Simptomele oreionului

Octombrie 6, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
Simptomele oreionului

Parotidita epidemică (oreionul) este o infecţie virală foarte contagioasă. Înaintea introducerii vaccinurilor din ziua de azi, majoritatea persoanelor au avut oreion în copilărie. Totuşi, oreionul încă există în ziua de azi, deoarece vaccinarea nu funcţionează întotdeauna aşa cum trebuie şi nu toţi copiii au acces la vaccinări.

Ce este oreionul?

Există multe simptome ale oreionului, dar cea mai frecventă este inflamarea glandelor salivare. Din cauza acestei inflamări, ţesuturile din jurul glandelor salivare se umflă în zona feţei şi a liniei maxilarului, creând un aspect caracteristic al feţei.

Cine se infectează cu oreion şi cum?

"Se poate îmbolnăvi oricine care n-a avut această afecţiune sau nu s-a vaccinat."Oreionul poate îmbolnăvi pe oricine care n-a avut această afecţiune sau nu s-a vaccinat. Oreionul este provocat de un virus şi se răspândeşte prin saliva infectată. În majoritatea cazurilor, oamenii se infectează după ce au sărutat pe cineva infectat sau au folosit aceleaşi tacâmuri sau vase. Nu orice persoană care s-a infectat are simptomele oreionului, aşa că se poate lua oreion de la cineva care pare sănătos.

Cum arată oreionul?

În mod normal, simptomele oreionului nu sunt foarte specifice la început: febră, slăbiciune, durere de cap, durere musculară. Odată ce boala progresează, glandele salivare încep să doară. În acest moment, copiii mici îşi pot acoperi urechile cu mâinile, încleştează maxilarul şi nu mai vor să deschidă gura. Copiii mai mari descriu durerea ca şi cum li s-a înfipt ceva în obraji, lângă urechi, ceea ce face mestecatul dificil şi schimbă capacitatea de a simţi gustul.

Chiar dacă glandele salivare sunt aproape întotdeauna afectate, o umflătură vizibilă şi roşeaţă (un binecunoscut simptom al oreionului) apare în circa 50% din cazuri. Umflătura poate fi atât de severă încât deranjează capacitatea persoanei de a înghiţi, de a deschide gura şi chiar de a auzi.

Simptomele oreionului se estompează în ordinea în care apar.

Întâi scade febra împreună cu o ameliorarea simptomelor durerii de cap şi a durerii musculare. Totuşi umflarea glandelor salivare se menţine o perioadă mai lungă de timp în mod normal.

5 mituri despre vaccinarea copiilor

"Părinţii cu întrebări care nu au primit răspuns decid uneori să nu-şi vaccineze copiii şi îi pun astfel într-un pericol important. În acest articol avem drept scop să distrugem miturile cele mai des întâlnite despre vaccinarea copiilor."

Citește mai mult:
5 mituri despre vaccinarea copiilor»

Când oreionul se agravează...

Din fericire, parotidita epidemică tinde să fie o boală a copilăriei relativ neameninţătoare.
Totuşi, dacă virusul ajunge la alte ţesuturi glandulare sau meningele cerebral, atunci poate provoca nişte complicaţii care mutilează sau pun viaţa în pericol. Când bolnavul simte orice simptome noi ale oreionului sau simptomele existente se agravează, ar trebui să meargă imediat la medic.

Una dintre complicaţiile cele mai frecvente ale oreionului este inflamarea organelor genitale, care poate apărea chiar şi când copilul nu s-a maturizat încă din punct de vedere sexual. După ce oreionul loveşte, un testicul (rareori ambele) devine dureros de obicei, se umflă, iar scrotul se înroşeşte. Inflamarea ovarelor se manifestă de obicei prin durere în abdomenul inferior, semn interpretat deseori de fetiţele mai mari ca debutul menstruaţiei.

Cum se vindecă oreionul?

Tratamentul oreionului nu este specific. Cu alte cuvinte, nu există nici un medicament anume proiectat contra virusului ce provoacă oreionul.

În timp ce se îngrijesc bolnavii de oreion - atât copii, cât şi adulţi – este important să fie ajutaţi să-şi revină şi să se împiedice atât infecţiile secundare şi cât răspândirea bolii la alte persoane. De asemenea, este important să se asigure un mediu liniştit şi o cantitate suficientă de lichide bolnavilor când se tratează oreionul. Din cauza umflăturii, bolnavilor li se poate părea greu să deschidă gură şi să mestece, în special în timp ce consumă hrană tare. Trebuie evitate produsele care stimulează producţia de salivă şi cresc aciditatea gastrică (de exemplu portocalele, băuturile carbonatate). Când glandele salivare devin mai active, bolnavul poate simţi multă durere deoarece glandele inflamate nu pot produce o cantitate suficientă de salivă pentru a împinge pe gât alimentele acide sau sucul gastric.

Când se tratează umflătura şi durerea sau se încearcă reducerea febrei provocată de oreion, ar trebui luate medicamente nesteroidiene şi antiinflamatoare. Ceaiul fierbinte ajută unii oameni să scape de durere, în timp ce alţii spun că lichidul cald agravează doar durerea şi prin urmare pot prefera gheaţa.

Cum poate fi evitat oreionul?

Copiii ai căror părinţi acceptă vaccinarea pot fi vaccinaţi cu un remediu care să-i protejeze de tulpinile virusului oreionului (Jeryl-Lynn).

Chiar şi după vaccinare este important să vă aduceţi aminte că o boală asemenea oreionului există. Cunoaşterea simptomelor oreionului şi capacitatea de a le recunoaşte poate proteja sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi şi poate chiar salva vieţi.

Citește și:
De ce trebuie să vaccinăm copiii?»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+8
 • Sanatatea copiilor si boli
 • Boli și stări
 • Tratarea oreionului
 • Simptome oreion
 • Vaccin oreion
 • Vindecarea oreionului

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară
Cum întărim imunitatea copilului atunci când reintră în comunitatea şcolară Toamna şi-a intrat în drepturi, temperaturile încep să scadă, iar ultravioletele se diminuează aşa că virusurile îşi văd mult mai uşor de treabă. Mai mult, sinteza noastră de vitamina D scade ceea ce nu-i deloc grozav pentru imunitate. +20 / -1 +19
Ce au special cariile dentare ale copiilor?
Ce au special cariile dentare ale copiilor? Multe persoane cred că numai adulţii suferă de carii dentare. Totuşi, numărul copiilor care au această boală a crescut în ultimul deceniu. Aproape 30 la sută dintre copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi cinci ani şi aproape 50 la sută dintre copiii cu vârsta între şase şi unsprezece ani deja au dinţi de lapte cariaţi. 10 la... +15 / 0 +15
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși Sănătatea dentară a copilului reprezintă o grijă foarte importantă în viața oricărui părinte încă dinainte de venirea pe lume a celui mic, medicii stomatologi atenționând că dinții încep să se formeze între a treia și a șasea lună de sarcină. Îngrijirea cavității orale a bebelușului continuă imediat după naștere,... +7 / 0 +7
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte
Cariile de biberon: un monstru al dinţilor de lapte Este o concepţie greşită, dar întâlnită des, conform căreia nu este necesar să tratezi dinţii de lapte din moment ce oricum vor cădea. Din contră, este esenţial să aveţi grijă de dinţii copiilor încă din prima copilărie. Ar trebui să meargă la stomatolog până la vârsta de 3 ani. Totuşi, dacă bănuiţi că dinţii se... +4 / 0 +4
5 mituri despre vaccinarea copiilor
5 mituri despre vaccinarea copiilor În ultimii ani, subiectul sănătăţii a primit multă atenţie din partea media. Miturile despre vaccinarea copiilor sunt în mod special un subiect fierbinte atât în societate, cât şi pe paginile online, ceea ce îi zăpăceşte pe mulţi părinţi. Un copil chiar are nevoie de atâtea vaccinuri? Cum ştim că substanţele prezente în... +6 / -2 +4
8 semne ale autismului
8 semne ale autismului Autismul este o tulburare de dezvoltare diversă, care începe de obicei înainte de vârsta de trei ani şi continuă pentru tot restul vieţii. Simptomele autismului au grade variate de severitate – de la abia observabile pentru profesionişti la insuportabil de grave. +2 / 0 +2