De ce apare pubertatea precoce

Aprilie 4, 2017 | sursa: clicksanatate.ro - Madalina Harjoi
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
De ce apare pubertatea precoce

Fetiței tale i-au crescut sânii, deși nu are nici 8 ani, ori băiatului tău i s-au dezvoltat testiculele, chiar dacă nu a împlinit 9 ani? Mergi la medicul endocrinolog pentru a determina ce anume a dus la pubertatea precoce, tot mai frecventă în rândul copiilor.

Dacă ai observat că adolescentul tău crește în înălțime foarte repede, trebuie să consulți medicul specialist, căci accelerarea vitezei de creștere anunță debutul pubertății precoce. Urmează apoi apariția părului pubian, creșterea testiculară, în cazul băieților, înainte de 9 ani, și dezvoltarea precoce a sânilor, în cazul fetelor.

"Dacă ai observat că adolescentul tău crește în înălțime foarte repede, trebuie să consulți medicul specialist"Care este perioada normală a dezvoltării
Vârsta optimă la care începe pubertatea este de 10-11 ani la fete şi 11-12 ani la băieţi. Hipotalamusul produce hormoni care acţionează asupra glandei pituitare (hipofiza) și care, la rândul ei, eliberează alţi doi hormoni: LH şi FSH. Aceştia au ca sarcină stimularea ovarelor în producerea estrogenului (hormon implicat în creşterea sânilor, părului corporal și pubian etc.), respectiv ca testiculele să producă testosteron (hormon responsabil cu dezvoltarea testiculelor, părului corporal, facial, pubian, mărului lui Adam, îngroșarea vocii).

Lipsa vitaminei D, printre factorii de risc
În urma mai multor studii, oamenii de știință au descoperit că există o strânsă legătură între pubertatea precoce și indicele de masă corporală, mai ales în cazul fetițelor. Specialiștii spun că un copil de 3 ani care are indicele de masă corporală mare are un risc crescut de a suferi de pubertate precoce.

Alte cercetări arată că de vină pentru apariția timpurie a pubertății ar fi nivelul scăzut de vitamina D din organism. Alte cauze ale pubertății precoce sunt hormonii de creștere din carnea de pasăre, precum și xenoestrogenii, care acționează asemănător estrogenilor. Ei se găsesc în recipientele din plastic, care au o substanță chimică numită bisfenol.

Depresia

"Studiile arată că rata creşterii depresiei a crescut la toate grupele de vârstă, dar creşte cel mai rapid în rândul tinerilor..."

Citeşte mai mult:
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor»

Afectează sistemul osos
După ce ai ajuns cu copilul la endocrinolog, i se va face o radiografie la mână, pentru a se stabili vârsta exactă a oaselor. Ulterior, medicul va mai recomanda și teste hormonale, precum și ecografie utero-ovariană sau testiculară, în funcție de sexul copilului. Dacă se confirmă pubertatea precoce, sistemul osos va ajunge la maturitate mult prea repede.

Info
La băieți, pubertatea precoce poate să apară din cauza unor tumori ale sistemului nervos central sau testicular.

Când trebuie să vină menstruația?
Medicii spun că, de regulă, menstruația se instalează când fetița are între 10 și 13 ani. Menarha, adică prima menstruație, apare, în medie, în jurul vârstei de 11-12 ani, aproximativ la un an – un an și jumătate după ce sânii de dezvoltă. Dacă menstruația nu se instalează până la 16 ani, vorbim de o pubertate întârziată. Odată apărută, este posibil ca sângerarea menstruală să nu apară lună de lună, reglându-se după 4 ani.

Pubertatea precoce este asociată cu:

 • Mărirea tensiunii arteriale;
 • Rezistența la insulină: consumul excesiv de dulciuri crește riscul de diabet de tip 2;
 • Fracturi și deformări ale coloanei vertebrale, din cauza oaselor care cresc mult prea repede;
 • Creșterea în înălțime. Băieții cresc cu 30 cm peste înălțimea normală și fetele cu 20 cm.
 • Au loc modificări neuro-comportamentale: copiii trec de la râs la plâns cu ușurință, au stări depresive.


Sfatul specialistului
Dr. Ionela Baciu, medic specialist endocrinolog, Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon“, București

Pubertatea precoce poate să apară atunci când organismul copilului este expus timp îndelungat la estrogeni exogeni (din alimente, creme etc.).

Estrogenii din alimente și creme sau diverse vitamine pot duce la apariția pseudopubertății cu dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, inclusiv a sânilor și apariția de sângerări vaginale neregulate, dar fără ca acestea să fie menstre normale și fără apariția gametogenenzei, deci fără fertilitate.

La băieți, tumorile testiculare sau adrenale secretante de androgeni duc la pseudopubertate izosexuală, dar fără apariția spermatogenezei.

Citeşte şi:
Tratamente naturiste care te scapă de mătreaţă»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Determinare Tensiune Arteriala
 • Boli Sistem Osos
 • Probleme menstruatie
 • Vitamina D
 • testicol
 • pubertatea

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Polipii nazali - ce pericole aduc?
Polipii nazali - ce pericole aduc? Polipii nazali provoacă deseori probleme printre copiii mici. Polipii nazali fac parte din sistemul imunitar, care ajută organismul să lupte cu infecţia. Ei sunt formaţi dintr-o masă de ţesut limfoid, ce se află deasupra amigdalelor, în spatele gurii. Polipii nazali, care încep să crească în copilăria timpurie, ajută în mod... +9 / 0 +9
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor... +7 / 0 +7
Pericolele rubeolei
Pericolele rubeolei Rubeola este o boală pe care o fac deseori copiii. Totuşi, principala grijă legată de ea nu sunt complicaţiile rubeolei la copii, deoarece este o infecţie blândă, care nu produce alte daune. În schimb, principala grijă este infecţia cu rubeolă a femeilor însărcinate, deoarece boala produce efecte adverse asupra fetusului în... +4 / 0 +4
De ce trebuie să vaccinăm copiii?
De ce trebuie să vaccinăm copiii? Un nou-născut se confruntă cu vaccinurile încă din primele ore de viaţă. În prima zi de viaţă, bebeluşul primeşte un vaccin împotriva virusului hepatitei B. Apoi chiar înainte de a părăsi maternitatea, bebeluşul primeşte al doilea vaccin – de data aceasta contra tuberculozei (bacilul Calmette-Guerin; vaccinul BCG). Deşi... +3 / 0 +3