Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte

August 20, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
Scolioza la copii: motiv de ingrijorare pentru părinte

Potrivit statisticilor oficiale, 2-3 copii din fiecare 1.000 suferă de diformităţi ale coloanei vertebrale. Numărul poate părea mic, dar nivelul cazurilor de scolioză înregistrate în şcoli continuă să crească. Totuşi, acest lucru nu este surprinzător, deoarece rareori şcolile sunt dotate cu bănci adaptate înălţimii elevilor şi în plus, copiii poartă ghiozdane grele şi petrec din ce în ce mai mult din timpul lor liber în faţa calculatorului.

Coloana vertebrală are patru curbe fiziologice: lordoza cervicală (concavă), cifoza toracică (convexă), lordoza lombară şi cifoza sacrală. Curburile nefireşti poartă denumirea de scolioză. Scolioza este mai mult un termen folosit pentru a descrie curburi anormale decât o boală concretă. Vertebrele sănătoase ar trebui să fie aranjate în linie dreaptă, lucru vizibil cu ochiul liber atunci când se priveşte spatele, dar în caz de scolioză coloana vertebrală este strâmbă. Există trei tipuri de încovoieri:

• Curbură scoliotică spre dreapta
• Curbură scoliotică spre stânga
• Rotoscolioza, unde coloana nu este numai curbată într-o parte, dar nici vertebrele nu sunt aliniate.

Scolioza în care coloana vertebrală este curbată în lateral este denumită scolioză în forma literei C din cauza asemănării cu litera alfabetului. Evoluţia acestei diformităţi poate avea ca rezultat contorsionarea şi mai accentuată a coloanei vertebrale, pentru a compensa forţa gravitaţională, devenind scolioză în forma literei S. De obicei, se disting patru grade de curbare a coloanei vertebrale:

I – între 0 şi 10 grade,
II – între 10 şi 30 de grade,
III – între 30 şi 50 de grade,
IV – peste 50 de grade.

Majoritatea copiilor cu scolioză au o curbură a coloanei vertebrale de gradul întâi. De aceea, ei nu au nevoie de tratament cu corset sau operaţie chirurgicală. Copiii ce suferă de curbură a coloanei vertebrale de gradul doi trebuie monitorizaţi şi să meargă la medic la fiecare 4-6 luni pentru a urmări scolioza.

Se ştiu câteva recomandări generale despre cum să vă comportaţi cu scolioza de diferite grade. Totuşi, diformitatea coloanei vertebrale poate fi tratată cu succes numai după o analiză detaliată a fiecărui caz în parte. Este crucial să se ia în calcul nişte factori, cum ar fi:

o Sexul
o Gradul curburii coloanei vertebrale
o Forma scoliozei (C sau S)
o Locul scoliozei
o Vârsta copilului

În cazul fetelor probabilitatea de avansare a scoliozei este mai mare decât la băieţi. Există un risc mai mare de accentuare a diformităţii coloanei vertebrale. Scolioza în forma literei S tinde să provoace mai multe probleme decât cea în forma literei C. Scolioza în zona toracică a coloanei vertebrale avansează mai repede decât diformităţile coloanei vertebrale din zona gâtului sau lombară. Dacă oasele copilului au încetat să mai crească, probabilitatea de avansare a scoliozei este foarte mică.

Masajul bebelusului

"Masajul alină tulburările abdominale ale unui bebeluş. De asemenea, grăbeşte dezvoltarea muşchilor, linişteşte bebeluşul şi îl ajută să..."

Citește mai mult:
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul» 

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale cu ajutorul corsetului

Dacă oasele copilului sunt încă în creştere şi acesta suferă de scolioză de gradul doi, chirurgul ortoped îi poate recomanda să poarte corsete ortopedice. Însă purtarea corsetului nu va vindeca total diformitatea coloanei vertebrale, deşi poate opri avansarea scoliozei.

"Eficacitatea tratamentului scoliozei depinde de numărul de ore pe zi în care este purtat corsetul."Majoritatea corsetelor ortopedice sunt destinate să fie purtate atât ziua cât şi noaptea. Eficacitatea tratamentului scoliozei depinde de numărul de ore pe zi în care este purtat corsetul. Copiii care poartă corsete ortopedice pot participa la aproape toate activităţile obişnuite; dacă este nevoie, corsetul poate fi dat jos temporar pentru a face sport, a înota, etc.

Corsetele ortopedice nu mai sunt necesare după ce băieţii şi fetele ajung la pubertate. Acest tratament este oprit de obicei atunci când creşterea se opreşte, băieţilor le apare păr facial, iar fetele au avut prima menstruaţie cu cel puţin doi ani în urmă.

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale prin operaţie chirurgicală

Cazurile severe de scolioză avansează în timp. Un chirurg ortoped poate sugera o operaţie care va reduce gradul de curbură a coloanei vertebrale şi o opreşte din evoluţie. Tipul de operaţie efectuat cel mai des în cazuri de scolioză este denumit „fixarea coloanei vertebrale”. O fixare a coloanei vertebrale presupune ca un chirurg să lege câteva vertebre împreună cu ace speciale, astfel încât vertebrele să nu se poată mişca independent. Această operaţie este efectuată de obicei când corpul copilului s-a dezvoltat suficient pentru ca oasele să nu mai crească. Dacă scolioza avansează foarte rapid când pacientul este încă la o vârstă fragedă, se execută operaţia prin fixarea unei tije speciale în partea inferioară şi superioară a diformităţii coloanei vertebrale. Lungimea tijei trebuie să fie adaptabilă ca să fie prelungită pe măsură ce copilul creşte. De obicei, tija este extinsă la fiecare şase luni.

Tratarea diformităţilor coloanei vertebrale prin sport

Cele mai populare două modalităţi de întărire a muşchilor spatelui sunt exerciţiile speciale (sau terapia fizică) şi înotul. Copiii şi adolescenţi care se implică regulat în orice tip de sport tind să aibă muşchi mai puternici şi există o probabilitate mai mică de a suferi de diformităţi ale coloanei vertebrale. Este recomandat să facă sport cel puţin 10-15 minute pe zi şi să meargă la înot de două ori pe săptămână.

Şi metoda Schroth a fost folosită pentru a trata scolioza cu succes încă din 1920. Ideea principală a metodei este să fixeze pelvisul şi apoi să efectueze în mod constant exerciţii speciale de stretching pentru scolioză. Scopul metodei este să stabilească cea mai bună postură posibilă pentru o persoană care suferă de scolioză. Este de ajutor şi să se facă exerciţii în faţa oglinzii, deoarece ajută persoana să-şi înţeleagă mai bine corpul.

Din nefericire, uneori cazurile de scolioză sunt foarte severe şi unele tratamente pot fi ineficiente. Este foarte important ca părinţii şi copilul să aibă multă răbdare, deoarece tratamentul este de durată şi complex şi trebuie luate toate măsurile posibile. Numai atunci este posibil să se aştepte rezultate optime. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+6
 • Sanatate
 • Scolioza
 • Diformitati ale coloanei vertebrale
 • Curbura scoliotica
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Rotoscolioza
 • Tratament scolioza

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul
Masajul – modalitatea perfectă de a vă calma bebeluşul Somnul dumneavoastră a fost deranjat din nou de un bebeluş care plânge? Bebeluşul dumneavoastră poate fi liniştit ca prin magie şi adormit profund din nou, dacă îi alinaţi dilatarea burticii printr-un masaj delicat. +8 / 0 +8
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2