Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul

August 8, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul

Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat.

Nu sunteţi nici pe departe singura care se bucură de un masaj. Şi bebeluşii percep o atingere delicată ca pe un gest care alină, chiar terapeutic. Toţi oamenii au cinci simţuri principale, dar atingerea este percepţia cea mai dezvoltată la momentul naşterii. Mai multe teste clinice au arătat că masajul are un impact pozitiv ridicat asupra dezvoltării şi creşterii unui nou-născut.

În ce mod poate fi masajul de folos? Masajul alină tulburările abdominale ale unui bebeluş. De asemenea, grăbeşte dezvoltarea muşchilor, linişteşte bebeluşul şi îl ajută să adoarmă. Durerile provocate de creşterea dinţilor pot fi calmate şi ele printr-un masaj delicat al obrajilor. Totuşi, masajul are beneficii mai mari decât acestea. Menţinerea unui contact prin atingere cu un bebeluş vă apropie pe amândoi, vă recompensează cu încredere în abordarea copilului şi vă creşte nivelul de percepţie a nevoilor nou-născutului. În plus, masajul bebeluşului o poate ajuta pe mamă să se calmeze şi ea, în special dacă ultima perioadă a sarcinii a fost stresantă.

Masajul bebeluşului poate începe chiar în ziua când vă întoarceţi acasă de la spital. Partenerul dumneavoastră ar trebui încurajat şi el să efectueze un masaj, deoarece este o modalitate grozavă de a dezvolta o relaţie tată-copil. Transformaţi-l într-un obicei zilnic. Propuneţi-vă să faceţi masaj bebeluşului la aceeaşi oră a zilei când îi place cel mai mult. Care este momentul cel mai bun? Este mai bine să evitaţi momentele când sunteţi grăbită (cu pregătirea cinei sau gospodăria) sau bebeluşul tocmai a mâncat, deorece masajul nu va fi plăcut pentru el. Dacă abdomenul este masat după masă, bebeluşul poate vomita şi nu veţi mai repeta această greşeală niciodată.

Depistarea cancerului la san

"Cel mai important lucru pe care trebuie să vi-l amintiți despre cancerul de sân este că femeile care detectează cancerul din timp au cele mai mari șanse de supraviețuire."

Citește mai mult:
Depistarea timpurie a cancerului de sân salvează vieți»

 

Dacă alegeţi să folosiţi un ulei de masaj, aveţi grijă să folosiţi uleiuri presate la rece provenite din fructe sau legume, comestibile şi fără miros. Uleiul nu este necesar , dar face masajul mai delicat şi mai plăcut pentru ambii. Cele mai bune alegeri ar fi uleiul de cocos, caisă, floarea-soarelui, măsline, seminţe de struguri, avocado sau canola. Aceste uleiuri sunt absorbite şi digerate uşor când bebeluşul îşi suge degetele. Folosiţi întotdeauna numai cantităţi mici de ulei şi evitaţi uleiurile speciale pentru bebeluşi sau pe cele minerale, deoarece tind să astupe porii pielii. Şi uleiul de arahide ar trebui evitat, deoarece poate produce alergii.

Alegeţi un loc confortabil pentru amândoi şi asiguraţi-vă că temperatura camerei are cel puţin 24 de grade Celsius. Altfel, bebeluşul dezbrăcat pe jumătate poate răci foarte repede în timpul masajului. Două locuri potrivite pot fi masa de schimbat scutece sau patul dumneavoastră. Aşezaţi un prosop sub bebeluş pentru a evita petele de ulei. Ascultaţi muzică de relaxare sau pur şi simplu vorbiţi şi cântaţi-i bebeluşului.

"Nu este necesar să faceţi un masaj complet al corpului"Urmăriţi emoţiile nou-născutului, deoarece nimeni nu se bucură de această activitate când se află într-o stare proastă. Dacă bebeluşul se răsuceşte, se contorsionează sau plânge, calmaţi-l într-un alt fel şi lăsaţi masajul pe data viitoare. Nu este necesar să faceţi un masaj complet al corpului, uneori este suficient să mângâiaţi picioarele şi labele picioarelor bebeluşului pentru a-l face fericit.

Cheia este să fiţi delicată şi să eviţi forţa. Dacă vă masaţi bebeluşul înainte ca el să adoarmă, urmăriţi să direcţionaţi mişcările în direcţia îndepărtată inimii. De exemplu, de la umeri către mâini şi încheieturi. Aceste mişcări sunt relaxante şi mai potrivite pentru a adormi bebeluşul. Dacă bebeluşul este activ – schimbaţi direcţia mişcărilor către inimă, deoarece sunt mai învigorante.

Câteva tehnici de masaj utile

Ţineţi călcâiul bebeluşului cu o mână, în timp ce alunecaţi ritmic în jos din partea superioară a coapsei către gleznă cu cealaltă mână şi apăsaţi uşor piciorul. Mai târziu repetaţi mişcarea în sens opus – de la gleznă către partea superioară a coapsei. Masaţi laba piciorului cu degetul mare şi mângâiaţi delicat degetele de la picioare. Schimbaţi picioarele. Aceleaşi mişcări ar trebui efectuate pentru mâini.

Masaţi capul bebeluşului prin trasarea de cercuri pe cap cu degetele. Aşezaţi-vă ambele mâini pe fruntea bebeluşului şi trageţi-le în lateral din poziţia de plecare. Desenaţi un zâmbet cu degetul mare plin alunecarea degetului mare de pe un obraz pe celălalt pe deasupra buzei superioare a nou-născutului. Repetaţi cu buza inferioară.

Puneţi-vă mâinile pe piept la fel cum aţi procedat pe frunte şi mişcaţi-le în lateral ca şi cum aţi netezi paginile unei cărţi. Desenaţi cercuri pe abdomenul bebeluşului cu vârfurile degetelor. Efectuaţi această mişcare în sensul acelor de ceasornic – în felul în care este poziţionat tractul intestinal. Mângâiaţi abdomenul cu degetele în forma literei „X”.

Mângâiaţi spatele bebeluşului începând de la coloana vertebrală. Este opţional să mângâiaţi părţile laterale ale spatelui în sus şi în jos şi apoi întreg spatele simultan.

Este important:

 • Să nu masaţi bebeluşul când se simte rău, tocmai a fost vaccinat sau are febră
 • Să nu folosiţi uleiuri aromate sau tipuri de uleiuri care pot provoca alergii
 • Să nu ţineţi bebeluşul de gleznă sau de încheietura braţului în timp ce îl masaţi
 • Să mângâiaţi abdomenul în sensul acelor de ceasornic, altfel îi puteţi provoca bebeluşului indigestii
 • Să vă opriţi dacă bebeluşul nu are chef sau adoarme.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
 • Mama si copilul
 • Masaj bebelus
 • Sfaturi despre bebelusi
 • Masaj

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2