Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși

Mai 4, 2016 | sursa: clicksanatate.ro - Maria Stoica
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși

Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere, când simpla curățare a gingiilor după fiecare alăptare este un ritual necesar pentru prevenirea acumulării de placă bacteriană.

Odată apăruți, dinții de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție, atenționează că fără un set de dinți de lapte sănătoși, copilul este predispus la a dezvolta ulterior probleme de masticație și vorbire.

"dinții de lapte trebuie îngrijiți și ei cu multă atenție, fiind esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă a dinților permanenți"Îngrijirea sănătății dentare a celui mic nu trebuie neglijată în perioada sarcinii, viitoarea mămică fiind îndrumată să aibă o alimentație echilibrată, să evite îmbolnăvirile, unele medicamente cum ar fi aspirina, corticosteroizi, anxiolitice precum diazepamul (implicate în multe boli ale fătului, inclusiv despicătura de boltă palatină și buză, cunoscute sub numele de buză de iepure, gură de lup) sau antiobiotice (tetraciclină), care pot păta ireversibil dinții.

Imediat după naștere, pentru a ajuta la prevenirea acumulării de placă bacteriană, care poate duce la apariția cariilor, stomatologii pediatri recomandă curățarea în mod regulat a gingiilor bebelușului cu un prosop umed în urma alăptării.

Odată apăruți, de obicei la la 4-6, dinții primari ai micuțului bebe trebuie curățați cu degetul învelit într-o compresă, cu degetar special cu peri de silicon, cu periuța dentară, la început fără pastă de dinți. Pasta de dinți pentru copii se poate folosi când copilul mai crește și învață să scuipe, pentru a nu înghiți pasta.

Conjunctivita in copilarie

" Părinţii ar trebui să fie familiarizaţi aşa cum trebuie cu această boală pentru a găsi răspunsurile potrivite pentru întrebările care se ridică şi pentru a-şi ajuta copiii să se refacă în mod eficient..."

Citeşte mai mult:
Conjunctivita în copilărie»

„Este recomandat ca periajul să aibă loc de două ori pe zi, cel mai important fiind seara, înainte de culcare. Dacă părintele va arăta copilului cum se spăla pe dinți, lăsându-i impresia că acest ritual este un lucru foarte amuzant, cel mic va imita cu plăcere. Chiar dacă doar roade periuța și nu-și coordonează mișcările, va reuși să curețe parțial dinții, iar părintele va trebui doar să termine jocul, completând curățarea lor. Majoritatea copiilor sunt bucuroși să ducă la îndeplinire sarcini de adult, dacă sunt încurajați, aceasta făcându-i să se simtă importanți, valorosi”, este de părere doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție în cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Obiceiuri care trebuie evitate

Pe cât posibil, este de evitat ca cel mic să adoarmă cu biberonul cu lapte în gură, deoarece laptele favorizează înmulțirea bacteriilor, fermentarea și apariția “cariei de biberon”. Aceasta este este cea mai frecventă afecțiune stomatologică la bebeluși și cauzează carierea dinților, înnegrirea lor până la rădăcină, formarea de abcese dureroase și poate afecta dinții permanenți din os. La fel se întâmplă și atunci când copilul bea orice fel de lichide îndulcite din biberon (ceai, sucuri), care sunt deosebit de dăunătoare, deoarece îmbracă dinții în zahăr pentru perioade lungi de timp.

Și folosirea suzetei după vârsta de 2 ani este de evitat, multe studii confirmând că acest obicei provoacă deformări ale oaselor și modificări ale poziției dinților, care ulterior vor necesita purtarea unui aparat dentar. „Mecanismul are loc în următorul fel: dinții de sus sunt împinși în față, împreună cu os cu tot, iar mandibula este împiedicată să se dezvolte către anterior. Desigur că suzeta este foarte utilă pentru confortul emoțional al copilului, iar încercarea de a renunța la folosiră ei trebuie făcută cu multă răbdare și blândețe, pentru a nu produce traume care să ducă la alte obiceiuri mai dăunătoare, precum sugerea degetului, ticuri nervoase, iritabilitate etc.”, recomandă Mihaela Dan.

La rândul lui, obiceiul de a “ronţăi” tot timpul câte ceva este dăunător, fiind recomandată mai degrabă organizarea meselor, conform sfatului nutriționiștilor, în trei mese principale și două gustări. Bineînțeles, după masă este de preferat clatirea cu apă sau chiar periajul dentar, deoarece resturile alimentare rămase printre dinți fermentează și produc carii, iar sucurile carbogazoase, dar chiar și naturale, conțin acizi (acid citric din fructe, îndulcitori etc.) care scot calciul din dinți.

Părinții trebuie să fie atenți și la eventuale afecțiuni de tip ORL ale copilului (infecții, polipi, rinite alergice, deviație de sept etc.) care pot împiedica copilul să respire pe nas și este indicat să fie tratate încă din fază incipientă. „Desi pare paradoxal, respirația pe gură oxigenează mai prost organismul și predispune copilul la carii prin simplul fapt că usucă dinții de saliva care are un rol protector. Nu în ultimul rând, acest obicei poate duce la apariția înghesuirilor dentare și modificărilor oaselor maxilare, care au loc atunci când obrajii presează maxilarul superior dinspre lateral, buza superioară lasă incisivii liberi, iar aceștia se deplasează mult spre inainte”, atenționează specialistul.

Controlul stomatologic periodic

Este indicat ca cel mic să ia contact cu medicul stomatolog încă de la apariția primilor dințișori. Mai apoi sunt recomandate controale stomatologice periodice, pentru a descoperi și trata din timp orice problemă, înainte de apariția complicațiilor. Folosirea vizitei la dentist pe post de “sperietoare” pentru a cuminți copilul în diverse situații este de evitat, fiind o practică ce ar putea induce o teamă care să-l urmărească pe cel mic întreaga viață, chiar și ca adult.

Citeşte şi:
5 mituri despre vaccinarea copiilor»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Boli și stări
 • Carii dentare copii
 • Tratare Gingii
 • dinti bebelusi
 • dinti de lapte

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
De ce apare pubertatea precoce
De ce apare pubertatea precoce Fetiței tale i-au crescut sânii, deși nu are nici 8 ani, ori băiatului tău i s-au dezvoltat testiculele, chiar dacă nu a împlinit 9 ani? Mergi la medicul endocrinolog pentru a determina ce anume a dus la pubertatea precoce, tot mai frecventă în rândul copiilor. +5 / 0 +5
Polipii nazali - ce pericole aduc?
Polipii nazali - ce pericole aduc? Polipii nazali provoacă deseori probleme printre copiii mici. Polipii nazali fac parte din sistemul imunitar, care ajută organismul să lupte cu infecţia. Ei sunt formaţi dintr-o masă de ţesut limfoid, ce se află deasupra amigdalelor, în spatele gurii. Polipii nazali, care încep să crească în copilăria timpurie, ajută în mod... +9 / 0 +9
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor... +7 / 0 +7
Pericolele rubeolei
Pericolele rubeolei Rubeola este o boală pe care o fac deseori copiii. Totuşi, principala grijă legată de ea nu sunt complicaţiile rubeolei la copii, deoarece este o infecţie blândă, care nu produce alte daune. În schimb, principala grijă este infecţia cu rubeolă a femeilor însărcinate, deoarece boala produce efecte adverse asupra fetusului în... +4 / 0 +4
De ce trebuie să vaccinăm copiii?
De ce trebuie să vaccinăm copiii? Un nou-născut se confruntă cu vaccinurile încă din primele ore de viaţă. În prima zi de viaţă, bebeluşul primeşte un vaccin împotriva virusului hepatitei B. Apoi chiar înainte de a părăsi maternitatea, bebeluşul primeşte al doilea vaccin – de data aceasta contra tuberculozei (bacilul Calmette-Guerin; vaccinul BCG). Deşi... +3 / 0 +3