5 mituri despre vaccinarea copiilor

Septembrie 15, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
5 mituri despre vaccinarea copiilor

În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în vaccinuri nu provoacă rău? Părinţii cu întrebări care nu au primit răspuns decid uneori să nu-şi vaccineze copiii şi îi pun astfel într-un pericol important. În acest articol avem drept scop să distrugem miturile cele mai des întâlnite despre vaccinarea copiilor.

Mit: toţi copiii din jur sunt vaccinaţi, prin urmare copilul meu este în siguranţă fără vaccinare

Vaccinarea de grup reduce în realitate probabilitatea ca un copil nevaccinat să ia boala. Acest fenomen este denumit imunitatea de grup. De obicei este de ajuns ca 95% din societate să fie vaccinată ca să rămână numai o mică probabilitate ca persoanele nevaccinate să se îmbolnăvească. Acest procent acoperă copiii mici înainte de a putea fi vaccinaţi şi pe aceia care nu pot fi vaccinaţi din cauza unor anumite probleme de sănătate grave. Totuşi, din cauza mişcării anti-vaccin există o creştere ameninţătoare a numărului copiilor nevaccinaţi. În plus, unele boli sunt deosebit de infecţioase, iar imunitatea de grup le previne puţin sau deloc. De exemplu, pojarul a afectat copiii nevaccinaţi de 22 de ori mai des decât pe cei care şi-au făcut vaccinul. În mod evident, un mediu sigur nu este suficient şi însuşi copilul trebuie vaccinat. În zilele noastre, oamenii tind să călătorească mult şi chiar în cazul în care copiii sunt în siguranţă în mediul lor nativ, ei sunt supuşi unui risc important în altă parte.

Mit: compuşii toxici prezenţi în vaccinuri dăunează copiilor

"Adversarii vaccinurilor pot pretinde că acestea conţin formaldehidă, dar uită că o simplă pară are de 600 de ori mai multă."Dacă navigăm pe internet în căutare de informaţii despre conţinutul vaccinurilor, vom găsi multe articole cu reputaţie dubioasă, care pretind că vaccinurile conţin diverşi compuşi toxici, cancerigeni sau chiar antigel! Majoritatea acestor afirmaţii sunt total neadevărate. Vaccinurile pot conţine anumiţi compuşi care le prelungesc longevitatea şi protejează de microbi, dar cantităţile acestora sunt minuscule şi nedăunătoare. Ţineţi minte că deşi unele dintre denumirile substanţelor chimice pe care nu le cunoaştem pot suna îngrozitor, toxicitatea este determinată de cantitatea lor şi chiar şi apa poate fi letală în doze enorme. Adversarii vaccinurilor pot pretinde că acestea conţin formaldehidă, dar uită că o simplă pară are de 600 de ori mai multă.

Mit: vaccinul dă naştere autismului şi altor boli grave

Ideea că autismul poate să fie provocat de vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă)a fost publicată de A. Wakefield în 1998. Discuţiile s-au încins mai mult din cauza faptului că autismul este diagnosticat cam în aceeaşi perioadă în care sunt făcute vaccinurile ROR. Mai târziu, tiomersalul - un compus ce conţine mercur, folosit în cantităţi minuscule în unele vaccinuri, pentru conservare – a fost învinuit. Totuşi, tiomersalul n-a făcut niciodată parte din vaccinul ROR. În ciuda acestui fapt, în 2000, tiomersalul a fost îndepărtat din toate vaccinurile administrate copiilor. Dacă tiomersalul a fost cauza reală a autismului, atunci ar trebui să ne aşteptăm să vedem o rată scăzută a autismului. Ghiciţi ce s-a întâmplat?

Ce au special cariile dentare ale copiilor

"O măsură profilactică utilă este acoperirea dinţilor molari ai copiilor cu materiale care sigilează. Materialele care sigilează sunt materiale lichide care acoperă zimţii molarilor permanenţi."

Citește mai mult:
Ce au special cariile dentare ale copiilor?»

Răspândirea autismului este încă în creştere. 14 studii clinice au fost efectuate pentru a investiga relaţia dintre autism şi vaccinare şi niciunul din ele n-a găsit nicio corelare. Cu toate acestea, această idee falsă este încă viabilă în societate şi mulţi părinţi decid să nu-şi vaccineze copiii, punându-i astfel în pericol. Autismul este o boală importantă şi totuşi cauzele sale sunt neclare. Însă ştim sigur că nu vaccinurile o produc. Relaţia dintre vaccinuri şi alte boli, cum ar fi scleroza multiplă şi altele, a fost investigată. Dar din nou n-au fost găsite corelaţii.

Mit: este mai bine pentru copil să aibă aceste boli în mod natural şi să-şi dezvolte propria imunitate

Mulţi părinţi au avut vărsat de vânt în copilărie şi cred că este o boală destul de uşoară. Deşi este adevărat uneori, vărsatul de vânt poate da naştere unor complicaţii severe. Erupţiile cutanate pot contracta infecţii bacteriene şi pot apărea alte infecţii serioase, cum ar fi pneumonia. În plus, în cazul în care copiii nu se molipsesc de vărsat de vânt în copilărie şi nu sunt vaccinaţi, se pot molipsi ulterior în viaţă. În acest caz, cursul bolii este mult mai serios. Dacă un copil se infectează de pojar, poliomielită sau difterie, consecinţele pot fi permanente sau chiar să conducă la deces. Deşi imunitatea naturală este mai puternică, nu merită riscul.

Mit: vaccinurile numeroase din prima parte a copilăriei derutează sistemul imunitar

Programul de vaccinare poate să pară destul de ameninţător, întrucât copiilor trebuie să li se administreze numeroase vaccinuri înainte de a împlini 2 ani. Mai multe injecţii se pot face în timpul unei singure vizite la doctor şi părinţii încep să se îngrijoreze dacă o asemenea procedură nu reprezintă prea mult pentru sistemul imunitar imatur al copilului. Se estimează că în fiecare zi organismul copilului se confruntă cu mii de antigeni noi, în timp ce toate vaccinurile cumulate au un număr neglijabil de 150 de antigeni. Prin urmare n-ar trebui să ne îngrijorăm că vaccinurile vor supraîncărca sistemul imunitar.

De ce vaccinurile au fost examinate cu atâta atenţie? Vaccinurile funcţionează atât de bine încât multe boli fie au dispărut, fie au devenit foarte rare. Deoarece aceste boli au dispărut din mediul nostru, oamenii au uitat consecinţele lor grave şi subestimează importanţa vaccinurilor. Avantajele vaccinării depăşesc semnificativ inconvenientele, aşa că protejaţi-vă copiii prin vaccinarea lor. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Sistem imunitar
 • vaccinarea copiilor
 • vaccinul ROR
 • dezvoltarea imunitatii
 • imunitate de grup
 • substantele din vaccinuri

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Polipii nazali - ce pericole aduc?
Polipii nazali - ce pericole aduc? Polipii nazali provoacă deseori probleme printre copiii mici. Polipii nazali fac parte din sistemul imunitar, care ajută organismul să lupte cu infecţia. Ei sunt formaţi dintr-o masă de ţesut limfoid, ce se află deasupra amigdalelor, în spatele gurii. Polipii nazali, care încep să crească în copilăria timpurie, ajută în mod... +9 / 0 +9
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor... +7 / 0 +7
Pericolele rubeolei
Pericolele rubeolei Rubeola este o boală pe care o fac deseori copiii. Totuşi, principala grijă legată de ea nu sunt complicaţiile rubeolei la copii, deoarece este o infecţie blândă, care nu produce alte daune. În schimb, principala grijă este infecţia cu rubeolă a femeilor însărcinate, deoarece boala produce efecte adverse asupra fetusului în... +4 / 0 +4
Bebeluşul agitat: 8 cauze ale colicilor abdominale
Bebeluşul agitat: 8 cauze ale colicilor abdominale Statisticile arată că unul din cinci părinţi abordează un medic pediatru din cauza colicilor bebeluşului. Crampele abdominale sunt considerate un lucru normal, care chinuie deseori bebeluşii – se aşteaptă ca bebeluşul să le depăşească pur şi simplu, dar o asemenea atitudine poate duce la trecerea cu vederea a unor boli. Colicii... +3 / -1 +2