Ruptura de menisc: cea mai frecventă accidentare a articulaţiei genunchiului

Septembrie 18, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
1
Ruptura de menisc: cea mai frecventă accidentare a articulaţiei genunchiului

Rupturile meniscului de la articulaţia genunchiului sunt accidentări sportive des întâlnite şi pot împiedica în mod semnificativ funcţionarea încheieturii genunchiului. Meniscul funcţionează ca un absorbant de şocuri pentru genunchi; are formă de C, o căptuşeală cartilaginoasă groasă în încheietura genunchiului, este situat între osul coapsei (femurul) şi osul gambei (tibia). Există două meniscuri în încheietura genunchiului: meniscul medial acoperă marginea interioară a încheieturii, în timp ce meniscul lateral acoperă partea exterioară. Meniscurile căptuşesc încheietura, stabilizând genunchiul prin distribuirea echilibrată a forţelor.

În general, meniscul este rupt din cauza mişcărilor de răsucire a genunchiului, în timp ce piciorul rămâne înfipt în pământ şi suportă astfel toată greutatea corpului. Ruptura de menisc este des întâlnită la jucătorii de baschet şi fotbal, alergători, jucători de tenis, boxeri şi atleţi. Asemenea sporturi creează situaţii care necesită o schimbare bruscă a direcţiei – rezultând în răsucirea piciorului de sprijin. Meniscurile se mai pot rupe când se ridică obiecte grele sau ca o consecinţă a accidentărilor minore repetate ale meniscului (uzura). Al doilea tip de accidentare este mai des întâlnit printre pacienţii mai în vârstă.

Simptomele rupturii de menisc

Există trei tipuri de ruptură de menisc:

1) Rupturile de menisc minore: caracterizate de dureri suportabile şi umflături, care cedează de obicei după 2 sau 3 săptămâni

2) Rupturile de menisc moderate: durere în centrul sau partea laterală a încheieturii genunchiului (de obicei pe partea laterală a genunchiului). Se simte o durere ascuţită atunci când persoana răsuceşte genunchiul sau se ghemuieşte. Aceasta este însoţită de umflături, care se agravează treptat în următoarele 2-3 zile, provocând înţepenirea genunchiului şi limitând funcţionarea acestuia. Încă se poate merge cu această accidentare. Aceste simptome tind să cedeze după 1-2 săptămâni, deşi durerea revine deseori, în urma unor accidentări repetate sau a unor mişcări de răsucire a articulaţiei genunchiului şi dacă ruptura de menisc rămâne netratată.

3) Ruptura de menisc severă: caracterizată de durere de genunchi severă. O bucată de menisc se poate rupe şi deplasa în spaţiul încheieturii. Aceasta poate determina articulaţia genunchiului „să pocnească” şi, prin urmare, să devină „largă” sau „şubredă”. Încheietura poate deveni umflată şi ţeapănă imediat după accident sau în decurs de 2-3 zile.

Postura corecta

"Pentru a păstra spatele şi coloana vertebrală sănătoase, este important să aveţi în minte următoarele:..."

Citește mai mult:
Postura corectă: la computer şi în alte situaţii»

Persoanele mai în vârstă pot să nu fie conştiente de cauzele rupturii de menisc – meniscul poate fi rupt din cauza uzurii. Cel mai frecvent pacienţii în vârstă îşi aduc aminte numai că au simţit durere după ce s-au ridicat în picioare din poziţia ghemuit şi nu observă o durere ascuţită sau pocnet. Deseori, o durere uşoară de genunchi şi umflarea genunchiului sunt singurele simptome.

Cum se diagnostichează o ruptură de menisc?

"Puteţi fi trimis la un chirurg ortoped pentru o examinare mai amănunţită şi posibil o ecografie"Medicul vă va întreba despre orice accident la genunchi avut în trecut şi despre activitatea desfăşurată când durerea de genunchi a început. Apoi va examina genunchiul rănit, examinând gama de mişcări a genunchiului şi stabilitatea acestuia în comparaţie cu genunchiul sănătos. Ulterior poate fi efectuată o radiografie. Puteţi fi trimis la un chirurg ortoped pentru o examinare mai amănunţită şi posibil o ecografie, care poate indica exact unde este rupt meniscul şi cât de gravă e ruptura.

Deseori este imposibil să fie prevenite astfel de accidente, chiar şi prin întărirea zonelor problematice. Forţele de răsucire exercitate asupra articulaţiei genunchiului pot să depăşească pur şi simplu puterea ei de absorbţie a şocurilor. Tratamentul unei rupturi de menisc depinde de tipul, amplasamentul şi severitatea rupturii. Tratamentul mai este influenţat de vârsta şi nivelul de activitate fizică a persoanei.

Opţiuni de tratament:

• Odihnă
• Terapie fizică
• Reataşarea meniscului rupt
• Îndepărtarea unei părţi din menisc

Rupturile mici ale marginii exterioare ale meniscului pot fi deseori vindecate prin odihna genunchiului, abţinerea de activitatea fizică şi aplicarea de gheaţă când este umflat. Bandajarea genunchiului va creşte stabilitatea acestuia şi reduce umflătura. Umflătura poate fi redusă mai mult prin urcarea piciorului pe perne, ceea ce ţine piciorul deasupra nivelului inimii.

Rupturile de menisc mai severe necesită operaţie. Tinerii pot alege să li se coasă meniscul la loc sau să fie tăiată partea care împiedică mişcarea articulaţiei genunchiului. Operaţia de reataşare nu este foarte eficientă pentru persoanele mai în vârstă, prin urmare aceştia apelează la operaţie pentru a îndepărta partea ruptă a meniscului.

Recuperarea în urma rupturii de menisc depinde de tipul rupturii şi de metoda operaţiei, cu toate acestea deseori recuperarea este rapidă. Este important că o combinaţie între operaţie şi terapie fizică îmbunătăţeşte pronosticul. 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+4
1
 • Beneficiile sportului
 • Boli și stări
 • ruptura de menisc
 • meniscul
 • incheietura genunchiului
 • articulatia genunchiului
 • rasucirea genunchiului

Articole pe aceeași temă

 • Maria / 2017-12-21 14:57:48

  Urmeaza sa fiu operata de ruptura de menisc la Floreasca. Din cate am inteles, partea cea mai importanta imediat dupa operatie este recuperarea, iar medicul de acolo mi-a facut un fel de recomandare, sa merg la centrokinetic, doar ca nu am mai auzit de ei pana acum, ceva sugestii?

Trimite-ne opinia ta
De ce este bine să faci mișcare după masă
De ce este bine să faci mișcare după masă Mesele copioase de sărbători te înspăimântă deoarece există riscul să te confrunți cu indigestii alimentare, senzația de greu sau de balonare? Iată cele mai bune exerciții ce îți vor fi de un real folos. 1 +3 / 0 +3
Introducere în yoga
Introducere în yoga Chiar dacă unii o consideră o disciplină ce trebuie asimilată cu maximă seriozitate, yoga este doar o practică Indiana foarte veche ce poate fi caracterizată prin meditaţie îmbinată cu exerciţiul fizic. Practicanţii de yoga spun că şi-au îmbunătăţit flexibilitatea, au uitat de stres şi au simţit îmbunatăţiri ale stării de... +8 / 0 +8
Programul de exerciţii McKenzie pentru tratarea durerii spatelui inferior
Programul de exerciţii McKenzie pentru tratarea durerii spatelui inferior Conform diferitelor studii clinice, 80% din populaţie are dureri ale spatelui inferior cel puţin o dată în viaţă. În majoritatea cazurilor, durerea dispare în decurs de 2-4 săptămâni fără nici un tratament. Pe de altă parte, durerea de spate revine în termen de un an la 60-80% dintre pacienţi. +8 / -3 +5
Aţi dori să faceţi sport, dar vă dor genunchii după alergare?
Aţi dori să faceţi sport, dar vă dor genunchii după alergare? „Genunchiul alergătorului” este termenul folosit de obicei pentru boala denumită sindrom patelofemural. Este caracterizat prin senzaţia de durere în faţa genunchiului, în jurul rotulei. Apare deseori la alergători, dar poate fi simţit de oricine face sport, în special acele sporturi care implică îndoirea repetată a genunchiului.... +5 / -4 +1