Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși

Mai 4, 2016 | sursa: clicksanatate.ro - Maria Stoica
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși

Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere, când simpla curățare a gingiilor după fiecare alăptare este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană.

Odată apăruți, dinții de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, atenționează că fără un set de dinți de lapte sănătoși, copilul este predispus la a dezvolta ulterior probleme de masticație și vorbire.

"dinții de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți"Îngrijirea sănătății dentare a celui mic nu trebuie neglijată în perioada sarcinii, viitoarea mămică fiind îndrumată să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure, gură de lup) sau antiobiotice (tetraciclină), care pot păta ireversibil dinții.

Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea în mod regulat a gingiilor bebelușului cu un prosop umed în urma alăptării.

Odată apăruți, de obicei la la 4-6, dinții primari ai micuțului bebe trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pasta de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta.

Conjunctivita in copilarie

" Părinţii ar trebui să fie familiarizaţi aşa cum trebuie cu această boală pentru a găsi răspunsurile potrivite pentru întrebările care se ridică şi pentru a-şi ajuta copiii să se refacă în mod eficient..."

Citeşte mai mult:
Conjunctivita în copilărie»

„Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, aceasta făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Obiceiuri care trebuie evitate

Pe cât posibil, este de evitat ca cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Aceasta este este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os. La fel se întâmplă și atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceai, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinții în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Și folosirea suzetei după vârsta de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesita purtarea unui aparat dentar. „Mecanismul are loc în următorul fel: dinții de sus sunt împinși în față, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzeta este foarte utilă pentru confortul emoțional al copilului, iar încercarea de a renunța la folosiră ei trebuie făcută cu multă răbdare și blândețe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă Mihaela Dan.

La rândul lui, obiceiul de a “ronţăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări. Bineînțeles, după masă este de preferat clatirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinți fermentează și produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar și naturale, conțin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.) care scot calciul din dinți.

Părinții trebuie să fie atenți și la eventuale afecțiuni de tip ORL ale copilului (infecții, polipi, rinite alergice, deviație de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas și este indicat să fie tratate încă din fază incipientă. „Desi pare paradoxal, respirația pe gură oxigenează mai prost organismul și predispune copilul la carii prin simplul fapt că usucă dinții de saliva care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariția înghesuirilor dentare și modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceștia se deplasează mult spre inainte”, atenționează specialistul.

Controlul stomatologic periodic

Este indicat ca cel mic să ia contact cu medicul stomatolog încă de la apariția primilor dințișori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi și trata din timp orice problemă, înainte de apariția complicațiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminți copilul în diverse situații este de evitat, fiind o practică ce ar putea induce o teamă care să-l urmărească pe cel mic întreaga viață, chiar și ca adult.

Citeşte şi:
5 mituri despre vaccinarea copiilor»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Boli și stări
 • Carii dentare copii
 • Tratare Gingii
 • dinti bebelusi
 • dinti de lapte

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +13 / 0 +13
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat. +8 / 0 +8
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2