Modificarile prostatei şi prostatita

Ianuarie 29, 2015 | Dr. Gabriela Pasescu, Medic primar medicina generala
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
Modificarile prostatei şi prostatita

Prostata este un organ musculo-glandular de forma unei sfere, cu diametrul de 3 cm, care înconjoară porţiunea iniţială a uretrei masculine. Aceasta este formată din trei lobi: unul central, ce înconjoară uretra şi din care ia naştere adenomul de prostată, şi doi lobi periferici care se pot transforma malign (adenocarcinomul de prostată).

Prostata secretă un lichid cu aspect lăptos, care se varsă în porţiunea prostatică a uretrei, de obicei în timpul actului sexual. Ca urmare a localizării ei, prostata predispune la afecţiuni ce pot "prostata predispune la afecţiuni ce pot afecta vezica urinară şi rinichii"afecta vezica urinară şi rinichii. Există trei tipuri de afecţiuni ale prostatei:

 • prostatita – poate fi cauzată de bacterii şi se poate trata cu antibiotice; 
 • adenomul de prostată – este de obicei apanajul bărbaţilor peste 50 de ani; 
 • neoplasmul de prostată – apare din lobii laterali.

Inflamaţia prostatei: simptome

Simptomele sunt: febră, dureri în spate şi creşterea frecvenţei urinarilor. Aceste simptome apar la forma acută a bolii şi sunt cele mai obişnuite probleme legate de prostată ale bărbaţilor tineri. Câteodată, culturile de bacterii sunt negative, deoarece infecţiile organismului cu astfel de bacterii sunt ocazionale, dar pot fi organisme similare cu bacteriile, cum sunt mycoplasma sau chlamydia. Noi teste pot determina care dintre aceste microorganisme sunt cauza problemelor de prostată, iar tratamentul se va aplica în consecinţă.

Stimularea îndelungată a secreţiei de testosteron duce la creşterea prostatei în jurul vârstei de 50 de ani. În această situaţie sunt 60% dintre bărbaţii de 60 de ani şi 80% dintre bărbaţii de 80 de ani.

Menopauza barbatilor

"Controversele apărute în legătură cu simptomele ce prevestesc această boală se datorează faptului că nivelul testosteronului scade odată cu..."

Citeşte mai mult:
Menopauza bărbaţilor - Andropauza»

Hipertrofia de prostată sau adenomul de prostată

Modificările prostatei după 40 de ani

Se manifesta prin creşterea în dimensiuni a prostatei. Ca urmare, pacientul prezintă jenă la urinare, urinări frecvente (de obicei nocturne), senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare.

Hiperplazia prostatei duce la stagnarea urinei în vezica urinară şi la apariţia de infecţii urinare repetate. Uneori, din cauza efortului la urinare, pot apărea diverticulii vezicali. Staza urinei în vezica duce, în timp, la afectare renală cu apariţia insuficientei renale cronice. Tratamentul adenomului de prostată se face medicamentos, cu medicamente ce reduc volumul prostatei, sau chirurgical în cazul în care terapia nu da rezultate.

Cancerul de prostată (neoplasmul)

Este cea mai redutabila afecţiune a prostatei. Pentru screeningul acestei afecţiuni se recomandă efectuarea PSA şi PSA free. În cazul valorilor peste limita normalului, completată şi cu examenul urologic (prostata dură cu ştergerea şanţului median), se recomandă efectuarea puncţiei biopsice în 6 cadrane, cu trimiterea fragmentelor de ţesut la examen histopatologic. Odată neoplasmul confirmat, se impune intervenţia chirurgicală sau tratamentul specific cu citostatice sau hormoni. Urmărirea evoluţiei ulterioare se face în tandem: medic urolog – specialist oncolog.

Cancerul de prostată: diagnostic

Determinarea PSA (antigenul specific prostatic) este utilă nu doar pentru screeningul cancerului de prostată, ci şi pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostată (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie), dar şi pentru monitorizarea eventualelor recurente. PSA este un marker specific şi mai sensibil decât alţi markeri ai prostatei (fosfataza acidă prostatica), având o acurateţe mai mare şi în monitorizarea tratamentului şi a recurentelor cancerului.

Determinarea PSA şi PSA free se realizează din sânge, fără cerinţe speciale, luându-se în calcul factorii de care sunt dependenţi. Rezultatele necesită interpretarea unui medic specialist în context clinic. Valori crescute ale PSA apar în cancerul de prostată, prostatite şi hipertrofia benignă de prostată.

Citeşte şi:
Ce indică durerea testiculară?» 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
 • Sanatatea barbatilor
 • Testosteron
 • Prostatita
 • Cancer la prostata
 • Afectiuni Prostata
 • Urinare frecventa
 • Probleme rinichi

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Top 10 boli care îi afectează pe bărbaţi
Top 10 boli care îi afectează pe bărbaţi Dr. Seth Rankin, fondatorul institutului britanic London Doctors Clinic, a elaborat o listă cu afecţiunile de care pot suferi frecvent bărbaţii şi simptomele care ar trebui să îi trimită la medic. +14 / 0 +14
Metode naturiste pentru a scăpa de disfuncţiile erectile
Metode naturiste pentru a scăpa de disfuncţiile erectile Disfuncţia erectilă nu este un subiect de glumă. Supranumită în jargon medical “semnalul de alarmă din pantaloni” aceasta disfuncţie a “părţii importante” reflectă o dereglare endotelială generală în corp, ceea ce, de regulă, precede o boală cardiovasculară. +11 / -1 +10
Motive mai puțin știute care afectează erecția
Motive mai puțin știute care afectează erecția Activitatea sexuală este extrem de importantă pentru un bărbat, însă există și cazuri în care mai ales după vârsta de 40 de ani, problemele erectile devin aproape o constantă în viaţa bărbaţilor. Disfuncția erectilă este una din bolile secolului, iar în cele mai multe cazuri motivul apariției în reprezintă bolile... +6 / 0 +6
8 superalimente pentru sănătatea bărbaţilor
8 superalimente pentru sănătatea bărbaţilor Aşa cum din alimentaţia ideală a unei femei nu ar trebui să lipsească papaya, spanacul, rodia, carnea de cerb, brânză tofu sau varza, alimente ce asigură nevoile specifice metabolismului feminin, aşa există şi în cazul bărbaţilor alimente ce asigură o bună funcţionare a organismului. 38 +5 / 0 +5
Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați
Analize de făcut la 40 de ani pentru bărbați Deși de cele mai multe ori faci analize medicale doar atunci când neplăcerile nu-ți dau pace, atât femeile cât și bărbații trebuie să facă investigații anual, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, pentru a putea depista din timp eventualele boli care pun viața în pericol. +4 / -1 +3
Testosteron scăzut la bărbaţi: simptome, cauze şi tratament
Testosteron scăzut la bărbaţi: simptome, cauze şi tratament Testosteronul este cel mai important hormon masculin şi are un rol esenţial în menţinerea libidoului şi a masei musculare, precum şi în păstrarea rezistenţei oaselor. Totodată, testosteronul ajută la echilibrarea stării emoţionale. +3 / -1 +2