu apariţia simptomelor de astenie, depresie, fatigabilitate şi disfuncţii sexuale duc la termenul medical numit ANDROPAUZĂ.

Hormonul responsabil de libidou, păstrarea forţei şi a tonusului muscular, formarea şi eliberarea spermei în timpul actului sexual sunt rolurile îndeplinite de testosteron în organismul masculin şi fac posibilă această asociere care este încă destul de controversată.
"nivelul testosteronului scade odată cu înaintarea în vârstă la majoritatea bărbaţilor"
Controversele apărute în legătură cu simptomele ce prevestesc această boală se datorează faptului că nivelul testosteronului scade odată cu înaintarea în vârstă la majoritatea bărbaţilor, dar andropauză că atare este resimţită doar de o parte dintre aceştia.

Maximul secreţiei de testosteron este atins în jurul vârstei de 16-18 ani, în timp ce, spre 30 de ani scăderea nivelului se face simţită, rămânând în limitele ce asigură buna fucţionare a organismului.

Deşi la femei menopauza este un proces cu o cauza cunoscută şi delimitată în timp, unde secreţia hormonilor sexuali este oprită complet şi permanent, la bărbaţi tocmai această scădere progresivă a nivelului testosteronului face imposibilă definirea exactă a andropauzei.

Disfunctiile erectile

"Disfuncţia erectilă este descrisă ca o incapacitate permanentă sau repetată de a menţine o erecţie suficientă în timpul actului sexual. Cauzele psiholgice sunt..."

Citeşte mai mult:
Disfuncţia erectilă: un subiect sensibil» 

Uneori se întâmplă că bărbaţi ajunşi la vârstă de 80 de ani să fie capabili să producă spermă, deşi alţii încă de la 50 de ani încep să resimtă neplăceri de natură fizică şi psihică provocate de scăderea secretiei hormonului.

Cum este declanşată

Datorită faptului că andropauză nu apare la toţi bărbaţii, medicii cred că există anumiţi factori ce declanşează această stare. De exemplu, diferite afecţiuni cronice favorizează scăderea nivelului acestui hormon(diabetul), stări psihice (depresia) sau obezitatea.
Doctorii avertizează şi bărbaţii care suferă de cancer sau boli cu patologii deoarece există şi boli cardiace sau pulmonare care afectează secreţia de testosteron.

Diagnosticare

Pentru a putea fi diagnosticat cu andropauză trebuie efectuat un examen fizic detaliat de către medicul specialist şi trebuie realizată şi anamneza care va evidenţia simptomele prezentate de pacient. Uneori medicul cere efectuarea şi altor analize suplimentare pentru a exclude alte condiţii patologice care pot duce la un diagnosticşi un tratament greşit.
După hemoleucogramă şi stabilirea nivelului de hormoni în sânge medicul poate prescrie o concentraţie exactă şi corectă a testosteronului.

Cele mai des întâlnite simptome fizice şi psihice ale pacienţilor sunt transpiraţiile nocturne, modificarea masei musculare, dureri ale articulaţiilor, astenii, disfuncţii erectile, griji nejustificate şi irascibilitate.

Disfuncţiile sexuale sunt principalele probleme reclamate de majoritatea bărbaţilor aflaţi la andropauză. Ea se manifestă prin scăderea libidoului şi imposibilitatea menţinerii erecţiei pe durata actului sexual, urmări directe ale scăderii nivelului testosteronului din organism.

Tratament

În situaţia în care analizele evidenţiază o concentraţie scăzută a testosteronului primul tratament prescris de medic este pentru corectarea nivelurilor hormonale prin administrarea terapiei de substituţie hormonala a testosteronului (TRT – Testosterone Replacement Therapy ). Aceşti hormoni sexuali au că scop readucerea nivelului testosteronului la valorile normale. Atunci când starea pacientului devine mai bună iar unele simptome chiar dispar, înseamnă că nivelul testosteronului a început să crească.

Acest tip de terapie de subtituţie hormonală a testosteronului nu poate să combată mereu disfuncţia erectilă, fiind nevoie de un tratament specific acestei probleme, dar primele simptome care încep să dispară sunt depresia şi fatigabilitatea şi se ameliorează libidoul. Pentru a evita agravarea evoluţiei unui cancer de prostată din cauza acestui tratament hormonal pentru andropauză este imperios necesară vizita la medic deoarece pot apărea efecte adverse sau reacţii secundare.

Medicul poate recomandă schimbarea stilului de viaţă, prin practicarea unui sport şi menţinerea unei alimentaţii echilibrate, pentru a îndepărta factorii de risc(obezitatea). Totodată, dacă starea pacientului o impune se pot prescrie şi medicamente antidepresive.

Citeşte şi:
Ce indică durerea testiculară?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+23
 • Disfunctie erectila
 • Tratamentul disfunctiei erectile
 • Sanatatea barbatilor
 • Testosteron
 • Amplificator Testosteron
 • Substitutie hormonala
 • Tratament hormonal
 • Libidou

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata Prostatita sau boala inflamatorie a prostatei poate afecta barbatii de toate varstele, insa apare mai frecvent la cei peste 50 de ani. Exista mai multe cauze ale acestei probleme, iar printre simptome se numara durerea sau senzatia de arsura la urinare, dificultati la urinare, urinarea frecventa in special pe timp de noapte, nevoia urgenta de a... +2 / 0 +2
Ce indică durerea testiculară?
Ce indică durerea testiculară? Durerea testiculară poate fi primul simptom al multor boli şi trebuie luată în serios. În ciuda acestui lucru, bărbaţii şovăie deseori să apeleze la medic. Pentru a spori gradul de conştientizare al cauzelor durerii testiculare, vom discuta despre cele mai des întâlnite boli testiculare. +36 / -25 +11
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră Uneori, cancerul este descoperit în stadii avansate pentru că mulţi bărbaţi igonră semnele pe care le dă boala. Fie le confundă cu simptomele unor alte afecţiuni, fie aşteaptă ca boala să treacă de la sine. +6 / 0 +6
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă O vizită la urolog este o practică neobişnuită printre bărbaţii cu vârsta între 35 şi 40 de ani. Deşi incidenţa lui nu este la fel de ridicată ca a altor tipuri de cancer, cancerul testicular este forma de cancer cel mai des întâlnită la bărbaţii sub 35 de ani. Rata globală de apariţie a acestui tip de cancer este 1,5 cazuri... +6 / -2 +4
Prostata şi problemele ei
Prostata şi problemele ei Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, ce înconjură la bărbat uretra - tubul ce transportă urina din vezică prin penis. +4 / -1 +3