Concentrarea atenției - cum o îmbunătățim?

August 9, 2017 | sursa: romedic.ro - Costin Oana
 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
Concentrarea atenției - cum o îmbunătățim?

„Nu mă pot concentra.” „Când vreau să lucrez la ceva, gândurile mele zboară ușor în alte părți”. „Încerc să mă concentrez, dar apare mereu ceva care mă distrage”. Dacă vă regăsiți deseori în aceste situații, este important să știți că atenția și capacitatea de concentrare pot fi antrenate.

De capacitatea de concentrare a atenției depind atât eficiența și productivitatea, cât și buna funcționare a altor procese cognitive (memoria, rezolvarea de probleme, învățarea).

"Când ne concentrăm atenția, este activat cortexul prefrontal, zonă cerebrală implicată în sistemul motivațional de la nivelul creierului"Concentrarea atenției este un proces neurocognitiv complex care se referă la capacitatea creierului de a se centra, din multitudinea de stimuli vizuali, auditivi etc. care ne înconjoară, doar asupra celor importanți pentru obiectivul nostru. Aceasta presupune o filtrare, o categorizare și o organizare rapidă a informațiilor în funcție de relevanța stimulilor și orientarea doar asupra celor relevanți pentru ceea ce avem de făcut.

Când ne concentrăm atenția, este activat cortexul prefrontal, zonă cerebrală implicată în sistemul motivațional de la nivelul creierului. Acesta susține concentrarea atenției asupra obiectivului pe care îl avem în vedere și transmite mesaje către celelalte arii cerebrale pentru realizarea sarcinii/activității.

Iată câteva sugestii oferite de psihologi și specialiști din neuroștiințe pentru îmbunătățirea capacității de concentrare.

Identificați perioada din zilei când sunteți mai energici
Ideal este să planificăm activitățile care necesită o concentrare intensă a atenției atunci când nivelul nostru de energie și capacitatea de concentrare sunt la nivelul cel mai ridicat. De exemplu, în cazul unui student care este dimineața cel mai energic, nu este cea mai fericită opțiune să lase pentru seară învățatul pentru o materie grea, când este cel mai obosit. (3)

Stabiliți-vă obiective și monitorizați-vă progresul
În lipsa unor obiective și a unei planificări a activităților de realizat, este mult mai dificil să vă pierdeți atenția asupra realizării sarcinilor. În schimb, urmând o planificare cât mai realistă și ținând cont de progresele sau de obstacolele care intervin în a ajunge acolo unde dorim, putem gestiona mai bine activitatea și interveni pe parcurs pentru a o obține rezultatele dorite. De asemenea, observarea progreselor ne motivează să ne angajăm în continuare și să ne menținem atenția concentrată.

Depresia

"Cu toţii trecem prin suişuri şi coborâşuri în viaţă şi cu toţii avem zile proaste..."

Citeşte mai mult:
Depresia - Epidemia modernă: sfaturi pentru ajutor»

Reduceți pe cât posibil factorii care vă distrag
Distragerea atenției poate avea loc cu mare ușurință atunci când suntem dispuși să lăsăm stimulii din mediu să ne perturbe concentrarea. Notificările telefonului, emailul, o conversație în apropiere, o persoană care vă solicită să o ajutați cu ceva etc. sunt doar câteva exemple de factori distractori.

Un studiu în care cercetătorii au utilizat scanarea cerebrală a participanților pentru a înțelege mai bine mecanismele atenției, a arătat că o capacitate bună de concentrare a atenției are la bază două aspecte importante:

 • foarte bune abilități de folosire a resurselor cognitive (percepția, atenția, memora de lucru)
 • foarte bune abilități de a filtra factorii distractori.

Concentrarea atenției implică un consum de resurse metabolice (glucoza, de exemplu), iar îndreptarea atenției către toți factorii care ne întrerup se adaugă la acest consum de energie. În plus, odată distrasă atenția, ritmul este rupt, e mai greu să revenim la concentrarea de dinainte, devine mult mai dificilă menținerea concentrării, putem pierde ideile bune pe care le aveam înainte de întrerupere.

Ce puteți face în acest sens? Să vă blocați accesul la principalele surse de distragere a atenției în perioada în care v-ați propus să fiți concentrat pe o anumită sarcină (opriți notificările telefonului, scoateți-l din raza vizuală, impuneți-vă să nu verificați emailul în acest timp etc.).

Evitați multitasking-ul
Deși încercarea de a gestiona mai multe sarcini simultan („multitasking”) ne dă senzația că suntem mai eficienți, procesarea informațiilor mai multor activități de care ne ocupăm necesită mult mai multă atenție din partea creierului. Atenția se mută rapid (fără să conșientizăm) de la o sarcină la alta, informațiile nefiind procesate în același timp, așa cum am fi tentați să credem. Multitasking-ul are costuri atât pentru performanță (se pare că suntem mai predispuși să facem greșeli și timpul de realizare a activităților crește), dar și pentru memoria de lucru (capacitatea de a reține informații pentru o perioadă scurtă de timp). Multitasking-ul poate fi o problemă și în ceea ce privește siguranța (de exemplu, folosirea telefonului la volan).

Cum sa scapi de matreata

"Mătreaţa este doar un simptom şi problemele nu sunt menţionate aproape niciodată în reclamele anti- mătreaţă..."

Citeşte mai mult:
Ce trebuie să ştim ca să luptăm împotriva mătreţii?»

Pauzele sunt importante
Durata de concentrare a atenției nu este nelimitată. În medie se consideră că ar fi de aproximativ 50 de minute (de aceea și orele la școală au această durată), însă poate varia de la o persoană la alta – mai mică (20-35 de minute) sau mai mare (90 de minute). Important este să aflați care este această durată în cazul vostru și să vă planificați mici pauze după un interval de concentrare a atenției. Ideal este să vă ridicați și să faceți puțină mișcare pentru a pune sângele în mișcare (în acest fel vă asigurați că o cantitate mai mare de oxigen ajunge la creier și deveniți mai alert pentru următorul interval de timp de concentrare).

Faceți eforturi pentru a rămâne concentrați

Tehnica „fii aici acum”
Este o metodă mentală, inspirată de practica meditației, care constă în a vă spune „fii aici acum” de fiecare dată când sunteți implicați într-o activitate și gândurile încep să fugă în alte direcții. Deși pare o tehnică simplă, implică multă voință și e nevoie să fie repetată de mai multe ori până când rezultatele încep să se observe.

Planificarea unui interval pentru gânduri și îngrijorări
Este o tehnică folosită în terapia cognitiv-comportamentală care poate fi aplicată și în cazul atenției. Dacă factorii distractori sunt de obicei gândurile și grijile, stabiliți-vă zilnic un interval de timp (o jumătate de oră, de exemplu) în care vă permiteți să lăsați libere toate aceste gânduri. Când sunteți concentrați și apar gânduri care vă distrag, amintiți-vă de intervalul dedicat și reîntoarceți-vă la activitatea inițială (puteți să combinați cu tehnica „fii aici acum”). (3)

Luptați cu plictiseala
Plictiseala este un proces universal în strânsă relație cu atenția. În urma studiilor realizate de o echipă de cercetători de la Universitatea York din Toronto (2012, citate de APA), o persoană care se plictisește nu doar că nu are ceva de făcut, ci își dorește să fie stimulată, dar nu reușește, din diverse motive, să se conecteze la mediul său. De altfel, s-a observat că persoanele cu probleme cronice legate de atenție (cum e cazul ADHD) au o predispoziție mult mai mare către plictiseală. Totodată, un alt studiu citat de APA (2012) a arătat că persoanele cu o înclinație mai mare spre plictiseală au o performanță mult mai scăzută la activitățile care presupun o concentrare ridicată a atenției.

Cu cât sarcinile pe care le aveți de făcut le găsiți mai plictisitoare, cu atât este mai dificil să vă mențineți atenția asupra lor, de aceea este important să le faceți mai atractive și să găsiți noi modalități de a le realiza, pentru a rupe monotonia.

Exersați atenția
Puteți încerca exerciții simple prin care să vă concentrați atenția asupra unui obiect pentru o perioadă de timp, în care să vă propuneți să îi urmăriți toate aspectele: culoarea, forma, denivelările, asperitățile, liniile etc. Făcând acest lucru cu cât mai multe obiecte pe care le întâlniți în activitățile de zi cu zi, veți observa că în timp veți deveni mai absorbiți de acestea, cu o capacitate mai mare de a vă concentra asupra lor.

Citeşte şi:
6 modalităţi simple care alungă durerea de stomac»

 • Facebook
 • Twitter
 • Google
+11
 • Distragerea atentiei
 • Concentrare
 • Boli și stări
 • Stresul
 • Memorie
 • multitasking

Articole pe aceeași temă

Trimite-ne opinia ta
Cât de sănătoase sunt alimentele negre?
Cât de sănătoase sunt alimentele negre? Culoarea în farfurie înseamnă și sănătate, însă și negrul îți oferă substanţe nutritive de cea mai bună calitate. Și ne referim bineînțeles la alimentele negre mai puțin cunoscute însă la fel de sănătoase precum cele viu colorate. +19 / 0 +19
Sofrologia, terapia prin care ne putem face viaţa mai frumoasă
Sofrologia, terapia prin care ne putem face viaţa mai frumoasă Termenul de sofrologie a fost introdus în anul 1960 de către neuropsihiatrul columbian Alfonso Caycedo. Etimologia cuvântului provine din limba greacă sos – armonie, echilibru, phren – conştiinţă, spirit, logos – ştiinţă, cuvânt; în esenţă, sofrologia este ştiinţa armoniei spiritului. +24 / 0 +24
5 avantaje pentru sănătate ale ciocolatei negre
5 avantaje pentru sănătate ale ciocolatei negre Avantajele ciocolatei negre sunt cunoscute de mult timp. Bineînţeles, avantajele sunt aduse numai de ciocolata neagră de calitate foarte bună şi numai când nu este consumată în exces. Ciocolata neagră furnizează energie şi ajută la concentrare, împreună cu următoarele beneficii discutate mai jos. +21 / 0 +21
Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?
Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu? Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori... +17 / 0 +17
Cum ne afectează antibioticele
Cum ne afectează antibioticele De fiecare dată când simţim cel mai mic semn al răcelii fugim către sertarul cu medicamente sau către cabinetul medical în speranţa că vom obţine o reţetă cu cel mai puternic medicament contra răcelii pentru a scăpa de simptom cât mai repede. +14 / 0 +14
Aromaterapia: eficienţă şi metode de administrare
Aromaterapia: eficienţă şi metode de administrare Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei, tratament ce are la baza preparate din plante medicinale. Aceasta tehnica de relaxare utilizeaza ileiuri esentiale si concentrate de arome naturale. +11 / 0 +11
Doctorul de ochi - Ionela Coman
Doctorul de ochi - Ionela Coman Clinica oftalmologica OphtaBlu detinuta de Dr. Ionela Coman este situata pe strada Dunarii din Alexandria, in apropierea Spitalului Judetean Teleorman, şi are ca obiectiv imbunatatirea vederii pacientilor prin oferirea unor servicii de inalta calitate si profesionalism, în urma cărora acestia sa-şi poata relua activitatea cotidiana intr-un... +10 / 0 +10
Cele mai bune tratamente cu ulei de măsline pentru păr, piele și unghii
Cele mai bune tratamente cu ulei de măsline pentru păr, piele și unghii Indiferent că vorbim despre îngrijirea tenului, a părului sau a pielii, miraculosul ulei de măsline este unul dintre ingredientele-cheie. Însă știi să-l folosești corect, astfel încât să te bucuri la maximum de beneficiile sale? +10 / 0 +10
Sindromul privitului la computer (SPC): cum îl putem evita?
Sindromul privitului la computer (SPC): cum îl putem evita? Mulţi dintre noi petrecem o mare parte din zi aşezaţi în faţa ecranului unui computer sau a altor dispozitive asemănătoare. Oftalmologii fac acum referire la o serie de simptome cunoscute ca sindromul privitului la calculator (SPC), care apare la cei care folosesc intens ecranele. Ce putem face pentru a reduce efectele SPC? +10 / 0 +10
Ceasul biologic al organismului uman
Ceasul biologic al organismului uman Ziua şi noaptea, răsăritul şi apusul soarelui, zilele săptămânii – toate lucrurile din univers sunt supuse unor cicluri prestabilite. Corpul nostru respectă, de asemenea, această legitate eternă. Omul, similar fiecărei părţi a cosmosului, trăieşte şi resimte din plin ritmul naturii. +9 / 0 +9