10 sfaturi pentru a scăpa de arsurile stomacale

Octombrie 27, 2014
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
10 sfaturi pentru a scăpa de arsurile stomacale

Peste 60 de milioane de persoane din Statele Unite suferă de arsuri stomacale cel puţin o dată pe lună, iar 15 milioane de indivizi le au în fiecare zi. Arsurile stomacale afectează persoanele de orice vârstă, dar din punct de vedere statistic riscul de producere a lor creşte după ce împliniţi 40 de ani.

"Spre deosebire de multe alte boli, arsurile stomacale pot fi evitate complet cu ajutorul acestor sfaturi"Arsurile stomacale sau refluxul gastroesofagian este o boală cronică a tractusul digestiv, care se manifestă ca o regurgitare spontană a conţinutul gastric înapoi în esofag, acesta fiind o parte a tractusului alimentar ce leagă faringele de stomac. Acizii gastrici irită mucusul esofagian şi produc simptome, cum ar fi: arsuri, erodări şi o senzaţie neplăcută în spatele sternului. În timp poate produce eroziuni ale mucusului şi o boală mult mai gravă sau chiar cancer esofagian. Simptomele menţionate mai sus sunt destul de frecvente şi fiecare dintre noi le are din când în când, dar dacă se manifestă cel puţin de două ori pe săptămână, medicii pun diagnosticul de boală de reflux gastroesofagian.

Spre deosebire de multe alte boli, arsurile stomacale pot fi evitate complet. Iată 10 paşi care garantează o funcţie gastrointestinală normală şi reduc la minim riscul de apariţie a bolii refluxului gastroesofagian:

1. Dacă sunteţi supraponderal, scăpaţi de kilogramele în plus. Obezitatea este una din cauzele principale ale arsurilor stomacale, deoarece ţesutul adipos în exces apasă pe stomac şi împinge conţinutul acestuia în sus spre esofag.

2. Anumite alimente sunt recunoscute pentru că produc reflux. Evitaţi alimentele grase, condimentate şi acidulate (de exemplu, lămâile şi roşiile), menta, ciocolata, ceapa, cafeaua şi alte produse ce conţin cafeină, cum ar fi băuturile carbonatate.

3. Mâncaţi mai des, dar luaţi porţii mai mici. Consumul de cantităţi mari de alimente apasă pe inelul muscular ce separă stomacul de esofag şi produce deseori arsuri stomacale.

4. Aşteptaţi cel puţin 3 ore înainte de a vă culca după o masă, deoarece gravitaţia poate împiedica refluxul. Dacă vă culcaţi, forţele gravitaţionale din stomac descresc, iar hrana presează pe sfincter, împingând acidul către esofag şi provocând arsuri stomacale.

Micul dejun

"E uşor să sărim peste micul dejun când avem o viaţă atât de ocupată în zilele noastre. Totuşi, cei care lucrează în domeniul sănătăţii şi psihologii sunt de acord că micul dejun joacă o importanţă crucială în starea noastră de sănătate emoţională şi fizică, aşa că nu ar trebui neglijat..."

Citește și:
Micul dejun – când să mâncaţi şi ce să mâncaţi?»

5. Folosiţi mai multe perne când mergeţi la culcare. Dacă partea superioară a organismului este mai ridicată cu cel puţin 20 de centimetri, conţinutul de acid al stomacului rămâne la fund.

6. Anumite medicamente pot creşte riscul de arsuri stomacale, atât prin descreşterea tonicităţii sfincterelor stomacale, cât şi prin iritarea mucusului esofagian deja inflamat. Dacă luaţi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antihipertensive, sedative, analgezice, medicamente contra astmului sau alergiei şi suferiţi de simptomele refluxului gastroesofagian, întrebaţi medicul de metode alternative de tratament fără aceste efecte secundare.

7. Renunţaţi la fumat. Studiile arată că nicotina relaxează muşchii netezi al tractusului alimentar şi reduce şi proprietăţile alcaline ale salivei, provocând o neutralizare insuficientă a acidului gastric din esofag.

8. Evitaţi alcoolul. Asemenea fumatului, şi alcoolul relaxează muşchii netezi ai tractusului intestinal şi uneori poate produce spasmuri. Spasmurile gastrice produc un reflux masiv al acizilor gastrici, provocând chiar un gust neplăcut în gură.

9. Nu purtaţi haine strâmte. Partea superioară a corpului trebuie îmbrăcată lejer şi nici cureaua nu trebuie să strângă stomacul.

10. Cercetările au demonstrat că glutenul, o proteină aflată în cereale, orz, secară şi grâu poate provoca sau accentua simptomele bolii refluxului gastroesofagian. Încercaţi să reduceţi consumul acestor produse şi descoperiţi dumneavoastră înşivă dacă măsura este eficientă.

Dacă aţi testat toate aceste metode şi încă aveţi arsuri stomacale, mergeţi imediat la medic. În unele cazuri, boala poate fi foarte severă şi necesită tratament special sau chiar operaţie chirurgicală.

Citește și:
Cancerul gastric: o boală tăcută, dar periculoasă» 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+3
 • Stil de viata echilibrat
 • Boli și stări
 • Cancer gastric
 • Simptome cancer gastric
 • Arsuri stomacale
 • Reflux gastroesofagian
 • Reflux stomacal
 • Boli stomac
 • Acid gastric

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
D C Dulcan: 5 minute de suparare imobilizeaza pentru 5-6 ore sistemul imunitar
D C Dulcan: 5 minute de suparare imobilizeaza pentru 5-6 ore sistemul imunitar Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie şi le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. +4 / 0 +4
5 avantaje pentru sănătate ale ciocolatei negre
5 avantaje pentru sănătate ale ciocolatei negre Avantajele ciocolatei negre sunt cunoscute de mult timp. Bineînţeles, avantajele sunt aduse numai de ciocolata neagră de calitate foarte bună şi numai când nu este consumată în exces. Ciocolata neagră furnizează energie şi ajută la concentrare, împreună cu următoarele beneficii discutate mai jos. +21 / 0 +21
Cum ne afectează antibioticele
Cum ne afectează antibioticele De fiecare dată când simţim cel mai mic semn al răcelii fugim către sertarul cu medicamente sau către cabinetul medical în speranţa că vom obţine o reţetă cu cel mai puternic medicament contra răcelii pentru a scăpa de simptom cât mai repede. +14 / 0 +14
Sauna şi beneficiile ei
Sauna şi beneficiile ei Încă din antichitate sauna este recunoscută ca un obicei sănătos pentru îngrijirea pielii. Efectele pozitive ale saunei asupra corpului nostru se regăsesc atât în starea de bine fizică cât şi în cea mentală. Din ce în ce mai multe persoane folosesc sauna că o modalitate de relaxare, beneficiind în acelaşi timp şi de rezultatul... +12 / -1 +11
"‪TuiNa‬" - ‎Masajul Terapeutic Chinezesc‬
"‪TuiNa‬" - ‎Masajul Terapeutic Chinezesc‬ De-a lungul mai multor secole practicanții au creat mai multe tratamente pentru boli, de exemplu: ‪‎Acupunctura‬, ‪‎Presopunctura‬, TuiNa,‎Ventuze‬, ‪‎Moxibustie‬, ‎QiGong‬, AuriculoTerapia‬ și altele. +10 / 0 +10
Opt trucuri practice ca să scapi de balonare fără medicamente
Opt trucuri practice ca să scapi de balonare fără medicamente Disconfortul provocat de balonare îţi poate scădea încrederea în sine şi te poate împiedica să dai randament la serviciu sau să te bucuri de timpul liber. Înainte de a merge la medic, poţi încerca trucurile recomandate de site-ul ibs.about.com. +10 / 0 +10
Afecţiunile pe care le poate ascunde ameţeala
Afecţiunile pe care le poate ascunde ameţeala Tuturor ni se mai întâmplă să ameţim din când în când, însă dacă problema devine frecventă şi este însoţită şi de alte simptome, atunci poate fi semnul unor probleme de sănătate. +9 / 0 +9
Avem nevoie de beţişoare de urechi?
Avem nevoie de beţişoare de urechi? Foarte multe persoane utilizează beţişoarele de urechi ca alternativă pentru curăţarea urechilor. Deşi sunt foarte populare, beşiţoarele de urechi nu sunt recomandate pentru fi utilizate în interiorul urechilor, avertizează cadrele medicale. Foarte multe catastrofe au pornit de la utilizarea acestor instrumente ajutătoare. +8 / 0 +8
Pachete medicale 2016-2017: Ce servicii vei putea primi de vineri, indiferent că eşti sau nu asigurat
Pachete medicale 2016-2017: Ce servicii vei putea primi de vineri, indiferent că eşti sau nu asigurat Pachetele medicale pentru perioada 2016-2017 vor fi valabile începând de vineri, după ce Guvernul a stabilit astă-primăvară să amâne aplicarea lor cu trei luni +8 / 0 +8
4 căi de a preveni supraaglomerarea la serviciu
4 căi de a preveni supraaglomerarea la serviciu Stresul afectează productivitatea şi profitabilitatea unei afaceri, este asociat cu o fluctuaţie mare de personal şi 50% din absenteismul total. Are chiar un efect mai grav asupra angajaţilor. Stresul de la locul de muncă nu rămâne la locul de muncă, se strecoară şi în viaţa de familie, diminuează respectul de sine, distruge... +8 / 0 +8