Ce au special cariile dentare ale copiilor?

August 30, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
Ce au special cariile dentare ale copiilor?

Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la sută dintre copiii între şase şi opt ani şi 30 la sută din grupul cu vârsta între nouă şi unsprezece ani au chiar dinţii permanenţi erodaţi de carii dentare. Aceste numere pot fi explicate prin faptul că cei mici au mai puţini dinţi permanenţi. O altă explicaţie poate fi că odata ce incep sa crească mai mari copiii încep să aibă grijă de igiena lor dentară fără supravgherea adulţilor şi tind să facă acest lucru cu mai puţină atenţie.

Cariile dentare timpurii sunt îndeosebi de periculoase. Ele afectează dinţii de lapte care tocmai au erupt şi care sunt foarte sensibili. De obicei, afectează copiii care sunt alăptaţi pentru o perioadă mai mare de un an şi pe aceia care sunt hrăniţi în continuare cu biberonul după prima aniversare. Nu este ieşit din comun ca aceşti copii să adoarmă cu biberonul plin de suc, ceai sau alte băuturi dulci. Zahărul şi îndulcitorii asigură condiţii favorabile pentru multiplicarea bacteriilor care produc carii dentare.

"Statisticile spun că sigilarea reduce riscul apariţiei cariilor cu 80-90 de procente"Dacă nu este tratată caria dentară, poate duce la spargerea coroanei (partea vizibilă a dintelui). Dinţii de lapte afectaţi sever trebuie îndepărtaţi, deoarece pot deteriora dinţii permanenţi aflaţi în stadiu germinativ. De asemenea, se pot infecta şi provoca amigdalită, nefrită sau pot duce la dezvoltarea de defecte dobândite ale inimii. Dacă dinţii de lapte se pierd devreme, pot provoca dezvoltarea anormală a maxilarelor şi, în cele din urmă, după ce au ieşit dinţii permanenţi, muşcătură neregulată.

O igienă orală adecvată şi examinarea stomatologică preventivă sunt de mare importanţă în asemenea cazuri. O igienă dentară meticuloasă trebuie începută imediat ce apar primii dinţi. Periuţe speciale pentru dinţii de lapte pot fi achiziţionate de la farmacie. Ele sunt moi, făcute din cauciuc şi potrivite pentru degetele mamei. Frecvenţa periajului este la fel ca în cazul adulţilor – de două ori pe zi folosind pastă de dinţi ce conţine fluor. Periajul trebuie efectuat sub supravegherea părinţilor cel puţin până la vârsta de şapte ani. Prima consultaţie stomatologică ar trebui să fie programată după apariţia primilor dinţi, urmate de alte consultaţii la fiecare jumătate de an. O primă vizită din vreme poate fi utilă pentru a construi o atitudine pozitivă vizavi de dentist şi de consultaţiile profilactice, demonstrând că sunt necesare, nedureroase şi deloc înspăimântătoare.

Scolioza la copii

"Majoritatea copiilor cu scolioză au o curbură a coloanei vertebrale de gradul întâi. De aceea, ei nu ..."

Citește mai mult:
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte»

O măsură profilactică utilă este acoperirea dinţilor molari ai copiilor cu materiale care sigilează. Materialele care sigilează sunt materiale lichide care acoperă zimţii molarilor permanenţi. Ajută la protejarea dinţilor de carii dentare şi îi face mai uşor de curăţat. De reţinut că numai dinţii sănătoşi pot fi acoperiţi cu materiale care sigilează. După procedură, aceşti dinţi trebuie examinaţi după 3 luni şi la intervale regulate după aceea. În cazul în care materialul cade, procedura trebuie repetată.

Statisticile spun că sigilarea reduce riscul apariţiei cariilor cu 80-90 de procente. Îngrijirea adecvată a dinţilor poate scuti copiii de lacrimi şi poate economisi timpul şi banii părinţilor.

Totuşi, dacă nu pot fi evitate, cariile dentare pot fi tratate. În stadiile incipiente, materiale speciale sub formă de unguent pot fi aplicate pentru a elimina cariile. Dacă acestea sunt mai adânci, un tratament pentru adulţi standard este aplicat – plombarea.

Este important să ţinem minte că îngrijirea dentară a copiilor necesită o atenţie specială. Părinţii trebuie să-şi înveţe copiii îngrijirea dentară şi să-i ducă regulat la controale stomatologice (odată la fiecare 6 luni).

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+13
 • Carii dentare
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Tratament stomatologic
 • Tratarea cariilor
 • Carii dentare copii
 • Igiena orala
 • Sigiliul dentar

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
De ce apare pubertatea precoce
De ce apare pubertatea precoce Fetiței tale i-au crescut sânii, deși nu are nici 8 ani, ori băiatului tău i s-au dezvoltat testiculele, chiar dacă nu a împlinit 9 ani? Mergi la medicul endocrinolog pentru a determina ce anume a dus la pubertatea precoce, tot mai frecventă în rândul copiilor. +5 / 0 +5
Conjunctivita în copilărie
Conjunctivita în copilărie În zilele noastre, conjunctivita este un subiect mai degrabă complicat. O gamă mare de medicamente creează iluzia că este o boală „obişnuită”, care poate fi tratată cu picături de ochi prescrise de un farmacist. Conjunctivita durează de obicei câteva zile sau chiar săptămâni şi numai rareori ea nu reapare. Părinţii ar... +9 / 0 +9
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor... +7 / 0 +7
Pericolele rubeolei
Pericolele rubeolei Rubeola este o boală pe care o fac deseori copiii. Totuşi, principala grijă legată de ea nu sunt complicaţiile rubeolei la copii, deoarece este o infecţie blândă, care nu produce alte daune. În schimb, principala grijă este infecţia cu rubeolă a femeilor însărcinate, deoarece boala produce efecte adverse asupra fetusului în... +4 / 0 +4
De ce trebuie să vaccinăm copiii?
De ce trebuie să vaccinăm copiii? Un nou-născut se confruntă cu vaccinurile încă din primele ore de viaţă. În prima zi de viaţă, bebeluşul primeşte un vaccin împotriva virusului hepatitei B. Apoi chiar înainte de a părăsi maternitatea, bebeluşul primeşte al doilea vaccin – de data aceasta contra tuberculozei (bacilul Calmette-Guerin; vaccinul BCG). Deşi... +3 / 0 +3