Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte

Februarie 23, 2015
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte

Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se deteriorează, ar trebui să mergeţi mai devreme. Aşadar, să discutăm despre cariile de biberon – unul dintre necazurile cele mai frecvente ale dinţilor de lapte. Ce sunt acestea? Care sunt simptomele cariilor de biberon şi cum să le evităm?

"În procesul de descompunere a zahărului, bacteriile produc acizi care atacă uşor smalţul relativ slab al dinţilor de lapte"Ce sunt „cariile de biberon”?

Cariile de biberon sunt definite de obicei ca deteriorări ale dinţilor de lapte, care apar în cazul în care copilul este hrănit cu biberonul pentru o perioadă mai lungă decât cea obişnuită. Cu toate acestea, nu este singurul factor care duce la carierea prematură a dinţilor unui copil. Problema constă şi în alimentarea lui pe timpul nopţii. Copiii care sunt greu de dezvăţat de suzetă primesc lapte, suc, ceai dulce din biberon înainte să adoarmă. Copiii care sunt hrăniţi la piept noaptea sunt supuşi riscului, de asemenea.

Când un copil suge din biberon înainte să adoarmă, diverse bacterii şi germeni din cavitatea bucală pot începe să se ospăteze cu zahărul din lichidul dulce care rămâne în gura copilului. În procesul de descompunere a zahărului, bacteriile produc acizi care atacă uşor smalţul relativ slab al dinţilor de lapte. Cavitatea bucală produce întotdeauna mai puţină salivă când cineva doarme, este înghiţită mai rar, aşa că nu poate spăla în mod adecvat suprafaţa dinţilor şi neutraliza acizii dăunători. În plus, ţineţi minte – saliva copiilor mici este mai degrabă vâscoasă, nu conţine suficiente substanţe care decontaminează, astfel că acizii nu sunt neutralizaţi la fel de eficient.

Dinţii bebeluşilor conţin, de asemenea, mai puţine minerale decât conţin dinţii, oasele, pielea şi părul nostru, aşa că dinţii sunt deterioraţi mai rapid, iar deteriorarea poate deveni chiar ireparabilă.

Conjunctivita in copilarie

"În zilele noastre, conjunctivita este un subiect mai degrabă complicat. O gamă mare de medicamente creează iluzia că este o boală „obişnuită”, care poate fi tratată cu..."

Citeşte mai mult:
Conjunctivita în copilărie»

Simptome ale cariilor de biberon

Dinţii moi şi înnegriţi reprezintă de obicei primul simptom al cariilor de biberon. Leziunile pot fi identificate uşor când se examinează dinţii. Totuşi, cariile cronice pot fi prezente şi ele şi atunci zone deteriorată a dintelui este dură şi închisă la culoare. De obicei, boala se prezintă cu dinţi galbeni şi foarte moi. Un dinte poate deveni atât de moale, încât este posibil să fie extras cu uşurinţă cu ajutorul unui instrument stomatologic.

De obicei, cariile deteriorează dintele de sus, din faţă, aproape de buză. Pot fi deterioraţi şi primii molari şi canini (de sus), în timp ce incisivii din centrul mandibulei nu se cariază de obicei şi rămân sănătoşi.

N-ar trebui să aştepţi până cad dinţii de lapte, deoarece cariile netratate pot cauza complicaţii, cum ar fi pulpită – inflamarea ţesutului pulpei dentare, iar mai târziu pot apărea leziuni ale ţesutului parodontal.

CariileTratamentul cariilor de biberon

Gradul de deteriorare al dintelui determină tratamentul. Dacă aceste carii progresează, iar dintele este acoperit cu pete albe, maro închis sau negre, ar trebui acoperit cu fluorură şi monitorizat ca să se observe dacă simptomele cariilor de biberon progresează. Totuşi, dacă s-a format deja o carie, un simplu tratament nu va fi de ajuns. Dintele afectat va trebui să fie umplut cu un ciment ionomer de sticlă, care este rezistent la salivă.

Dacă un copil este foarte mic, stomatologul trebuie să folosească sedative când plombează dintele – o narcoză locală este indusă doar dacă un copil opune rezistență la tratament.

Prevenţia este cel mai bun tratament

Este mai bine să previi cariile înainte să apară primele simptome. Regula de aur este spălatul pe dinţi de două ori pe zi. Dinţii ar trebui periaţi cu o perie moale şi pastă de dinţi pentru copii când apar prima dată. Când copilul nu a învăţat încă mişcările, dinţii trebuie periaţi de părinţi. După perierea dinţilor, nu daţi copilului băuturi dulci sau gustări.

Apa de gură folosită după fiecare masă poate fi şi ea de ajutor în prevenirea cariilor. Specialiştii recomandă să se renunţe total la biberon la vârsta de un an şi copilul să bea din cană. Dacă bebeluşul nu poate adormi fără biberon, diluaţi sucul cu apă. Şi, bineînţeles, mergeţi la stomatolog când apar primii dinţi ai bebeluşului.

Citeşte şi:
Polipii nazali - ce pericole aduc?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
 • Carii dentare copii
 • Prevenire carii
 • carii de biberon
 • dinti bebelusi
 • dinti de lapte

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat. +8 / 0 +8
Despre despicătura buzei şi a vălului palatin
Despre despicătura buzei şi a vălului palatin În Romania 400 de bebeluşi se nasc anual cu buza despicată (boală denumită şi cheiloschizis sau buză de iepure) sau cu vălul palatin despicat (cunoscută şi ca palatoschizis sau gură de lup). Este o boală deseori complicată, ce afectează hrănitul şi vorbirea, dar cu tratament se pot obţine rezultate bune, cu cicatrici minime şi... +5 / 0 +5
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2