11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale

Februarie 28, 2016 | sursa: www.drcarauleanu.ro
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale

Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut.

Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate nediagnosticate.

Deţinerea informaţiilor complete despre cauzele posibile ale tulburărilor menstruale ajuta la stabilirea unui tratament prompt şi eficient, care să prevină alte posibile complicaţii ulterioare.

Cauze posibile ale ciclului menstrual neregulat

Ciclul menstrual implică un număr mare de schimbări asociate cu erupţia ovulului din folicul şi posibilitatea obţinerii unei sarcini. Acesta începe în prima zi a menstruaţiei şi se încheie în ziua anterioară începerii unei noi menstruaţii.

Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, însă poate varia între 20 şi 40 de zile. Un interval mai lung de şase săptămâni este considerat a fi anormal. Ciclul neregulat este frecvent în rândul adolescentelor şi femeilor care urmează să intre la menopauza.
"Durata medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, însă poate varia între 20 şi 40 de zile"
În afară de cauzele principale ale tulburărilor menstruale (sarcina, dezechilibre hormonale, infecţii, traumatisme sau administrarea anumitor medicamente), există şi alţi factori mai puţin cunoscuţi care pot afecta regularitatea ciclului menstrual.

1. Antrenamentele fizice riguroase

O primă cauză mai puţin cunoscută a tulburărilor menstruale este susţinerea unor antrenamente fizice riguroase. De aceea, numeroase sportive care participă la curse de tip maraton suferă de amenoree. Exerciţiul fizic foarte solicitant, combinat cu o cantitate redusă de grăsime în organism, exercita o presiune sporită asupra organismului, concretizata într-o producţie insuficienţă de hormoni reproductivi.

Afte vaginale

"Peste 50 la sută din femei vor avea cel puțin un caz de aftă vaginală în viață. Unele femei sunt mai predispuse decât altele. Dacă înțelegeți..."

Citeşte mai mult:
Sunteți predispusă la afte vaginale? Încercați aceste 6 sfaturi ușor de urmat»

Corpul sistează secreţia hormonilor responsabili cu fertilitatea, din pricina stresului la care este supus, nociv aducerii pe lume a unui copil. Absenţa menstruaţiei pe o perioadă mai lungă de trei luni impune efectuarea urgenţă a unei vizite la cabinetul ginecologului.

2. Supraponderalitatea

Excesul de celule grase în organism conduce la o producţie prea mare de estrogen, care inhiba la rândul său eliberarea ovulelor din ovare. Chiar dacă ovulul nu erupe din folicul, endometrul continua să se îngroaşe. Din acest motiv, femeile obeze au de regulă menstruaţii mai puţin frecvente, mai îndelungate şi cu un flux mai abundent.

Eliminarea kilogramelor în plus nu este importantă doar pentru reglarea ciclului menstrual. Producţia excesivă de estrogen creşte riscul instalării cancerului endometrial.

3. Subponderalitatea

Nici subponderalitatea nu este benefică ciclului menstrual, deoarece poate cauza o producţie insuficienţă de estrogen. Scăderea bruscă în greutate, printr-o dietă restrictivă, este un factor de risc important pentru tulburările menstruale.

4. Medicamentele

Toate tipurile de medicamente pe bază de hormoni (medicaţia pentru tratarea afecţiunilor tiroidiene, steroizii, antipsihoticele etc.) pot influenţa regularitatea ciclului menstrual. Discutaţi cu medicul curant asupra tulburărilor menstruale pe care le puteţi asocia cu tratamentele medicamentoase pe care le urmaţi.

5. Expunerea la pesticide

Pesticidele pot imita acţiunea hormonilor în organism, afectând funcţionarea normală a sistemului endocrin. Femeile care locuiesc în medii rurale şi întreprind activităţi agricole care implică utilizarea pesticidelor sunt mai predispuse ciclurilor menstruale neregulate şi menstruaţiilor îndelungate. Pentru evitarea tulburărilor de această natură, este recomandat să evitaţi cât posibil expunerea la pesticide, inclusiv prin consumul de alimente organice.

Dieta menopauza

"Aplică aceste reguli de alimentație de la primele neplăceri. Dacă le vei urma imediat, deși momentul etapei de menopauză e încă departe, s-ar putea să nu mai ai probleme..."

Citeşte mai mult:
Cele 10 porunci ale alimentaţiei după menopauză»

6. Stresul

Stresul are un impact negativ major asupra capacităţii de concepţie, influenţată în primul rând de un ciclu menstrual normal. Atunci când este supus unui stres accentuat şi constant, organismul nu mai produce cantităţi normale de hormoni reproductivi, întrucât nu dispune de condiţii favorabile susţinerii unei sarcini. Studiile au demonstrat că femeile stresate prezintă cea mai ridicată rata de infertilitate, tocmai din pricina acestui fenomen biologic.

7. Pilulele contraceptive

Deşi pilulele contraceptive sunt administrate tocmai pentru reglarea ciclului menstrual, corpul are nevoie de un interval de câteva luni pentru a-şi regla activitatea hormonală influenţată de anticoncepţionale. Pe măsură ce endometrul se subţiază, poate să apară şi fenomenul de spotting între menstruaţii.

8. Vârsta

Deşi este de aşteptat ca menstruaţiile să devină mai puţin frecvente în apropierea menopauzei, se poate produce fenomenul contrar. Tulburările hormonale din această perioadă pot scurta durată ciclului menstrual, înainte ca aceasta să se prelungească. La un moment dat, numărul semnificativ redus al ovulelor determina şi apariţia menstruaţiilor rare. Însă aceste schimbări nu se produc întotdeauna la fel în cazul tuturor femeilor.

9. Odihnă insuficientă

Ritmul circadian influenţează şi el regularitatea ciclului menstrual, afectând secreţia hormonilor reproductivi care reglează ovulaţia şi menstruaţia. Tulburările producţiei de melatonină (hormonul responsabil cu instalarea stării de somnolenţă) intervin şi în funcţionalitatea sistemului reproducător. Prin urmare, odihnă insuficientă poate fi o cauză ascunsă a tulburărilor menstruale.

10. Călătoriile cu avionul

Fluctuaţiile de melatonină cauzate de schimbarea fusului orar, inevitabilă în călătoriile lungi cu avionul, îşi pun amprentă şi asupra regularităţii ciclului menstrual. Deplasările ocazionale nu prezintă un pericol din acest punct de vedere, însă cele frecvente pot exercita o influenţă observabila asupra menstruaţiilor lunare.

11. Anumite afecţiuni nediagnosticate

Sângerările între menstruaţii (spottingul) pot fi un simptom al mai multor afecţiuni nediagnosticate, printre care se număra bolile cu transmitere sexuală, cancerul ginecologic, endometrioza, fibromul uterin sau afecţiunile tiroidiene. Alte cauze posibile ale sângerărilor nejustificate sunt pilulele contraceptive şi medicamentele pe bază de hormoni.

Citeşte şi:
Boala Inflamatorie Pelvina - cauze, simptome si tratament»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+7
 • Sănătatea femeilor
 • Menstruatie neregulata
 • Probleme menstruatie
 • Ciclul menstrual
 • Sangerari puternice
 • dieta
 • dureri menstruale

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Ce legătură există între colesterol și menopauză
Ce legătură există între colesterol și menopauză Deși faci sport și te bucuri de o alimentație echilibrată și sănătoasă, un nivel crescut de colesterol își poate pune amprenta asupra sănătății tale mai ales la menopauză. +13 / 0 +13
Plăcerile secrete ale menopauzei
Plăcerile secrete ale menopauzei „Există aşa ceva?” se întreabă unele femei. Da, există. „Plăcerile secrete ale menopauzei” este o carte fascinantă scrisă de dr. Christiane Northrup, medic ginecolog care îşi dedică în prezent cariera pentru a ajuta femeile să fie sănătoase şi fericite. Chiar dacă pare un titlu de care să fie interesate doar femei care... 2 +20 / 0 +20
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare?
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare? Încă din copilărie am întâlnit enunţuri conform cărora inflamaţia vezicii urinare poate fi provocată de aşezarea pe suprafeţe reci şi mamele îşi protejează de obicei copiii de la a avea picioare reci sau ude şi de la a sta aşezaţi pe sol rece. Din fericire, majoritatea copiilor nu se îmbolnăvesc de inflamaţia vezicii, dar... 2 +18 / -4 +14
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament Atunci cand se pune diagnosticul de infertilitate, deseori se ia in calcul efectuarea unei fertilizari in vitro. FIV este o procedura medicala ce cuprinde mai multi pasi si este recomandata atunci cand alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistata, cum este inseminarea artificiala, au esuat. +10 / 0 +10
Coada-şoricelului, planta femeilor
Coada-şoricelului, planta femeilor Cu numeroase proprietăți benefice în tratamentul multor boli la care sunt predispuse femeile, coada-șoricelului și-a câștigat o bună reputație în rândul plantelor medicinale. Este de ajutor pentru sănătatea aparatului genital: diminuează secrețiile, dezinfectează, oprește hemoragiile, cicatrizează și lista poate continua. 1 +9 / 0 +9
Vaginita bacteriană – o boală neplăcută despre care merită discutat
Vaginita bacteriană – o boală neplăcută despre care merită discutat Vaginita bacteriană este identificată ca forma cea mai frecventă de infecţie vaginală. Circa 50 la sută dintre femei s-au confruntat cu această boală cel puţin o dată în viaţă, conform relatărilor. O bătălie constantă se dezlănţuie între bacteriile „bune” şi „rele” în vaginul unei femei. Când bacteriile „bune”... +10 / -1 +9
Fertilitate versus cancer. Ce se intampla in cazul unui astfel de diagnostic?
Fertilitate versus cancer. Ce se intampla in cazul unui astfel de diagnostic? O tema extrem de interesanta, al carei raspuns depinde, in mod evident, de la caz la caz. Pentru o elucidare primara, ne raspunde doamna doctor Oana Moise, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul singurului spital dedicat exclusiv tratarii afectiunilor de infertilitate si dotare la standarde internationale a departamentului de medicina... +7 / 0 +7
Tratamentul modern al prolapsului genital
Tratamentul modern al prolapsului genital Spitalul Wellborn răspunde extrem de rapid și de eficient cazuisticii bogate de pacienți diagnosticați cu afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale, fiind dotat cu aparatură de ultimă generație (bloc operator complet utilat, linie de laparoscopie Storz HD și linie de histeroscopie operatorie). +6 / 0 +6
Dereglări hormonale cauzate de anticoncepţionale
Dereglări hormonale cauzate de anticoncepţionale Pilulele anticoncepţionale sunt contraceptive orale conţinând hormoni care împiedică ovulaţia. Există două tipuri principale de anticoncepţionale: +7 / -1 +6
Măști faciale cu pepene roșu
Măști faciale cu pepene roșu Profită din plin de antioxidanții, vitaminele și minerale conținute de pepenele roșu pentru a avea grijă de tenul tău! Conținutul său ridicat de apă îl transformă în ingredientul principal al sănătății și frumuseții tale. +5 / 0 +5