Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte

August 20, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte

Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor şi în plus, copiii poartă ghiozdane grele şi petrec din ce în ce mai mult din timpul lor liber în faţa calculatorului.

Coloana vertebrală are patru curbe fiziologice: lordoza cervicală (concavă), cifoza toracică (convexă), lordoza lombară şi cifoza sacrală. Curburile nefireşti poartă denumirea de scolioză. Scolioza este mai mult un termen folosit pentru a descrie curburi anormale decât o boală concretă. Vertebrele sănătoase ar trebui să fie aranjate în linie dreaptă, lucru vizibil cu ochiul liber atunci când se priveşte spatele, dar în caz de scolioză coloana vertebrală este strâmbă. Există trei tipuri de încovoieri:

• Curbură scoliotică spre dreapta
• Curbură scoliotică spre stânga
• Rotoscolioza, unde coloana nu este numai curbată într-o parte, dar nici vertebrele nu sunt aliniate.

Scolioza în care coloana vertebrală este curbată în lateral este denumită scolioză în forma literei C din cauza asemănării cu litera alfabetului. Evoluţia acestei diformităţi poate avea ca rezultat contorsionarea şi mai accentuată a coloanei vertebrale, pentru a compensa forţa gravitaţională, devenind scolioză în forma literei S. De obicei, se disting patru grade de curbare a coloanei vertebrale:

I – între 0 şi 10 grade,
II – între 10 şi 30 de grade,
III – între 30 şi 50 de grade,
IV – peste 50 de grade.

Majoritatea copiilor cu scolioză au o curbură a coloanei vertebrale de gradul întâi. De aceea, ei nu au nevoie de tratament cu corset sau operaţie chirurgicală. Copiii ce suferă de curbură a coloanei vertebrale de gradul doi trebuie monitorizaţi şi să meargă la medic la fiecare 4-6 luni pentru a urmări scolioza.

Se ştiu câteva recomandări generale despre cum să vă comportaţi cu scolioza de diferite grade. Totuşi, diformitatea coloanei vertebrale poate fi tratată cu succes numai după o analiză detaliată a fiecărui caz în parte. Este crucial să se ia în calcul nişte factori, cum ar fi:

o Sexul
o Gradul curburii coloanei vertebrale
o Forma scoliozei (C sau S)
o Locul scoliozei
o Vârsta copilului

În cazul fetelor probabilitatea de avansare a scoliozei este mai mare decât la băieţi. Există un risc mai mare de accentuare a diformităţii coloanei vertebrale. Scolioza în forma literei S tinde să provoace mai multe probleme decât cea în forma literei C. Scolioza în zona toracică a coloanei vertebrale avansează mai repede decât diformităţile coloanei vertebrale din zona gâtului sau lombară. Dacă oasele copilului au încetat să mai crească, probabilitatea de avansare a scoliozei este foarte mică.

Masajul bebelusului

"Masajul alină tulburările abdominale ale unui bebeluş. De asemenea, grăbeşte dezvoltarea muşchilor, linişteşte bebeluşul şi îl ajută să..."

Citește mai mult:
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul» 

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale cu ajutorul corsetului

Dacă oasele copilului sunt încă în creştere şi acesta suferă de scolioză de gradul doi, chirurgul ortoped îi poate recomanda să poarte corsete ortopedice. Însă purtarea corsetului nu va vindeca total diformitatea coloanei vertebrale, deşi poate opri avansarea scoliozei.

"Eficacitatea tratamentului scoliozei depinde de numărul de ore pe zi în care este purtat corsetul."Majoritatea corsetelor ortopedice sunt destinate să fie purtate atât ziua cât şi noaptea. Eficacitatea tratamentului scoliozei depinde de numărul de ore pe zi în care este purtat corsetul. Copiii care poartă corsete ortopedice pot participa la aproape toate activităţile obişnuite; dacă este nevoie, corsetul poate fi dat jos temporar pentru a face sport, a înota, etc.

Corsetele ortopedice nu mai sunt necesare după ce băieţii şi fetele ajung la pubertate. Acest tratament este oprit de obicei atunci când creşterea se opreşte, băieţilor le apare păr facial, iar fetele au avut prima menstruaţie cu cel puţin doi ani în urmă.

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale prin operaţie chirurgicală

Cazurile severe de scolioză avansează în timp. Un chirurg ortoped poate sugera o operaţie care va reduce gradul de curbură a coloanei vertebrale şi o opreşte din evoluţie. Tipul de operaţie efectuat cel mai des în cazuri de scolioză este denumit „fixarea coloanei vertebrale”. O fixare a coloanei vertebrale presupune ca un chirurg să lege câteva vertebre împreună cu ace speciale, astfel încât vertebrele să nu se poată mişca independent. Această operaţie este efectuată de obicei când corpul copilului s-a dezvoltat suficient pentru ca oasele să nu mai crească. Dacă scolioza avansează foarte rapid când pacientul este încă la o vârstă fragedă, se execută operaţia prin fixarea unei tije speciale în partea inferioară şi superioară a diformităţii coloanei vertebrale. Lungimea tijei trebuie să fie adaptabilă ca să fie prelungită pe măsură ce copilul creşte. De obicei, tija este extinsă la fiecare şase luni.

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale prin sport

Cele mai populare două modalităţi de întărire a muşchilor spatelui sunt exerciţiile speciale (sau terapia fizică) şi înotul. Copiii şi adolescenţi care se implică regulat în orice tip de sport tind să aibă muşchi mai puternici şi există o probabilitate mai mică de a suferi de diformităţi ale coloanei vertebrale. Este recomandat să facă sport cel puţin 10-15 minute pe zi şi să meargă la înot de două ori pe săptămână.

Şi metoda Schroth a fost folosită pentru a trata scolioza cu succes încă din 1920. Ideea principală a metodei este să fixeze pelvisul şi apoi să efectueze în mod constant exerciţii speciale de stretching pentru scolioză. Scopul metodei este să stabilească cea mai bună postură posibilă pentru o persoană care suferă de scolioză. Este de ajutor şi să se facă exerciţii în faţa oglinzii, deoarece ajută persoana să-şi înţeleagă mai bine corpul.

Din nefericire, uneori cazurile de scolioză sunt foarte severe şi unele tratamente pot fi ineficiente. Este foarte important ca părinţii şi copilul să aibă multă răbdare, deoarece tratamentul este de durată şi complex şi trebuie luate toate măsurile posibile. Numai atunci este posibil să se aştepte rezultate optime. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Sanatate
 • Scolioza
 • Diformitati ale coloanei vertebrale
 • Curbura scoliotica
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Rotoscolioza
 • Tratament scolioza

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
3 pași simpli pentru ca micuțul tău să treacă mai ușor peste o răceală
3 pași simpli pentru ca micuțul tău să treacă mai ușor peste o răceală Sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de bine dezvoltat ca cel al adulților, motiv pentru care ei sunt mai vulnerabili în fața virusurilor și a bacteriilor. Iar sezoanele reci sau cu umiditate ridicată contribuie la crearea unui mediu pentru dezvoltarea germenilor. Potrivit Kidshealth.org, copiii pot avea și câte opt răceli în...
Conjunctivita în copilărie
Conjunctivita în copilărie În zilele noastre, conjunctivita este un subiect mai degrabă complicat. O gamă mare de medicamente creează iluzia că este o boală „obişnuită”, care poate fi tratată cu picături de ochi prescrise de un farmacist. Conjunctivita durează de obicei câteva zile sau chiar săptămâni şi numai rareori ea nu reapare. Părinţii ar... +9 / 0 +9
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Când cei mici se contaminează de vărsat de vânt
Când cei mici se contaminează de vărsat de vânt Contagios şi cu mâncărimi, vărsatul de vânt tinde să fie un pic mai greu de controlat decât alte boli. Copiii care au această boală nu rezistă de obicei impulsului de a se scărpina şi sunt ţinuţi izolaţi pentru a limita împrăştierea virusului. Cum s-a schimbat tratamentul pentru vărsat de vânt? Este verdele briliant folosit... +4 / 0 +4
Prima vizită la dentist...
Prima vizită la dentist... În conformitate cu Academia Europeană de Stomatologie Pediatrică prima vizită la dentist ar trebui să aibe loc o dată cu apariţia primilor dinţi de lapte deci , în jurul vârstei de 6 luni-1 an. În cadrul acestei vizite, medicul stomatolog pediatru va examina dezvoltarea dentară a copilului, va da sfaturi despre dietă şi regimul... +5 / -2 +3