De ce apare pubertatea precoce

Aprilie 4, 2017 | sursa: clicksanatate.ro - Madalina Harjoi
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
De ce apare pubertatea precoce

Fetiței tale i-au crescut sânii, deși nu are nici 8 ani, ori băiatului tău i s-au dezvoltat testiculele, chiar dacă nu a împlinit 9 ani? Mergi la medicul endocrinolog pentru a determina ce anume a dus la pubertatea precoce, tot mai frecventă în rândul copiilor.

Dacă ai observat că adolescentul tău crește în înălțime foarte repede, trebuie să consulți medicul specialist, căci accelerarea vitezei de creștere anunță debutul pubertății precoce. Urmează apoi apariția părului pubian, creșterea testiculară, în cazul băieților, înainte de 9 ani, și dezvoltarea precoce a sânilor, în cazul fetelor.

"Dacă ai observat că adolescentul tău crește în înălțime foarte repede, trebuie să consulți medicul specialist"Care este perioada normală a dezvoltării
Vârsta optimă la care începe pubertatea este de 10-11 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi. Hipotalamusul produce hormoni care acţionează asupra glandei pituitare (hipofiza) și care, la rândul ei, eliberează alţi doi hormoni: LH şi FSH. Aceştia au ca sarcină stimularea ovarelor în producerea estrogenului (hormon implicat în creşterea sânilor, părului corporal și pubian etc.), respectiv ca testiculele să producă testosteron (hormon responsabil cu dezvoltarea testiculelor, părului corporal, facial, pubian, mărului lui Adam, îngroșarea vocii).

Lipsa vitaminei D, printre factorii de risc
În urma mai multor studii, oamenii de știință au descoperit că există o strânsă legătură între pubertatea precoce și indicele de masă corporală, mai ales în cazul fetițelor. Specialiștii spun că un copil de 3 ani care are indicele de masă corporală mare are un risc crescut de a suferi de pubertate precoce.

Alte cercetări arată că de vină pentru apariția timpurie a pubertății ar fi nivelul scăzut de vitamina D din organism. Alte cauze ale pubertății precoce sunt hormonii de creștere din carnea de pasăre, precum și xenoestrogenii, care acționează asemănător estrogenilor. Ei se găsesc în recipientele din plastic, care au o substanță chimică numită bisfenol.

Depresia

"Studiile arată că rata creşterii depresiei a crescut la toate grupele de vârstă, dar creşte cel mai rapid în rândul tinerilor..."

Citeşte mai mult:
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor»

Afectează sistemul osos
După ce ai ajuns cu copilul la endocrinolog, i se va face o radiografie la mână, pentru a se stabili vârsta exactă a oaselor. Ulterior, medicul va mai recomanda și teste hormonale, precum și ecografie utero-ovariană sau testiculară, în funcție de sexul copilului. Dacă se confirmă pubertatea precoce, sistemul osos va ajunge la maturitate mult prea repede.

Info
La băieți, pubertatea precoce poate să apară din cauza unor tumori ale sistemului nervos central sau testicular.

Când trebuie să vină menstruația?
Medicii spun că, de regulă, menstruația se instalează când fetița are între 10 și 13 ani. Menarha, adică prima menstruație, apare, în medie, în jurul vârstei de 11-12 ani, aproximativ la un an – un an și jumătate după ce sânii de dezvoltă. Dacă menstruația nu se instalează până la 16 ani, vorbim de o pubertate întârziată. Odată apărută, este posibil ca sângerarea menstruală să nu apară lună de lună, reglându-se după 4 ani.

Pubertatea precoce este asociată cu:

 • Mărirea tensiunii arteriale;
 • Rezistența la insulină: consumul excesiv de dulciuri crește riscul de diabet de tip 2;
 • Fracturi și deformări ale coloanei vertebrale, din cauza oaselor care cresc mult prea repede;
 • Creșterea în înălțime. Băieții cresc cu 30 cm peste înălțimea normală și fetele cu 20 cm.
 • Au loc modificări neuro-comportamentale: copiii trec de la râs la plâns cu ușurință, au stări depresive.


Sfatul specialistului
Dr. Ionela Baciu, medic specialist endocrinolog, Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon“, București

Pubertatea precoce poate să apară atunci când organismul copilului este expus timp îndelungat la estrogeni exogeni (din alimente, creme etc.).

Estrogenii din alimente și creme sau diverse vitamine pot duce la apariția pseudopubertății cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, inclusiv a sânilor și apariția de sângerări vaginale neregulate, dar fără ca acestea să fie menstre normale și fără apariția gametogenenzei, deci fără fertilitate.

La băieți, tumorile testiculare sau adrenale secretante de androgeni duc la pseudopubertate izosexuală, dar fără apariția spermatogenezei.

Citeşte şi:
Tratamente naturiste care te scapă de mătreaţă»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Determinare Tensiune Arteriala
 • Boli Sistem Osos
 • Probleme menstruatie
 • Vitamina D
 • testicol
 • pubertatea

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat. +8 / 0 +8
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2