Conjunctivita în copilărie

Octombrie 13, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
Conjunctivita în copilărie

În zilele noastre, conjunctivita este un subiect mai degrabă complicat. O gamă mare de medicamente creează iluzia că este o boală „obişnuită”, care poate fi tratată cu picături de ochi prescrise de un farmacist. Conjunctivita durează de obicei câteva zile sau chiar săptămâni şi numai rareori ea nu reapare. Părinţii ar trebui să fie familiarizaţi aşa cum trebuie cu această boală pentru a găsi răspunsurile potrivite pentru întrebările care se ridică şi pentru a-şi ajuta copiii să se refacă în mod eficient.

Ce este conjunctivita?

Aceasta este prima întrebare ce trebuie pusă. Totuşi, părinţii întreabă deseori „Cum să o tratăm?” mai întâi, fără a înţelege pe deplin boala. Conjunctivita este o inflamaţie a stratului cel mai din afară al ochiului denumit conjunctivă. Lacrimile protejează conjunctiva de bacterii şi substanţe iritante, dar această barieră nu opune rezistenţă în totalitate. Inflamaţia conjunctivei este provocată, de obicei, de viruşi şi bacterii (conjunctivită infecţioasă), alergeni, în special polen şi particule minuscule de praf (conjunctivită alergică), substanţe iritante, cum ar fi apa clorinată sau şamponul.

5 mituri despre vaccinarea copiilor

"Dacă navigăm pe internet în căutare de informaţii despre conţinutul vaccinurilor, vom găsi multe articole cu reputaţie dubioasă, care pretind că vaccinurile conţin diverşi compuşi toxici, cancerigeni sau chiar..."

Citește mai mult:
5 mituri despre vaccinarea copiilor»

Care sunt simptomele conjunctivitei?

"Roşeaţa ochilor apare când inflamaţia se răspândeşte în vasele de sânge mici din conjunctivă"Se instalează subit: un copil se trezeşte dimineaţa fără să poată deschide ochii. Simptomele principale sunt înroşirea ochilor şi lăcrimarea. Roşeaţa ochilor (cunoscută şi sub denumirea de ochi roşii) apare când inflamaţia se răspândeşte în vasele de sânge mici din conjunctivă. Ochii încep să lăcrimeze, din moment ce inflamaţia determină glandele lacrimare să devină hiperactive. Un simptom destul de special este sensibilitatea crescută a ochilor la lumină. Alte indicii: secreţii oculare de culoare verde sau albă şi mâncărime a ochilor.

Conjunctivita infecţioasă mai este caracterizată prin senzaţia de arsură, senzaţia de nisip în ochi şi un înveliş lipicios al ochilor (în special dimineaţa). În cazul conjunctivitei alergice, ambii ochi sunt afectaţi din moment ce alergenul are acţiune asupra întregului organism. Acest gen de conjunctivită este însoţit de alte simptome alergice, cum ar fi nas care curge sau nas înfundat. Conjunctivita alergică are legătură cu o substanţă alergică şi poate depinde de perioada anului. Dacă o persoană este alergică la factorii alergeni din gospodărie (particule minuscule de praf, animale de companie, blănuri) este foarte probabil ca simptomele să reapară constant şi să fie mai intense dimineaţa.

Este necesar să merg la mediul de familie?

Medicul de familie diagnostichează conjunctivita şi cauzele sale şi prescrie tratament medical pe baza simptomelor şi a examinării ochilor. O analiză clinică a secreţiilor oculare poate fi efectuată pentru a stabili factorul declanşator al bolii. Pe baza analizei, se alocă tratament medical adecvat. În cazul simptomelor puternice, medicul de familie poate decide că este necesar să consultaţi oftalmologul. Un oftalmolog stabileşte dacă simptomele indică existenţa conjunctivitei sau a altei boli, mai periculoase, cum ar fi glaucom acut, cheratită sau irită. Din acest motiv, este nevoie să consultaţi un medic pentru a nu afecta sănătatea copilului.

Cum se tratează conjunctivita?

Metoda de tratament depinde de factorii declanşatori ai conjunctivitei: fie că sunt bacterii, viruşi, reacţii alergice sau substanţe iritante. Simptomele conjunctivitei infecţioase virale dispar după 1-2 săptămâni, chiar dacă acestea rămân netratate. În asemenea cazuri, unii medici prescriu doze scăzute de antibiotice pentru a evita o infecţie bacteriană. Totuşi rareori este cazul, din moment ce nu influenţează prea mult recuperarea şi există un risc foarte scăzut de a apărea complicaţii. Cu toate acestea, dacă simptomele conjunctivitei sunt puternice şi au durat mai mult de 2 săptămâni, majorităţii persoanelor li se prescrie antibiotice. Dacă durerile severe de ochi, roşeaţa, sensibilitatea ochilor la lumină puternică (fotofobie) se menţin după două săptămâni şi apare pierderea vederii, ar trebui să consultaţi imediat medicul de familie.

Conjunctivita alergică este tratată cu medicamente contra alergiilor şi dispare când expunerea la alergeni este evitată. În plus faţă de aceasta, comprese reci asupra ochilor pot ajuta la reducerea simptomelor. Conjunctivita provocată de substanţe iritante nu necesită de obicei tratament şi dispare imediat ce se elimină cauza, dar uneori, când substanţa iritantă este un acid sau altă materie toxică, este necesar ajutor medical.

Conjunctivita poate fi evitată dacă sunt urmate nişte reguli simple. În primul rând, igiena corespunzătoare şi spălarea frecventă a mâinilor cu săpun şi apă fierbinte sunt foarte importante. În al doilea rând, ar trebui să schimbaţi feţele de pernă cât mai des posibil şi să nu împărţiţi prosoapele sau şervetele cu alţii. În timp ce vă puneţi picături în ochi, igiena mâinilor trebuie avută în vedere, iar picăturile de ochi pentru tratarea bolilor nu trebuie folosite pe ochi sănătoşi. Avertisment – este de o importanţă crucială să vă ţineţi mâinile cât mai departe posibil de ochi. Deşi conjunctivita poate dispărea fără tratament şi pare o boală obişnuită, nu trebuie să riscaţi sănătatea copilului prin efectuarea de experimente legate de alegerea tratamentului. Întâi trebuie să mergeţi la medic, care îşi va folosi cunoştinţele ca să trateze copilul şi va proteja unul din cele mai importante organe – ochiul.

Citește și:
5 mituri despre vaccinarea copiilor»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+9
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Cabinet Pediatrie
 • Consultatii Pediatrie
 • Conjunctivita
 • Tratarea conjunctivitei
 • Simptome conjunctivita
 • Glaucom
 • Cheratita

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2