Concepţia după pierderea sau întreruperea unei sarcini

Iunie 9, 2015 | Elena Stanciu
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
Concepţia după pierderea sau întreruperea unei sarcini

Concepţia după pierderea unei sarcini aduce cu sine numeroase emoţii, temeri, anxietate, întrebări cu privire la momentul potrivit pentru o nouă concepţie, cum să prevină o altă pierdere, cum să se pregătească pentru concepţie, etc.

Pe lângă şocul emoţional pe care îl creează o pierdere de sarcină pentru un cuplu care îşi doreşte copii, schimbările de la nivel fizic pot afecta starea generală şi sănătatea femeii. O pierdere de sarcină provoacă un dezechilibru hormonal: corpul s-a încărcat cu hormonii necesari susţinerii sarcinii şi brusc efortul acesta nu mai este necesar, şi în plus exista o acumulare de hormoni ce dăunează organismului. Aceste schimbări hormonale determină o dereglare a ciclului menstrual şi a perioadelor de ovulaţie (ce nu întotdeauna revin la normal imediat - după 1-3 cicluri).

Cum să vă pregătiţi pentru o sarcină după pierderea unei sarcini - avort ?

Înainte de a vă decide să încercaţi o nouă sarcină acordaţi-vă timp pentru a depăşi psihologic acest moment şi pentru a vă pregăti trupul, mintea şi sufletul pentru o nouă sarcină.
"Pe lângă şocul emoţional pe care îl creează o pierdere de sarcină pentru un cuplu care îşi doreşte copii, schimbările de la nivel fizic pot afecta starea generală şi sănătatea femeii"

 • Oferiţi corpului timp să se vindece, în special endometrului şi uterului.
 • Nu planificaţi o sarcină imediat deoarece stresul impus asupra organismului poate fi dăunător sănătăţii şi fertilităţii dvs, iar relaţiile sexuale pot avea de suferit datorită anxietăţii şi frustrărilor.

Contracepţia pe termen scurt după pierderea unei sarcini: prezervative masculine, prezervative feminine (se introduc în vagin înaintea actului sexual şi reţine sperma înainte de a pătrunde în tractul reproductiv), spermicide (spume, creme vaginale cu spermicide ce se plasează în vagin înaintea actului sexual – omoară spermatozoizii înainte ca ei să ajungă la cervix), retragerea penisului înaintea ejaculării (metoda nesigură datorită eliberării unei cantităţi de lichid seminal înainte de orgasm).

Nu refuzaţi o altă sarcină.

Este normal să aveţi temeri, însă cu ajutorul grijii şi supravegherii medicale puteţi avea o sarcină sănătoasă. Trebuie să aveţi încredere şi să urmaţi instrucţiunile medicale, să fiţi pozitivă şi să eliminaţi nivelul ridicat de stres.

Stresul eliberează în corp mai multe substanţe toxice, dintre care şi oxitocina, ce interferează cu producţia normală de hormoni ai sarcinii. Atât stresul cât şi depresia afectează negativ procesul de ovulaţie şi scad nivelul de fertilitate.

Pierderea unei sarcini poate fi o experienţă extrem de emoţionantă şi dureroasă, însă pentru a evita o nouă pierdere de sarcină trebuie să apelaţi la metode de detensionare şi relaxare: yoga, meditaţii, terapeut.

Bebelusi nascuti prematur

"Un bebeluş prematur este definit ca un bebeluş născut mai devreme de 37 de săptămâni de sarcină. Cu cât este mai mic bebeluşul, cu atât este mai mică rata de supravieţuire şi cu atât mai mare este probabilitatea de dizabilitate pe termen lung. Bebeluşii născuţi mai devreme de..."

Citeşte mai mult:
Bebeluşii născuţi prematur»

Niciodată nu veţi putea uita această experienţă a pierderii unei sarcini (avort). Pe măsură ce vă plângeţi pierderea corpul trece printr-o serie de ajustări hormonale, ce vă pot face extrem de vulnerabilă din punct de vedere emoţional. Regula de bază pentru o nouă concepţie este să aveţi grijă de dvs şi să încercaţi să concepeţi atunci când vă simţiţi stabilă din punct de vedere emoţional.

Efectuaţi exerciţiu fizic regulat, moderat pentru sănătatea reproductivă.

Deşi exerciţiul fizic în exces poate dăuna concepţiei, un program adecvat de exerciţiu fizic poate facilita concepţia unui copil. Sportul trebuie practicat atât cât are nevoie corpul pentru a-şi menţine sănătatea şi stabilizarea greutăţii – un nivel crescut de grăsime determina creşterea nivelului de estrogen ce dezechilibrează sistemul hormonal. Exerciţiile fizice riguroase afectează fertilitatea iar stresul generat de presiunea scăderii în greutate poate deregla nivelul hormonal. Recomandat de încercat: exerciţii aerobice uşoare, plimbări alerte, jogging, ciclism moderat, exerciţii yoga, benefice şi pentru starea spirituală şi cu minimum de stres asupra corpului.

Urmaţi o dietă alimentară sănătoasă pentru a vă hrăni ovarele.

Dieta este un factor de influenţa major pentru fertilitate, concepţie şi sarcină. O alimentaţie corectă vă va ajuta să vă reechilibraţi sistemul hormonal după pierderea sarcinii şi va pregăti corpul pentru o nouă sarcină oferindu-i nutrienţii, vitaminele şi mineralele necesare. Fructele proaspete şi legumele sunt o sursă bună de substanţe nutritive. Veţi avea nevoie şi de un complex de carbohidraţi şi o sursă de proteine, fibre benefice pentru organism.

 • Încercaţi să vă menţineţi greutate în limite rezonabile.
 • Reduceţi consumul de băuturi ce conţin cofeină, energizante, etc.
 • Nu fumaţi, nu consumaţi droguri de orice fel.
 • Consumaţi acid folic (conform instrucţiunilor medicale) pentru a contribui la dezvoltarea sistemului nervos al copilului.
 • Evitaţi medicamentaţia în exces, în special cea nenecesară- anumite suplimente nutritive cu minerale ce pot fi luate din alimentaţie - consultaţi medicul pentru orice administrare voită sau accidentală de medicamente.
 • Fiţi atente la semnele şi simptomele organismului fără însă a deveni paranoică: sângerări, scurgeri vaginale anormale, dureri abdominale.
 • Odihniţi-vă şi relaxaţi-vă.

De ce este important şi cât trebuie să aşteptaţi după pierderea unei sarcini pentru a concepe din nou?

Medicii de specialitate recomanda un timp de aşteptare de 1-3 luni (aproximativ 2 menstre) înainte de a încerca să concepeţi un copil, după ce aţi suferit o pierdere de sarcină/ avort. Aceasta recomandare permite femeii refacerea psihică şi fizică după trauma suferită şi este mai mult o recomandare de siguranţă pentru sănătatea femeii şi viitoarea sarcina, cât şi un răgaz pentru a identifica şi remedia cauza ce a condus la primul avort.

Medicii recomanda pe lângă amânarea noii sarcini şi tratamentul cu acid folic în perioada de aşteptare (1 drajeu /zi cel puţin cu o lună înainte de concepţie), precum şi un tratament de refacere a endometrului şi unul cu antibiotic dacă este necesară combaterea unei infecţii.
Uneori după o pierdere de sarcină este necesară aplicarea unei metode de avort pentru a elibera şi curata uterul femeii. Această procedură medicală nu va slăbi cervixul şi nici nu va creşte riscul de pierdere a sarcinii pe viitor. Dacă s-a pierdut o cantitate mare de sânge în timpul avortului atunci medicul trebuie să aştepte până la restabilirea nivelului de fier din organism pentru a face analizele de sânge necesare şi a încerca să identifica cauza acestuia.

Operatia laparoscopica

"În cazul în care pacientele se confruntă cu un fibrom de dimensiuni mici, tratamentul medicamentos poate ajuta în reglarea menstruaţiei şi în stoparea evoluţiei fibromului. În cazul unei tumori de dimensiuni mai mari este nevoie de..."

Citeşte mai mult:
Operaţia laparoscopică - poţi fi mamă şi după diagnosticarea cu fibrom uterin»

Posibilitatea unei noi sarcini poate apărea şi la câteva zile postavort, de aceea este indicată folosirea unei metode contraceptive pentru spaţierea sarcinilor în vederea refacerii resurselor necesare susţinerii şi dezvoltării normale a noii sarcini.

De asemenea neadresarea condiţiei medicale sau nemodificarea factorului de risc ce a determinat pierderea sarcinii creşte semnificativ riscul unui nou avort.
Pe de altă parte femeile care au un stil de viaţă sănătos şi echilibrat, fără probleme medicale pot încerca să rămână însărcinate mai devreme de 3 luni (evident după realizarea analizelor medicale şi aprobarea medicului).

Există însă şi circumstanţe, cum ar fi o sarcină ectopică (sarcină extrauterină) sau o sarcină molară când femeia este sfătuita să aştepte mai mult timp pentru o nouă concepţie (5-6 luni sau în funcţie de cât durează eliminarea factorului de risc).

Riscul unei noi pierderi de sarcină

Majoritatea pierderilor de sarcină au loc în primele 12 săptămâni de sarcină. Jumătate dintre ele se datorează se pare eşecului fetusului de a se dezvolta normal, de aceea nu întotdeauna există o problemă medicală sau o explicaţie clară asupra nefericitului eveniment.

Pierderea unei sarcini nu înseamnă că există o problemă de fertilitate, şi nici nu afectează fertilitatea femeii, ea putându-se bucura de sarcini sănătoase şi normale după câteva pierderi de sarcină: 70-80% şanse de succes (în cazul unor multiple pierderi de sarcină însă sunt necesare investigaţii medicale mai profunde).

Din păcate însă dacă pierderea de sarcină este asociată cu o sarcină ectopică atunci apare un risc de 20% ca şi următoarea sarcina să fie extrauterină şi acest lucru vă poate afecta fertilitatea.

Uneori nici investigaţiile medicale nu pot furniza informaţii clare cu privire la pierderile succesive de sarcină. Cercetătorii britanici atenţionează însă că unul din factorii de risc majori pentru pierderile de sarcină este obezitatea.

Perspectiva unui bărbat despre o nouă concepţie după pierderea unei sarcini

Concepţia după pierderea unei sarcini creează o serie de emoţii confuze, diferite pentru bărbaţi datorită imposibilităţii de a înţelege, conştientiza pe deplin acest eveniment: bărbaţii nu poartă în corpul lor rezultatul concepţiei şi implicit nu apar schimbări fizice, dezechilibre hormonale, etc. Însă şi ei sunt afectaţi la nivel emoţional de pierderea copilului nenăscut şi sunt măcinaţi de o serie de griji şi preocupări:

1. Sexul va deveni ca o datorie.

Caracterul planificat al următoarei sarcini poate determină apariţia unei tensiuni, presiuni în cuplu privind sexul de concepţie. Cel mai important aspect al sexului de concepţie după pierderea sarcinii este să nu pierdeţi din vedere sentimentele pentru partener/a, pasiunea şi conexiunea dintre voi.

2. Stresul testului de sarcină.

Femeia devine de obicei instabilă emoţional după pierderea unei sarcini, iar rezultatul negativ al testului de sarcină o face şi mai vulnerabilă. Bărbaţii nu trebuie să încerce să-i explice partenerei că înţelege prin ce trece (pentru că nu poate in adevăratul sens al cuvântului), ci doar să-şi facă simţită prezenţa şi susţinerea şi să le încurajeze să-şi exprime supărarea şi emoţiile.

3. Partenera lui nu-i va mai arăta afecţiune şi va dori sex doar pentru a rămâne însărcinată.

Acest aspect devine un adevărat inhibitor sexual: senzaţia că ei sunt folosiţi de partenere lor că pe un obiect doar pentru sperma lor. Bărbaţii experimentează în acest moment un sentiment de nesiguranţă în relaţie, ei vor să se simtă doriţi pentru ceea ce sunt, nu pentru concepţie.

4. Teama de o altă pierdere de sarcină.

Deşi recunosc mai puţin şi bărbaţii manifesta aceeaşi teamă de o nouă pierdere ca şi femeile, de aceea este bine să fie onest şi să vorbească cu partenera lui despre acest subiect.

Citeşte şi:
Vaginita bacteriană – o boală neplăcută despre care merită discutat»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+5
 • Pierdere sarcina
 • Infectie sarcina
 • Intrerupere Sarcina
 • Supraveghere Sarcina
 • Prevenire Avort
 • Sarcina extrauterina
 • Complicatii sarcina
 • Avort spontan
 • hormoni de crestere

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale
11 factori neobişnuiti care cauzează tulburari menstruale Tulburările menstruale pot fi cauzate de numeroşi factori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, precum stresul, emoţiile extreme (pozitive sau negative), oscilaţiile de greutate sau efortul fizic susţinut. Anumite variaţii ale ciclului menstrual sunt normale, însă neregularitatea constantă este un indicator al unei probleme de sănătate... 1 +7 / 0 +7
Cel mai bun tratament antirid cu ulei de argan
Cel mai bun tratament antirid cu ulei de argan Ridurile, mai ales cele din jurul ochilor, au reprezentat dintotdeauna o problemă a aspectului fizic. Acum poți să scapi de acestea cu ajutorul uleiului de argan! +18 / 0 +18
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare?
Suferiţi de inflamarea vezicii urinare? Încă din copilărie am întâlnit enunţuri conform cărora inflamaţia vezicii urinare poate fi provocată de aşezarea pe suprafeţe reci şi mamele îşi protejează de obicei copiii de la a avea picioare reci sau ude şi de la a sta aşezaţi pe sol rece. Din fericire, majoritatea copiilor nu se îmbolnăvesc de inflamaţia vezicii, dar... 2 +22 / -5 +17
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut?
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut? Multe femei se plâng de faptul că vaginul lor are un miros neobişnuit, chiar dacă s-au spălat bine, iar acest lucru poate fi un factor constant de disconfort, mai ales dacă este observat de partenerul tău de sex. Mirosul genital este cauzat de combinaţia secreţiilor vaginale, endocrine şi apocrine, transpiraţie şi alte surse externe. 1 +22 / -10 +12
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament
Sindromul de hiperstimulare ovariana - cauze, simptome, tratament Atunci cand se pune diagnosticul de infertilitate, deseori se ia in calcul efectuarea unei fertilizari in vitro. FIV este o procedura medicala ce cuprinde mai multi pasi si este recomandata atunci cand alte tratamente clasice de infertilitate sau alte metode de reproducere asistata, cum este inseminarea artificiala, au esuat. +10 / 0 +10
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene Chisturile funcţionale sunt rezultatul unor dezechilibre hormonale, deci este crucial să urmaţi un regim alimentar special. O astfel de dietă ajuta, de asemenea, şi la accelerarea proceselor naturale de eliminare a toxinelor, dar şi la un control mai eficient al organismului în raport cu creşterile anormale ale celulelor. +10 / 0 +10
Coada-şoricelului, planta femeilor
Coada-şoricelului, planta femeilor Cu numeroase proprietăți benefice în tratamentul multor boli la care sunt predispuse femeile, coada-șoricelului și-a câștigat o bună reputație în rândul plantelor medicinale. Este de ajutor pentru sănătatea aparatului genital: diminuează secrețiile, dezinfectează, oprește hemoragiile, cicatrizează și lista poate continua. 1 +9 / 0 +9
Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii
Top 6 greşeli de igienă intimă în timpul verii Vremea caldă şi umedă din timpul lunilor de vară creşte riscul apariţiei infecţiilor vaginale, însă o igienă intimă corespunzătoare ajuta la prevenirea unor astfel de situaţii. +7 / 0 +7
Cistita: prevenţie şi tratament
Cistita: prevenţie şi tratament Circa jumătate din numărul total de femei se vor îmbolnăvi de cistită (cunoscută şi ca infecţia tractului urinar) la un moment dat în viaţa lor. Deşi cistita este deseori tratată cu administrarea de antibiotice pe termen scurt, uneori nişte simple măsuri pe care le puteţi lua singură vă vor scăpa de infecţie. Unele femei pot... 1 +8 / -1 +7
De ce apar varicele si cum le tratăm
De ce apar varicele si cum le tratăm Problema varicelor nu apare doar la persoanele trecute de prima tinereţe, micile vene inestetice fiind vizibile şi la femeile de 20-30 de ani. Dar cu atenţie şi îngrijite pot fi ţinute sub control, dar şi diminuate. +6 / 0 +6