Modificarile prostatei şi prostatita

Ianuarie 29, 2015 | Dr. Gabriela Pasescu, Medic primar medicina generala
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
Modificarile prostatei şi prostatita

Prostata este un organ musculo-glandular de forma unei sfere, cu diametrul de 3 cm, care înconjoară porţiunea iniţială a uretrei masculine. Aceasta este formată din trei lobi: unul central, ce înconjoară uretra şi din care ia naştere adenomul de prostată, şi doi lobi periferici care se pot transforma malign (adenocarcinomul de prostată).

Prostata secretă un lichid cu aspect lăptos, care se varsă în porţiunea prostatică a uretrei, de obicei în timpul actului sexual. Ca urmare a localizării ei, prostata predispune la afecţiuni ce pot "prostata predispune la afecţiuni ce pot afecta vezica urinară şi rinichii"afecta vezica urinară şi rinichii. Există trei tipuri de afecţiuni ale prostatei:

 • prostatita – poate fi cauzată de bacterii şi se poate trata cu antibiotice; 
 • adenomul de prostată – este de obicei apanajul bărbaţilor peste 50 de ani; 
 • neoplasmul de prostată – apare din lobii laterali.

Inflamaţia prostatei: simptome

Simptomele sunt: febră, dureri în spate şi creşterea frecvenţei urinarilor. Aceste simptome apar la forma acută a bolii şi sunt cele mai obişnuite probleme legate de prostată ale bărbaţilor tineri. Câteodată, culturile de bacterii sunt negative, deoarece infecţiile organismului cu astfel de bacterii sunt ocazionale, dar pot fi organisme similare cu bacteriile, cum sunt mycoplasma sau chlamydia. Noi teste pot determina care dintre aceste microorganisme sunt cauza problemelor de prostată, iar tratamentul se va aplica în consecinţă.

Stimularea îndelungată a secreţiei de testosteron duce la creşterea prostatei în jurul vârstei de 50 de ani. În această situaţie sunt 60% dintre bărbaţii de 60 de ani şi 80% dintre bărbaţii de 80 de ani.

Menopauza barbatilor

"Controversele apărute în legătură cu simptomele ce prevestesc această boală se datorează faptului că nivelul testosteronului scade odată cu..."

Citeşte mai mult:
Menopauza bărbaţilor - Andropauza»

Hipertrofia de prostată sau adenomul de prostată

Modificările prostatei după 40 de ani

Se manifesta prin creşterea în dimensiuni a prostatei. Ca urmare, pacientul prezintă jenă la urinare, urinări frecvente (de obicei nocturne), senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare.

Hiperplazia prostatei duce la stagnarea urinei în vezica urinară şi la apariţia de infecţii urinare repetate. Uneori, din cauza efortului la urinare, pot apărea diverticulii vezicali. Staza urinei în vezica duce, în timp, la afectare renală cu apariţia insuficientei renale cronice. Tratamentul adenomului de prostată se face medicamentos, cu medicamente ce reduc volumul prostatei, sau chirurgical în cazul în care terapia nu da rezultate.

Cancerul de prostată (neoplasmul)

Este cea mai redutabila afecţiune a prostatei. Pentru screeningul acestei afecţiuni se recomandă efectuarea PSA şi PSA free. În cazul valorilor peste limita normalului, completată şi cu examenul urologic (prostata dură cu ştergerea şanţului median), se recomandă efectuarea puncţiei biopsice în 6 cadrane, cu trimiterea fragmentelor de ţesut la examen histopatologic. Odată neoplasmul confirmat, se impune intervenţia chirurgicală sau tratamentul specific cu citostatice sau hormoni. Urmărirea evoluţiei ulterioare se face în tandem: medic urolog – specialist oncolog.

Cancerul de prostată: diagnostic

Determinarea PSA (antigenul specific prostatic) este utilă nu doar pentru screeningul cancerului de prostată, ci şi pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostată (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie), dar şi pentru monitorizarea eventualelor recurente. PSA este un marker specific şi mai sensibil decât alţi markeri ai prostatei (fosfataza acidă prostatica), având o acurateţe mai mare şi în monitorizarea tratamentului şi a recurentelor cancerului.

Determinarea PSA şi PSA free se realizează din sânge, fără cerinţe speciale, luându-se în calcul factorii de care sunt dependenţi. Rezultatele necesită interpretarea unui medic specialist în context clinic. Valori crescute ale PSA apar în cancerul de prostată, prostatite şi hipertrofia benignă de prostată.

Citeşte şi:
Ce indică durerea testiculară?» 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+12
 • Sanatatea barbatilor
 • Testosteron
 • Prostatita
 • Cancer la prostata
 • Afectiuni Prostata
 • Urinare frecventa
 • Probleme rinichi

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata
Tratamente naturiste pentru prostata inflamata Prostatita sau boala inflamatorie a prostatei poate afecta barbatii de toate varstele, insa apare mai frecvent la cei peste 50 de ani. Exista mai multe cauze ale acestei probleme, iar printre simptome se numara durerea sau senzatia de arsura la urinare, dificultati la urinare, urinarea frecventa in special pe timp de noapte, nevoia urgenta de a... +2 / 0 +2
Ce indică durerea testiculară?
Ce indică durerea testiculară? Durerea testiculară poate fi primul simptom al multor boli şi trebuie luată în serios. În ciuda acestui lucru, bărbaţii şovăie deseori să apeleze la medic. Pentru a spori gradul de conştientizare al cauzelor durerii testiculare, vom discuta despre cele mai des întâlnite boli testiculare. +36 / -25 +11
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră
5 semne ale cancerului pe care bărbaţii le ignoră Uneori, cancerul este descoperit în stadii avansate pentru că mulţi bărbaţi igonră semnele pe care le dă boala. Fie le confundă cu simptomele unor alte afecţiuni, fie aşteaptă ca boala să treacă de la sine. +6 / 0 +6
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă
Cancerul testicular: nici un bărbat nu este complet în siguranţă O vizită la urolog este o practică neobişnuită printre bărbaţii cu vârsta între 35 şi 40 de ani. Deşi incidenţa lui nu este la fel de ridicată ca a altor tipuri de cancer, cancerul testicular este forma de cancer cel mai des întâlnită la bărbaţii sub 35 de ani. Rata globală de apariţie a acestui tip de cancer este 1,5 cazuri... +6 / -2 +4
Prostata şi problemele ei
Prostata şi problemele ei Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, ce înconjură la bărbat uretra - tubul ce transportă urina din vezică prin penis. +4 / -1 +3