Ce sunt TUMORILE ANEXIALE (TUMORILE OVARIENE)?

Aprilie 20, 2016 | sursa: www.wellborn.ro
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+4
Ce sunt TUMORILE ANEXIALE (TUMORILE OVARIENE)?

Simptomatologie, investigații, tratamente sau intervenții specifice

"În ultimii ani s-a dezvoltat o noua abordare operatorie, derivată din chirurgia laparoscopică – chirurgia robotică, ce pare a avea rezultate foarte bune și în patologia oncologică"Doctorul Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Wellborn, ce deține competențe în chirurgia ginecologică, uroginecologie, chirurgie oncologică ginecologică și în chirurgie laparoscopică punctează cele mai importante aspecte medicale extrase din cazuistica bogată a intervențiilor operatorii.

De cele mai multe ori, mai ales în anii reproductivi ai unei femei (perioada activă hormonal, până la apariția menopauzei), tumorile anexiale sunt reprezentate de chisturi ovariene funcționale; aproximativ de 7-8 ori pe an, la femeile ce prezintă menstruatii regulate (fără probleme endocrine majore), la nivelul ovarelor se dezvolta foliculi ovarieni maturi ce pot atinge și 5-7 cm în diametru – așa zisele chisturi ovariene simple descoperite întâmplător la un consult ginecologic sau cu ocazia unei ecografii pelvine. Astfel, aceste “chisturi ovariene” nu necesită nicidecum un tratament chirurgical, simpla lor monitorizare ecografică fiind de cele mai multe ori suficientă.

În ce circumstante tumorile ovariene necesită intervenție? (diagnostică sau terapeutică)
• tumorile ovariene solide (nu cele ce prezintă consistență si structura chistică)
• tumorile ovariene ce se prezintă ecografic cu structură complexă
• tumorile ovariene mari (chistice sau solide); în general, se consideră pasibilă de tratament chirurgical orice chist ovarian mai mare de 10 cm
• tumorile ovariene dureroase
• tumorile ovariene (de orice dimensiuni) apărute în perioada prepubertară sau în menopauză
• tumorile ovariene apărute la paciente în premenopauză, ce nu au tendința de remisiune în timp și nu au nici caracteristicile ecografice ale unor chisturi hemoragice;

La pacientele aflate în perioada prepubertară, aproximativ 75-80% din tumorile ovariene sunt maligne, de cele mai multe ori disgerminoame. În adolescență, aproximativ 50% din tumorile ovariene sunt reprezentate de teratoame chistice mature (chisturi dermoide).
La pacientele aflate în menopauză, orice tumoră ovariană descoperită cu ocazia consultului ginecologic trebuie suspectată de malignitate (ecografie pelvina transvaginala, CT, RMN, markeri tumorali).

Care sunt simptomele?

De cele mai multe ori tumorile ovariene reprezintă descoperiri întâmplătoare cu ocazia vizitei în cabinetul de ginecologie. În cazuri rare, pacientele se plâng de dureri localizate în etajul abdominal inferior, de sângerări intermenstruale, dureri la contactul sexual, constipație, dureri micționale.

Evaluarea tumorilor ovariene

În afara examenului clinic ce joacă de multe ori rolul cel mai important, pentru excluderea unei patologii maligne sunt disponibile următoarele mijloace diagnostice:
• examenul ecografic (atât cel abdominal cât și cel transvaginal)
• examenul CT cu substanța de contrast
• examenul RMN
• examenul PET CT, de curând disponibil și la noi în tara
• markerul tumoral cel mai bine studiat în patologia tumorală ovariană este reprezentat de CA-125, însă are dezavantajul de a nu fi specific tumorilor ovariene maligne, fiind crescut în multe alte patologii genitale și extragenitale.
• un rol deosebit de important este jucat de LAPAROSCOPIA diagnostica, ce poate avea de multe ori și rol terapeutic definitiv.

Afte vaginale

"Peste 50 la sută din femei vor avea cel puțin un caz de aftă vaginală în viață. Unele femei sunt mai predispuse decât altele. Dacă înțelegeți cauzele aftei, ați putea considera eficiente anumite măsuri de auto-ajutorare..."

Citeşte mai mult:
Sunteți predispusă la afte vaginale? Încercați aceste 6 sfaturi ușor de urmat»

Cum tratăm tumorile ovariene?

De cele mai multe ori, mai ales la paciente aflate în perioada de premenopauză, se recurge doar la monitorizarea lor ecografică regulată, atunci când tumorile ovariene au caractere ultrasonografice de benignitate.

Tratamentul medicamentos, de cele mai multe ori constă în prescripția contraceptivelor orale estroprogestative ce pun în repaos axul hipotalamo-hipofizo-gonadal (este supresat formarea de noi chisturi ovariene funcționale) – în cazul chisturilor ovariene ce nu ridică suspiciunea de malignitate.

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor ce prezintă suspiciunea de malignitate; căile de abord sunt fie calea minim invazivă (laparoscopia diagnostica, de stadializare, terapeutică), fie calea abdominală clasică (laparotomia) utilizată mai ales atunci când diagnosticul de malignitate este aproape cert, iar stadiul bolii neoplazice este unul avansat.

În ultimii ani s-a dezvoltat o noua abordare operatorie, derivată din chirurgia laparoscopică – chirurgia robotică, ce pare a avea rezultate foarte bune și în patologia oncologică.

Chirurgia laparoscopică/minim invazivă este o alternativă la chirurgia clasică/deschisă. Se utilizează un laparoscop (telescop) ce permite vizualizarea interiorului zonei pelvine. Acesta se introduce print-o mică incizie în zona ombilicală. Instrumentele cu care se efectuează intervenția diagnostică sau operatorie sunt introduse prin alte mici incizii în zona pelvină (1-3 incizii de câte 1-2 cm). Laparoscopia poate fi folosită pentru diagnostic, tratament sau ambele. O intervenție pentru diagnostic poate fi convertită într-o procedură operatorie foarte usor.

Condiții de internare
Spitalul Wellborn pune la dispoziție condiții de internare care asigură confortul și atmosfera caldă de acasă pe toata durata internării. Fiecare dintre rezerve are un standard ridicat de confort, dispune de paturi cu sistem de reglare electric, grup sanitar propriu și complet echipat, sistem intercall, televizor și climatizare individuală. Masa este asigurată în regim de catering, în conformitate cu indicațiile medicilor curanți, pentru fiecare pacientă în parte. Pacienții au posibilitatea de a avea un însoțitor permanent pe toată durata spitalizării. Acesta va fi cazat alături de pacient și va beneficia de toate condițiile de confort, inclusiv de masa în regim de catering. La internare, pacientele se vor prezenta la recepția spitalului cu următoarele acte:

• carte de identitate
• bilet de trimitere de la medicul curant/ medicul de familie
• analizele și investigatiile efectuate.

Recunoscut pentru rezultatele sale în tratarea infertilității cuplurilor din România și din afara granițelor, Wellborn reprezintă o alternativă a excelenței medicale și în zona serviciilor spitalicești. Prin dotările sale și prin echipa medical ultraspecializată, Wellborn le răspunde pacienților săi cu profesionalism și promptitudine în cele mai performante departamente medicale de profil: chirurgie minim invazivă (laparoscopie/histeroscopie operatorie), departament ginecologie operatorie clasică, de urologie/ginecologie, de chirurgie a sânului, chirurgie plastică și reconstructivă, precum și departamentul de ginecologie medicală și obstetrică patologică. Pentru că asistența intensivă în toate aceste intervenții este una obligatorie și vitală, Spitalul Wellborn dispune de un departament ATI (anestezie și terapie intensivă).

Citeşte şi:
Cât de periculoasă este o leziune pe colul uterin?»

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google
+4
  • Chisturi ovariene
  • tumori
  • cancer ovarian

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7
Cel mai bun tratament antirid cu ulei de argan
Cel mai bun tratament antirid cu ulei de argan Ridurile, mai ales cele din jurul ochilor, au reprezentat dintotdeauna o problemă a aspectului fizic. Acum poți să scapi de acestea cu ajutorul uleiului de argan! +18 / 0 +18
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare?
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare? Încă din copilărie am întâlnit enunţuri conform cărora inflamaţia vezicii urinare poate fi provocată de aşezarea pe suprafeţe reci şi mamele îşi protejează de obicei copiii de la a avea picioare reci sau ude şi de la a sta aşezaţi pe sol rece. Din fericire, majoritatea copiilor nu se îmbolnăvesc de inflamaţia vezicii, dar... 2 +22 / -5 +17
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut?
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut? Multe femei se plâng de faptul că vaginul lor are un miros neobişnuit, chiar dacă s-au spălat bine, iar acest lucru poate fi un factor constant de disconfort, mai ales dacă este observat de partenerul tău de sex. Mirosul genital este cauzat de combinaţia secreţiilor vaginale, endocrine şi apocrine, transpiraţie şi alte surse externe. 1 +22 / -10 +12
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament Atunci cand se pune diagnosticul de infertilitate, deseori se ia in calcul efectuarea unei fertilizari in vitro. FIV este o procedura medicala ce cuprinde mai multi pasi si este recomandata atunci cand alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistata, cum este inseminarea artificiala, au esuat. +10 / 0 +10
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene Chisturile funcţionale sunt rezultatul unor dezechilibre hormonale, deci este crucial să urmaţi un regim alimentar special. O astfel de dietă ajuta, de asemenea, şi la accelerarea proceselor naturale de eliminare a toxinelor, dar şi la un control mai eficient al organismului în raport cu creşterile anormale ale celulelor. +10 / 0 +10
Coada-şoricelului, planta femeilor
Coada-şoricelului, planta femeilor Cu numeroase proprietăți benefice în tratamentul multor boli la care sunt predispuse femeile, coada-șoricelului și-a câștigat o bună reputație în rândul plantelor medicinale. Este de ajutor pentru sănătatea aparatului genital: diminuează secrețiile, dezinfectează, oprește hemoragiile, cicatrizează și lista poate continua. 1 +9 / 0 +9
Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii
Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii Vremea caldă şi umedă din timpul lunilor de vară creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale, însă o igienă intimă corespunzătoare ajuta la prevenirea unor astfel de situaţii. +7 / 0 +7
Cistita: prevenţie şi tratament
Cistita: prevenţie şi tratament Circa jumătate din numărul total de femei se vor îmbolnăvi de cistită (cunoscută şi ca infecţia tractului urinar) la un moment dat în viaţa lor. Deşi cistita este deseori tratată cu administrarea de antibiotice pe termen scurt, uneori nişte simple măsuri pe care le puteţi lua singură vă vor scăpa de infecţie. Unele femei pot... 1 +8 / -1 +7
De ce apar varicele si cum le tratăm
De ce apar varicele si cum le tratăm Problema varicelor nu apare doar la persoanele trecute de prima tinereţe, micile vene inestetice fiind vizibile şi la femeile de 20-30 de ani. Dar cu atenţie şi îngrijite pot fi ţinute sub control, dar şi diminuate. +6 / 0 +6