Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul

August 8, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul

Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat.

Nu sunteţi nici pe departe singura care se bucură de un masaj. Şi bebeluşii percep o atingere delicată ca pe un gest care alină, chiar terapeutic. Toţi oamenii au cinci simţuri principale, dar atingerea este percepţia cea mai dezvoltată la momentul naşterii. Mai multe teste clinice au arătat că masajul are un impact pozitiv ridicat asupra dezvoltării şi creşterii unui nou-născut.

În ce mod poate fi masajul de folos? Masajul alină tulburările abdominale ale unui bebeluş. De asemenea, grăbeşte dezvoltarea muşchilor, linişteşte bebeluşul şi îl ajută să adoarmă. Durerile provocate de creşterea dinţilor pot fi calmate şi ele printr-un masaj delicat al obrajilor. Totuşi, masajul are beneficii mai mari decât acestea. Menţinerea unui contact prin atingere cu un bebeluş vă apropie pe amândoi, vă recompensează cu încredere în abordarea copilului şi vă creşte nivelul de percepţie a nevoilor nou-născutului. În plus, masajul bebeluşului o poate ajuta pe mamă să se calmeze şi ea, în special dacă ultima perioadă a sarcinii a fost stresantă.

Masajul bebeluşului poate începe chiar în ziua când vă întoarceţi acasă de la spital. Partenerul dumneavoastră ar trebui încurajat şi el să efectueze un masaj, deoarece este o modalitate grozavă de a dezvolta o relaţie tată-copil. Transformaţi-l într-un obicei zilnic. Propuneţi-vă să faceţi masaj bebeluşului la aceeaşi oră a zilei când îi place cel mai mult. Care este momentul cel mai bun? Este mai bine să evitaţi momentele când sunteţi grăbită (cu pregătirea cinei sau gospodăria) sau bebeluşul tocmai a mâncat, deorece masajul nu va fi plăcut pentru el. Dacă abdomenul este masat după masă, bebeluşul poate vomita şi nu veţi mai repeta această greşeală niciodată.

Depistarea cancerului la san

"Cel mai important lucru pe care trebuie să vi-l amintiți despre cancerul de sân este că femeile care detectează cancerul din timp au cele mai mari șanse de supraviețuire."

Citește mai mult:
Depistarea timpurie a cancerului de sân salvează vieți»

 

Dacă alegeţi să folosiţi un ulei de masaj, aveţi grijă să folosiţi uleiuri presate la rece provenite din fructe sau legume, comestibile şi fără miros. Uleiul nu este necesar , dar face masajul mai delicat şi mai plăcut pentru ambii. Cele mai bune alegeri ar fi uleiul de cocos, caisă, floarea-soarelui, măsline, seminţe de struguri, avocado sau canola. Aceste uleiuri sunt absorbite şi digerate uşor când bebeluşul îşi suge degetele. Folosiţi întotdeauna numai cantităţi mici de ulei şi evitaţi uleiurile speciale pentru bebeluşi sau pe cele minerale, deoarece tind să astupe porii pielii. Şi uleiul de arahide ar trebui evitat, deoarece poate produce alergii.

Alegeţi un loc confortabil pentru amândoi şi asiguraţi-vă că temperatura camerei are cel puţin 24 de grade Celsius. Altfel, bebeluşul dezbrăcat pe jumătate poate răci foarte repede în timpul masajului. Două locuri potrivite pot fi masa de schimbat scutece sau patul dumneavoastră. Aşezaţi un prosop sub bebeluş pentru a evita petele de ulei. Ascultaţi muzică de relaxare sau pur şi simplu vorbiţi şi cântaţi-i bebeluşului.

"Nu este necesar să faceţi un masaj complet al corpului"Urmăriţi emoţiile nou-născutului, deoarece nimeni nu se bucură de această activitate când se află într-o stare proastă. Dacă bebeluşul se răsuceşte, se contorsionează sau plânge, calmaţi-l într-un alt fel şi lăsaţi masajul pe data viitoare. Nu este necesar să faceţi un masaj complet al corpului, uneori este suficient să mângâiaţi picioarele şi labele picioarelor bebeluşului pentru a-l face fericit.

Cheia este să fiţi delicată şi să eviţi forţa. Dacă vă masaţi bebeluşul înainte ca el să adoarmă, urmăriţi să direcţionaţi mişcările în direcţia îndepărtată inimii. De exemplu, de la umeri către mâini şi încheieturi. Aceste mişcări sunt relaxante şi mai potrivite pentru a adormi bebeluşul. Dacă bebeluşul este activ – schimbaţi direcţia mişcărilor către inimă, deoarece sunt mai învigorante.

Câteva tehnici de masaj utile

Ţineţi călcâiul bebeluşului cu o mână, în timp ce alunecaţi ritmic în jos din partea superioară a coapsei către gleznă cu cealaltă mână şi apăsaţi uşor piciorul. Mai târziu repetaţi mişcarea în sens opus – de la gleznă către partea superioară a coapsei. Masaţi laba piciorului cu degetul mare şi mângâiaţi delicat degetele de la picioare. Schimbaţi picioarele. Aceleaşi mişcări ar trebui efectuate pentru mâini.

Masaţi capul bebeluşului prin trasarea de cercuri pe cap cu degetele. Aşezaţi-vă ambele mâini pe fruntea bebeluşului şi trageţi-le în lateral din poziţia de plecare. Desenaţi un zâmbet cu degetul mare plin alunecarea degetului mare de pe un obraz pe celălalt pe deasupra buzei superioare a nou-născutului. Repetaţi cu buza inferioară.

Puneţi-vă mâinile pe piept la fel cum aţi procedat pe frunte şi mişcaţi-le în lateral ca şi cum aţi netezi paginile unei cărţi. Desenaţi cercuri pe abdomenul bebeluşului cu vârfurile degetelor. Efectuaţi această mişcare în sensul acelor de ceasornic – în felul în care este poziţionat tractul intestinal. Mângâiaţi abdomenul cu degetele în forma literei „X”.

Mângâiaţi spatele bebeluşului începând de la coloana vertebrală. Este opţional să mângâiaţi părţile laterale ale spatelui în sus şi în jos şi apoi întreg spatele simultan.

Este important:

 • Să nu masaţi bebeluşul când se simte rău, tocmai a fost vaccinat sau are febră
 • Să nu folosiţi uleiuri aromate sau tipuri de uleiuri care pot provoca alergii
 • Să nu ţineţi bebeluşul de gleznă sau de încheietura braţului în timp ce îl masaţi
 • Să mângâiaţi abdomenul în sensul acelor de ceasornic, altfel îi puteţi provoca bebeluşului indigestii
 • Să vă opriţi dacă bebeluşul nu are chef sau adoarme.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
 • Mama si copilul
 • Masaj bebelus
 • Sfaturi despre bebelusi
 • Masaj

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Polipii nazali - ce pericole aduc?
Polipii nazali - ce pericole aduc? Polipii nazali provoacă deseori probleme printre copiii mici. Polipii nazali fac parte din sistemul imunitar, care ajută organismul să lupte cu infecţia. Ei sunt formaţi dintr-o masă de ţesut limfoid, ce se află deasupra amigdalelor, în spatele gurii. Polipii nazali, care încep să crească în copilăria timpurie, ajută în mod... +9 / 0 +9
Despre despicătura buzei şi a vălului palatin
Despre despicătura buzei şi a vălului palatin În Romania 400 de bebeluşi se nasc anual cu buza despicată (boală denumită şi cheiloschizis sau buză de iepure) sau cu vălul palatin despicat (cunoscută şi ca palatoschizis sau gură de lup). Este o boală deseori complicată, ce afectează hrănitul şi vorbirea, dar cu tratament se pot obţine rezultate bune, cu cicatrici minime şi... +5 / 0 +5
Cum să vă protejaţi copilul de rotavirus
Cum să vă protejaţi copilul de rotavirus Infecţia cu rotavirus apare cel mai des în sezonul rece şi se manifestă sub formă de enterită (inflamaţia intestinului subţire). Copiii în vârstă de doi ani sau mai mici sunt cei afectaţi cel mai sever. Prima infecţie este considerată cea mai gravă, cu complicaţii severe, ce pun în pericol viaţa. De aceea este importantă... +4 / 0 +4
Bebeluşul agitat: 8 cauze ale colicilor abdominale
Bebeluşul agitat: 8 cauze ale colicilor abdominale Statisticile arată că unul din cinci părinţi abordează un medic pediatru din cauza colicilor bebeluşului. Crampele abdominale sunt considerate un lucru normal, care chinuie deseori bebeluşii – se aşteaptă ca bebeluşul să le depăşească pur şi simplu, dar o asemenea atitudine poate duce la trecerea cu vederea a unor boli. Colicii... +3 / -1 +2