Depistarea timpurie a cancerului de sân salvează vieți

Iulie 8, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
Depistarea timpurie a cancerului de sân salvează vieți

Cancerul de sân este cauza principală a deceselor datorate cancerului la femeile din Irlanda. În fiecare an, aproximativ 2.800 de femei din Irlanda sunt diagnosticate cu cancer de sân. Aproximativ 1 din 9 femei va dezvolta cancer la sân, iar 8 din 10 cazuri de cancer de sân apar la femei peste 50 de ani. Din fericire, cancerul de sân este rar în rândul femeilor mai tinere. Vestea bună este că din ce în ce mai multe femei supraviețuiesc cancerului de sân. Acest articol vă oferă o prezentare a cancerului de sân, simptome, evaluare, explică modul în care puteți depista singură un nodul și un raport de actualitate cu privire la supraviețuire.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân apare când în țesutul mamar se dezvoltă și se înmulțesc rapid celule anormale. O celulă sănătoasă se maturizează, îmbătrânește și moare conform unui ciclu biologic, programat în ADN-ul nostru. Celulele canceroase încep să de dezvolte într-un loc - în acest caz, în sâni, unde într-un final formează o tumoră sau un nodul.

Cel mai important lucru pe care trebuie să vi-l amintiți despre cancerul de sân este că femeile care detectează cancerul din timp au cele mai mari șanse de supraviețuire. Femeile mor din cauza acestei boli numai când s-a extins dincolo de zona sânilor și a afectat alte organe și astfel nu a mai răspuns la chimioterapie sau radiație. Atunci când cancerul de sân este diagnosticat înainte de a se extinde, tratamentul are mai multe șanse de succes.

Tipuri de cancer de sân

Cancerul de sân se împarte în cancer invaziv și neinvaziv. Majoritatea cancerelor de sân sunt diagnosticate când cancerul s-a extins din interiorul unui canal către țesutul înconjurător. Acesta este denumit carcinom invaziv (cancer). Acest tip de cancer de sân se poate extinde în afara sânilor, la alte organe.

"Un carcinom in situ are un prognostic mai bun decât un cancer invaziv."Unele femei sunt diagnosticate cu un tip de cancer care apare într-un canal din sân. Acesta este un cancer neinvaziv, care nu se poate extinde dincolo de sân. Cel mai obișnuit tip de cancer neinvaziv este cunoscut drept carcinom ductal in situ (CDIS). Acest tip de cancer de sân apare rareori sub forma unui nodul pe care îl puteți simți și este depistat în mod normal la mamografie. Un carcinom in situ are un prognostic mai bun decât un cancer invaziv. 

Evaluarea cancerului de sân: ce, când și cum? 

Instrumentul principal pentru depistarea timpurie a cancerului de sân este mamografia. O mamografie este o formă de radiografie care produce o imagine bidimensională a sânului. Mamografiile pot depista de multe ori cancerul la sân, cu mulți ani înainte decât dacă doctorul ar fi să vă examineze sânii. Studiile arată că efectuarea regulată a mamografiei poate reduce cu 40 la sută riscul de deces din cauza cancerului de sân. Mamografia are cel mai mare succes în detectarea nodulilor la femeile care sunt în postmenopauză deoarece țesutul devine mai puțin dens după menopauză și este mai ușor să se detecteze un nodul mic la o radiografie.

Cancer de piele

"Arsurile solare repetate și arsurile solare din copilărie cresc șansele de dezvoltare a cancerului de piele, care apare atunci când..."

Citeşte mai mult:
Cancerul de piele, primele simptome şi prevenirea »

 Radiologul va presa fiecare sân între un capac de plastic și placa de radiografie astfel încât razele să treacă prin sân pe placă. Anumite femei consideră acest lucru neplăcut.

Deși mamografia reprezintă un instrument util în depistarea cancerului de sân, poate doar să depisteze 10 la sută din cancerele de sân. Deci, este foarte important să vă cunoașteți sânii și să îi autoexaminați în fiecare lună. Cu cât știți mai bine cum se simt și cum arată sânii dumneavoastră, cu atât va fi mai ușor să depistați orice modificare suspectă.

Cum efectuez autoexaminarea sânilor?

Priviţi şi simţiţi sânii în faţa unei oglinzi în primele zile după menstruaţie, în fiecare lună. Dacă sunteți la menopauză sau postmenopauză, examinați-vă sânii în aceeași zi din lună.

Autoexaminarea sânilor trebuie făcută în 3 etape:

1. Verificați în oglindă dacă există modificări ale sânilor - modificări ale aspectului pielii, roșeață, îngroșare sau umflare. Verificați dacă există secreții sau modificări la nivelul sfârcurilor.

2. Stând în fața unei oglinzi, pipăiți sânii cu buricele degetelor. Deplasați degetele cu mișcări circulare în jurul sânului încercând să simțiți modificări, umflături sau îngroșări.

3. Din poziția întins, puneți un prosop împăturit sub omoplat și simțiți sânul cu podul palmei pentru a depista dacă există umflături neobișnuite.

Odată ce ați început să vă monitorizați sânii în fiecare lună, veți observa că sânii prezintă probabil umflături în majoritatea timpului, dar aceasta variază pe parcursul unei luni. Aceste umflături reprezintă o parte normală a structurii țesutului sânilor. Cu cât ajungeți să cunoașteți mai bine cum se modifică sânii dumneavoastră pe parcursul unei luni, cu atât va crește probabilitatea de a descoperi umflăturile anormale.

Medicul dumneavoastră de familie vă va efectua o examinare a sânilor în timpul verificării ginecologice anuale.

Dacă depistează un nodul la sân, va trebui ca un chirurg să efectueze o biopsie a sânului pentru a afla dacă nodulul este benign (necanceros) sau malign (canceros).

Am simptomele cancerului de sân?

Mai jos sunt descrise semnele clasice ale cancerului de sân, dar acesta se poate prezenta în multe feluri diferite;

 • O umflătură la o femeie în postmenopauză
 • Modificări ale pielii - inclusiv neregularități ale pielii sânilor (încrețire) asociată cu un aspect ca al cojii de portocală sau „nodulos” al pielii sânului, în special în jurul părții inferioare a sânului și al sfârcului.
 • Modificări ale sfârcului, cu o retragere recentă a sfârcului și o alergie de tip eczemă pe sfârc, câteodată cu crustă, sângerare etc. Secrețiile din sfârc sunt rareori un semn de cancer, dar ar trebuie investigate suplimentar.
 • Semne de inflamare și infecție când nu alăptați.

Dacă observați modificări ale sânilor care nu se schimbă după menstruația lunară, ar trebui să consultați un doctor.

Prezint riscuri pentru cancerul de sân?

Șapte din 10 cazuri de cancer de sân apar la femeile care nu au antecedente de cancer de sân în familie. De aceea este foarte important ca femeile să înțeleagă proprii factori de risc. Șansele să dezvoltați cancer de sân cresc dacă:

 • Aveți peste 50 de ani
 • O rudă apropiată a avut cancer
 • Ați avut menstruație la o vârstă fragedă sau menopauză târzie
 • Ați avut primul copil mai târziu
 • Nu aveți copii
 • Ați efectuat biopsii ale sânilor
 • S-au găsit celule neobișnuite la biopsii

Cum pot atenua factorii de risc?

Majoritatea factorilor de risc pentru cancer nu pot fi schimbaţi, dar iată ce puteţi face:

 • Alăptaţi dacă puteţi. Se crede că prin alăptare se curăţă celulele din canalele sânilor.
 • Controlaţi-vă greutatea - femeile supraponderale prezintă risc mai mare de dezvoltare a cancerului de sân.
 • Faceţi sport - dacă faceți niște exerciții cardiovasculare cel puțin trei ore pe săptămână, riscul să dezvoltați cancer de sân scade cu 20 la sută.
 • Controlați consumul de alcool - riscul crește proporțional cu volumul de alcool consumat.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
 • Cancerul de sân
 • Sănătatea femeilor
 • Nodul
 • Mamografie
 • Biopsie
 • Carcinomul invaziv

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Steriletul: avantaje şi dezavantaje
Steriletul: avantaje şi dezavantaje Grija unei sarcini nedorite este printre primele pe care vrem să le tăiem de pe lista personală, iar acum avem atâtea opţiuni, încât numai informate trebuie să fim. Steriletul, cu bune şi rele, cu mituri şi laude, intră şi el în rândul opţiunilor şi merită luat în calcul. +6 / -1 +5
Boala Inflamatorie Pelvina - cauze, simptome si tratament
Boala Inflamatorie Pelvina - cauze, simptome si tratament Boala inflamatorie pelvina este una dintre cele mai importante complicatii ale bolilor cu transmitere sexuala. Din cauza complicatiilor pe care le poate da pe termen lung si scurt diagnosticul trebuie pus rapid si tratamentul inceput corespunzator. +18 / 0 +18
Bicarbonatul de sodiu, praful magic pentru frumuseţea ta!
Bicarbonatul de sodiu, praful magic pentru frumuseţea ta! Foloseşti bicarbonatul de sodiu doar în bucătărie? Faci o mare greşeală! Află că bicarbonatul are numeroase beneficii în afara ariei de gătit. +14 / -3 +11
Rezerva ovariană şi infertilitatea
Rezerva ovariană şi infertilitatea Cazurile de infertilitate sunt in continua crestere, dar pentru fiecare situatie in parte, medicii specialisti pot recomanda investigatii si scheme de tratament personalizate de care pacientii sa beneficieze cu rezultate optime. 1 +9 / 0 +9
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene
Cum poţi trata în mod natural chisturile ovariene Chisturile funcţionale sunt rezultatul unor dezechilibre hormonale, deci este crucial să urmaţi un regim alimentar special. O astfel de dietă ajuta, de asemenea, şi la accelerarea proceselor naturale de eliminare a toxinelor, dar şi la un control mai eficient al organismului în raport cu creşterile anormale ale celulelor. +8 / 0 +8
Fertilitate versus cancer. Ce se intampla in cazul unui astfel de diagnostic?
Fertilitate versus cancer. Ce se intampla in cazul unui astfel de diagnostic? O tema extrem de interesanta, al carei raspuns depinde, in mod evident, de la caz la caz. Pentru o elucidare primara, ne raspunde doamna doctor Oana Moise, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul singurului spital dedicat exclusiv tratarii afectiunilor de infertilitate si dotare la standarde internationale a departamentului de medicina... +7 / 0 +7
Ce trebuie să ştii despre sindromul ovarelor polichistice
Ce trebuie să ştii despre sindromul ovarelor polichistice Sindromul ovarelor polichistice trădează o disfuncţie ovariană, care poate avea consecinţe hormonale şi metabolice asupra întregului organism. +6 / 0 +6
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut?
Miros vaginal neplăcut: de ce apare şi ce e de făcut? Multe femei se plâng de faptul că vaginul lor are un miros neobişnuit, chiar dacă s-au spălat bine, iar acest lucru poate fi un factor constant de disconfort, mai ales dacă este observat de partenerul tău de sex. Mirosul genital este cauzat de combinaţia secreţiilor vaginale, endocrine şi apocrine, transpiraţie şi alte surse externe. +14 / -8 +6
Cum poate fi recunoscută menopauza?
Cum poate fi recunoscută menopauza? Schimbările naturale din organism asociate cu menopauza sunt deseori privite cu nelinişte de către femeile care urmează să treacă prin ele. Se tem de efectele psihologice şi fizice, dar şi de schimbările în stilul de viaţă legate de pensionare şi îmbătrânire. Există posibilitatea ca această nelinişte să poată fi redusă prin... 1 +8 / -2 +6
Anexita sau boala inflamatorie pelviana
Anexita sau boala inflamatorie pelviana Printre bolile cu care se confrunta femeile, cele mai importante sunt cele cauzate de diverse procese inflamatorii din sfera genitala feminina, cum ar fi inflamatia uterului (salpingoogorita), anexita. Aceste afectiuni gincologice au un debut insidios: de multe ori progreseaza incet, fara a prezenta o amenintare serioasa pentru viata vreunei... +5 / 0 +5